schroniskowiec Posted January 5, 2012 Author Posted January 5, 2012 Cisza przed burzą:) Mamy już zgodę megii1 na przekazanie kwoty przelanej dla Owieczki na rzecz Abiego.Dziękujemy:) Jeszcze będą pieniążki od tinuli (nadwyżka z bazarku Mojo), dziękujemy:) Wpłatę megii1 już doliczam do pieniążków pozostałych po Owieczce.Wpłatę tinuli dopiszę, jak morisowa poda mi kwotę. Quote
Szarotka Posted January 5, 2012 Posted January 5, 2012 Ja wplace swoja dzialke dzisiaj albo jutro. Quote
xidna Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Jeszcze dla pewności zapytam: wpłacamy na to konto co dla Owcy? Quote
schroniskowiec Posted January 6, 2012 Author Posted January 6, 2012 xidna napisał(a):Jeszcze dla pewności zapytam: wpłacamy na to konto co dla Owcy? Tak, mogę zbierać, czyli konto to samo co dla Owcy. Megii1 przekazuje również swoją deklarację na Abiego , za chwilkę zaktualizuję post z finansami Abiego:) Quote
morisowa Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 schroniskowiec, miałyśmy się dogadać wczoraj na żywo i w końcu nie było kiedy Myślę, że w tym tygodniu się uda? Pomyśl jak Ci pasuje, wet jest środa, czwartek, piątek. Quote
zuzalon Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Skacz do gory Abi! Tak mi przykro, ze nie moge wziasc cie do siebie na DT, ale moj dom niestety nie nadaje sie dla psow z dysplazja i do operacji - jest nieodpowiedni bo mamy "trudne" schody (by wejsc do domu) i "sliskie" podlogi wszedzie... a oprocz tego samca-rezydenta :( Quote
schroniskowiec Posted January 7, 2012 Author Posted January 7, 2012 morisowa-jeśli rtg w tej lecznicy, do której kieruje chirurg ortopeda można wykonać każdego dnia, to może się zastanówmy nad piątkiem.Jeśli Tobie i KWL-owi bardziej odpowiada środa lub czwartek, to dajcie znać. Quote
morisowa Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Piątek mam wolny i mogłabym z Abim pojechać, to byłoby nalepsze, bo on mnie zna najlepiej i ma do mne najwięcej zaufania. Quote
schroniskowiec Posted January 7, 2012 Author Posted January 7, 2012 Motyla noga,właśnie zerknęłam w kalendarz- to będzie piątek trzynastego..Nie, żebym była przesądna:) Quote
morisowa Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 piątek 13? fajnie :D Powinnam wreszcie napisać trochę o charakterku Abiego :) Abi przy przyjęciu do schroniska oczywiście dostał łatkę agresora. Cóż, prawie każdy duży pies z odrobiną charakteru zaczyna się bronić odławiany metalową pętlą i wciskany do transportera, w którym ledwo się mieści.. Potem przyjęcie do schroniska no i mamy "wściekłego" psa w klatce. Abakan przez pierwsze tygodnie, w pawilonie kwarantanny rzeczywiście był "zły", atakował przez kraty każdego przechodzącego obok pawilonu, szczekał groźnie i bardzo straszył. Wtedy dostał ode mnie imię Abakan, co znaczy "niedźwiedzia krew". Chodziłam do niego ze 3 tygodnie, karmiłam, gadaliśmy sobie i z każdą wizytą było lepiej. Abi przestał szczekać na mój widok, bra chętnie jedzenie a jak nie karmiłam to odwracał się do mnie tyłem i kładł - nie przeganiał mnie sprzed boksu ale absolutnie nie chciał kontaktu.] Potem przeprowadził się na rejon 4, dwa dni i wyszliśmy na pierwszy spacerek :) I wszystko się zmieniło. Abi okazał się słodkim dzieciakiem, pieszczochem, który uwielbia wspólne spacery i drapanie za uchem :) Nadal jest psem nieufnym do obcych, powinien być świetny stróżem. Obca osoba raczej nie weźmie go sama z miejsca na pierwszy spacer. Jednocześnie jest psem zrównoważonym, spokojnie reaguje na obcych na spacerze, mogę go każdemu przekazać na spacerek. Szybko też się zaprzyjaźnia i do kolejnych osób zaczyna się cieszyć i daje zapinać na smyczkę. Bez problemu daje sobie zakładać kaganiec. U weterynarza potwornie panikuje. Ciężko go utrzymać, stara się uciec i ma strach w oczach - jednak nie atakuje. W schronisku siedzi sam w boksie, ale myślę, że z suczką by się dogadał. Na spacerze pyskuje do samców, zwłaszcza, gdy to ten drugi zacznie. bezpośredniego kontaktu z innym psem nigdy u nas nie miał. Quote
basia Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 W poniedziałek kasa ode mnie też powinna być na koncie. morisowa, toż to wypisz-wymaluj charakter typowego podhalana. Jak dla mnie same zalety widzę w tym psie :loveu: Quote
schroniskowiec Posted January 7, 2012 Author Posted January 7, 2012 Filmik z pierwszego spaceru z Abimhttp://www.youtube.com/watch?v=LbF2qOv7ndU Quote
Szarotka Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Moja tez z obcymi sie raczej glosno obchodzi. Quote
schroniskowiec Posted January 8, 2012 Author Posted January 8, 2012 Dopiero go poznaję bliżej, ale teraz u Abiego to szczekanie jest chyba wyrazem lęku. Jak się podejdzie do boksu, to on dwa razy szczeknie i ucieka, chowa się. Ciekawe, czy ktoś go wyrzucił, wywiózł, jak się zorientował, że pies ma chore łapy. Raczej na pewno nikt go nie szukał, bo w tych okolicach nie ma zbyt wielu podhalanów.Odnaleźć takiego psa w schronisku nie jest specjalnie trudno. Quote
xidna Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Przelew ode mnie powinien jutro być na koncie :-) Quote
schroniskowiec Posted January 8, 2012 Author Posted January 8, 2012 Jutro sprawdzę wieczorkiem konto i napiszę, co mamy. Jest jeszcze jedna wpłata u mnie na koncie, jeszcze na Owcę (20 zł od Magdy z Bielska,w tytule przelewu:morisowa-owcy).Doliczam to zaraz do pieniążków pozostałych po Owieczce+na jego wątku. Quote
xidna Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Śliczny jest Abi, bielusieńki i widać, że to dobry pies tylko zagubiony. Podhalany ogólnie są nieufne w stosunku do obcych, więc mnie nie dziwi opis Morisowej i Schroniskowca, a to, że w sytuacji gdy czuje się niepewnie to woli się wycofać - zawsze lepiej niż atak ze strachu ;) Quote
morisowa Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Też mi się wydawało, że takie zachowania są normalne. Ja akurat "przechwytuję pod opiekę" wszelkie kaukazy i tym podobne co trafiają na Paluch, pokrewne rasy :) Quote
gudzik Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 morisowa napisał(a):Ja akurat "przechwytuję pod opiekę" wszelkie kaukazy i tym podobne co trafiają na Paluch, pokrewne rasy :) Och marzenie mojego TZ taki kaukaz;) A jak dla mnie to on ma zachowanie normalnego OP co ma stróżowac a nie machać ogonkiem do każdego za płotem. Przeleje dzisiaj kase na Abiego. Czyli w piatek jedzie na przeswietlenie? A kiedy do wetek? (o ile dobrze zrozumiałam). Quote
Recommended Posts