Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ;)
Na samym początku chciałbym przywitać wszystkich użytkowników tego forum, gdyż jestem tu nowy ;)

Mam problemy ze swoim pieskiem, mianowicie zaczęło się od tego, że zaczeła mu wypadać sierść na łokciach oraz brzuchu. Wielokrotnie bywał u kilku weterynarzy u których zostawiłem dużo pieniędzy, a efekt mizery ;/
Najlepsze jest to, że problem ten został zażegnany NORMALNYM ANTYBIOTYKIEM powszechnie stosowanym wśród ludzi, a efekt był natychmiastowy.

Teraz piesek zaczął mieć problemy gastrologiczne. W ogóle nie chce nic jeść, jedynie je tylko suche bułki i pije wodę lub mleko z wodą. Jeżeli już zje coś innego to wymiotuje i ma rozwolnienie.

Jest jeszcze jedna rzecz, mianowicie pies zawsze mieszkał z 3 paniami gdzie zawsze dwie były w domu lecz niestety kilka miesięcy temu "Bóg wezwał je do siebie" i teraz pozostał tylko z jedną i przez połowe dnia jest sam.
Czy to może mieć z tymi problemami jakiś związek?
Problemy z wypadającą sierścią miały miejsce niedługo po ich śmierci dlatego przypuszczam że może to to, lecz nie mnie to oceniać.

Miał ktoś kiedyś taki przypadek?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje :)

Pozdrawiam.

Posted

czyli rozumiem że jest obecnie problem z biegunka i wymiotami.tak?jak dlugo dostawał antybiotyk i jaki?dostawał coś na osłone przewodu pok.przy antybiotykoterapii?tak czy siak do weta raczej trzeba.
p.s.mleko odstawić

Posted

Tak, teraz są problemy z wymiotami, biegunką i brakiem apetytu. dostawał Duomox który zawiera amoksycyline i wydaje mi sie ze to może być przyczyna tych problemów , gdyż działaniem niepożądanym jest właśnie biegunka, wymioty i rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego. Osłonowo dostawał trilac. Antybitykoterapia trwała 10 dni. W takim razie co można stosować na to zapalenie jelita grubego? I dlaczego odstawić mleko?

Posted

Psy często, a raczej w 3/4 przypadków, reaguje na mleko źle - wymiotują, mają biegunkę. Zapewne objawy Twojego psa nie są spowodowane tym, że pije mleko, ale mogą dodatkowo przyczyniac się do pogorszenia jego stanu.

Duomox jest jaki jest - pomaga, to prawda, ale niestety czasami i po nim nasilają się różne choroby. Ja sama nie mogę go zarzywac, bo nawet sam zapach mnie odrzuca, a po połknięciu, natychmiast zwracam. Może Twój psiór również ma jakiś problem poantybiotykowy?

Posted

W jakim wieku jest pies? We krwi nic nie wyszło? Czy sierść wypadała czy wycierała się w tych miejscach?
Mógł przeżyć śmierć właścicielek, samoyedy to psy bardzo emocjonalne, mógł stać się przygnębiony, stracić apetyt, ale biegunka i wymioty świadczą raczej o jakiejś chorobie.

Posted

Mleko pije od małego i nigdy mu nie szkodziło. Sierść raczej wycierała się. Badanie krwi nie było robione. Piesek ma 7 lat. Wydaje mi się że to może być Clostridium difficile które jest spowodowane stosowaniem antybiotyku o szerokim spektrum działania, a Duomox jest właśie takim antybiotykiem.

Posted

Sierść na brzuchu może wycierać się od np. dywanów, na łokciach często u starszych psów tworzą się modzele. Dolegliwości żołądkowe być może są następstwem brania antybiotyku. Ten antybiotyk był na wycieranie włosa? :/ Pies się drapał, wygryzał sierść?
Mleko przy biegunkach zawsze się odstawia, tak samo jak u ludzi. Ja zbadałabym krew w pierwszej kolejności.