Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

HEJ :)
Kopiuję notkę z bloga, bo nie chce mi się drugi lat pisać :D

U Neskowej cieczka, więc postanowiłam porobić coś z tym drugim kundlem. A pomogą mi w tym najbliższe dwa tygodnie ferii ;D

Dzisiaj poszłam z nim do parku. Na wybiegu była moja nauczycielka (ta, która pozwoliła na pokaz sztuczek z Neską w klasie) ze swoim szczeniakiem ON-ka oraz labrador. Szczeniak - pies, labek - suczka.

Z pewną obawą, ale w końcu go puściłam i... BAWIŁY SIĘ !
Pani po chwili powiedziała, że musi iść, ale jutro o 12 znowu możemy się spotkać ! Czyli będzie dalej socjalizacja ;D

Kiedy zostaliśmy sami na wybiegu to pies wszystko obwąchał, zaznaczał teren a kiedy wyjęłam piłeczkę to nawet biegał ze dwa razy ;]

Tutaj muszę wspomnieć, że Max nie bawi się zabawkami (czasem tylko piłki tenisowe) oraz nie przepada za przysmakami.

Potem trochę ćwiczyliśmy przywołanie, ładnie przychodził, ale nie chciał nagrody ;( No i zostawanie - to tak sobie, bo pies zawsze kiedy coś do niego mówię, to chce być przy mnie.

Max ładnie chodzi na smyczy, napina się tylko na inne psy.

Plany na jutro:
* szczepienie Max-a
* kupienie żwaczy, albo czegoś ze zwierząt, co Max by zjadł

Ok. Ja idę porobić coś z nudzącą się Neską ;p

PS. Może ktoś z pomorskiego chętny na spacer ze mną i MAx-em w ramach socjalizacji ?

+ Fotki :p

Posted

Silky123 napisał(a):
Śliczny jest. :D
A dlaczego nie ma galeri razem z Neską? ;p

No... Nie potrafię go niczego nauczyć i przez to faworyzuję Neskę... Ma bardzo dużo energii i nie potrafię go poskromić :(
Ale Neska ma cieczkę,więc mam wymówkę, żeby z nim poćwiczyć, posocjalizować.

On jest bartdzo szybki i widzę go we frisbee lecz niestety nie potrafi bawić się zabawkami, tylko czasem łapie piłkę tenisową...

Posted (edited)

Ty zaczynasz ferie a ja kończę :(:( Jutro do szkoły :( To życzę żeby byłu udane! :)

Edit. Czemu wcześniej niue pisałas, że masz drugiego psa? Wiesz, że nie powinno się faworyzować jednego? Psy trzeba traktować równo ;)

Jak chcesz zmienić tytuł galerii to możesz w administracji poprosić, jest tam taki wątek :)

Edited by understandme
Posted

understandme napisał(a):
...Wiesz, że nie powinno się faworyzować jednego? Psy trzeba traktować równo ;)...

Większej bzdury nie czytałam:shake::cool3: Ja traktuję psy według ustalonej przez nich hierarchii w stadzie:razz:

Posted

Doginka napisał(a):
Większej bzdury nie czytałam:shake::cool3: Ja traktuję psy według ustalonej przez nich hierarchii w stadzie:razz:

Taak? Ja nie powiedziałam o tym, żeby egzekwować to jak ustaliły sobie to same. Chodziło mi o to, żeby nie faworyzować jednego z psów w ten sposób, że tylko jednego psa się szkoli, poświęca mu się najwięcej czasu, a drugiego odpycha w kąt i bo moze wolniej się uczy czy ma inny chrakter i nie wyprowadzać go na spacery. ( Aby nie było niejasności nic Tobie wikikoniki nie zarzucam) Doskonale wiem na czym polega hierarchia w stadzie, opiekowałam się trzema owczarkami niemieckimi, samiec był wyżej w hierarchii niż dwie suki, ale to nie oznaczało, że najwięcej czasu poświęcałam psu, bo on był "wyżej" :shake: Wszystkie traktowałam po równo, każdy dostawał tyle samo gryzaków do kojca, tyle samo czasu na bieganie ( a nie mogły byc dwie suki na raz puszczone bo się gryzły) tyle samo spacerów. O to mi chodziło w faworyzowaniu. Jakies jeszcze niejasności w moich rzekomych bzdurach? :cool3:

Posted

understandme napisał(a):
Taak? Ja nie powiedziałam o tym, żeby egzekwować to jak ustaliły sobie to same. Chodziło mi o to, żeby nie faworyzować jednego z psów w ten sposób, że tylko jednego psa się szkoli, poświęca mu się najwięcej czasu, a drugiego odpycha w kąt i bo moze wolniej się uczy czy ma inny chrakter i nie wyprowadzać go na spacery. ( Aby nie było niejasności nic Tobie wikikoniki nie zarzucam) Doskonale wiem na czym polega hierarchia w stadzie, opiekowałam się trzema owczarkami niemieckimi, samiec był wyżej w hierarchii niż dwie suki, ale to nie oznaczało, że najwięcej czasu poświęcałam psu, bo on był "wyżej" :shake: Wszystkie traktowałam po równo, każdy dostawał tyle samo gryzaków do kojca, tyle samo czasu na bieganie ( a nie mogły byc dwie suki na raz puszczone bo się gryzły) tyle samo spacerów. O to mi chodziło w faworyzowaniu. Jakies jeszcze niejasności w moich rzekomych bzdurach? :cool3:

No popatrz, a ja swoje traktuję w zależności od ...sukcesów wystawowych:roflt:

Posted

Doginka napisał(a):
No popatrz, a ja swoje traktuję w zależności od ...sukcesów wystawowych:roflt:

Widzisz każdy ma swoje zasady co do traktowania psów. Życzę sukcesów na wystawach :cool3: Mam nadzieję, że wikikoniki nie obrazi się za te małe offowanie. :)

Posted

[quote name='Doginka']Większej bzdury nie czytałam:shake::cool3: Ja traktuję psy według ustalonej przez nich hierarchii w stadzie:razz:[/QUOTE]

a od kiedy , to psy coś ustalają ? mówimy o psach , które są dość mocno spaczone przez nas ludzi ... bo dzikie psy , to one mają zupełnie inne pomysły na życie.

To my ludzie , decydujemy co kto i kiedy może .... jak zostawiamy psu decyzje do wyboru , to potem np nie chce w nocy spać , tylko piszczy i trzeba go przywiązywać :grins:

wpadłam tu z wątku o obrożach , tak był taki kawałek o Twojej Nesce , że pajacuje w nocy

zainwestuj w klatkę i nie martw się o brak wody , są stosowne miseczki do klatek , gdzie piesek ma stały dostęp do wody.
Dwa , to jak pies śpi to śpi , a nie pije ... karmi się stosownie wcześniej przed snem , aby zdążył i wysikać co trzeba i wydalić co trzeba i ugasić pragnienie.
Klatka pomoże Ci nie tylko w tym , że pies świruje w nocy .. pomoże Ci w kontrolowaniu dziadków , bo rozumiem , że w nich tkwi problem i ich niekonsekwencji , plus tym samym wymogach.

Dużo ludzi popełnia taki ciekawy błąd - nie chce uczyć psa , prostych zasad w domu , nakładać dyscypliny .... bo szkoda pieska męczyć , ale tym samym chce by piesek jak automat spełniał ich prośby.
Ja nie mówię o nauce sztuczek , bo to zupełnie inna bajka , można mieć psa który gra na fujarce i jest nie do zniesienia w domu. Można mieć psa który nie umie chodzić na smyczy , ale np grzecznie śpi w nocy w wyznaczonym miejscu i nawet nęcony kiełbasą , przez niesfornego domownika - nie drgnie , bo wie , że w nocy się śpi.

pociągnięty był kawałek , że uczysz psa sztuczek , rzucasz piłeczkę czy tam frisbee - i że to tak zacnie i dogomaniacko.
to teraz naucz psa sztuczki , olewamy dziadka harcującego w nocy po domu - czyli sztuki relaksacji , odpoczynku
Bo uczenie sztuczek czy aportowanie , jedzie na emocji zwanej ekscytacja , pobudzenie .. skoro ładnie pieska umiesz pobudzać do działania .... trzeba w drugą stronę , nauczyć pieska panować nad emocjami i się wyłączać na świat ...

pies by mi się poszwendał i popiszczał w nocy po domu , dwa razy - pierwszy i ostatni.

Posted

[quote name='Vectra']a od kiedy , to psy coś ustalają ? mówimy o psach , które są dość mocno spaczone przez nas ludzi ... bo dzikie psy , to one mają zupełnie inne pomysły na życie.

To my ludzie , decydujemy co kto i kiedy może .... jak zostawiamy psu decyzje do wyboru , to potem np nie chce w nocy spać , tylko piszczy i trzeba go przywiązywać :grins:

wpadłam tu z wątku o obrożach , tak był taki kawałek o Twojej Nesce , że pajacuje w nocy

zainwestuj w klatkę i nie martw się o brak wody , są stosowne miseczki do klatek , gdzie piesek ma stały dostęp do wody.
Dwa , to jak pies śpi to śpi , a nie pije ... karmi się stosownie wcześniej przed snem , aby zdążył i wysikać co trzeba i wydalić co trzeba i ugasić pragnienie.
Klatka pomoże Ci nie tylko w tym , że pies świruje w nocy .. pomoże Ci w kontrolowaniu dziadków , bo rozumiem , że w nich tkwi problem i ich niekonsekwencji , plus tym samym wymogach.

Dużo ludzi popełnia taki ciekawy błąd - nie chce uczyć psa , prostych zasad w domu , nakładać dyscypliny .... bo szkoda pieska męczyć , ale tym samym chce by piesek jak automat spełniał ich prośby.
Ja nie mówię o nauce sztuczek , bo to zupełnie inna bajka , można mieć psa który gra na fujarce i jest nie do zniesienia w domu. Można mieć psa który nie umie chodzić na smyczy , ale np grzecznie śpi w nocy w wyznaczonym miejscu i nawet nęcony kiełbasą , przez niesfornego domownika - nie drgnie , bo wie , że w nocy się śpi.

pociągnięty był kawałek , że uczysz psa sztuczek , rzucasz piłeczkę czy tam frisbee - i że to tak zacnie i dogomaniacko.
to teraz naucz psa sztuczki , olewamy dziadka harcującego w nocy po domu - czyli sztuki relaksacji , odpoczynku
Bo uczenie sztuczek czy aportowanie , jedzie na emocji zwanej ekscytacja , pobudzenie .. skoro ładnie pieska umiesz pobudzać do działania .... trzeba w drugą stronę , nauczyć pieska panować nad emocjami i się wyłączać na świat ...

pies by mi się poszwendał i popiszczał w nocy po domu , dwa razy - pierwszy i ostatni.[/QUOTE]

Dziękuję za pomoc :)

Więc tak:
1. Czy klatka to to samo co transporter ? Bo transporter mamy, czy w nim mogłaby spać ? Może się w nim obrócić a czasem on stoi u mnie w pokoju i tam śpi.
2. Mój dziadek nie tyle harcuje, tylko idzie z sypialni do kucgni - gdzie śpi pies. W tygodniu nie ma proiblemu, ale kiedy próbuję wziąć Neskę do siebie (piętro wyżej ale w tym samym domu) to ona jak słyszy dziadka, to się budzi i piszczy. Ja ignoruję ją oczyw
3. O miseczki się nie martwię, Neska nie pije w nocy, wtedy mówiłam o koleżanki Yorku, który bez wody w pokoju nie może spać - Ness nie ma takich problemów.
4. Tak, to w dziadkach tkwi większość problemów. Nie mogę im wytłumaczyć, że nie wolno dokarmiać (teraz już na szczęście przestali kiedyś dostawała porcję od każdego posiłku), że szkolenie jest ZŁE itp.

Vectra, gdybyś miała czas jeszcze raz zajrzeć i odpisać byłabym wdzięczna, bo jesteś jedyną osobą, która wyrłumaczyła, a nie wypominała...

Posted

Wikikoniki zanmosoby, które używały transporter tak jak klatki. Pies zostawał zamykany w niej na jakiś czas, np pod nieobecność właściceli.

A i tą kośc niezgody tkwiąca pomiędzy Tobą ustalającą zasady a innymi doskonale znam ;)

A co udało się wypracowac z Maxem?:)

Posted

Czyli muszę iść na strych poszukać klatki :D

Bawił się z psami !
Najpierw z 5 msc szczeniakiem który wyrośnie na coś w typie belga a potem przyszedł jakiś 10-letni Golden - uszanował go, nie był natrętny przy obwąchiwaniu a potem większy szczeniak w typie Doga, bardzo strachliwy uratowany pod mostem jego mama leżała martwa a jego uratowali i ten szczeniak się bardzo bał i nie chciał się bawić a Max go bardzo zachęcał - szczeniak na nich warczał a raz nawet prawie zaatakował małego - Max go... obronił ! Na szczęście pomimo moich wielkich obaw, że zaczną się gryźć, nic się nie stało. Jestem z niego bardzo zadowolona !

Fotki:
Moja ulubiona:

Posted

Fajny szczenior - nie ?

A, jeszcze Max dzisiaj ładnie chodził po mostku, nie bał się :)

No i zaraz piszę do moderatora o zmianę tutyłu ;p

Jakieś pomysły ?

" Neska i Max - Czyli Moje Dwie Torpedy ;] " ?

Posted

[quote name='understandme']ALE MAXIU SZCZĘŚLIWY :loveu:

Mi się Twój pomysł podoba :)[/QUOTE]

No to wysłane :)
Prawda, że szczęśliwy ? Jutro spacer ewentualnie po 13 bo rano jadę do szkoły na siatkówkę :D

Posted

Nie pisałam nic o Nesce :-o
No więc ona jest meeega leniwa, napala się jedynie tylko trochę na frisbee i pora, nie chce skakać i łapać piłeczkowych overów :(
A co do sztuczek to idzie ładnie. Zaczynamy teraz ćwiczyć naszą wersję popisowej (według mnie) sztuczki Pauli & Weny - tej co Wena stoi na stopach. Nawet wychodzi :p

Posted

[quote name='wikikoniki']Dziękuję za pomoc :)

Więc tak:
1. Czy klatka to to samo co transporter ? Bo transporter mamy, czy w nim mogłaby spać ? Może się w nim obrócić a czasem on stoi u mnie w pokoju i tam śpi.
2. Mój dziadek nie tyle harcuje, tylko idzie z sypialni do kucgni - gdzie śpi pies. W tygodniu nie ma proiblemu, ale kiedy próbuję wziąć Neskę do siebie (piętro wyżej ale w tym samym domu) to ona jak słyszy dziadka, to się budzi i piszczy. Ja ignoruję ją oczyw
3. O miseczki się nie martwię, Neska nie pije w nocy, wtedy mówiłam o koleżanki Yorku, który bez wody w pokoju nie może spać - Ness nie ma takich problemów.
4. Tak, to w dziadkach tkwi większość problemów. Nie mogę im wytłumaczyć, że nie wolno dokarmiać (teraz już na szczęście przestali kiedyś dostawała porcję od każdego posiłku), że szkolenie jest ZŁE itp.

Vectra, gdybyś miała czas jeszcze raz zajrzeć i odpisać byłabym wdzięczna, bo jesteś jedyną osobą, która wyrłumaczyła, a nie wypominała...[/QUOTE]

1. Tak klatka to to samo co transporter , jeśli jest wystarczających rozmiarów , by pies spokojnie mógł sie wyciągnąć - jak najbardziej tak. Ja używam klatek , z prostej przyczyny ... rozmiar na moje psy transporterów , jeśli już jest , to w chorej cenie :)
2. Ignorujesz ? a wtedy skąd ona ma wiedzieć , że robi źle ? musisz ją upomnieć , nazywając nie lubianym zwrotem tu na dogo - skarcić , słownie ... jak nie działa , zaopatrzyć się w rzutkę ... nie pocieszać , nie gadać za dużo ... warknąć "cisza" jak nie działa warknąć drugi raz i rzucić w nią - to potrwa , nauka taka trwa .. ale się da.
Naucz psa komendy "spać" po każdym spacerze , jedzeniu , zabawie .... układasz psa do klatki , czy na posłanie i mówisz - spać , co oznacza że pies ma spać i będzie spał , bo naturalnym odruchem psim , jest drzemka po żarciu czy wysiłku. To nie jest nasza fanaberia , tylko matka natura tak wyedukowała psy w spanie ... tylko my ludzie im to zaburzamy.
3. Miseczka z wodą , nie jest przestępstwem .. jeśli w domu jest duszno czy suche powietrze .. to psy potrzebują zwilżyć wargi ... niemniej , jeśli tylko brak wody , powoduje że kundel wyje i nie śpi , to trzeba go przekonać , że nie jest to właściwe zachowanie.
4.Można psa nauczyć , by ignorował pewnych domowników , w sensie że nie reagował do podjudzania do złych zachowań.
Moja część psów , jest wyedukowana , że jak ja warknę , to "obcy" może sobie i na rzęsach biegać , pies ma zachowywać się normalnie.

Twój pies ma jeden problem , nie umie się wyciszyć .... dlatego jest niespokojny , dlatego chce to do dziadka , to do innych drzwi.
Musisz jej określić jedną godzinę do spania .. i ma iść spać.
U mnie po 23 pies nie lata po domu , chyba że pozwolę .... ja też potrzebuje coś dla siebie mieć .... są godziny w ciągu dnia , że też śpią grzecznie ... a ja mogę sobie nawet i dyskotekę zrobić , skakać po żyrandolu.
Pies lubi mieć program dnia ... o tej spacer , o tej żarcie , o tej psoty o tej pieszczoty ... oczywiście nie trzeba tego mega przestrzegać ... ale ma być zasada , że są chwile , kiedy pies znika i odpoczywa w spokoju.

Transporter Ci w tym pomoże , ona nauczy się w większej części wyciszać - tak wiem , że to sznaucer , że to taki "wesolutki" zwierzak. Ale mimo wszystko , musi znać jakieś granice.

Przez to całe zamieszanie , że ona w nocy biega , piszczy - atmosfera w domu nie jest fajna , emocjonalnie.Co też ją pobudza.
W transporterze , nie będzie się stykała z emocjami , będzie łatwiej się jej wyciszać.

Dawaj jej jeść w transporterze , unikniesz dokarmiania ;) dobrego gnata do jedzenia , zabawkę i karć słownie , jeśli będzie próbowała wojować o wolność.
Pisałaś , że ona jest spokojna jak jest przywiązana , masz super sposób by ją uczyć transportera ... obróżka + smyczka i do klatki :) Skoro ma takie skojarzenie , że niewolnictwo=spokojny piesek - wykorzystaj to , w początkowej fazie nauki.
Bez irytacji , bez nerw , spokojnie , emocje Twoje na wodzy.Bo to ważne .. by nie nakręcać psa , swoimi frustracjami.

I pamiętaj NIC od razu nie przychodzi , konsekwencja i cierpliwość

Moje pieski już jadły , już były siku , już były się wyszaleć ... już była porcja wygłupów i skoków po domu ... teraz jest cisza nocna ... nawet 9 tygodniowy malec , smacznie śpi ... a ja mam muzykę na full , pralka śmiga , gadam przez telefon i piszę tego posta.
Pies się świetnie uczy wyłączać