Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś słyszał coś o karmie NDFC? Chciałabym zmienić swojej 10-cioletniej dalmatynce karmę, bo na Acanie sierść i skóra wyglądają dość kiepsko. Wykluczyliśmy choroby o podłożu mikrobiologicznym i wraz z lekarzami zastanawiamy się by spróbować zmienić karmę.

Moją uwagę zwrociła NDFC Adult Jagnięcina. Ma min.23% suszonej jagnięciny, min.21% świeżej jagnięciny i min. 19% ryżu brązowego.

Problem w tym że nic o tej karmie nie słyszałam i nic nie mogę znaleźć w internecie.

Rozważam też Healthy Paws Adult Jeleń i Proso oraz Trovet OHD i przyznam że mam już niezły mętlik w głowie :mad:

Posted

Ja właśnie kupiłam na próbę mojemu psu 2 kg NDFC puppy z łososiem i brązowym ryżem. Oczywiście żadna sucha karma nie przypada mu do gustu, więc i na tą ma focha i bez dosmaczenia nie ruszy...Ale ponieważ mój pies ma alergię na kurczaka, a akurat ta karma zawiera tłuszcz z kurczaka, więc i tak już jej więcej nie kupię.

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Ja znam tą karmę i chyba staje sie coraz popularniejsza wsród hodowców, bo co rusz na wystawach o niej slysze, na gdynskiej ostatnio na przyklad. To swietna karma, nie wiem czy nie najlepsza holistyczna obecnie tutaj link do poczytania www.naturaldogfoodcompany.pl
Co do uczulen to po łososiu nie bedzie problemu ale całkiem bez kurzego tłuszczu jest jagniecina. Z reszta to karmy hypoalergiczne wiec same z siebie nie uczulają

Edited by Jasia i Bora
  • 4 weeks later...
Posted

Jestem dystrybutorem NDFC na Warmię i Mazury. Karmię tą karmą swoją goldenkę (też Salmę):) od ponad roku, czyli w sumie odkąd pojawiła się w Polsce. Polecam jak najbardziej, to świetna holistyczna karma bez żadnych sztucznych/syntetycznych dodatków i chemii, na brązowym ryżu, dużo mięska i smaczna. Żadnych problemów przez ten rok, sierść się błyszczy, toaleta przebiega idealnie:) Więcej szczegółów tutaj
Ania, dla Twojej Salmy polecam NDFC z indykiem dla seniorów.
AdamM

• 3 weeks later...
Posted

Przez ponad rok karmiłam NDFC moją sukę, która na innych karmach często miewała problemy (veci podejrzewali często alergie). Byłam bardzo zadowolona zarówno z wersji z jagnięciną jak i z tej z kurczakiem (pierwsza tolerowana karma z kurczakiem).
Pół roku temu dołączył do nas border, na jego przybycie kupiłam 7,5 kg NDFC puppy z łososiem, niestety straszne wzdęcia, smrodki i kupy miał na tej karmie i dojada ją teraz starsza suka, a mały jest na barfie mieszanym z Fish4dogs. Wszystko jest super więc spróbowałam zamieniając dosłownie 15 granulek na ndfc i po kilku godzinach bąki wróciły.
Suka za to zjadła już co najmniej kilka 15kg worków i wszystko jest ok, więc polecam jak najbardziej :).

• 2 weeks later...
  • 5 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

U nas próbki wciągnięte, a pies dostaje na co dzień olej łososiowy więc myślę, że wyrówna niską kaloryczność, bo on dość aktywny jest. Spróbujemy, może podejdzie na dłuższą metę. Dzięki za foty i opinie!

• 3 months later...