Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 438
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Najważniejsze, że już złapana. Mama nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej. Dużo pracy przed nami, ale myślałam, że będzie duuuuużo gorzej. Jest bardzo wystraszona, ale nie jest agresywna. Nie wydała z siebie jeszcze żadnego dźwieku.

Ma apetyt, pije, zrobiła siku na dworze. Zobaczymy jak będzie dalej.
Chciałabym podjechać do weta, ale mam problem z transportem. No, ale zobaczymy.

Posted

[quote name='Celina12']
KaroLa jesteś Wielka....:loveu::loveu::loveu:

Celinko, e tam wielka. Tylko 164 cm.:p

Figa odrobinkę mniej sie boi. Na mój widok ogonek leciutko trzepoce. :loveu:
Nadal się czołga i przemyka pod ścianami, a na widok mężczyzn sztywnieje ze strachu. :placz: Dzisiaj pierwszy raz weszła po schodach. Trochę ślamazarnie, ale są malutkie postępy. Wytrzymała cała noc, załatwiła się dopiero w ogródku. Była pierwsza kupa, bo już zaczynałam się martwić. :multi:

Wypuściłam sunię wczoraj na mieszkanie, przywiera do ziemi i chowa się za moimi nogami. Jak tylko odrobinę się od niej oddaliłam uciekła do łazienki.
Ona polubiła swoją klatkę. Sama do niej wchodzi. Okryłam klatkę trochę kocem i tworzy jakby budę. Widocznie sunia czuje się tam bezpecznie. Ma tam ciszę i spokój. Drzwi od łazenki są otwarte, więc jak będzie miała ochotę to może wyjść, ale na to jeszcze się chyba nie odważy.
Wczoraj Figunie wykąpałam i odpchliłam. Rany, ale czarna woda leciała.
Sunia jest kochana, spokojna i tak mądrze patrzy w oczy. Uwielbia głaskanie po brzuchu. Natychmiast zamyka z błogością oczy i leży. Ile ta sunia musiała przeżyć jeśli w ciągu kilku miesięcy z gryzącej po nogach "bestyjki" zmieniła sie w trzęsące, pełne strachu maleństwo. :-(

Jeśli TZ-towi uda się zwolnić z pracy to dzisiaj pojedziemy pokazać się cioteczce Buni, bo sunia chyba w życiu nie widziała weta na oczy.:roll:

Tutaj Figa jeszcze na wsi.

A to już u mnie. Tak wystawia brzuszek do głaskania.

Posted

No i TZ musiał zostać dłużej w pracy i do Buni nie dojechaliśmy. :onfire: A ja z Figą czekałam naszykowana pod drzwiami. Mam nadzieję, że jutro się uda.

Posted

Reno2001 napisał(a):
Karola super, że wzięłaś Figunię :loveu: .
Życze wam samych dobrych dni na waszej wspólnej drodze :p !!

Dziękuję bardzo.:lol: To kochana i niekłopotliwa sunia.:loveu: Przynajmniej na razie. Może z czasem znowu wyjdzie z niej diabełek. :evil_lol: Póki co chodzi za mną krok w krok, nastawia się do głaskania, powoli zaczyna sama chodzić po mieszkaniu. W ogródku zaczyna się interesować roślinnością, a nie tylko moimi nogami. Dzisiaj było pierwsze nieśmiałe hau, ale sama się siebie przestraszyła.

Co dziwne nawet mój TZ nie marudzi, że nie pojechała do lecznicy i na wieść, że na wieś jej nie oddam tylko poczeka u nas na znalezienie domu przyznał mi rację. :-o :crazyeye: Jestem w szoku. On zawsze marudzi, a jeszcze ta sunia dała nam tak w kość. Tyle czekania, jeżdżenia po nocach, kombinowania, a teraz sam przyznał mi rację. Oby tak dalej. :diabloti:

Posted

Jeszcze się okaże, że Twój TZ zacznie przygarniać bidy na tymczas i sam będzie do tego namawiać...
Mam nadzieję, że Figunia nauczy się ufać ludziom.

Posted

Neris napisał(a):
Jeszcze się okaże, że Twój TZ zacznie przygarniać bidy na tymczas i sam będzie do tego namawiać...
Mam nadzieję, że Figunia nauczy się ufać ludziom.

Oj na tak wielką zmianę to jednak nie ma szans...:shake:

Byliśmy wczoraj u cioci Buni na wizycie. Sunia jest zdrowa. :multi::multi: Dostała tabletkę na robale i została zaszczepiona na wirusówki. Sterylka będzie na początku maja.

Figa się powoli oswaja i robi znaczne postępy. Dzisiaj dołączyła się do "ataku" na listonosza. Dobrze, że furtka była zamknięta, bo trzy oszlałe diablice na jednego drobnego chłopa.:mad: Ciekawe dlaczego psy tak nie lubią listonoszy? :roll:

Posted

Figunia nadal jest jeszcze wystraszona. Boi się hałasu, tupnięcia, ostrzejszego głosu, samochodu itd. Wtedy czołga się ze strachu lub przywiera do ziemi, ale są widoczne postępy. Pięknie już chodzi po schodach, uczymy się chodzić na smyczy, w domu się nie załatwia, wytrzymuje 9 godzin, rano wołała na dwór piszcząc pod drzwiami. :crazyeye: Wiejska sunia nauczyła się manier w kilka dni, a moja Tolunia od czerwca sika w domu. :mad: Dzisiaj spała już w pokoju, ale jeszcze czasami wraca do swojej budki w łazience.

Posted

Figa ma się bardzo dobrze. Jest coraz odważniejsza, chociaż nadal boi się gwałtownych ruchów, krzyku itd. W mieszkaniu jest bardzo cicha, nie szczeka, nie wyje, nie niszczy. Wczoraj sunie siedziały same 7 godzin, trochę się denerwowałam, a tutaj pełna zgoda i mieszkanie całe.:multi::multi: Teraz Figunia leży u moich stóp, w nocy często śpi przy moim łóżku. Mnie traktuje jak swoją Panią,:roll: baaaardzo się cieszy na mój widok. Są podskoki, piski, całuski, cała dupka chodzi z radości. W ogródku już pilnuje swojego terenu. Razem z moja szczekaczką Gabi hałasują na cała okolicę, a jak dołaczy się do nich jeszcze Tolunia to już jest jazgot na cała ulicę. :mad:

Ogolnie Figunia to wspaniały i mądry pies.:loveu::loveu::loveu: Bardzo szybko się uczy. Jak chce wyjść to trąca mnie nosem lub piszczy pod drzwiami. Wytrzymuje całą noc, apetycik dopisuje. Jest dobrze.:cool2: Teraz jeszcze sterylka i domek...

Posted

Sterylka będzie 10 maja. Możliwe, że pieniędzy wystarczy, ale to okaże się później. Na razie było szczepienie na choroby zakaźne i odrobaczenie. Odpchliłam ją z własnych środków. Teraz jeszcze sterylka i szczepienie na wściekliznę.

Szkoda, że nie mam aparatu. Porobiłabym Figuni ładne zdjęcia. To taka fajna sunia.