Poświata Posted February 6, 2004 Author Posted February 6, 2004 shangri_la fajnie, że się odezwałaś. Co do szkolenia to idź z sunią koniecznie. Z naszą Poświatą w wieku "młodzieżowym" też mieliśmy trochę problemów. Poświata zaliczyła szkolenie, potem na codzień do znudzenia powtarzane jest wszystko w kółko, i w tej chwili jest ok., a i spacery zrobiły się przyjemniejsze. Szczególnie jak ktoś pochwali jakiego to mamy grzecznego i posłusznego pieska (tfu, tfu przez lewe ramię). Witamy w klubie :multi: , no i czekamy na zdjęcia i wieści jak się sunia rozwija i zachowuje. Przyklejamy Twojego gończaka do naszych ogarów. pozdrawiamy Quote
bea100 Posted February 6, 2004 Posted February 6, 2004 ...Za szukanie noclegu wezmę się pewnie w weekend i przed podjęciem ewentualnych decyzji najpierw skonsultuję je z Tobą. My pewnie będziemy jechać już w piątek i zostaniemy do niedzieli, dlatego miejsce musi być fajne i dla nas i dla psa. A może na forum "Wystawy" poprosić o pomoc Opolan? Jak myślisz? oki :D czekam na wieści/ my nie mamy wymagań i byle na głowę nie padało 8) Z Opolanami-zawsze można spróbować (napisz topik od nas obu z prośbą o poradę :P ). A co do Bluebird- nie widziałam jej nigdzie od maja :roll: Żabciu nasza: nie, nie wybieram się do Katowic w tym roku (wybrałam Opole bliskie sercu każdego ogaromaniaka:wink: ) Acha, zapomniałam dopisać: Beatko, jutro jadę do ZK zapisać ogórkową na klubową/ może zdążę :roll: Quote
Poświata Posted February 6, 2004 Author Posted February 6, 2004 Ogóreczku mój zielony, zdążysz, zdążysz - do 15.03. kupa (przepraszam za brzydki wyraz :oops: ) czasu. My jeszcze też się nie zgłaszaliśmy. A czy musisz jechać do Związku? Mój małżonek zawsze wysyła zgłoszenia mailem, oni odsyłają tą samą drogą potwierdzenie i na te parę razy w zeszłym roku, się nie zdarzyło żeby nas nie było - na liście. To naprawdę oszczędność czasu. Zgłoszenia masz na każdej stronie oddziału. A powiedz jeszcze, czemu nie jedziesz do Katowic? My się wybieramy, ale jestem przerażona opiniami o Katowicach. Na dodatek ogary sędziowane są w piątek - nie mam pojęcia jak mój małżonek to zorganizuje. A jeszcze muszę ciągać ze sobą też i dzieciaki, bo nie mają z kim zostać i też kroi nam się nocleg. Gdybyś jechała i Ty tobym męża puściła ( :lol: :lol: ) samego. Zawsze to raźniej w takim tłumie mieć przychylną :angel: duszę. Bluebird jest, gdzieś mi tam migała na "Wystawach". Quote
bea100 Posted February 6, 2004 Posted February 6, 2004 Beatko: nie byłam w Katowicach/jak tylko zaczęłam urzędować na forumach i się radzić bardziej oblatanych/od razu mi Katowicką Międzynarodówkę wybito z ogórkowej głowy (podobno ciasno i zła organizacja i z tego co pamiętam to sędziowanie okropne/tyle, że o tym sędziowaniu to o każdej z wystaw akurat słyszałam takie rzeczy :fadein: ). Nie wybieram się do Spodka/sorki/nie ,,popilnuję" Ci męża :wink: . Nie lubię wystaw w hali. Ja w tym roku (z międzynarodówek): wybrałam Wwę i Opole (a dalej, jak będzie nam z ogórkową szło ok. w otwartej=się zobaczy :P ), Wiesz, ja się nie napinam. Muszę mieć frajdę (ja i pies). Np w Poznaniu-to był stres dla Ogóra (udzieliła jej się psychoza,była zmęczona podróżą, nie wybiegana i obrażona na cały świat/efekt/zupełnie nie chciała mi się wystawiać :roll: ). Chociaż w Poznaniu był jedno dobre: ucałowałam osobiście naszą panią mod :angel: Shangri: opowiedz mi coś o rasie? Ciekawość mnie zżera... :lol: Quote
Poświata Posted February 6, 2004 Author Posted February 6, 2004 No to jestem zdołowana kompletnie. Takie dochodzą słuchy o Katowicach i Ty to jeszcze potwierdzasz. Czy grożą jakieś kary za niewystawienie psa/suki - tym bardziej w naszej darmowej rasie? Mam tylko nadzieję, że Poświata może dostanie cieczki i będziemy usprawiedliwione?! A w niedzielę trzymaj kciuki za Pałasza, jedzie w swoje rodzinne strony na wystawę do Rzeszowa. moc :buzi: PS. dostałam łapkę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Rotti Posted February 6, 2004 Posted February 6, 2004 Bea Chociaż w Poznaniu był jedno dobre: ucałowałam osobiście naszą panią mod No i mnie rozwaliłaś :roflt: Obydwie mnie rozwaliłyście swoimi słowami. W życiu nie usłyszałam tyle dobrego o sobie ile tu przeczytałam :) Jesteście kochane :buzi: A teraz koniec komplementów, przynajmniej na chwilę i do tematu ;):D Czekamy na opis nowej rasy :) Quote
Poświata Posted February 6, 2004 Author Posted February 6, 2004 Rotti kochana, czy w ramach małych porządków mogłabyś wyrzucić: wysł. 23Sty. 2004 g.21.11 sztuk 2 - nie powychodziły zdjęcia i wysł26 Sty. g.19.26 - wyszły podwójne zdjęcia Ogórka. Bardzo dziekujemy, :calus: i idziemy wreszcie spać. Quote
shangri_la Posted February 6, 2004 Posted February 6, 2004 pelny opis rasy? heh to bedzie nico trudne poniewaz mam ja dosc krotko i jeszcze nie wszystko wiem. w kazdym razie wyglada jak pomniejszony gonczy polski, takze jest masci czarnej podpalanej, ale ogolnie to s.g. przypomina "z urody"ogara :) . w informatorach pisze ze suczki maja byc do 45 cm w klebie, ale mi sie wydaje ze ira bedzie wieksza bo jej matka byla wieksza jak ja widzialam, zreszta ira juz ma ok 40 cm w klebie a ma dopiero 5 miesiecy... jest to dosc mloda rasa zatwierdzona przez FCI w 1963 roku. Kopovy sa wyhodowane glownie do polowania na dziki ( hodowca od ktorego kupilam ire mial dzika w zagrodzie, to chyba jakis zapalony mysliwy :P ). niestety najwieksza wada gonczego slowackiego( niewiem czy kazdego w kazdym razie mojego napewno) jest szczekanie( achh doskonaly stroz tylko po co mi to), nawet jakis pan na spacerze mi powiedzial ze sa to madre psy ale strasznie szczekliwe ( szkoda ze wczesniej o tym niewiedzialam ale juz trudno i tak nie zamienila bym iry na innego psa :) ). acha chcialam jeszcze dodac ze ma strasznie dobry wech, co jest moim kolejnym utrapieniem bo znajduje na dworze wszystkie kosci i kosteczki takie malutkie nawet...( choc tak sobie mysle ze mozna ten wech jej wykorzystac i jak cos zgubie to moze ira pomoze mi znalezc) i jeszcze jedna rzecz: strasznie samodzielny pies... na spacerach sprawia mi to klopot czasem ale ogolnie to pilnuje sie, tzn ja ide a ona gdzies tam za mna lub przede mna biega, zazwyczaj nie odbiega daleko i nie musze za nia ganiac ale boje sie ze to sie zmieni poniewaz jest jeszcze mala i sie boi, natomiast jak podrosnie to sie pewnie usamodzielni jeszcze bardziej, na moje nieszczescie ok to juz chyba koniec. neiwiem czy taki mial byc ten opis rasy ale w kazdym razie zostal on przyblizony przynajmniej :) pozdrawiam Quote
Rotti Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 shangri Twój opis jakoś bardzo mi przypomina psa moich sąsiadów, chocaż on nawet koło rasowac nie leżał. Ten pies jest wyjątkowo szczekliwy i wygląda jak pomniejszony ogar. Tak mniej więcej. Jest bardzo ładny ale oni go wychować nie umieją. Czy możesz zamieścić jakieś zdjęcie ? Btw Musisz mieć takiego skomplikowanego nicka ? :D Beata Oczywiście, że mogę, tylko nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :D Może to juz ta późna, a może wczesna pora. Jak skumam, to załatwię :D Quote
jovka Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 I zaglądaj jak najczęściej bo gończe to nie tylko dalmatyńczyki i beagle (nie obrażając nikogo), których jest najwięcej. Ależ my się nie obrażamy... :evilbat: :wink: :lol: Tak naprawdę to im więcej gończych, tym weselej bo i tak szpiców, molosów i ozdobnych nie dogonimy nigdy - przynajmniej pod względem ilości fanów bo nie uwielbianych ras oczywiście :D Quote
Rotti Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 Jovka A spróbuj dogonic charty :wink: :lol: :lol: :lol: Quote
jovka Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 Rotti: uderz w stół, a charty same biegną... :wink: Quote
Rotti Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 jovka I niedaleko pada gończy od charta :lol: :lol: :lol: (beaty100 przerobine) Quote
Poświata Posted February 7, 2004 Author Posted February 7, 2004 Dzieeeeń dooobry, mamy nowy dzionek. Dziewczyny czy Wy wogóle sypiacie, pisanina o godz. 4 to lekkie zboczenie. Mnie moje dzieci postawiły na nogi już o 7, a Wy się dopiero pewnie kładłyście :lol: :lol: Jovka pewnie masz rację, u nich jakoś potworny tłok, ale u nas wszystko do nadrobienia. pozdrawiamy Quote
bea100 Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 Ależ my się nie obrażamy... :evilbat: :wink: :lol: Tak naprawdę to im więcej gończych, tym weselej bo i tak szpiców, molosów i ozdobnych nie dogonimy nigdy - przynajmniej pod względem ilości fanów bo nie uwielbianych ras oczywiście :D[/quote Witaj kropiasta Dogomaniaczko :angel: Cieszę się że jesteś z nami i napisałaś coś, pod czym sie podpisuję obiema ogórkowymi łapami :lol: a zapomniałaś dopisać :wink: ...o bulach i chaszczakach (gończaki są na rasach...w nikłej mniejszości :-? ...co nie przekłada się na szczęście na jakość :D ) Beata: Ty wybierasz sobie wystawy, stawiennictwo nie jest obowiązkowe :lol: I napisz jak poszło Pałaszowi (on w otwartej?) i jak było w Rzeszowie 8) Shangri: skoro nie mamy jeszcze zdjątek Twojej dziewczynki, daj chociaż link, gdzie można sobie obejrzeć takie pieski :) Rotti mod: naszej Beacie chodziło o podwójne zdjęcia na 1 i 2 str (ponieważ wtedy się uczyła, tak jakoś jej się zdublowało :wink: ...chociaż mnie to nie przeszkadza :P ) Quote
Poświata Posted February 7, 2004 Author Posted February 7, 2004 Ogóreczku i Rotti skoro nie przeszkadzają moje próby wstawiania zdjęć i te wcześniejsze "dziury" to niech zostanie tak jak jest. Przynajmniej będzie świadectwo, że nauka nie idzie w las i na stare lata uczę się całkiem nowych rzeczy :lol: :lol: :lol: A z tymi wystawami to chyba tak nie do końca. Pałasz nie zjawił się w Głogowie, bo jego pan miał nogę w gipsie. i teraz martwią się żeby nie dostali jakiejś kary. Zresztą w przypadku naszych bezpłatnych ogarów zawsze jest dopisek "pod warunkiem wystawienia". A jak nie wystawisz to co? Podobno przy następnym wystawianiu w mieście, w którym się nie było wcześniej, musisz zapłacić za wystawianie. Muszę chyba zapytać w Związku i wiedzieć to napewno. Quote
bea100 Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 A z tymi wystawami to chyba tak nie do końca. Pałasz nie zjawił się w Głogowie, bo jego pan miał nogę w gipsie. i teraz martwią się żeby nie dostali jakiejś kary. Zresztą w przypadku naszych bezpłatnych ogarów zawsze jest dopisek "pod warunkiem wystawienia". A jak nie wystawisz to co? Podobno przy następnym wystawianiu w mieście, w którym się nie było wcześniej, musisz zapłacić za wystawianie. Muszę chyba zapytać w Związku i wiedzieć to napewno. To co??? Mamy zaliczać wszystkie wystawy w Polsce jak leci/ i po kolei???A jak nie, to musimy płacić/albo nas obłożą karą? 0X Nie wierzę, to byłaby bzdura jakaś :roll: Quote
shangri_la Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 jak tylko bede miala zdjecia to je wkleje a jak narazie kilka linkow: ponizej nalezy wejsc w "zucht" i pozniej albo w "rude" albo w"hundin" niestety nie da sie zrobic calego odnisnika www.schwarzwildbracke.de www.slovensky-kopov.sk/std.sk.html no to tyle wogole w necie jest strasznie malo zdjec , w tym pierwszym linku jest dosc duzo :) tylko ciekawe czy mi wyszedl :) Quote
Poświata Posted February 7, 2004 Author Posted February 7, 2004 Bea mnie chodzi tylko o to, że jak zgłosisz psa na konkretną wystawę, to teoretycznie masz obowiązek wystawienia. To nie chodzi o odgórny przymus wystawianie psa wszędzie . Tylko skoro już zgłosiłaś i nie przyjechałaś to co dalej? Czy są jakieś sankcje? shangri_la - wiesz myślałam, że to my z Beą mamy oryginalną (bo tylko 2 na forum) rasę, ale Ty nas przebiłaś o głowę. Napisz skąd pomysł na taką rasę i skąd wzięłaś swoją sunię. Faktycznie na tej pierwszej stronie jest dużo piesków i to chyba najbardziej wyczerpująca strona. Pogrzebałam trochę w necie z ciekawości i znalazłam raptem trzy zdjęcia. Z wyrazu pyska trochę podobny do ogara, taki inteligentny wyraz mordki. A to dla leniwych: a resztę pooglądajcie sobie sami :fadein: I jeszcze książkowa mądrość: Słowacki kopow - wszechstronny pies myśliwski ze Słowacji, wspaniały do tropienia za farbą, płochacz i aporter. Ma godny uwagi zmysł orientacji, jest dobrym stróżem. Poza Słowacją prawie nieznany. Quote
Poświata Posted February 7, 2004 Author Posted February 7, 2004 shangri_la jeśli chcesz taki emblemacik to podaj mi na priva (to ten znaczek PW na dole) swój adres emailowy przerzucę Ci go i powiem co dalej. pozdrawiamy Quote
shangri_la Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 Beata&Poświata a wiec: w sumie byl to jakby przypadek ze mam slowackiego gonczaka akurat.strasznie chcialam miec psa mam juz jednego ale to jest raczej pies mojej mamy- jamnik 8 letni. z tego wzgledu mialam male ograniczenia w zwiazku z wyborem rasy. mieszkam w bloku wiec duzy pies odpadal, rodzice rowniez nie godzili sie na psa o dlugiej siersci ani na bullterriera ktorego bardzo chcialam. zaczelam szukac psow o odpowiednich wymogach.(przegladalam mase stron internetowych, ogloszen itp) najpierw myslalam o posokowcu ale nagla moda na ta rase ( normalnie na jednym spacerze spotkalam ich az 3)mnie troche odepchnela, pozniej znalazlam psa faraona ale niestety trudno go dostac ,w polsce chyba wogole ich nie ma.natrafilam najpierw na gonczego polskiego i strasznie mi sie spodobal jednak wymiary mial nie te co trzeba. potem przypadkiem znalazla sie u nas w domu autogielda i z ciekawosci zaczelam przegladac ogloszenia i najpierw przyciagnelo moja uwage ogloszenie o gonczych polskich, a pod spodem byl "gonczy slowacki- kopov". wiec zaraz szybko w necie znalazlam o tym psie kilka rzeczy, i zobaczylam ze jest prawie taki jak polski wiec szybko sie zdecydowalam i pojechalam po psa. nawet niedaleko bo jakies60 km od wroclawia gdzie mieszkam. jak tam dojechalam to jeszze neiwiedzialam czy naprawde wroce z psem lecz kiedy ujrzalam matke to od razu sie zakochalam w tej rasie. heheh na dosc duzym trawiastym podworku biegala taka 8 szczeniakowa gromadka + mama szczeniakow, jejq taki slodziutki widok :) nie moglam odjechac bez psa :) i tym wlasnie dosc przypadkowym zajsciem odkrylam ta rase :) Quote
bea100 Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 Shangri: pierwszy raz widzę :oops: ...to piękny pies :angel: . Skąd pomysł na taką właśnie rasę? Przywiozłaś ze Słowacji? Masz jakieś u nas towarzystwo w rasie? Nie jest ich chyba dużo u nas :x Beata: widać nie zrozumiałam do końca :oops: Dowiedz się/ja też już raz nawaliłam w Płocku (cieczka)...ale i tak mi się wydaje, że żadnej kary być nie powinno (a co np w przypadku cieczki? albo innego losowego przypadku? To co wtedy...hmmm,należałoby przedstawić do ZK np druk L4... :lol: Quote
shangri_la Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 bea faktycznie nie spotkalam sie z zadnym kopovem jeszcze ale jakis pan na spacerze mi powiedzial ze jego siostra ma takiego psa. mysle ze jesli sa popularne to pewnie w towarzystwie mysliwych.a le udalo mi sie bo jak juz pisalam to niedaleko wroclawia jakis hodowca jest, ale sprawdzalam hodowle w internecie i w woj. dolnoslaskim sa chyba 3 czy nawet 4 :) ( heh tylko ciekawe gdzie te psy z hodowli bo jakos nigdzie ich nie widzie, ale jak pojde na wystawe jakas to na bank sie jakies znajda :) ) Beata&Poświata wyslalam ci na priv mail a le moj mail chyba jest ogolnie dostepny choc niewiem juz, jeszcze raz dzieki zachec pomocy przy emblemaciq :) Quote
Rotti Posted February 7, 2004 Posted February 7, 2004 Melduje posłusznie, że porządki zrobione. Jak będzie jeszcze coś, to dajcie znać :) Quote
Poświata Posted February 7, 2004 Author Posted February 7, 2004 Rotti bardzo dziękujemy za porządki, teraz wygląda to profesjonalnie :lol:. pozdrawiamy Quote
Recommended Posts