Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
Uuu... Tzn zamawiasz do domu, czy do sklepu?
Jak do domu to kurierem bedzie na nast dzień od wysłania, rzadko się zdarza w ten sam, więc przygotuj się bardziej na wtorek. ;)

Do sklepu ;)
Jadę jutro po lekcjach. Był dzisiaj tylko jeden na wystawie i miał oderwaną folię, więc moja mama powiedziała 'nie' :(

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

http://odliczanie.net/Oboz-GRAF-turnus-VI,13207/ :razz:

Usunęło posty z całego tygodnia ;P
U nas dość dużo się dzieje... Niby jestem chora i siedzę w domu, ale wczoraj mama pozwoliła mi wyjść na dwór z psem na pół godziny, zakładając, że nie będę biegać. Tak więc zrobiłam Set Point :D Jestem z Neski baardzo zadowolona, z chęcią biegała do miski, zrzuciła tyczkę tylko wtedy, kiedy biegła za zabawkę leżącą koło miski - za bardzo się napaliła, ale potem już było OK. Filmiku nie nagrałam...

Tak wogóle to postanowiłam zacząć nasze agility od nowa :roll:
Moje chore ambicje zaprowadziły nas daleko na długie tory na moim małym podwórku :shake: Przez co pies nie rozwijał swojej prędkości, bo przeszkody były poukładane co metr :mad: Teraz będziemy robić bardzo małe sekwencje na prostej, na wysyłanie i ćwiczyć wchodzenie na przeszkodę pod różnymi kątami. Czeka nas też skakanie z dwóch stron hopki, co już robiłyśmy, ale źle się do tego zabrałam :oops:
Wczoraj zauważyłam, że jak robimy takie proste rzeczy, to pies ma chęci do zabawy i skakania o wiele dłużej ::loveu:
Mam nadzieję, że tym razem niczego nie popsuję :diabloti:

Dzisiaj pogoda już nie taka ładna jak wczoraj, chciałam wyjść porobić coś w kierunku obedience, bo wczoraj coś tam robiłyśmy, ale za dużo to nie było, takie małe powtórzenie :eviltong:
No właśnie, nasze obedience jest na razie na poziomie -1, ale POWOLI staramy się to nadrabiać. Chodzenie przy nodze na prostej jest już bardzo ładne, czasem tylko N. się trochę spóźnia, zaczęliśmy zakręty, po wewnętrznej i zewnętrznej od psa i nie sprawiło jej to jakiś większych trudności. Zostawanie jak wiecie mamy super, teraz ćwiczymy to, że stoję odwrócona do niej tyłem. JA mam problemy z tym, żeby określić z której strony od niej powinnam stanąć, żeby mogła mnie ominąć i dalej iść. Jeżeli chodzi o nagrody, to nie sprawia kłopotu to, że nie dostaje nic przez dłuższy czas. Koziołka do aportu nie mam, pamiętam, że mieli takie u nas w zoologu, więc jak mama mnie puści to poszukam. Ćwiczymy siłę woli, żeby nie pobiec za zabawką, na szczęście aport z miejsca rzucony po komendzie jest baardzo atrakcyjny, nie ma czegoś takiego, że jak się nie turla, to nie złapię :multi:

Sztuczki rozwijąją się przez moje siedzenie w domu bardzo dobrze :evil_lol: Klikerowo opanowujemy sygnały optyczne na proszenie i stanie na 2 łapach, uczymy się ukłony i wstydzenia, w czym ukłon na pudełkach wychodzi super, pies nie opuszcza zadka, ale na ziemi się po prostu kładzie, tak więc będę musiała zamiast przechodzić z pudełka na ziemię, najpierw jeszcze książka, może nawet kartka. WSZYSTKO POWOLI. Wstydzenie na taśmę, jakoś tak nie za bardzo, ale się nie poddajemy. Po obejrzeniu tego filmiku dzisiaj zaczęłam też dawanie łapy na odległość, czyli pierwszy punkt :)

Aport jak zawsze jest u nas dobry :razz: Robimy tak, że coś rzucam, a jak N. wraca to zamieniamy piłeczkę na szarpak, co jest dla niej baardzo atrakcyjne i chętnie przez to aportuje. Co prawda przynosi piłkę tak na 1 / połowę metra ode mnie, nie wiem jak zrobić, żeby przynosiła do ręki, ale na to przyjdzie czas ;)

Posted

Oj tam, nie chore ambicje, a pewnie bardziej brak wiedzy, jeśli chodzi o agility ;)
Po prostu krótkie sekwencje i stopniowo przechodź do trudniejszych rzeczy.
Co do obedience, to też się szykujemy - proponowałabym kilka treningów pod okiem doświasdczonej osoby, ewentualnie nagrywac swoje ćwiczenia i potem analizować. Niektórych błędów nie wychwycisz podczas pracy z psem ;)

Posted

A jak zaczynałaś aport? Uczyłaś w ogóle psa trzymania w pysku koziołka/zabawki i oddawania na komendę? I lonżowania z koziołkiem/zabawką, po czym ściągnięcie psa do siebie? Bo z reguły od tego się zaczyna ;)

Posted

Fantowa napisał(a):
A jak zaczynałaś aport? Uczyłaś w ogóle psa trzymania w pysku koziołka/zabawki i oddawania na komendę? I lonżowania z koziołkiem/zabawką, po czym ściągnięcie psa do siebie? Bo z reguły od tego się zaczyna ;)

portu nauczyłam tak, że rzucałam aport i jak chciała z nim uciec, to biegłam w drugą stronę, na co ona do mnie i jak podeszła to dawałam przysmaka.

Po obediensowym spacerze :p
zdjęcia: https://picasaweb.google.com/109229554059289116914/14042012ZNatiPusia

Było fajnie, Neska łapała piłkę z wskakiwania na ręce, jeszcze nie za dobrze JA rzucam, muszę poćwiczyć refleks, chodzenie przy nodze OK, tylko Neska idzie trochę z tyłu za mną...

Coraz bardziej denerwuje mnie to jej odwoływanie, w poniedziałek po szkole idę kupić z 10/15m linki i będziemy się szkolić od początku, bo ma mnie ostatnio w doopie, nie skupia się na mnie itp.

Jutro jedziemy na wieś :loveu:

Posted

Jak Ci się foci nowym aparatem? ;)

Tym odwoływaniem się za bardzo nie przejmuj, psy tak mają, że czasem sa humorki.
U nas wystarczy kilka razy się porządnie wydrzec i pies znów zaczyna zwracać uwagę na komendy. :D

Posted

wikikoniki napisał(a):
Nie wiem czemu, ale to odwoływanie się spie...ło po sterylce :P

Wkurza mnie to, że nie mogę nic ustawić, nie wiedziałam, że to Idiot Camera... poza tym to OK..

Jak nie możesz nic ustawić? Co konkretnie Ci nie wychodzi?
Wszystkie kompakty to Idiot Camery, niektóre lustrzanki tez bym do nich zaliczyła. :D
W tym okresleniu chodzi tylko i wyłącznie o to, że kompakty sa prostsze w opanowaniu, obsłudze od lustrzanek.
Masz też mniej opcji, np nie możesz wymienić obiektywu i robić zdjęc w formacie RAW ale to oczywiste przy zakupie kompaktu.
Ale nie przesadzajmy, nie jest to zwykła małpka jak jakiś Nikon coolpix za 150zł. Masz hybrydę, czyli coś pomiędzy lustrzanka a taką właśnie małpką.
Takim aparatem da się już cuda zrobić.

Posted

No na maualnym to czas jeszcze mogę, ale w przesłonie są tylko 2 opcje.
ISO też trudno przestawić, jak koleżanka chciała robić na tym co wybiera się tryb, to trybu się nie dało przestawić, balansu bieli.

Ale z czasem do tego dojdę...

Posted

Bo w programach się nie ustawi wszystkiego.

A balans lepiej zostaw automatyczny.

Rób na manualnym tam ustawiasz wszystko od początku do końca.
Może chciałoby Ci się jutro na spacer do Gdyni przyjechać?

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
Bo w programach się nie ustawi wszystkiego.

A balans lepiej zostaw automatyczny.

Rób na manualnym tam ustawiasz wszystko od początku do końca.
Może chciałoby Ci się jutro na spacer do Gdyni przyjechać?

Jutro ma padać..
a szkoda, bo my byśmy się chętnie przeszli.

Posted

Mada95 napisał(a):
ej wiesz że w gdyni od wakacji ma byc wybieg dla psów z torem agility?
Koło kolibek;)

Ja się nie mogę doczekać wreszcie będe mogła z Dusikiem ćwiczyć na profesjonalnym sprzecie:D

Myślę że ciebie to też intersuje;)

True :) na trójmiasto.pl
pisali o tym :)

Posted

True. Od maja ma byc wybieg a tor nie wiem od kiedy chyba sierpien.

Aha. To na pewno nie bedzie profesjonalny tor bo by go wandale zniszczyli. Przeszkody z drewna pewnie. Tak jak w Warszawie

Posted

[quote name='wikikoniki']True. Od maja ma byc wybieg a tor nie wiem od kiedy chyba sierpien.

Aha. To na pewno nie bedzie profesjonalny tor bo by go wandale zniszczyli. Przeszkody z drewna pewnie. Tak jak w Warszawie
A profesjonalne przeszkody to z czego są, jak nie z drewna?