Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Calibri]Szukam kogoś, kto mógłby rozeznać sytuację i sprawdzić obecny stan dwóch psów (a właściwie to młodej gładkowłosej, płowo umaszczonej suczki oraz łaciatego, kudłatego , kulejącego psa) średniej wielkości, biegających w pobliżu stacji paliw „Slovnaft”, przy ul. Połanieckiej 26 w Osieku – w kierunku na Niekrasów – po drugiej stronie ulicy, kilkadziesiąt metrów bliżej Osieka jest też stacja „Orlenu”. [/FONT]
[FONT=Calibri]Psy te widziałam, gdy jechałam busem rejsowym i kierowca zatrzymał się chwilę na tej stacji (krótką chwilę, bo nie tankował). Oba prosiły pasażerów o jedzenie –były niesamowicie wygłodniałe a suka była bardzo chuda.[/FONT]
[FONT=Calibri]Przewoziłam psa, więc miałam trochę suchej karmy, dałam im też swoją bułkę, podzieloną na kawałki – zjadły to w dwie sekundy.[/FONT]
[FONT=Calibri]Nie wiem, czy te psy mają opiekuna na tej stacji, jednak ich wygląd i głód wskazywał raczej, że nie mają lub jest to ktoś nieodpowiedzialny. Psy biegają między samochodami wjeżdżającymi na stację
i wyjeżdżającymi z niej. Może kulawizna jednego z psów jest skutkiem wypadku z udziałem takiego samochodu? Miałam za mało czasu, by sprawdzić ich sytuację a mieszkam w Chorzowie, więc mam bardzo daleko do Osieka.[/FONT]

[FONT=Calibri]Niepokoi mnie, czy mają jakieś schronienie na zimę i jakąkolwiek opiekę.[/FONT]
[FONT=Calibri] [/FONT]
[FONT=Calibri]Za każdą wiadomość będę wdzięczna ogromnie. Nie mogę podjąć żadnych działań pomocowych nie wiedząc, czy są to psy bezdomne czy mają opiekuna, a jeśli mają, to czy się o nie troszczy wystarczająca. Proszę o pomoc![/FONT]

Posted

Nie liczę na tłumy ochotników, ale nie gaśnie we mnie nadzieja, że znajdzie się choć jedna osoba, która nie ma tam daleko lub będzie tamtędy przejeżdżać i zechciałaby zapytać kogoś o te psy. Zima już je traktuje nocnym mrozem, nie wiadomo czy mają schronienie i jakiekolwiek regularne posiłki.
Jeśli są bezdomne lub zaniedbywane, to zgłosiłabym ich sprawę do gminy, ale muszę wpierw znać ich status (bezdomne czy "domne") i wiedzieć, jaki jest ich aktualny stan (chude, chore czy w normie).

Posted

Podniosę wątek...... Poszukam kogoś z tamtych okolic na dogo.. Z Kielc kojarzę, z Mielca chyba też, ale stamtąd niestety nie..

Chodzi o Osiek koło Tarnobrzegu?

Posted

Tak, to Osiek koło Tarnobrzegu. Nie wiem nawet, czy te psy tam jeszcze są. I czy oba czy jeden. Są tam dwie stacje benzynowe: Orlenu i Slovnaftu, ta druga prowadzona przez firmę "Soma" i o tę drugą właśnie chodzi. Zapamiętałam nazwę "Slovnaft" i Osiek, widziałam jeszcze, że mijaliśmy po przeciwnej stronie "Orlen" a resztę ustaliłam z internetu. Ogromnie żałuję, że nie mogłam się niczego dowiedzieć o nich sama, ale kierowca się śpieszył a pasażerowie też nie byli wyrozumiali dla moich wydziwiań.

• 2 months later...