Cockermaniaczka Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 wyliczenia sa zawsze orientacyjne.Musisz zobaczyc jak pies zareaguje.Ja daje na oko,moj pies zje ile chce a reszta po prostu zostaje. Quote
Alberto Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 U nas nie do końca to tak działa, bo on by 15kg worek rozpracował w dwa dni. ProPlan dostawał ok 500g dziennie w dwóch porcjach i tak też chyba zostanie przy Bricie, jeśli zacznie tyć trochę ograniczymy. Karma generalnie smakuje (jaka mu nie smakuje...), tylko na "ludzki" nos mało apetyczna ;) (chyba przez ten olej z łososia) Quote
Cockermaniaczka Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 a zobacz jak jest z kalorycznoscia? Quote
Alberto Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 Brit: [FONT=Lucida Grande]Białko surowe 31 %[/FONT] [FONT=Lucida Grande]Tłuszcz surowy 14 % ProPlan: [/FONT][FONT=Lucida Grande]Białko surowe 28% [/FONT][FONT=Lucida Grande]Tłuszcz surowy 18% Ciężko się doszukać zwykłych wyliczeń kaloryczności...[/FONT] Quote
Beatrx Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 po tym składzie to proplan jest bardziej kaloryczny. ale mnie też zawsze zastanawiało to, dlaczego britta dawki są tak małe. Quote
WEIMAR Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 zastanawiam sie nad zakupem Brit Premium Sport http://www.swiatkarm.pl/p,brit-premium-sport-15kg,17116,25.html czy ktos juz stosowal? jakie wrazenia? Quote
noiragneau Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Witam, kupowałem BRIT Premium Junior Large i pies to sobie dosyć dobrze chwalił. Granulki w ostatnim worku jednak wyglądały inaczej, objętościowo karma zajmowała więcej miejsca (wcześniejsze 15kg mieściło mi się do wiadra) i do tego pies nie chciał tego jeść. Poniżej zdjęcia zakupionej karmy PO LEWEJ stronie. Dla porównania obok BRIT Premium Junior Medium (po prawej) kupione z innego źródła. Medium je chętniej ale i tak zastanawiam się nad przerzuceniem na Arion bo kupiłem trochę na próbę i pies chciał się zabić. Jedyne co mnie zastanawia to to że Arion wychodzi drożej: dawka Brita to 300g, Ariona 500g! Pytanie do kupców Brita: czy po lewej stronie to na pewno BRIT Premium Junior Large? Nie wiem czy tak wygląda NOWY Brit ? Quote
Cockermaniaczka Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Jutro zrobie Ci fotki granulek bo znajoma wetka ma worek Juniora Large. Wydaje mi sie ze tak,raczej by nie oszukali chyba:) Arion ma gorszy sklad ;) Quote
AmartAmi Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 [quote name='Alberto']Witam :) Mam pytanie co do karmy i dziennej dawki dla 30kg ok. siedmioletniego boksa. Do tej pory korzystaliśmy z Pro Plan Athletic, wedle zaleceń na opakowaniu ok 450-500g dziennie, podzielone na dwie porcje. Pies po schroniskowej rzeczywistości ładnie przebrał na wadze, wygląda zdrowo. Teraz przeszliśmy na Brit Premium Adult i co mnie zastanawia - wedle producenta dzienna dawka dla naszego psa to ok... 260g. (według inf. na opakowaniu 45kg pies - niecałe 400g :-o ) Czy to nie za mało? Może i karma w tej ilości zapewnia dzienną dawkę składników odżywczych i tłuszczu, ale czy pies nie będzie chodził głodny i na "ssaniu"? Skąd tak niskie wyliczenie producenta? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Ja jestem od pewnego czasu na Bricie, te dawki są zaskakujące... przez pierwsze trzy tygodnie dawałam wg zaleceń i psy mi schudły... Teraz daję więcej i nie patrzę na zalecenia... i chyba wrócę do starej karmy... u mnie psy nie są wybredne - co im dam to jedzą :) Quote
noiragneau Posted February 11, 2013 Posted February 11, 2013 Właśnie: to są zalecenia. Ogólnie to dawkę trzeba trochę samemu dobrać do psa. Dawać mu określoną ilość karmy i obserwować czy zostawia w misce, czy szuka jedzenia w ciągu dnia itp. W moim przypadku akurat zalecenia się sprawdziły. Dawałem ok. 300g dziennie i rzeczywiście wystarczało to mojemu psu. Jak dawałem wiecej to po prostu zostawiała w misce lub zjadła poranną porcje a wieczorną męczyła dwie godziny. Trzeba jeszcze pamiętać że jest to dawka suchej karmy czyli pozbawionej wody w znacznym stopniu - pies po jedzeniu się napije to i mu w żołądku karma urośnie ;) Quote
juras23 Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Też mnie zastanawiają tak niskie dawki, a jednocześnie tak duży udział mięsa w karmie (żadna w tym przedziale cenowym nie zbliża się do deklarowanych 40%, a mało która z wyższej półki ma podobną deklarowaną ilość mięsa). Generalnie mój pies na Bricie był dobrze odżywiony i wcinał równo (ale on też z tych co zjedzą worek w 2 dni). Generalnie nie wiem jak tłumaczyć skład, dawki i cenę? Jeśli rzeczywiście jest tak dużo mięsa to psu wystarcza mniejsza ilość (bo, żeby zjeść w innej karmie tyle samo mięsa musi zjeść jej 2 razy tyle). Quote
WEIMAR Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 jesli sie nie myle brit zawiera 40% kurczaka ale w swiezej postaci czyli po wysuszeniu zostaje około 15% Quote
jarnold Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 Mój ON zjadł już tej karmy ponad 100kg. Po psie widać że karma jest bardzo dobra. Ładna sierść, wszystko w porządku. Co do dawek daje mu zwiększoną o ok 10% podzielone na dwie dawki dzienne. Mój pies biega cały dzień, wiec jak jakiś pies jest mniej aktywny to zalecana dawka na pewno mu wystarczy ;) Quote
Sandra&ABC Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 To ja napiszę tak - mój pies zjadł ponad 500kg... tej karmy - od juniora po seniora z przerwami i nigdy,ale to przenigdy nie było problemów z kupami,bąkami ,wzdęciami czy przestawieniem z innej karmy. Wiadomo każdy pies jest inny , ale mojemu służy jak najbardziej :) Aa i zawsze jest na standardowym Bricie premium , aktualnie przy seniorze 30kg starcza średnio na 2,5 miesiąca w zimie, 3/3,5 latem - z czego pies ma cały czas nasypane do michy :) Quote
Ewuskaa__ Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Jak dla mnie to taką przeciętną, ani bardzo sucha ani tłusta Quote
dominika405 Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Moja suczka też jest na Bricie Premium.Byliśmy na Care,ale Premium lepiej jej idzie. Nie mieliśmy problemów ze skórą,bąkami czy rozwolnieniem,w przeciwieństwie np.do Royala czy Boscha,ale to już inna historia. Ja polecam Brita Premium,również dlatego,że nie czyści tak bardzo portfela. ;) Quote
Donatka112 Posted May 12, 2013 Posted May 12, 2013 dominika405 napisał(a):Brita Premium,również dlatego,że nie czyści tak bardzo portfela. ;) Tak to racja ! A można go porównać do karm w wyższej półki które kosztują dwa razy drożej. Mam nadzieję że firma dalej będzie szła w jakość a nie ilość jak to się stało z Royalem... Quote
iva.05 Posted May 19, 2013 Posted May 19, 2013 mam 14-tomiesięczną suczkę w typie pinczera miniatury , karmie ją karma pro pac light ( jest sterylizowana) , karma jej służy nie ma problemów ze zdrowiem. Tylko problem ,że dystrybutor tej karmy w Polsce sie wycofał i muszę przejść na inną. Kupiłam royala mini light ale czytam tu nie bardzo pochlebne opinie. poradxcie jakiego w takim razie brita dla niej wybrać? Quote
gryf80 Posted May 19, 2013 Posted May 19, 2013 piszesz że masz małą rasę.więc wesje przeznaczone dla małych ras byłaby ok,light tez ma drobne kulki wiec pies powinien sobie poradzić .ale -moim zdaniem-brit ma kiepski smak,słabo pachnie -tak uważam i to jak go jadły moje psy(czyli słabo i potem żebrały o cos innego),jełśi masz psa wybrednego to może spróbuj cos innego(ja "pilnuję"się teraz ariona premium) Quote
iva.05 Posted May 19, 2013 Posted May 19, 2013 dzięki za odpowiedź, sunia wazy 4 kg , apetyt jej dopisuje, więc trzeba pilnować dawkowania,szukam dla niej dobrej jakościowo karmy, niekoniecznie za olbrzymią kasę, jak dotąd pro pac się sprawdza , ale jak go zabraknie to muszę mieć alternatywę. Quote
Karoola Posted May 19, 2013 Posted May 19, 2013 Moje psy zjadły już kilkanaście worków Brita Premium (Senior Large). Teraz są w połowie pierwszego Brit Premium Lamb&Rice i na niej prawdopodobnie zostaniemy. Od lata 2011 wcinają Brita (Care i tego starego), a od stycznia 2012 wersję premium - ja polecam :) Quote
juras23 Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 iva.05 napisał(a):szukam dla niej dobrej jakościowo karmy, niekoniecznie za olbrzymią kasę, jak dotąd pro pac się sprawdza , ale jak go zabraknie to muszę mieć alternatywę. Brit jest jedną z lepszych karm ze średniej półki cenowej. nie mam porównania z karmami dla mniejszych psów, ale dla moje ONka trzeba dawać dużo mniej brita niż większości innych karm, co też się przekłada na mniejsze koszty. Quote
aussie&husky Posted May 29, 2013 Posted May 29, 2013 [quote name='WEIMAR']jesli sie nie myle brit zawiera 40% kurczaka ale w swiezej postaci czyli po wysuszeniu zostaje około 15%[/QUOTE] Otóż niestety mylisz się.Skład brita został źle przetłumaczony na język polski,jeśli spojrzeć na skład w języku oryginalnym ( czeskim) to jest w nawiasie napisane,że zawiera 22% odwodnionego mięsa z kurczaka i 18% mączki z kurczaka. Quote
WEIMAR Posted May 29, 2013 Posted May 29, 2013 (edited) [quote name='aussie&husky']Otóż niestety mylisz się.Skład brita został źle przetłumaczony na język polski,jeśli spojrzeć na skład w języku oryginalnym ( czeskim) to jest w nawiasie napisane,że zawiera 22% odwodnionego mięsa z kurczaka i 18% mączki z kurczaka. skład z strony producenta http://www.brit-petfood.com/products/dogs3/premium8/dry7/adult-l/ COMPOSITION: [FONT=Arial CE]chicken (40 %), rice, corn, wheat, chicken fat (preserved with tocopherols), salmon oil, brewer´s yeast,natural flavors, dried apples, minerals, herbal&fruit extract (300 mg/kg), glucosamine hydrochloride (260 mg/kg), chondroitin sulphate (160 mg/kg), mannan-oligosaccharides (150 mg/kg), fructo-oligosaccharides (100 mg/kg), yucca schidigera extract (80 mg/kg), organic copper, organic zinc, organic selenium. no chyba ja miałem rację gdyby rzeczywiście karma miała 40% kurczka w suchej postaci to znaczyloby ze udział swiezego miesa wynioslby jakies 80-90% wtedy karma musiala by kosztowac duzo drozej poza tym przy takiej duzej zawartosci miesa karma przyponialaby np orijen'a i miala by bialka okolo 30-40% a nie 26 % tak jak ma w rzeczywistosci wiec nie oszukujmy sie wersja premium moze ma 40% kurczaka ale przed wysuszeniem [/FONT] Edited May 29, 2013 by WEIMAR Quote
Recommended Posts