arabiansaneta Posted February 14, 2012 Author Posted February 14, 2012 Już niedługo ja odwiedzimy, a zresztą ona jest w dobrych rękach. Quote
benkowa Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 DZieki za odpowiedź Krysiu , widziałam na cavisiowie , bardzo mi przykro , az sie wierzyc w to niechce co cie spotkało ... Quote
arabiansaneta Posted February 14, 2012 Author Posted February 14, 2012 Musze się trochę po tym pozbierać, ale że natura nie cierpi próżni, przez pamięć Majuni będę chciała pomóc jakiemuś innemu pieskowi, choć trudno będzie znaleźć takiego, co jej dorówna. Quote
arabiansaneta Posted February 15, 2012 Author Posted February 15, 2012 A najlepiej będzie, jeśli któryś sam mnie wybierze Quote
agatamakowska6@wp.pl Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 a co się stało twoja psinka odeszła? Quote
arabiansaneta Posted February 15, 2012 Author Posted February 15, 2012 Niestety, w poniedziałek rano potrącił ją samochód i zginęła na miejscu. Dobrze, że nie cierpiała. Ale ona była tak idealnym pieskiem, że i moje wymagania poszły w górę, trudno będzie ja zastąpić. Quote
agatamakowska6@wp.pl Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 :calus:o mateńko strasznie ci współczuję Quote
cavani Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Ja również. Zresztą Krysiu Ty wiesz... :-( A tymczasem u Niusi rekonwalescencja przebiega podobno książkowo. Już zachowuje się tak, jakby w sobotę żadnego zabiegu nie przechodziła - jest radosna i dopomina się o głaski. Miałyśmy u niej dzisiaj być, ale jest tak paskudna pogoda i wieje tak zimny wiatr, że musiałyśmy to przełożyć. Quote
arabiansaneta Posted February 15, 2012 Author Posted February 15, 2012 No to super. Zupełnie tak jak u Majuni... Quote
benkowa Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Ciesze sie że Niusia wraca do formy , A jak ta Pani która zgłosiła sie na DT - zdecydowala sie wziąc Niusie ? Quote
wiosenka Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Kacha88 napisał(a): Postaram się do weekendu podjąc ostateczną decyzję Pani Kasia wciąż myśli. Quote
Gosiapk Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Myślę, że pani Kasia ma głębokie wątpliwości i problem z poinformowaniem o odmowie. Szukać trzeba nowego domu. Quote
Kacha88 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 nie mam problemu z poinformowaniem, ale jeszcze nie jestem na 100% pewna Quote
arabiansaneta Posted February 16, 2012 Author Posted February 16, 2012 Wiadomo, że nic na siłę, ale ciekawe, czego dotyczą wątpliwości? Quote
Kacha88 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Boje się co będzie w sytuacji gdy sprawdzą się wszystkie obawy czyli: będzie żle nastawiona do kotów, koty będą się bały, bylaby ok 10 h sama w mieszkaniu - jak radzilaby sobie z czystoscia?, czy nie będzie bardzo zestresowana i nie bedzie wyla, jak szybko znajdzie DS. to są moje obawy Quote
aniawawa Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Pytanie jak zachowuje sie teraz w izolatce czy jest spokojna czy piszczy itp? Trochę tych watpliwości by się mogło wyjaśnić. Jak do stada (kociego czy psiego) wprowadzany jest nowy członek to trzeba dać trochę czasu zwierzętom żeby się poznały i oswoiły ze swoją obecnością. Koty są raczej zaciekawione niż przestraszone i dośc pewne siebie więc jeśli Niusia będzie miała podobne nastawienie (czyli ciekawość) to raczej powinno być wszystko dobrze. Ale wiadomo, że trzeba brać pod uwagę i inne scenariusze. Quote
Kacha88 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Martwię się w zasadzie tylko o młodszą kicię bo drugi rzeczywiście jest pewny siebie i nie powinien czuć się zagrożony Quote
aniawawa Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Koty musza mieć miejsce gdzie będą mogły się schowac i mieć spokój, obserwować otoczenie itd. Takie miejsca mają wysoko na szafach, nawet kicia siedziała tam i się przyglądała nam spokojnie. Pies tam nie wiejdzie (chyba że są jakieś schodki z drugiej strony). Quote
arabiansaneta Posted February 16, 2012 Author Posted February 16, 2012 Sądząc po tym, co sprawdziłyśmy w schronisku, ona w ogóle nie wykazywała zainteresowania kotem, powąchała i odwróciła się w przeciwną stronę. A z drugiej strony obecność kotów w mieszkaniu powoduje, że pies już nie czuje się samotny - zawsze to jeszcze jakieś stworzenie. Quote
agatamakowska6@wp.pl Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 mój pies tymczas i kotka moja własna śpią razem Quote
arabiansaneta Posted February 16, 2012 Author Posted February 16, 2012 Moja ś.p. Majunia wychowała się razem z kotka perska, a ze stajennymi kotami bawiła się w berka. Quote
cavani Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Kacha88 napisał(a):Boje się co będzie w sytuacji gdy sprawdzą się wszystkie obawy czyli: będzie żle nastawiona do kotów, koty będą się bały, bylaby ok 10 h sama w mieszkaniu - jak radzilaby sobie z czystoscia?, czy nie będzie bardzo zestresowana i nie bedzie wyla, jak szybko znajdzie DS. to są moje obawy Kasiu, takie wątpliwości ma każdy dom tymczasowy. W tej chwili nikt Ci nie da 100% gwarancji, że któryś z tych problemów się nie pojawi. To się dopiero okaże na miejscu. Ja też bywam domem tymczasowym. Wprawdzie nie mam kotów, ale mam 3 małe pieski. Dla mnie podstawą było zawsze ich bezpieczeństwo. Dlatego dopóki psiaki dobrze się nie poznały i nie nabrałam pewności, że nic złego się nie stanie - podczas mojej nieobecności tymczasowicz był w innym pomieszczeniu niż reszta stada. Czy nie masz możliwościna pewien czas odizolowania zwierzaków podczas Twojej nieobecności? Jeśli chodzi o wycie, to w schronisku Niusia jest bardzo cichutkim pieskiem. Nie szczeka, nie piszczy - woła do siebie człowieka merdaniem ogonka i takimi śmiesznymi przysiadami, jak szczeniaczki, kiedy zapraszają do zabawy. Z zachowaniem czystości początkowo może być problem, choć wcale nie musi. Mamy wyadoptowane takie pieski, które wiele lat stały na łańcuchu, a bardzo szybko zrozumiały, że potrzeby fizjologiczne załatwia się wyłącznie na dworze. Są takie, które od razu to wiedzą. Ja miałam u siebie w sumie cztery schroniskowe pieski na DT i żaden z nich nie załatwiał się w domu, ale biorąc psa do domu nigdy nie miałam pewności, czy nie będzie takiego problemu. Przemyśl sobie wszystko na spokojnie. Jeśli się zdecydujesz, będziemy służyć radą i pomocą. Quote
aniawawa Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 W sumie podobne wątpliwości "jak to będzie" pojawiają się zawsze kiedy do stada psiego czy kociego wprowadza się nowego członka czy to szczeniaka/kociaka czy zwierzę dorosłe. Nigdy nie ma pewności czy zostanie tak od razu i w pełni zaakceptowane i jak się będzie zachowywało. Mogą zostać przyjaciółmi po 5 minutach, a może być i odwrotnie. Ja u siebie wprowadzałam 2 razy dorosłego psa do stada (nie było żadnego problemu nawet wręcz przeciwnie - radość rezydentów) i 3 razy szczeniaka. W tym wypadku raz zdarzyło mi się, że przez 2 tygodnie nie mogłam nawet pogłaskać tak otwarcie przy suce-rezydentce malucha, potem starsza była największym obrońcą malucha (nawet jak maluch miał ponad 1,5 roku ;) ). Ważne, aby likwidować przyczyny nieporozumień nim się zaostrzą, albo nie dopuszczać do takich nieporozumień czyli np. karmić koty wyżej żeby pies nie wpadł na pomysł zawłaszczenia kocich misek. Quote
jostel5 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Cavani,uprzedziłaś mnie swoim postem,bo dokładnie tak samo myślę i dokładnie to samo chciałam napisać!:) Kasiu,obiecywanie Ci ,że wszystko na pewno się ułoży byłoby wobec Ciebie nieuczciwe,a Niusi mogłoby tylko zaszkodzić.Nikt nie wie,jak psiak się zachowa w nowych warunkach i można jedynie snuć hipotezy,że będzie tak czy tak ,bo obserwacja psiaka w schronisku na to wskazuje... Nie należy zakładać z góry ,że sucz w domu nie nasika,może też się zdarzyć,że coś z nudów pogryzie...No ale przecież przy człowieku psiak powinien się szybko takich zachowań oduczyć! Oddajemy psiaki do dt po to,by stworzyć im lepsze warunki,ale również -by nauczyły się żyć w domu,by je lepiej poznać ,przygotować do adopcji i tak dalej... Quote
Recommended Posts