Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Planuje kupno Goldena. Nie mam ambicji wystawowych (ale tego nie wykluczam). Jednak moj przyszly pies musi byc rasowy (rasowy=rodowodowy;)). Chce byc pewna jego pochodzenia, zdrowia rodzicow, odpowiedniego wychowania od pierwszych dni zycia i psychiki (o ile to mozliwe...).
Rozumiem, ze na forum nie reklamujemy hodowli, ale... No wlasnie, trudno mnie, laikowi, wyszukac ta odpowiednia. Teoretycznie wiem na co zwrocic uwage, w praktyce gorzej.
Szukam dobrej hodowli nie pod katem rodzacych sie tam Championow (jak wspomnialam nie mam ambicji wystawowych) ale zdrowia psow, badan rodzicow, milosci wlascicieli, socjalizacji szczeniat...
Marze o szczeniaku (suczce) o najbardziej jak sie da zblizonej psychice do wzorca Goldenow. Jesli chodzi o wyglad, to Gazus pomogla mi ustalic, ze podobaja mi sie goldeny "seterowate". Znaczy delikatniejszej budowy, z falistym, dluzszym wlosiem.
Jesli ktos wie gdzie mam szukac psa moich marzen, bardzo prosze o pomoc!
PS. Nazwy hodowli moga byc na PW, jesli tak bedzie bardziej "przepisowo";)

• 3 weeks later...
Posted

polecam : goldeny, labradory, nowofundlandy i akity. Ewentualnie spanielki, ale one są podatne na choroby. Zaprzeczam ogólnej opinii, że akity maja trudny charakter. Pies mojej siostry (akita) to straszny pieszczoch :lol:. Leży, śpi,je, leży ....

Posted

~milka~; napisał(a):
Zaprzeczam ogólnej opinii, że akity maja trudny charakter. Pies mojej siostry (akita) to straszny pieszczoch :lol:. Leży, śpi,je, leży ....

Ale wyjątek nie potwierdza reguły. Tak jak są łagodne akity, tak i są agresywne goldeny. Ale chyba nie na tym polega wybieranie rasy.

Posted

Hmm przypomniało mi się jak całkiem niedawno szukałam psam marzeń :) Zjeżdziłam trochę naszego kraju w poszukiwaniach no i wykonałam z 30 telefonów min. Wielokrotnie spotkałam psy w znanych hodowlach bez badań ale'' z gwarancją że będą zdrowe" właściciele nie wiedzieli czemu zrezygnowałam :) Czasami na miejscu okazywało sie ze szczeniaki są bez metryk ale rodzice rodowodowi metryczki zgineły :) Kiedyś odebrałą dziwczynka i powiedziała ze pies ma dysplazje bo tak powiedział weterynarz ale mama twierdzi ze nie ma :))) Spotkałam się z tym ze szczeniaki były trzymane w kenelu w straszliwych warunkach w klatce która stała na drugich szczeniakach :( Aby znależć psa marzeń niestetety trzeba szukać długo i samemu sprawdzać każdą hodowle bo nawet te polecane mogą się okazać nie tym czego szukamy . My kupiliśmy skrzacika naszego jak już się okazało ze są badania ,metryki, kochający dom, dobry rodowód he he suka ma urodziny tego samego dnia i zbiegeim okoliczności nazwiska moje i hodowczyni identyczne :) już wtedy wiedzieliśmy TEN i żaden inny :) ale szukaliśmy 3 miesiące mimo iż na rynku są setki szczeniąt do kupienia na już.

Posted

O, moj watek zyje;)
Dzieki wszystkim za posty i PW.
O wybor rasy to tez troszke chodzi. Ja raczej chce goldenka ale nie jest to jeszcze 100% decyzja. Szalenie podobaja mi sie Dogi Niemieckie, zafascynowaly mnie hovawarty, kiedys mialam cudnego Setrra Angielskiego. Ogolnie lubie duze psy. Analizuje, mysle, szukam...

Posted

Golden, a hovek... "mała" różnica :razz: Ewelina bez urazy do Ciebie, ale śmieszy mnie zawsze jak ludzie wachają sie np między owczarkiem, a huskym, albo goldenem, a malamutem (autentyczne sytuacje). Ciekawe czym takie osoby kierują się w wyborze rasy...:shake:

Posted

Dominika i Porto napisał(a):
Wielokrotnie spotkałam psy w znanych hodowlach bez badań ale'' z gwarancją że będą zdrowe" właściciele nie wiedzieli czemu zrezygnowałam :)

To ja miałam ostatnio odwrotną sytuacje. Przyszli ludzie i chcieli, żeby im zagwarantować, tak jak to było w innych hodowlach, że psiak będzie zdrowy, najlepiej z prześwietleniem na dysplazje przed jego wydaniem i z takim charakterem jaki sobie wymarzyli, gwarancji oczywiście nie dostali, to pojechali z powrotem do "tamtych" hodowli... i całe szczęście :diabloti:

Posted

No wiesz co ...nie dałaś 2 letniej unijnej gwarancjii na psi charakter :) !!!!!! Ale ostatnio też znajoma hodowczyni miała zagwarantować w umowie , że suka którą ludzie kupowali będzie płodna , no coż hodowca pownien chyba być wróżką. A co do badań wypisywanie bzdur na rożnych forach , listach dyskusyjnych itd przez osoby które nie mają zielonego pojącia na temat psów powoduje ze ludzie prosza o takie rzeczy.

Posted

Ania_Carmen napisał(a):
Golden, a hovek... "mała" różnica :razz: Ewelina bez urazy do Ciebie, ale śmieszy mnie zawsze jak ludzie wachają sie np między owczarkiem, a huskym, albo goldenem, a malamutem (autentyczne sytuacje). Ciekawe czym takie osoby kierują się w wyborze rasy...:shake:

Kochana, ja nie napisalam, ze wybieram miedzy golenem a hovawartem:razz:
Ja napisalam, ze planuje kupno goldena, podobaja mi sie dogi, a ostatnio jestem zafascynowana hovkami. Slonie i zyrafy tez mi sie podobaja a pantery mnie fascynuja ale nie zamierzam ich kupowac;)

Posted

Ewelina22 napisał(a):
Kochana, ja nie napisalam, ze wybieram miedzy golenem a hovawartem:razz:
Ja napisalam, ze planuje kupno goldena, podobaja mi sie dogi, a ostatnio jestem zafascynowana hovkami. Slonie i zyrafy tez mi sie podobaja a pantery mnie fascynuja ale nie zamierzam ich kupowac;)

Przepraszam, ale jeszcze umiem czytać ze zrozumieniem... Poza tym napisałam, że moja wypowiedz nie była skierowane bezpośrednio do Ciebie, poprostu nasuneła mi się taka lużna myśl, w związku z wyborem między goldenem, a hovkiem. i pozwoliłam sobie ją napisać ;)
Zdaje sobie sprawe, że Ty podchodzisz do tematu kupna psa, wyboru rasy i hodowli dużo poważniej niż większość ludzi, o czym świadczy chociażby ten wątek.

Posted

Wiesz Ania bez urazy,;) ale poza przypadkami totalnej ignorancji na wymogi danej rasy, chrakter, predyzpozycje itd. to że ktoś chciałby mieć np. doga niemieckiego i pekińczyka wcale nie jest śmieszne. Nie rozumiem dlaczego koniecznie trzeba się zawężać do np. goldena, albo owczarka. Czy to że mam goldena dyskwalifikuje mnie do posiadania CSV? Chciałabym strasznie mieć CSV i malamuta jeszcze do kompletu, ale nie mam warunków, kasy na tyle psów i wiem, że z CSV i malamutem mogłabym sobie nie poradzić, bo to nie łatwe psy w prowadzeniu - ale jak kiedyś życie pozwoli to się nad tym poważnie zastanowię. i nie widzę w tym nic śmiesznego. ;)

Posted

Myslę, że Ani chodziło o troche inną sytuację.

Bo jedno to zastanawiać się Husky, czy York?
Świadczy to o niesprecyzowaniu oczekiwań jakie stawiamy danej rasie, nie wiemy co chcemy z psem robić itp.
Co innego jak mam Goldena i chce jeszcze psa o innych charakterze, wtedy kupię sobie jeszcze Psa Faraona ;-)

Poprostu jak się psa kupuje powinno mieć sie spceryzowane oczekiwania i na tej podstawie wybierać rasę. Więc śmieszne jest zastanawianie się w stylu "Chce szczurka, a może konia?".

Posted

Nie no ok. Gazuś zgadzam się z tym co napisałaś, poza tym oczekiwania sobie a życie sobie - i tak każdy normalny i odpowiedzialny właściciel psa poporządkowuje wcześniej czy później życie pod psa i tu faktycznie dobrze, żeby nie było konfliktu interesów ;)Znasz to pewnie : "my na urlop to tylko nad wodę bo pies lubi pływać", albo "przepraszam nie mogę się dziś z tobą spotkać, bo pies jest niewybiegany i idziemy na spacer", czy "nie stać mnie na nowe buty, bo akurat psu się żarcie skończyło".

Chciałam tylko zauważyć, że nie ma co atakować ludzi jeśli podchodzą z sensem do sprawy co ewelina wydaje się robić.

Posted

:loveu: :cool3:
święte słowa:evil_lol:
chyba trzeba patrzec przede wszystkim na to czego potrzebuje dana rasa i czy jestesmy w stanie to zapewnić oraz jakie my mamy oczekiwania wobec psa.

Posted

Gazuś napisał(a):
Myslę, że Ani chodziło o troche inną sytuację.

Bo jedno to zastanawiać się Husky, czy York?
Świadczy to o niesprecyzowaniu oczekiwań jakie stawiamy danej rasie, nie wiemy co chcemy z psem robić itp.
Co innego jak mam Goldena i chce jeszcze psa o innych charakterze, wtedy kupię sobie jeszcze Psa Faraona ;-)

Poprostu jak się psa kupuje powinno mieć sie spceryzowane oczekiwania i na tej podstawie wybierać rasę. Więc śmieszne jest zastanawianie się w stylu "Chce szczurka, a może konia?".

Widze, że Gazuś mnie wyprzedził :-) Wszystkimi łapkami się pod tym podisuje :-)
Wybierając rase, trzeba najpierw dokładnie okreslić swoje wymagania. Czy chcemy psa który zaliże złodzieja, czy psa obronnego, psa do pracy, czy indywidualiste, psa potrzebujacego dużą ilosc ruchu, czy małą... mozna tak bez końca. A jeśli ktoś wacha się między goldenem, a malamutem, to wybacz, ale to znaczy, że nie ma zielonego pojęcia o potrzebach i charakterach tych ras. Dla niego są to poprostu dwie śliczne puchate kulki, kwestia tylko która ładniejsza od drugiej.
Nie wiem na jakiej podstawie piszesz, że uważam, że należy zawęzić się do wyboru goldena i owczarka. Podałam dwie pary zupełnych przeciwieństw, ale wcale nie uważam, że któraś z tych ras jest lepsza od drugiej, poprostu każda ma zupełnie inne potrzeby, tak jak ludzie maja różne ptrzeby w stosuku do psa. Inaczej poco byłoby tyle ras na świecie, wystarczyłyby same goldeny...:loveu: :cool3:

Posted

Kochani! To ja Wam tak napisze: Im wiekszy pies tym lepszy;)
I moim marzeniem z dziecinstwa byl Dog Niemiecki. Podstawowa "wada nowedgo czlonka rodziny" to srednia 7 lat zycia:(
Gdybym miala dom to bym pewnie wybrala Hovawarta. Ale mam mieszkanie (duze) i domek letniskowy (weekendowy) z ogrodem. Mam tez dzieci (12 i 4 lata). Jestesmy aktywna rodzina, jezdzimy konno, plywamy na lodce. Mam wlasna firme, czas pracy dosc elastyczny. Wybor padl na Goldena:) Wybor przemyslany zwlaszcza ze wzgledu na psychike. Wyglad preferuje nieco odbiegajacy od wzorca;) Seterowaty;)

Posted

Ania_Carmen napisał(a):
Widze, że wyznajesz moją zasade :cool3:

I moją :evil_lol: ! Pies to musi być pies! Romiar Tolka już prawie :razz: zaspokaja moje potrzeby w tym zakresie. Gdybym miała warunki to z pewnością rodzina powiększyłaby sie o CTR-a. Jest się do czego przytulić :lol: !