Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

shangri_la fajnie, że się odezwałaś.

Co do szkolenia to idź z sunią koniecznie. Z naszą Poświatą w wieku "młodzieżowym" też mieliśmy trochę problemów.

Poświata zaliczyła szkolenie, potem na codzień do znudzenia powtarzane jest wszystko w kółko, i w tej chwili jest ok., a i spacery zrobiły się przyjemniejsze. Szczególnie jak ktoś pochwali jakiego to mamy grzecznego i posłusznego pieska (tfu, tfu przez lewe ramię).

Witamy w klubie :multi: , no i czekamy na zdjęcia i wieści jak się sunia rozwija i zachowuje. Przyklejamy Twojego gończaka do naszych ogarów.

pozdrawiamy

• Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
...

Za szukanie noclegu wezmę się pewnie w weekend i przed podjęciem ewentualnych decyzji najpierw skonsultuję je z Tobą. My pewnie będziemy jechać już w piątek i zostaniemy do niedzieli, dlatego miejsce musi być fajne i dla nas i dla psa. A może na forum "Wystawy" poprosić o pomoc Opolan? Jak myślisz?

oki :D czekam na wieści/ my nie mamy wymagań i byle na głowę nie padało 8) Z Opolanami-zawsze można spróbować (napisz topik od nas obu z prośbą o poradę :P ).

A co do Bluebird- nie widziałam jej nigdzie od maja :roll:

Żabciu nasza: nie, nie wybieram się do Katowic w tym roku (wybrałam Opole bliskie sercu każdego ogaromaniaka:wink: )

Acha, zapomniałam dopisać: Beatko, jutro jadę do ZK zapisać ogórkową na klubową/ może zdążę :roll:

Posted

Ogóreczku mój zielony, zdążysz, zdążysz - do 15.03. kupa (przepraszam za brzydki wyraz :oops: ) czasu. My jeszcze też się nie zgłaszaliśmy. A czy musisz jechać do Związku? Mój małżonek zawsze wysyła zgłoszenia mailem, oni odsyłają tą samą drogą potwierdzenie i na te parę razy w zeszłym roku, się nie zdarzyło żeby nas nie było - na liście. To naprawdę oszczędność czasu. Zgłoszenia masz na każdej stronie oddziału.

A powiedz jeszcze, czemu nie jedziesz do Katowic?

My się wybieramy, ale jestem przerażona opiniami o Katowicach.

Na dodatek ogary sędziowane są w piątek - nie mam pojęcia jak mój małżonek to zorganizuje. A jeszcze muszę ciągać ze sobą też i dzieciaki, bo nie mają z kim zostać i też kroi nam się nocleg. Gdybyś jechała i Ty tobym męża puściła ( :lol: :lol: ) samego. Zawsze to raźniej w takim tłumie mieć przychylną :angel: duszę.

Bluebird jest, gdzieś mi tam migała na "Wystawach".

Posted

Beatko: nie byłam w Katowicach/jak tylko zaczęłam urzędować na forumach i się radzić bardziej oblatanych/od razu mi Katowicką Międzynarodówkę wybito z ogórkowej głowy (podobno ciasno i zła organizacja i z tego co pamiętam to sędziowanie okropne/tyle, że o tym sędziowaniu to o każdej z wystaw akurat słyszałam takie rzeczy :fadein: ). Nie wybieram się do Spodka/sorki/nie ,,popilnuję" Ci męża :wink: . Nie lubię wystaw w hali. Ja w tym roku (z międzynarodówek): wybrałam Wwę i Opole (a dalej, jak będzie nam z ogórkową szło ok. w otwartej=się zobaczy :P ), Wiesz, ja się nie napinam. Muszę mieć frajdę (ja i pies). Np w Poznaniu-to był stres dla Ogóra (udzieliła jej się psychoza,była zmęczona podróżą, nie wybiegana i obrażona na cały świat/efekt/zupełnie nie chciała mi się wystawiać :roll: ).

Chociaż w Poznaniu był jedno dobre: ucałowałam osobiście naszą panią mod :angel:

Shangri: opowiedz mi coś o rasie? Ciekawość mnie zżera... :lol:

Posted

No to jestem zdołowana kompletnie. Takie dochodzą słuchy o Katowicach i Ty to jeszcze potwierdzasz. Czy grożą jakieś kary za niewystawienie psa/suki - tym bardziej w naszej darmowej rasie? Mam tylko nadzieję, że Poświata może dostanie cieczki i będziemy usprawiedliwione?!

A w niedzielę trzymaj kciuki za Pałasza, jedzie w swoje rodzinne strony na wystawę do Rzeszowa.

moc :buzi:

PS. dostałam łapkę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Bea

Chociaż w Poznaniu był jedno dobre: ucałowałam osobiście naszą panią mod

No i mnie rozwaliłaś :roflt:

Obydwie mnie rozwaliłyście swoimi słowami. W życiu nie usłyszałam tyle dobrego o sobie ile tu przeczytałam :) Jesteście kochane :buzi:

A teraz koniec komplementów, przynajmniej na chwilę i do tematu ;):D

Czekamy na opis nowej rasy :)

Posted

Rotti kochana, czy w ramach małych porządków mogłabyś wyrzucić: wysł. 23Sty. 2004 g.21.11 sztuk 2 - nie powychodziły zdjęcia

i wysł26 Sty. g.19.26 - wyszły podwójne zdjęcia Ogórka.

Bardzo dziekujemy, :calus: i idziemy wreszcie spać.

Posted

pelny opis rasy? heh to bedzie nico trudne poniewaz mam ja dosc krotko i jeszcze nie wszystko wiem. w kazdym razie wyglada jak pomniejszony gonczy polski, takze jest masci czarnej podpalanej, ale ogolnie to s.g. przypomina "z urody"ogara :) . w informatorach pisze ze suczki maja byc do 45 cm w klebie, ale mi sie wydaje ze ira bedzie wieksza bo jej matka byla wieksza jak ja widzialam, zreszta ira juz ma ok 40 cm w klebie a ma dopiero 5 miesiecy... jest to dosc mloda rasa zatwierdzona przez FCI w 1963 roku. Kopovy sa wyhodowane glownie do polowania na dziki ( hodowca od ktorego kupilam ire mial dzika w zagrodzie, to chyba jakis zapalony mysliwy :P ). niestety najwieksza wada gonczego slowackiego( niewiem czy kazdego w kazdym razie mojego napewno) jest szczekanie( achh doskonaly stroz tylko po co mi to), nawet jakis pan na spacerze mi powiedzial ze sa to madre psy ale strasznie szczekliwe ( szkoda ze wczesniej o tym niewiedzialam ale juz trudno i tak nie zamienila bym iry na innego psa :) ). acha chcialam jeszcze dodac ze ma strasznie dobry wech, co jest moim kolejnym utrapieniem bo znajduje na dworze wszystkie kosci i kosteczki takie malutkie nawet...( choc tak sobie mysle ze mozna ten wech jej wykorzystac i jak cos zgubie to moze ira pomoze mi znalezc)

i jeszcze jedna rzecz: strasznie samodzielny pies... na spacerach sprawia mi to klopot czasem ale ogolnie to pilnuje sie, tzn ja ide a ona gdzies tam za mna lub przede mna biega, zazwyczaj nie odbiega daleko i nie musze za nia ganiac ale boje sie ze to sie zmieni poniewaz jest jeszcze mala i sie boi, natomiast jak podrosnie to sie pewnie usamodzielni jeszcze bardziej, na moje nieszczescie

ok to juz chyba koniec. neiwiem czy taki mial byc ten opis rasy ale w kazdym razie zostal on przyblizony przynajmniej :)

pozdrawiam

Posted

shangri

Twój opis jakoś bardzo mi przypomina psa moich sąsiadów, chocaż on nawet koło rasowac nie leżał. Ten pies jest wyjątkowo szczekliwy i wygląda jak pomniejszony ogar. Tak mniej więcej. Jest bardzo ładny ale oni go wychować nie umieją.

Czy możesz zamieścić jakieś zdjęcie ?

Btw

Musisz mieć takiego skomplikowanego nicka ? :D

Beata

Oczywiście, że mogę, tylko nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :D Może to juz ta późna, a może wczesna pora. Jak skumam, to załatwię :D

Posted
I zaglądaj jak najczęściej bo gończe to nie tylko dalmatyńczyki i beagle (nie obrażając nikogo), których jest najwięcej.

Ależ my się nie obrażamy... :evilbat: :wink: :lol:

Tak naprawdę to im więcej gończych, tym weselej bo i tak szpiców, molosów i ozdobnych nie dogonimy nigdy - przynajmniej pod względem ilości fanów bo nie uwielbianych ras oczywiście :D

Posted

Dzieeeeń dooobry, mamy nowy dzionek.

Dziewczyny czy Wy wogóle sypiacie, pisanina o godz. 4 to lekkie zboczenie. Mnie moje dzieci postawiły na nogi już o 7, a Wy się dopiero pewnie kładłyście :lol: :lol:

Jovka pewnie masz rację, u nich jakoś potworny tłok, ale u nas wszystko do nadrobienia.

pozdrawiamy

Posted

Ależ my się nie obrażamy... :evilbat: :wink: :lol:

Tak naprawdę to im więcej gończych, tym weselej bo i tak szpiców, molosów i ozdobnych nie dogonimy nigdy - przynajmniej pod względem ilości fanów bo nie uwielbianych ras oczywiście :D[/quote

Witaj kropiasta Dogomaniaczko :angel: Cieszę się że jesteś z nami i napisałaś coś, pod czym sie podpisuję obiema ogórkowymi łapami :lol: a zapomniałaś dopisać :wink: ...o bulach i chaszczakach (gończaki są na rasach...w nikłej mniejszości :-? ...co nie przekłada się na szczęście na jakość :D )

Beata: Ty wybierasz sobie wystawy, stawiennictwo nie jest obowiązkowe :lol: I napisz jak poszło Pałaszowi (on w otwartej?) i jak było w Rzeszowie 8)

Shangri: skoro nie mamy jeszcze zdjątek Twojej dziewczynki, daj chociaż link, gdzie można sobie obejrzeć takie pieski :)

Rotti mod: naszej Beacie chodziło o podwójne zdjęcia na 1 i 2 str (ponieważ wtedy się uczyła, tak jakoś jej się zdublowało :wink: ...chociaż mnie to nie przeszkadza :P )

Posted

Ogóreczku i Rotti skoro nie przeszkadzają moje próby wstawiania zdjęć i te wcześniejsze "dziury" to niech zostanie tak jak jest. Przynajmniej będzie świadectwo, że nauka nie idzie w las i na stare lata uczę się całkiem nowych rzeczy :lol: :lol: :lol:

A z tymi wystawami to chyba tak nie do końca.

Pałasz nie zjawił się w Głogowie, bo jego pan miał nogę w gipsie.

i teraz martwią się żeby nie dostali jakiejś kary.

Zresztą w przypadku naszych bezpłatnych ogarów zawsze jest dopisek "pod warunkiem wystawienia". A jak nie wystawisz to co?

Podobno przy następnym wystawianiu w mieście, w którym się nie było wcześniej, musisz zapłacić za wystawianie.

Muszę chyba zapytać w Związku i wiedzieć to napewno.

Posted

A z tymi wystawami to chyba tak nie do końca.

Pałasz nie zjawił się w Głogowie, bo jego pan miał nogę w gipsie.

i teraz martwią się żeby nie dostali jakiejś kary.

Zresztą w przypadku naszych bezpłatnych ogarów zawsze jest dopisek "pod warunkiem wystawienia". A jak nie wystawisz to co?

Podobno przy następnym wystawianiu w mieście, w którym się nie było wcześniej, musisz zapłacić za wystawianie.

Muszę chyba zapytać w Związku i wiedzieć to napewno.

To co??? Mamy zaliczać wszystkie wystawy w Polsce jak leci/ i po kolei???A jak nie, to musimy płacić/albo nas obłożą karą? 0X Nie wierzę, to byłaby bzdura jakaś :roll:

Posted

Bea mnie chodzi tylko o to, że jak zgłosisz psa na konkretną wystawę, to teoretycznie masz obowiązek wystawienia. To nie chodzi o odgórny przymus wystawianie psa wszędzie . Tylko skoro już zgłosiłaś i nie przyjechałaś to co dalej? Czy są jakieś sankcje?

shangri_la - wiesz myślałam, że to my z Beą mamy oryginalną (bo tylko 2 na forum) rasę, ale Ty nas przebiłaś o głowę. Napisz skąd pomysł na taką rasę i skąd wzięłaś swoją sunię.

Faktycznie na tej pierwszej stronie jest dużo piesków i to chyba najbardziej wyczerpująca strona. Pogrzebałam trochę w necie z ciekawości i znalazłam raptem trzy zdjęcia. Z wyrazu pyska trochę podobny do ogara, taki inteligentny wyraz mordki.

A to dla leniwych:

zigo.jpg

alfons.jpg

a resztę pooglądajcie sobie sami :fadein:

I jeszcze książkowa mądrość:

Słowacki kopow - wszechstronny pies myśliwski ze Słowacji, wspaniały do tropienia za farbą, płochacz i aporter. Ma godny uwagi zmysł orientacji, jest dobrym stróżem. Poza Słowacją prawie nieznany.

Posted

Beata&Poświata a wiec: w sumie byl to jakby przypadek ze mam slowackiego gonczaka akurat.strasznie chcialam miec psa mam juz jednego ale to jest raczej pies mojej mamy- jamnik 8 letni. z tego wzgledu mialam male ograniczenia w zwiazku z wyborem rasy. mieszkam w bloku wiec duzy pies odpadal, rodzice rowniez nie godzili sie na psa o dlugiej siersci ani na bullterriera ktorego bardzo chcialam. zaczelam szukac psow o odpowiednich wymogach.(przegladalam mase stron internetowych, ogloszen itp) najpierw myslalam o posokowcu ale nagla moda na ta rase ( normalnie na jednym spacerze spotkalam ich az 3)mnie troche odepchnela, pozniej znalazlam psa faraona ale niestety trudno go dostac ,w polsce chyba wogole ich nie ma.natrafilam najpierw na gonczego polskiego i strasznie mi sie spodobal jednak wymiary mial nie te co trzeba. potem przypadkiem znalazla sie u nas w domu autogielda i z ciekawosci zaczelam przegladac ogloszenia i najpierw przyciagnelo moja uwage ogloszenie o gonczych polskich, a pod spodem byl "gonczy slowacki- kopov". wiec zaraz szybko w necie znalazlam o tym psie kilka rzeczy, i zobaczylam ze jest prawie taki jak polski wiec szybko sie zdecydowalam i pojechalam po psa. nawet niedaleko bo jakies60 km od wroclawia gdzie mieszkam. jak tam dojechalam to jeszze neiwiedzialam czy naprawde wroce z psem lecz kiedy ujrzalam matke to od razu sie zakochalam w tej rasie. heheh na dosc duzym trawiastym podworku biegala taka 8 szczeniakowa gromadka + mama szczeniakow, jejq taki slodziutki widok :) nie moglam odjechac bez psa :)

i tym wlasnie dosc przypadkowym zajsciem odkrylam ta rase :)

Posted

Shangri: pierwszy raz widzę :oops: ...to piękny pies :angel: . Skąd pomysł na taką właśnie rasę? Przywiozłaś ze Słowacji? Masz jakieś u nas towarzystwo w rasie? Nie jest ich chyba dużo u nas :x

Beata: widać nie zrozumiałam do końca :oops: Dowiedz się/ja też już raz nawaliłam w Płocku (cieczka)...ale i tak mi się wydaje, że żadnej kary być nie powinno (a co np w przypadku cieczki? albo innego losowego przypadku? To co wtedy...hmmm,należałoby przedstawić do ZK np druk L4... :lol:

Posted

bea faktycznie nie spotkalam sie z zadnym kopovem jeszcze ale jakis pan na spacerze mi powiedzial ze jego siostra ma takiego psa. mysle ze jesli sa popularne to pewnie w towarzystwie mysliwych.a le udalo mi sie bo jak juz pisalam to niedaleko wroclawia jakis hodowca jest, ale sprawdzalam hodowle w internecie i w woj. dolnoslaskim sa chyba 3 czy nawet 4 :) ( heh tylko ciekawe gdzie te psy z hodowli bo jakos nigdzie ich nie widzie, ale jak pojde na wystawe jakas to na bank sie jakies znajda :) )

Beata&Poświata wyslalam ci na priv mail a le moj mail chyba jest ogolnie dostepny choc niewiem juz, jeszcze raz dzieki zachec pomocy przy emblemaciq :)