Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']1. Tak klatka to to samo co transporter , jeśli jest wystarczających rozmiarów , by pies spokojnie mógł sie wyciągnąć - jak najbardziej tak. Ja używam klatek , z prostej przyczyny ... rozmiar na moje psy transporterów , jeśli już jest , to w chorej cenie :)
2. Ignorujesz ? a wtedy skąd ona ma wiedzieć , że robi źle ? musisz ją upomnieć , nazywając nie lubianym zwrotem tu na dogo - skarcić , słownie ... jak nie działa , zaopatrzyć się w rzutkę ... nie pocieszać , nie gadać za dużo ... warknąć "cisza" jak nie działa warknąć drugi raz i rzucić w nią - to potrwa , nauka taka trwa .. ale się da.
Naucz psa komendy "spać" po każdym spacerze , jedzeniu , zabawie .... układasz psa do klatki , czy na posłanie i mówisz - spać , co oznacza że pies ma spać i będzie spał , bo naturalnym odruchem psim , jest drzemka po żarciu czy wysiłku. To nie jest nasza fanaberia , tylko matka natura tak wyedukowała psy w spanie ... tylko my ludzie im to zaburzamy.
3. Miseczka z wodą , nie jest przestępstwem .. jeśli w domu jest duszno czy suche powietrze .. to psy potrzebują zwilżyć wargi ... niemniej , jeśli tylko brak wody , powoduje że kundel wyje i nie śpi , to trzeba go przekonać , że nie jest to właściwe zachowanie.
4.Można psa nauczyć , by ignorował pewnych domowników , w sensie że nie reagował do podjudzania do złych zachowań.
Moja część psów , jest wyedukowana , że jak ja warknę , to "obcy" może sobie i na rzęsach biegać , pies ma zachowywać się normalnie.

Twój pies ma jeden problem , nie umie się wyciszyć .... dlatego jest niespokojny , dlatego chce to do dziadka , to do innych drzwi.
Musisz jej określić jedną godzinę do spania .. i ma iść spać.
U mnie po 23 pies nie lata po domu , chyba że pozwolę .... ja też potrzebuje coś dla siebie mieć .... są godziny w ciągu dnia , że też śpią grzecznie ... a ja mogę sobie nawet i dyskotekę zrobić , skakać po żyrandolu.
Pies lubi mieć program dnia ... o tej spacer , o tej żarcie , o tej psoty o tej pieszczoty ... oczywiście nie trzeba tego mega przestrzegać ... ale ma być zasada , że są chwile , kiedy pies znika i odpoczywa w spokoju.

Transporter Ci w tym pomoże , ona nauczy się w większej części wyciszać - tak wiem , że to sznaucer , że to taki "wesolutki" zwierzak. Ale mimo wszystko , musi znać jakieś granice.

Przez to całe zamieszanie , że ona w nocy biega , piszczy - atmosfera w domu nie jest fajna , emocjonalnie.Co też ją pobudza.
W transporterze , nie będzie się stykała z emocjami , będzie łatwiej się jej wyciszać.

Dawaj jej jeść w transporterze , unikniesz dokarmiania ;) dobrego gnata do jedzenia , zabawkę i karć słownie , jeśli będzie próbowała wojować o wolność.
Pisałaś , że ona jest spokojna jak jest przywiązana , masz super sposób by ją uczyć transportera ... obróżka + smyczka i do klatki :) Skoro ma takie skojarzenie , że niewolnictwo=spokojny piesek - wykorzystaj to , w początkowej fazie nauki.
Bez irytacji , bez nerw , spokojnie , emocje Twoje na wodzy.Bo to ważne .. by nie nakręcać psa , swoimi frustracjami.

I pamiętaj NIC od razu nie przychodzi , konsekwencja i cierpliwość

Moje pieski już jadły , już były siku , już były się wyszaleć ... już była porcja wygłupów i skoków po domu ... teraz jest cisza nocna ... nawet 9 tygodniowy malec , smacznie śpi ... a ja mam muzykę na full , pralka śmiga , gadam przez telefon i piszę tego posta.
Pies się świetnie uczy wyłączać[/QUOTE]

No to zaczynamy naukę. Na razie zajmiemy się komendą "spać".
Dziękuję bardzo za rady. Zaglądaj czasem i wypatruj efektów, jak nie będzie to zaganiaj do nauki :p

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dam Ci radę , bardzo cenną - nie ulegaj presji , być super dogomaniakiem :)
bo to zjawisko , bardzo się tu szerzy i powstaje niefajna sprawa - taka rywalizacja bezsensowna.
Kto rysuje lepiej , kto robie lepsze zdjęcia , kto ma więcej obróżek i kogo pies umie więcej sztuczek.
Bądź sobą , nie ulegaj , pracuj nad psiakiem. To jest komfort dla niego , jak będzie umiał być wyluzowany. Relacje w domu , też się poprawią.
Każdy jest super , każdy ma jakieś zalety , każdy robi coś dobrze , to znowu i źle ... ważny być sobą , a nie pod publikę :)
Nie rób nic na siłę , ani przeciw sobie , ani przeciw psu ... nie zmuszaj siebie i psa również.

Nie lubi frisbee ? bo może nie jest aporterem , może woli inne zabawy ... dostosuj życie psa do jego zamiłowań i zainteresowań , na pewno coś znajdziesz ... jak będziesz robić coś wbrew psu i sobie , nigdy to nie wyjdzie.
I wtedy też będziesz ta zła i nie będziesz super.

Każdy pies jest inny , o tym trzeba pamiętać.

Posted

[quote name='Vectra']Dam Ci radę , bardzo cenną - nie ulegaj presji , być super dogomaniakiem :)
bo to zjawisko , bardzo się tu szerzy i powstaje niefajna sprawa - taka rywalizacja bezsensowna.
Kto rysuje lepiej , kto robie lepsze zdjęcia , kto ma więcej obróżek i kogo pies umie więcej sztuczek.
Bądź sobą , nie ulegaj , pracuj nad psiakiem. To jest komfort dla niego , jak będzie umiał być wyluzowany. Relacje w domu , też się poprawią.
Każdy jest super , każdy ma jakieś zalety , każdy robi coś dobrze , to znowu i źle ... ważny być sobą , a nie pod publikę :)
Nie rób nic na siłę , ani przeciw sobie , ani przeciw psu ... nie zmuszaj siebie i psa również.

Nie lubi frisbee ? bo może nie jest aporterem , może woli inne zabawy ... dostosuj życie psa do jego zamiłowań i zainteresowań , na pewno coś znajdziesz ... jak będziesz robić coś wbrew psu i sobie , nigdy to nie wyjdzie.

Każdy pies jest inny , o tym trzeba pamiętać.[/QUOTE]

Znaczy się ona kocha frisbee, kocha aportować i biegać. Ale kiedy jej rzucam, to napiera łapami, teraz próbujemy to naprawić.
Ahh... Tobie pewnie chodziło o Maxa... no to on nie chce jeść ani przysmaków (czasem jak jestem z nim sama to moooże) i nie chce się ze mną bawić. Kiedy rzucę piłeczkę, to pobiegnie, złapie pożujemi wypluje. Może robię coś źle ? Bo potem nie tyka jej przez pół godziny. Jak nauczyć go, że ja też jestem fajna i można też ze mną spędzić czas ?

Posted

Odpowiem Ci jak Max
A kim Ty do licha jesteś , że chcesz mi zamęt w życiu wprowadzać.

I znowu pycha ludzka - chce być fajna ... ale że po czym mam to wnosić ? że przyniesiesz ciastko i pomachasz jakimś plastikiem ?

Posted

[quote name='Vectra']Odpowiem Ci jak Max
A kim Ty do licha jesteś , że chcesz mi zamęt w życiu wprowadzać.

I znowu pycha ludzka - chce być fajna ... ale że po czym mam to wnosić ? że przyniesiesz ciastko i pomachasz jakimś plastikiem ?[/QUOTE]

Ja nie probuje go przekupic.
Dzisiaj jak siedzialam na lawce to do mnie podszedl i prosil o pieszczoty :loveu:
Jak tylko przyszedl pies to juz Wiki nie ma ;p

Posted

Vectra napisał(a):
Dam Ci radę , bardzo cenną - nie ulegaj presji , być super dogomaniakiem :)

Każdy pies jest inny , o tym trzeba pamiętać.

Dobrze Vectra napisała;-) Tylko pamiętaj, że transporter, który ma zastąpić klatkę musi być na tyle duży, żeby pies mógł się w nim swobodnie rozciągnąć i stanąć;-)

Vectra, z tą hierarchią to było takie trochę ironiczne, bo u mnie psy chodzą tak, jak ja im zagram;-) Z resztą wiesz o co kaman, bo robisz tak samo:lol:
Sznaucera można wszystkiego nauczyć (z wyjątkiem Lotosa:roflt:), tylko do każdego trzeba dobrać odpowiednią metodę nauczania:lol: Na Lotka też w końcu znajdę sposób - może z Twoją pomocą:roflt:
Ale mówi się, że sznup jest szczekliwy - ja w takim razie mam podróby, bo nie szczekają bez potrzeby i bawią się wtedy, gdy ja mam ochotę na ich zabawę, a jak jest za głośno, bo się rozbawią na maxa, to po moim milutkim warknięciu "cisza" psy milkną:lol:

Najważniejsza w tym wszystkim jest konsekwencja, bo jak raz będziesz pozwalać, a raz zabraniać, to niczego nie nauczysz, chyba tylko tego, że pies pomyśli, że sama nie wiesz czego chcesz;-)

Posted

Z tą nauką psów , to też trzeba wziąć jedną rzecz pod uwagę - pies to nie złota rybka i nie musi naszych marzeń spełniać.
Jest fajnie , póki pies ma radochę z nauki , zabawy - ewidentnie widać że to lubi , że czeka na to.
Ja tam lubię psy krnąbrne , a nie naiwne , że za cokolwiek do żarcia dadzą się pokroić. Krnąbrny pies , motywuje właściciela do myślenia.
Są psy które nie lubią się uczyć , wykonywanie durnych poleceń za smaczka , nie sprawia im przyjemności. I to nie jest kwestia naszego braku umiejętności , tylko osobowości psa. Tak pies ma osobowość , czym pies bardziej inteligentny , tym mamy problem większy.

Często na dogo przewija się "mądrość" bądź dla psa fajny/a. Tylko nikt tak serio , nie rozłożył tego na czynniki , na czym ta fajność ma polegać.
A gdzie zaufanie ? gdzie szacunek ? gdzie sympatia ? gdzie przyjaźń ? Chcemy wymagać od psa , "grania na fujarce" , a co dajemy w zamian ? pieszczoty i smakołyk ? eeeeeee , jakbym była psem , to nawet nasikać na takiego człowieka bym nie chciała :diabloti:

Sama teoria dominacji , ona jest źle sformułowana w słowach - ktoś czasem popełnia błąd i w złe słowa sytuacje ubiera.
My dla psa mamy być autorytetem - pies tą naukę , pobiera już od swojej mamy. Mama jest miła , daje jeść , przy mamie jest ciepło i bezpiecznie.Słuchamy mamy , bo mama ma racje i nie wymaga cuda na kiju bo ma taki kaprys. A potem zamiast mamy , pojawia się człowiek i pies wychowany u mamy , robi się nieznośny , bo nowa mama tylko coś chce , gorzej bo sama nie wie tak serio czego chce..... to można dalej rozwinąć - radzę pogłówkować.

Zanim zatem będziemy dla psa fajni , to bądźmy dla niego kimś i nie polega to na głaskaniu , dawaniu smaczków i uczenia sztuczek. My musimy prowadzić psa przez życie , on ma nam ufać , wiedzieć że można na nas polegać , starać się nas zrozumieć , ale i być rozumianym.Szacunek on działa w dwie strony.
Pies też ma swoje prawa i słabości i zamiłowania , też musi mieć swoją przestrzeń , czas dla siebie.

Może tak ,wyobraźcie sobie idealnego rodzica dla siebie , takiego któremu będziecie zawsze ufać , kochać i nie będziecie fochać.
Dlaczego nastolatki mogą być krnąbrne , przeciwstawiać się decyzją starszych , nie słuchać , nie wykonywać poleceń ... a czemu pies ma być jak automat ?
Czemu jak rodzić mówi , nie baw się zapałkami , bo się poparzysz , większa część dzieci , się poparzy , nie przyzna racji ,ale zapałki omija ... tak samo jest z psami.
Mówię o zapałkach , bo tak mi mama tłumaczyła że się poparzę - tata poszedł na całość , nie dość że dał mi pudełko zapałek , to i zapaloną zapałkę - szybko załapałam że wcale zapałki nie są fajne. I nic mi nie musiał tłumaczyć.

Pies bardzo szybko uczy się , w różny sposób unikać sytuacji dla niego nie korzystnych , a my ludzie jesteśmy ślepi i nie zawsze dostrzegamy w porę , kiedy pies robi nas w bambuko.

Tak do dominacji , gdyby faktycznie taka istniała , w formie dosłownej , to teoretycznie moja Lalka jest ta ALFA .... tylko skoro jest alfa , to nie wiem czemu ta banda barbarzyńców , co skacze jej po łbie i nadal żyje :diabloti: Pewne jest , że jest dla reszty psów autorytetem , czują do niej szacunek , mają zaufanie ....

Już pisałam , człowiek to istota próżna , więc musi być dominujący do tego i fajny.A pies niczym niewolnik , gra jak mu ludź zatańczy ...

Myślę , że dużo częściej zamiast osiągnąć u psa tą fajność, to osiągamy żałosną , żenującą śmieszność.

Posted

No właśnie już pisałam, między mną a Neską jest więź. Ona mi ufa. A kiedyś tak nie było. Kiedyś kiedy głupi bezogonowiec, o nazwie Wiki rzucił zabawkę, to po co do niego przyjść ? Lepiej zanieść do domu. A teraz jest inaczej. Istta czterołapna zrozumiała, że jak przyniesie aport, to będzie on jeszcze raz rzucony. To taki przykład, nie wiem czy dobry...

A Max. On właśnie domaga się cięgle pieszczot. Dla niego przysmak to tylko żarcie, jest mniej próżny od Neski, która jeszcze kiedyś dla smaczka zrobiłaby wszystko a bez smaczka nic. Teraz nauczyłam się szkolić ją inaczej. Na zabawki, na szarpak a nie tylko na jedzenie.
MAx, kiedy zrobi chociażby siad to nie wymaga ode mnie żarcia, a tylko przytulenia się i widać, że merda antenką.

A są może jeszcze jakieś rady odnośnie tych zabawek ? Bo taka jestem trochę natrętna, ale chciałabym go tym zainteresować. Chociaż spróbować. Bo jeśli okaże się, że on NIE CHCE i już. To nie będę go zmuszać.

Posted

Hej, sorry, że dwa pod rząd...

No więc dzisiaj poszłam z Ness na dłuższy spacer. Byłyśmy tylko na deptaku ale dość długo. Starałam się trochę wymęczyć psa. Udało się :) Skakałyśmy po ławkach i ... robiłyśmy slalom (dość szeroki), który wychodził super ! Tak super, że nawet zrobiłam filmik :D

[video=youtube;CQURTBtvaiw]http://www.youtube.com/watch?v=CQURTBtvaiw[/video]

A, jeszcze wymyśliłam taki pomysł na podział spacerów. Co sądzicie o tym, żeby jeżeli idę na dłuższy spacer np. z Neską, to kiedy wrócę jeszcze małe przejście z Maxem. Albo na odwrót.
Dziś właśnie tak zrobiłam. Kiedy wróciłam ze spaceru z Neską, to wzięłam Maxa (zostawiając Neskę na podwórku) a kiedy wróciłam to zapięłam Neskę z powrotem i wyszłam z nimi razem. Nauczyłam się, że trzymać dwie smycze w jednej ręce się da, ale trudno je później rozdzielić. Kiedy wróciłam to kazałam oby dwóm iść spać i teraz mam spokój :D

Zdjęć niesety nie mam, tylko ten filmik.

Posted

Wikikoniki wykorzystaj to w nauce, że dla Maxa są ważne pochwały, pieszczoty. Nie każdy pies reaguje na smaczki czy zabawki. Pisałaś wcześniej ( chyba, że się pomyliłam) że Max czasami pobiegnie czy skoczy za piłką. Może spróbuj zakończyć zabawę piłką wtedy, kiedy on ma ochotę na jeszcze. Tak samo ze szkoleniem. Pies będzie kojarzyl zabawę i szkolenie z czymś przyjemnym, na co iał ochotę, a nie z czymś nudnym, męczącym, kiedy już miał dość.

A nie możesz wyprowadzać Maxa i Neski razem? ;) To by znacznie ułatwiło Ci życie. Jak masz wątpliwości czy dasz radę, weź je razem na podwórko na smyczy na spacer, wyjdź niedaleko na ulicę na próbę :) Jak stwierdzisz, że nie dasz rady to myślę, że Twój pomysł nie jest zły :)

Powodzenia :)

Posted

understandme napisał(a):
Wikikoniki wykorzystaj to w nauce, że dla Maxa są ważne pochwały, pieszczoty. Nie każdy pies reaguje na smaczki czy zabawki. Pisałaś wcześniej ( chyba, że się pomyliłam) że Max czasami pobiegnie czy skoczy za piłką. Może spróbuj zakończyć zabawę piłką wtedy, kiedy on ma ochotę na jeszcze. Tak samo ze szkoleniem. Pies będzie kojarzyl zabawę i szkolenie z czymś przyjemnym, na co iał ochotę, a nie z czymś nudnym, męczącym, kiedy już miał dość.

A nie możesz wyprowadzać Maxa i Neski razem? ;) To by znacznie ułatwiło Ci życie. Jak masz wątpliwości czy dasz radę, weź je razem na podwórko na smyczy na spacer, wyjdź niedaleko na ulicę na próbę :) Jak stwierdzisz, że nie dasz rady to myślę, że Twój pomysł nie jest zły :)

Powodzenia :)

Właśnie tak dzisiaj zrobiłam. Na razie będziemy sobie chodzić nba takie krótkie, spokojne spacery coraz dalej. Niestety kiedy pojawia się inny pies jest dla mnie męczarnia, bo Max ciągnie, a Neska za nim.

Posted

wikikoniki napisał(a):
Właśnie tak dzisiaj zrobiłam. Na razie będziemy sobie chodzić nba takie krótkie, spokojne spacery coraz dalej. Niestety kiedy pojawia się inny pies jest dla mnie męczarnia, bo Max ciągnie, a Neska za nim.

To jak bedziesz sama na spacerze z Maxem ( z Neską także ), ćwicz z nim skupianie uwagi na sobie w obecności psów. Długa i żmudna praca przed Tobą, ale przyniesie ona efekty. :)

Posted

understandme napisał(a):
To jak bedziesz sama na spacerze z Maxem ( z Neską także ), ćwicz z nim skupianie uwagi na sobie w obecności psów. Długa i żmudna praca przed Tobą, ale przyniesie ona efekty. :)

Z Neską już załatwione. A co z Maxem, jak on ani nie umie sztuczek (tak robiłam z NEską) ani nie łapie zabawek ? Kiedy widzę psa to kazać mu na siebie wskoczyć i miziać ?

Posted

Opowiem Ci jak to było ze mną i Cesarem. Tak w skrócie, bo musze się uczyć. Cesar kiedy widział psa, uważał że zawsze może się powąchać. Niestety, nie zwracał uwagi że to jest pies, który nie ma dobrych zamiarów. No i to wkońcu ja mam decydować czy może się powąchać z psem czy nie. Kiedy widziałam psa i on tez widział to zabawki, smaczki mogłam sobie odpuścić. Nie interesowały go, widział on tylko psa. Wtedy obracałam go tyłem do psa, sadzałam na doopie, i kazałam się bestii patrzec na mnie, nie mógł się obrócić i patrzeć na psa i koniec. Kiedy chciałam się minąć z psem, a on już się na psie skupiał zanim napiął smycz korygowałam szarpnięciem i szliśmy dalej. Jak ja mówię że mamy iść dalej i nie wąchać się z psem to tak ma być i koniec. W nagrodę za to, że ładnie minął się z psem, pozwalałam mu się z tym psem powąchać. Jeszcze nie jest idealnie, dużo musimy ćwiczyć ale da się już minąc z psem, bo jak Cesar się zaparł to ja mogłam sobie na głowie stanąć, ale 55 kilo ciężko jest ruszyć. Wymagam od psa na spacerze częstego kontaktu wzrokowego. Może to coś Ci pomoże :)

Posted

understandme napisał(a):
Opowiem Ci jak to było ze mną i Cesarem. Tak w skrócie, bo musze się uczyć. Cesar kiedy widział psa, uważał że zawsze może się powąchać. Niestety, nie zwracał uwagi że to jest pies, który nie ma dobrych zamiarów. No i to wkońcu ja mam decydować czy może się powąchać z psem czy nie. Kiedy widziałam psa i on tez widział to zabawki, smaczki mogłam sobie odpuścić. Nie interesowały go, widział on tylko psa. Wtedy obracałam go tyłem do psa, sadzałam na doopie, i kazałam się bestii patrzec na mnie, nie mógł się obrócić i patrzeć na psa i koniec. Kiedy chciałam się minąć z psem, a on już się na psie skupiał zanim napiął smycz korygowałam szarpnięciem i szliśmy dalej. Jak ja mówię że mamy iść dalej i nie wąchać się z psem to tak ma być i koniec. W nagrodę za to, że ładnie minął się z psem, pozwalałam mu się z tym psem powąchać. Jeszcze nie jest idealnie, dużo musimy ćwiczyć ale da się już minąc z psem, bo jak Cesar się zaparł to ja mogłam sobie na głowie stanąć, ale 55 kilo ciężko jest ruszyć. Wymagam od psa na spacerze częstego kontaktu wzrokowego. Może to coś Ci pomoże :)
g

Dzieki... Pewnie to wyorzystam. Musze po prostu znalezc "Zloty srodek" na oby dwoch zterolqpnych ;)

Ale bym sobie poagilitowala. Neska xhyba tez, z tego co wywnioskowalam po slalomie i skakania po lawkach :D

Sorry za brak polskich znakow ale pisze z telefonu

Posted

Silky123 napisał(a):
Super Wam idzie ze slalomem, oby tak dalej. Tylko w przyszłości będziesz musiała coś skontruować, żeby te 'kijki' były bliżej siebie. ;)
Trzymamy kciuki za Neske i za Maxa. :)

Mamy w domu wlasny slalom, ale jego tak chetnie Neska nie robi... Oczywiscie bedziemy na nim cwiczyc ale moze najpierw wycwiczymy komendy ( raz - dwa. ) i wejscie ?

Aleksandra, dzieki ;))

Posted

Z tego co widzę to Max jest idealnych rozmiarów i płci aby mieć dobry kontakt z Lejdi od pierwszego spotkania;)
Ja Interesuję sie bechawiorystyką a nauka obcych psów idzie mi lepiej niż własnego(choć tu też nie najgorzej idzie) więc myśle że może mi się udać pomóc ci w szkoleniu Maxa;)
Co do Neski to nie wykluczam że na początku mogął być małe spiecia ale do ułagodzenia...
Myślę że powinnyśmy sie umówić w miejscu wybiego podobnym gdzie można by je spuścić ,mam tu na myśli Maxa bo skoro trudno się go szkoli to pewnie lepiej go spuszczać bardzo zdala od ulicy i na dużym rozległym terenie.

Posted

Mada95 napisał(a):
Z tego co widzę to Max jest idealnych rozmiarów i płci aby mieć dobry kontakt z Lejdi od pierwszego spotkania;)
Ja Interesuję sie bechawiorystyką a nauka obcych psów idzie mi lepiej niż własnego(choć tu też nie najgorzej idzie) więc myśle że może mi się udać pomóc ci w szkoleniu Maxa;)
Co do Neski to nie wykluczam że na początku mogął być małe spiecia ale do ułagodzenia...
Myślę że powinnyśmy sie umówić w miejscu wybiego podobnym gdzie można by je spuścić ,mam tu na myśli Maxa bo skoro trudno się go szkoli to pewnie lepiej go spuszczać bardzo zdala od ulicy i na dużym rozległym terenie.

:evil_lol: tak się zajmujesz że nawet poprawnie napisać nie potrafisz
pisze się behawiorystyka

Posted (edited)

Mada95 napisał(a):

Neska nie bawi się z każdym psem a Maxa na razie spuszczę tylko i wyłącznie na wybiegu.
Ja też staram się niektóre różne psie fakty zrozumieć, ale chyba wolę szkolenie. Lecz chyba jedno nie wykulcza drugiego...

EDIT: Jakim cudem potrafisz uznać, na podstawie tego, jakiej płci oraz wielkości jest Max , żeby bawić się z Twoją suką ? Nie znasz jego charakteru ani nic o nim nie wiesz... :-o

Edited by wikikoniki