ASLAN I ASHLY Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 my byliśy na brit premiumXL ale te bąki i kupy masakra. Kupiłam teraz royal canin giant puppy mam nadzieje że będzie lepiej .A mam pytanie ,w czym trzymacie karme? Bo ja kupiłam pojemnik plastikowy ale wet. dziś mi powiedział że pojemnik powinien być zamykany szczelnie i krzymany w chłodnym .:crazyeye: Quote
Luśkowata Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Po tygodniu jedzenia Brit Premium Adult M kupa Luśki stała się bardziej rzadsza ale nie jest to biegunka tylko nooo wiecie o co chodzi! Zaczynam sie zastanawiać czy dalej pchać jej tą karmę czy zmieniać? Jak myślicie? Gazy były ale znośne a teraz już sie unormowały. Co do samej karmy to na początku zjadała tyle ile jej nasypałam teraz troche zostawia ale generalnie porcja dzienna w ciągu dnia jest skonsumowana ;) Quote
dorka1403 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 najlepsze jest wiadro z firmy curver ma wygodne otwieranie, uszczelki, miarkę i jest na kółkach co bardzo ułatwia sprawę kiedy musisz np przesunac by umyc podłoge..karme mam właśnie w takim pojemniku, w ciemnym pomieszczeniu i nieco chłodniejszym niż temp w domu. ale wystarczy żeby była zamknięta i była w suchym...poporstu nie wietrzeje i nie maja szans sie lęgnąć jakieś syfy tam Quote
ASLAN I ASHLY Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 pojemnik wygląda na solidny ale cena powala.:placz:Może ktoś znalazł coś tańszę? Quote
dorka1403 Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 hmm czekaj... http://allegro.pl/ferplast-pojemnik-na-karme-feedy-13-29-39-litrow-i2410296812.html 39 litrów najwiekszy 88 zł http://allegro.pl/pojemnik-na-sucha-karme-7-5kg-maelson-dry-box-7-5-i2386047676.html 7,5 kg 80 zł http://allegro.pl/curver-petlife-4kg-10l-pojemnik-na-karme-pudelko-i2369826746.html 4 kg 48 zł http://allegro.pl/pojemnik-na-karme-makaron-proszek-9-7l-i2360380590.html 10 L 18 zł mozesz kupic z curvera ten mniejszy i przesypywac sobie po 4 kg..a tamto zostawić w opakowaniu i szczelnie zamykać zawijać górę tak jak tubke sie zwija od pasty czasami i kilka klamerek i wyniesc gdzies do skrytki czy piwniczki...a maly pojemnik trzymaj w mieszkaniu..albo kup te wiaderka zwykłe z przykrywką tylko żeby taka była w miare szczelna takie podobne jak to co ci podałam za 18 zł tylko większe naprzykład Quote
Beatrx Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 kupa powinna być twarda. ja bym ją poobserwowała jeszcze przez jakiś czas, moze to nie od karmy luźniejsza kupa, a jak to się utrzyma to wtedy bym zmieniła karmę Quote
ASLAN I ASHLY Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Dziękuje bardzo napewno kupie nowy pojemnik. I chyba najlepszy był ten pierwszy co podałaś ;) odżałuje te pare złotych więcj bo w końcu nasze miśki są tego warte. Quote
Luśkowata Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 Wszystko wróciło do normy! Kupa jest taka jak być powinna a karma jest jedzona ze smakiem :) Quote
PaulinaBemol Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 więc ACANA i EUCANUBA są z wyższej półki?? chyba i tak zaryzykuję skład mi sie podoba a musze wam powiedzieć że mój piesio próbuje mnie zagazować i po EUCANUBIE i po ACANIE w sumie najlepiej było na Purinie PRO PLAN ale jakoś nie pewna bylam tej marki. Lepsza Purina czy Brit?? Quote
Beatrx Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 purina pro plan jest lepsza składowo niż brit. Quote
PaulinaBemol Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 hmmm a od Bosha ?? muszę pomyśleć a karma się kończy... Quote
gosikf & dogs Posted June 21, 2012 Posted June 21, 2012 Spomiędzy puriny pro plan, brit premium i bosh wybrałabym tą pierwszą, aczkolwiek moje boksery jedzą Brit L i mają się na nim dobrze, ładne kupy, mało bąków i prawie w ogóle rewolucji żołądkowych przy refluksie Zeusa. Energii mają dużo i waga stała. Na sierść dodaję jednak olej z łososia. Quote
Beatrx Posted June 21, 2012 Posted June 21, 2012 no ja z brita już rezygnuje, przez kupy. niby wszystko jest okej, ale ich wielkość mnie przeraża, mimo ze pieska małego nie mam. za to przy boschu wszystko było super. i składowo moim zdaniem bosch też jest lepszy od brita, bo brit ma słowo 'kurczak', a bosch 'mączka z mięsa kurczaka', więc nie wiadomo, co tak naprawdę kryje się pod słowem kurczak. Quote
georgia Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 megi82 napisał(a):Ja swoje psy i psy mojej mamy,karmiłam ACANA,wczoraj niespodziewanie dostałam 8 kg Brit Premium Adul S(czyli dla ras małych)...psy chętnie ją wcinają,jakby nie widziały różnicy smakowej....ale nie znam tej karmy i nie wiem czy pozwolic im przejeść te 8 kg? Jak duże są granulki w karmie o której piszesz? Zastanawiam się nad zakupem, ale mój york po wyrwaniu 3 zębów ma małe problemy z jedzeniem większych kawałków, stąd moje pytanie. Quote
marmara_19 Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 Beatrx napisał(a):purina pro plan jest lepsza składowo niż brit. brit ma 2 razy wiecej miesa niz ppp... Quote
Beatrx Posted July 22, 2012 Posted July 22, 2012 marmara_19 napisał(a):brit ma 2 razy wiecej miesa niz ppp... mięsa jak mięsa;) ale faktycznie teraz przeleciałam składy pro planu i jestem w szoku, bo jeszcze niecałe pięć lat temu karmiłam mojego szczylosława pro planem i w składzie miał faktycznie mięso wypisane i było go koło 40%. a teraz widzę, że stracił na jakości:shake: Quote
ziarnochodek Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 A ja mam pewien dylemat, czy zmieniać karmę. Już od pewnego czasu karmię Britem obydwa psy (przedtem Adult, teraz Adult M) i jestem raczej zadowolona, kupy mogłyby być mniejsze, ale i tak jest lepiej niż np. przy Arionie Lamb&Rice, który za to wcinały z wielkim smakiem. No ale ostatnio zauważyłam, że mój Toś w ogóle tej karmy nie rozgryza, połyka w całości granulki. Wydaje mi się, że to przez to, że mu nie smakuje, bo nie ma takich tendencji do pożerania w całości np. smakołyków :( ale z drugiej strony zjada te dzienne porcje bez żadnego buntu głodowego. No i sama nie wiem co z tym fantem zrobić :roll: Quote
Beatrx Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 jeśli masz wątpliwości, czy karma psu służy to zmień. teraz mamy na rynku tyle pozycji, że znajdziesz coś co w pełni będzie odpowiadało Twoim psom. Quote
inna877 Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 zakupiłam własnie BRIT PREMIUM JUNIOR, jestem ciekawa tej karmy, na opakowaniu napisane ze niby 42% mięsa z kurczaka, 7,50 za kg, i taki skład to myślę, ze całkiem spoko Quote
Milena9 Posted August 24, 2012 Posted August 24, 2012 Przyznam się szczerzę, że mój pies kiedyś jadł Chappi, nie wiedziałam, że jest takie złe :oops:. Z rok temu jadła Josere economy, a teraz zamówiłam jej Brita Adult l. W związku z tym mam pytanie. Sara ma 8lat. Jest zdrowa, aktywna w dobrej kondycji. Powinna jeść adulta czy seniora? Quote
zimejka Posted August 24, 2012 Posted August 24, 2012 Skuszona ceną, zakupiłam Brita Adult. Mam mieszane uczucia względem tej karmy. Jeden z moich psów wyglądał na niej cudownie, sierść błyszczała, był pełen energii, kupy spoko ale drugi... Jedyną zaletą było to, że przytył. Kupy miały tendecje do rzadzioch a chłopak cały czas puszczał bąki, do tego stopnia śmierdzące, że czasami goście ewakuowali się do innego pomieszczenia. Jeśli chodzi o granulki to według mnie były idealnej wielkości dla średnich ras. Karma sama w sobie aż tak nie śmierdzi jak niektóre z wyższych półek. Quote
inna877 Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 tak czytam wszędzie o tych bąkach.. i mój szczenior w ogole ich nie ma. kupy tez ok. tylko duzo coś tych kup robi, nawet 4-5 dziennie :crazyeye: i to takie jak od konia a pies jest malutki ;) Quote
dorka1403 Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 widocznie za slabo ja przyswaja..moja tez walila tych kup po bricie jak glupia nienadarzalismy sprzatac 5-7,8dziennie a teraz jest 1 w porywach do 2 no i te wspomniane baki masakra...przeszlismy na inna karme i siersc jest jeszcze ladniejsza, nie ma bakow i nie ma 100 kup na dzien Quote
inna877 Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 a jaka karme ?:) szukam cos cenowo tak jak brit nie bede w psie jedzenie pakowac miesięcznie kupe kasy mam kundelka. poprzedni przezył 20(!) lat i to na jak to mówicie marketówkach ;) Quote
dorka1403 Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 Moja przerobila puffins i agil teraz jest na sam's field bo musze zmieniac co jakis czas ze wzgledu iz jedna szybko ja nudzi a tak kupuje mniejsze opakowania i manewruje..z tych 3 jestem bardzo zadowolona Quote
Recommended Posts