Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam trzy suki w różnym wieku. Z Brita karmiłam tylko wersją care. Brit Premuim nie znam. Jeżeli chodzi o czteroletnią briardkę, to uwag nie mam, wszystko ok, włos nie najgorszy, choć szału nie było. Raz zjadła, raz pogrymasiła, ale ona tak ma zawsze. Briardka półtorej roku mimo dostawiania zwiększonej ilości karmy, chodziła na brit care głodna, skóra i kości, włos kiepski. U dwuletniej beardetki, która zawsze wybrzydza i jest niejadkiem, brit care był katastrofą. Jadła tyle by nie zdechnąć. Bez dosmaczania, w ogóle by go nie ruszyła. Nawet kupiłam jej karmę brit care dla szczeniąt, bo moja sunia zaczęła przypominać spagetti, niestety efekt był podobny.
Nie mogę się przyczepić co qupek, wszystko było ok. Nigdy żaden z moich psów nie dostał po brit care łupieżu, ani biegunki, żadnych wzdęć czy gazów.
Z Brita uważam za rewelacyjny olej z łososia, który stosuję i nie powoduje zmiękczenia włosa, jak inne rybne oleje (mam psy o koziej strukturze włosa) i uważam smaczki za wspaniałe do ćwiczeń z psem.
Przeszłam z moimi dziewczynami chyba przez wszystkie karmy od tych ze średniej półki po TOTW, Wolfbluta, Acana i Orijeni i uważam, że brit care to nie jest zła karma. Jej akceptacja przez psy, to jak zawsze sprawa indywidualna.
Obecnie kończymy pro plan, który dwójce moim psów nie podpasował i wracamy do nieśmiertelnej Josery.

• Replies 248
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...
Posted

Moje psy jadły "wszystko" z tzw średniej półki i wszystko im podchodziło. A teraz Suka (hovawart) wyraźnie wskazuje, ze najlepiej służy jej Brit Care - a próbowałam z nią tez Hillsa, Acanę, 1 choica i Canidae. I za każdym razem wracamy do Brit care (z łososiem, active, dla dużych - jada każdą). Na niej wygląda najlepiej, produkty "uboczne" OK, żadnych gazów czy brzydkich kup.

• 2 months later...
Posted

Hej, jestem tutaj nowa, jeżeli dobrze szukałam, to takiego tematu nie było jeszcze. Od niedzieli jest u mnie w domu 5-6 miesięczny szczeniak. Maniek waży aktualnie ok 8kg. Jest wysokości pod kolano. Jako dorosły pies będzie troszkę tylko wyższy i ważył ok 10kg (wg Pani weterynarz). Na początku dostawał karmę [LEFT]Versele - Laga Medium Growth, ale mały po niej miał straszne gazy... Wczoraj kupiłam mu karmę Brit Premium Junior Medium, ale zastanawiam się, czy wybrałam dobry rozmiar... Wg wskazań na opakowanie Maniek może jeść zarówno karmę Small (jest do 10kg jako waga docelowa psa) i Medium (od 10kg). I stąd moje pytanie- czy jest jakaś różnica, którą karmę maluch zjada? Chrupki są pewnie większe w tej, którą aktualnie je, ale przynajmniej jest zmuszony jeść wolniej, bo musi chrupki pogryźć (niestety je strasznie łapczywie, jest psem ze schroniska...). Jak sądzicie, może zostać na tej karmie, czy kupić np jeszcze Small i je mieszać, a jak się skończy Medium przerzucić się na Small tylko? [/LEFT]

• 3 months later...
Posted

Wg. mnie spokojnie możesz mu podawać i jedną i drugą, ew. mieszać obie...Po prostu małe karmy są dla psów które rosną wolniej, więc mają troszkę mniej składników wspomagających wzrost, a znów seria 'M' jest dla psów aktywniejszych, często pracujących, dosyć intensywnie rosnących....
Optymalne będzie Small, ale jeśli kupisz Mkę myślę, że psu nic nie będzie :)

Posted

U mnie suczka (4.5 miesięczna) jadła ACANE PUPPY & JUNIOR która była chyba najdroższą karmą w sklepie...dosyć często po niej puszczała bączki (dosyć intensywnie pachnące), do tego miewała zatwardzenia (mimo mieszania z mokrą karmą, dużą ilością wody itd), ogólnie bez entuzjazmu podchodziła do michy...

Teraz zamówiliśmy jej 15kg BRIT PREMIUM JUNIOR M i wszystko zmieniło się jak w kalejdoskopie. Karma sama w Sobie nie śmierdzi jak padlina, pies gdy słyszy, że ją wsypuję do miski to przybiega i wcina całą michę z ogromną ochotę, kupki są jednolite choć delikatnie wilgotne - nie ma problemów z wypróżnianiem, a bączków jest mniej, dużo mniej, co mnie bardzo cieszy.
A cena?
Acana za 15kg 227zł, Brit za 15kg 98zł .... różnica niesamowita i wg. mnie - nie warto przepłacać, bo po 3kg nie zauważyłem niczego, co mogło by mnie niepokoić.

Posted

Po dłuższym stosowaniu moja opinia w porównaniu do ACANY PUPPY & JUNIOR (100 zł vs 227zł)...
Po acanie mała pierdziała, czasem miała biegunki, czasem zatwardzenia, rzadko bekała.
Po bricie - kupka zawsze śliska choć jednolita i brązowiutka, za to bąki i bekanie troszkę częstsze, bączki bardziej śmierdzące :evil_lol:

Acane mała jadła, bo jadła, bez przejęcia za to BRITa wcina aż miło :)

• 5 weeks later...
Posted

wg. mnie jest to skład zadowalający taki na 3+ w skali od 1 do 5 :)
Nie jest to szał jak Acana (z resztą kosztuje dużo mniej od Acany) ale nie są to też paści typu Chappi.
Wg. mnie jest to dobra karma dla kogoś, kto chce odżywić psa na przyzwoitym poziomie, jednocześnie - nie wydając zbyt dużej kwoty.

• 1 month later...
Posted

moj suczka nie chce tego jeść, dobrze ze na próbe kupilem tylko 1kg

az mnie dziw bierze ze tak tego nie chce jesc, dzisiaj prawie caly dzien nic nie jadla i chociaz byla glodna jak wilcy to nie tknela tego Brita, pod wieczor sie zlitowalem i dalem jej inna karme sucha (Boscha) i zjadla az jej sie uszy czesly.

Po tym Bricie takze zauwazylem wiecej kup i sie zastanawiam skad ich tyle skoro ona prawie nic nie jadla ?

Posted

Wielkość odchodów świadczy o przyswajaniu, im mniejsze są kupki tym lepiej i odwrotnie. Więc dużo i często to źle :)  Moim zdaniem zdecydowanie lepszym wyborem jest Bosch . Ale to moja fobia anty Britowa, ponieważ to jest produkt firmy, która sama nic nie produkuje tylko wymyśla i zleca różnym fabrykom produkcję .Mnożą marki i chyba za krótko są na rynku, aby im zaufać. To wyłącznie moja opinia subiektywna, psa nigdy nie karmiłam Britem .

Acana dla psa po schronisku absolutnie odpada ! To totalnie inny , nowatorski wręcz skład , zbyt bogaty dla psa po schroniskowym jedzeniu . Dopiero będzie rewolucja.

Ja polecam dla psów adoptowanych ( gdzie nie znamy przeszłości żywieniowej ) karmy proste typu Josera, Bosch ,Mera Dog Pure . Na pierwsze dni po schronisku sprawdza się świetnie Royal Canin Gastro  ( wycisza biegunki , nawadnia i odżywia ) .

• 5 months later...
Posted

Po dłuższym stosowaniu TOTW skusiłam się na Brit Care Active... Niestety po jednym dużym worku wracaliśmy w podskokach do TOTW-a.
Psy nie wybrzydzały przy miskach (swoją drogą one nigdy nie wybrzydzają :p), ale kupy były strasznie brzydkie, raz w miarę, ale bez szału, raz woda i dodatkowo 4-5 kup dziennie. Do tego straszne bąki, ale to takie, że nie sądziłam, iż moje psy potrafią tak snuć :p. Po wejściu do domu można było od razu paść z zagazowania :D. Wstyd zapraszać gości do domu.
Od 3 dni jedzą znowu TOTW i wszystko wróciło do normy: zero bąków, malutkie, zwarte kupki, robione 2-3 razy dziennie.
Definitywnie zostajemy przy TOTW.

• 1 year later...
  • 1 month later...
Posted
O 4.10.2016 o 23:55, radiesteta napisał:

Odświeżam temat. Jest ktoś z tej dyskusji kto przez 3 lata ciągnie na tej karmie ? Jakie efekty ?

3 lata to nie, ale na Seniorze na zmianę z Medium niejeden z moich dokarmianych okolicznych burków ślicznie się zaokrąglił i nabłyszczy, bez żadnych problemów gastrycznych odpukać.. Przy cenie 6-7 złotych za kilogram (w sklepie internetowym, przy dużym zamówieniu) - to cena Pedigree w tej samej wadze a skład nieporównywalnie lepszy...to bardzo dobra karma i nawet moje rozpieszczone Doctor Dogiem i gotowanym skarby potrafiły podżerać ją z worków więc coś w tym jest że ma jakieś dodatki smakowe lub psom po prostu pasuje wspominany tłuszcz na zewnątrz (podczas gdy niuniek na Acanę czy Orijena potrafił się obrazić) ...Chociaż po tym co się naczytałam wyjąc z rozpaczy i poczucia winy o produkcji karm i stosowanych weń standardach gdy karmiona najdroższymi karmami sunia prawie straciła życie przez kamienie w pęcherzu, zawsze będę sceptyczna w stosunku do korporacyjnych produktów ale wiadomo że niestety nie zawsze ma się luksus czasu i/lub kasy..

Posted

Ja jednak zmieniłem zdanie. Będę tę karmę w niewielkich ilościach dodawać do lepszej karmy aż do całkowitego wykorzystania bo trochę szkoda nie wykorzystać. Ale jednak uznałem, że mój pierwszy pies dużej rasy zdecydowanie zasługuje na lepszej jakości karmę.

• 1 month later...
Posted

Czy ta karma może być dla dużego ok. 40kg psa? Spełni jego zapotrzebowania?

Chodzi o to, że mamy ograniczony budżet, bo pieniądze są ze zbiórki, od ludzi o dobrych serduszkach, którzy zechcieli pomóc Pluszakowi :)  

Jest to masywny pies, niestety jego jedyną aktywnością fizyczną jest spory "kojec"- nie wiem jak to nazwać. Po prostu wydzielona część podwórka z miejscem do biegania. Niedawno udało się dla niego zebrać pieniążki na lepszą, dużą i ocieplaną budę, a teraz potrzebny jest spory zapas karmy w przystępnej cenie, która ma dość przyzwoity skład, nie tak jak RC, czy inne marketówki.

Czy zatem ta karma będzie w porządku? Czy znajdę może jakąś lepszą w podobnym przedziale cenowym i wagowym? Czy polecicie coś innego może?

http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=4679

Z góry dziękuję Wam za pomoc :)

15027967_1175727572480778_2394813651136950843_n.jpg

DSCF6997min.JPG

Posted

Jeżeli pies będzie ją dobrze trawił, nie będzie biegunek itp. to jest ok. Możecie jeszcze spróbować Boscha, Ariona, Josery itp. Bardzo fajne karmy w przystępnej cenie. Droższych nie ma co kupować, odłóżcie na inne rzeczy, chociażby na zabezpieczenie p. kleszczom dla psiaka. Powodzenia!

• Margo changed the title to Brit Premium Sport kontra reszta świata