Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

iwcia93 napisał(a):
Karmelek mieszka w Gorzowie, administrator mówił że nie dali go do bloku tylko domu z ogródkiem.

a ja jak zawsze ;-) stwierdze ..... precz z domkami z ogródkiem - i teraz pies będzie latał po ogródku bez sensowych spacerów :-( Ale może ludzie lubiący połazić i będą z nim wychodzić na pola ???

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kajusza napisał(a):
a ja jak zawsze ;-) stwierdze ..... precz z domkami z ogródkiem - i teraz pies będzie latał po ogródku bez sensowych spacerów :-( Ale może ludzie lubiący połazić i będą z nim wychodzić na pola ???

a ja właśnie jestem jak najbardziej za :P pies przynajmniej nie musi czekać na włąsciciela ileś godzin w mieszkaniu, przynajmniej może polatać po podwórzu kiedy chce (oczywiście w zależności jaki kto ma ten domek z ogródkiem), a spacery to swoją drogą dla urozmaicenia i przyjemności :) nie znam ludzi więc nie jestem w stanie określić czy lubią spacery, ale mieszkają trochę na przedmieściach więc do sklepu pewnie mają spacerek :P

Posted

iwcia93 napisał(a):
a ja właśnie jestem jak najbardziej za :P pies przynajmniej nie musi czekać na włąsciciela ileś godzin w mieszkaniu, przynajmniej może polatać po podwórzu kiedy chce (oczywiście w zależności jaki kto ma ten domek z ogródkiem), a spacery to swoją drogą dla urozmaicenia i przyjemności :) nie znam ludzi więc nie jestem w stanie określić czy lubią spacery, ale mieszkają trochę na przedmieściach więc do sklepu pewnie mają spacerek :P

Hm, ale ktoś musi być w domu, żeby wypuścić tego psiaka na podwórze... chyba, że zostawia psa na dworze podczas swojej nieobecności... choć zimą, to chyba średni pomysł.

Posted

sundayrose napisał(a):
Hm, ale ktoś musi być w domu, żeby wypuścić tego psiaka na podwórze... chyba, że zostawia psa na dworze podczas swojej nieobecności... choć zimą, to chyba średni pomysł.

dlatego napisałam "oczywiście w zależności jaki kto ma ten domek z ogródkiem" w sensie, że niektórzy mają zamontowane drzwiczki w drzwiach, a niektórzy (większość) nie, ale domek i tak większy od mieszkania :P

Posted

ja podchodzę do kwestii mieszkania w ten sposób, że nie ważne ile m2 ma mieszkanie, bo w mieszkaniu pies ma głównie spać, ew. bawić się z właścicielem jak ten ma na to ochotę. Szaleć i biegać może na spacerach. A niestety zapał do spacerowania i wybiegania psa, jak się ma ogródek i mozna psa tam puścić, szybko mija większości ludzi ... niestety. Jak ja rozmawiam z potencjalnym chętnymi do adopcji psa i jest do wyboru mieszkanie i domek z ogródkiem (a domki są oba dobre) to zawsze wybiore mieszkanie.

edit: w czwartek na 9.00 jadę na rtg Hektora :-)

Posted

W kwestii domków z ogródkiem, to zgadzam się z Kajuszą - większość ludzi uważa, że psu wystarczy do szczęścia duży ogród :-(. Ja też wolę adopcje do mieszkań :-)
A jeśli chodzi o goldeny (ale nie tylko, inne rasy też), to zostawienie ich samych w ogrodzie podczas nieobecności właściciela, może się skończyć (i często się kończy) kradzieżą psa.

Aniu, dzięki, że znalazłaś czas w czwartek. Czekam na wieści i mam nadzieję, że wkrótce wyklaruje nam się DT dla Hektorka.

Posted

Eh no cóż każdy ma własne podejście do sprawy domków :) I każdy ma swoje plusy i minusy. Ja się spierać nie mam zamiaru, bo nie o to chodzi :) A i tak zawsze znajdzie się ktoś kto będzie negował innych. Więc najlepiej cieszmy się że Karmel znalazł stały dom, zamiast dalej moczyć się w schronie :D

Posted

już przyleciałam ;-) i mogę opisać wizytę u weta:

Hektor wie po co jest samochód, chciał sam wskoczyć do kombi ... ale tylne nóżęta nie współpracowały i trzeba było go podnieść. jak już był w aucie, to od razu się położył i całą drogę psa nie było - zero kręcenia, piszczenia itp. Leżał spokojnie .... przy wysiadce za bardzo nie chciał wyjść, ale mu pomogłyśmy i wygramoli się.
Znieczulanie zniósł dobrze, nie rzygał itp. ;-) Miał prześwietlone stawy biodrowe i kręgosłup (odcinek piersiowo-lędzwiowo-krzyżowy) oraz "macane" kolana - wszytko ok, "brak widocznych patologi". Przy okazji sprawdziłam czy ma chipa (w schronie zepsuty czytnik) - chłopak ma chipa o nr 276098100251346 który nie jest polskim chipem, i nie jest zgłoszony w międzynarodowej bazie danych. Może ktoś ma dostęp do baz danych Niemiec i Czech? Może tam się go zidentyfikuje?

Wet zalecił na cito, można rzec, suche i ciepłe miejsce dla Hektora, gdyż na podstawie zdjęć stwierdza, że to najprawdopodobniej problemy reumatologiczne i zwyrodnieniowe więzadeł (dokładnie już nie pamiętam - coś z wiązadłami ;-) ) Nadal będzie dostawał lek p/zapalny i p/bólowy.

Posted

Czyli nie jest tak źle! Dobre wieści!
Mogę zapytać jaki koszt zdjęć rtg? Bo na dniach idziemy z Mańkiem na prześwietlenie stawów Bajki.

Miejmy nadzieję, że Hektor niebawem trafi do DT :)

Posted

[quote name='Kajusza']już przyleciałam ;-) i mogę opisać wizytę u weta:

Hektor wie po co jest samochód, chciał sam wskoczyć do kombi ... ale tylne nóżęta nie współpracowały i trzeba było go podnieść. jak już był w aucie, to od razu się położył i całą drogę psa nie było - zero kręcenia, piszczenia itp. Leżał spokojnie .... przy wysiadce za bardzo nie chciał wyjść, ale mu pomogłyśmy i wygramoli się.
Znieczulanie zniósł dobrze, nie rzygał itp. ;-) Miał prześwietlone stawy biodrowe i kręgosłup (odcinek piersiowo-lędzwiowo-krzyżowy) oraz "macane" kolana - wszytko ok, "brak widocznych patologi". Przy okazji sprawdziłam czy ma chipa (w schronie zepsuty czytnik) - chłopak ma chipa o nr 276098100251346 który nie jest polskim chipem, i nie jest zgłoszony w międzynarodowej bazie danych. Może ktoś ma dostęp do baz danych Niemiec i Czech? Może tam się go zidentyfikuje?

Wet zalecił na cito, można rzec, suche i ciepłe miejsce dla Hektora, gdyż na podstawie zdjęć stwierdza, że to najprawdopodobniej problemy reumatologiczne i zwyrodnieniowe więzadeł (dokładnie już nie pamiętam - coś z wiązadłami ;-) ) Nadal będzie dostawał lek p/zapalny i p/bólowy.

Kajusza, czyli to nie sprawy neurologiczne?

Posted

mogą to być zmiany neurologiczne, nie można tego wykluczyć ani potwierdzić w tym momencie, bardziej prawdopodobne to zmiany związane z tymi więzadłami, które nie wyjdą na rtg.

Co do dt - to jest tam suczka w cieczce ... dlatego trzeba odczekać, aż nie będzie ryzyka pojawienia się małych Hektorków ;-)

Co do kosztów to wyszło za dzisiejszą wizytę 120zł, które pokryje Aurea :-) Dziękuję raz jeszcze Agata za pomoc :-)

Posted

DT od połowy stycznia jest, być może znajdziemy coś wcześniej (nic nie piszę, żeby nie zapeszyć).
Tymczasem znalazłam numer chipa Hektora w niemieckiej bazie chipów - będziemy namierzać właściciela.

Posted

[quote name='Milka__']Ok. zrobiłam bannerki, jakby były potrzebne:

dzięki Natalia :-) ja już nie mam gdzie umieścić ale może ktoś inny się skusi :-)

[quote name='Agata_Emi']DT od połowy stycznia jest, być może znajdziemy coś wcześniej (nic nie piszę, żeby nie zapeszyć).
Tymczasem znalazłam numer chipa Hektora w niemieckiej bazie chipów - będziemy namierzać właściciela.

to trzymam kciuki za dt .... a najlepiej jakby udało się namierzyć właścicieli :-)

Posted

Naprawdę :-) mam nadzieje, że dane są właścicieli, którzy szukają Hektora i będą chcieli go z powrotem.

edit: zadzwoniła moja koleżanka, która też dodzwoniła się do tej bazy danych - pies nazywa się Bary (a z tym " ) ale adresu nie ma, bo ludzie się przeprowadzili, kobieta ustala adres i odezwie się jak tylko coś ustali.

Posted

Ciekawa jestem tych "właścicieli", chociaż potem mogli przewinąć się inni i nici z tego:( Dobrze, że choć mrozów nie ma, ale ta wilgoć:(
A Karmelka domek trzeba będzie sprawdzić.

Posted

Dzwoniła do mnie Agata ............ jest dt dla Hektora!!!! Domek bez schodów, we Wrocławiu, także będzie można chłopaka diagnozować. Teraz tylkopotrzeba transport zorganizować :-)

Co do chipa nadal nie ustalona danych właścicieli.

Może przez tatoo by się udało? Skoro wiadomo, że pies pochodzi z Niemiec...

Posted

To super, że jest fajny DT :)
Ania, Mariola (od Sary) mówiła, że do Poznania (po psa na dt u siebie) jedzie 14 stycznia najprawdopodobniej. Może coś kombinować z transportem łączonym?