Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ewelina22 napisał(a):

Wyglad preferuje nieco odbiegajacy od wzorca;) Seterowaty;)

A niby dlaczego smukły, elegancki goldek z długim włosem ma być niezgodny ze wzorcem? Akurat tego nigdy nie zarzucono Tolkowi, a przynajmniej nie zrobił tego sędzia :diabloti: !

Posted

Nie no Viooooooolu!
Tolek napewno nie jest goldenem w typie setera ;-)
Sama go widziałam i mnie się podobał, a seterowate goldeny już niezbyt mi się podobają :lol:

Posted

Ewelina Dzię-ku-je-my! :lol:
Gazuś! Nie powiesz chyba, że Tolek wygląda jak Szwedy czy Holendry.
Wszystko jak się chce, ale przysadzisty to on nie jest :evil_lol: . Podobnie jak Twój Doc ;) .

Posted

Oczywiście, że nie jest, ale nikt nie napisał, że golden ma być przysadzisty.

Tolek ma własnie dosc podobną budowę jak Doca, a Doca budowy i wyglądu nie można nazwać seterowatym. No, chyba, że ktoś nie wie jak seter wygląda - ja akurat mam bardzo często porównanie obu ras ;-)

Posted

Gazuś napisał(a):
Oczywiście, że nie jest, ale nikt nie napisał, że golden ma być przysadzisty.

Tolek ma własnie dosc podobną budowę jak Doca, a Doca budowy i wyglądu nie można nazwać seterowatym. No, chyba, że ktoś nie wie jak seter wygląda - ja akurat mam bardzo często porównanie obu ras ;-)

OK. Nie chodziło mi o dosłowne podobieństwa, ale o tą lekkość w wyglądzie i ruchu. Ale włos to Tolek, zwałszcza oddolnie :evil_lol: ma podobnie jak u setera - dłuuuugi i lejący. Na szczęście bez skrętu :cool3: .

Posted

Lekka budowa?
No nie powiedziałabym.
Golden to golden.
Seter to seter.
Popatrz na troche lini typowo użytkowych - to są lżejsze psy.

Golden też nie powienien mieć sierści setera ;-) Seter ma bardziej jedwabistą, miękką i cienką.
Osobiście u goldena preferuje nieco twardszy włos ;-)

Posted

Mnie sie wlasnie podoba taki wlos u goldenow jak ma Tolek. Taki dluzszy i miekki. I nie calkiem biszkoptowy, bardziej zloty. I zeby ten golden byl goldenowaty;) ale z tych lzejszych i delikatniejszych.

Posted

Ewelina22 napisał(a):
Ania Carmen, filmy szczeniakow:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Dzięki :loveu: Jaką ja mase tych filmików i zdjęć mam, z 8 tygodni z każdego dnia po całym pliku :cool3: Segregowanie zajeło nam ponad tydzień :lol:

• 3 weeks later...
Posted

Mi się też podobają duże psy :loveu: . A w labkach bardzo podoba mi się to, że sa takie solidne ;) Oczywiście MIĘDZY INNYMI to ;)
Ja wogóle lubię duże psy, duże domy, duze samochody i dużych facetów ;). Aha i mam dużą rodzinę.
Sama mam oczywiście całe 161 :evil_lol:

Posted

Nie chcialabym zakladac nowego tematu bo jest bardzo podobny do tego..jednak chodzi o labradora, chcialabym psiaka do kochania wiec nie musi byc po wybitnych rodzicach, ale mysle takze o wystawach wiec nie chodzi mi o peta. Czy sa jakies godne polecenia hodowle na Śląsku? Prosiłabym o prv :)

Posted

Mimo, że nie będzie to odp. na pytanie o hodowlę goldenów, proponuję najpierw sprawdzić, czy nie zakochasz się (tak jak ja) we flat coated retrieverach:loveu: Mają charakter bardzo zbliżony do goldenów- "złote" w końcu pochodzą od nich- ale różnią się wyglądem. Mają czarną lub wątrobianą, długą, przylegającą sierść, łagodniejszy stop i bardziej zbliżone wyglądem do seterów- są drobniejsze i szczuplejsze niż goldy. Chętne do nauki i zabawy, długo zostają szczeniakami. Jeśli cię zainteresowałam- lub kogokolwiek innego- zapraszam na główną stronę flatów w Polsce- www.fcr.vel.pl. Pozdrawiam! Flatomanka:laola: