Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 438
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Robiliśmy próbę na moich suniach. Złapały się obie. Mam nadzieję, że Figa tez się skusi.
Ludzie z palmami do Kościoła, a ja z klatką ma wieś.:roll:
Jadę, oby tym razem się udało.

Posted

No i niestety. Znowu klapa. Figa ma....cieczkę. :crazyeye::crazyeye::crazyeye:
W takim układzie nie wiem dlaczego sąsiadka 1,5 miesiąca temu mówiła, że sunia ma cieczkę. Wczoraj widziałam na własne oczy jak dwa psy uczepione jej ogona, latały za nią wszędzie i próbowały na nią włazić. Jeden na stałe zamieszkał pod płotem i czekał, aż Figa wróci. Dwa kolejne, dochodzące sprawdzają czy już wróciła. Figa może i by weszła do klatki, ale jakby była sama. Znowu siedzieliśmy pół dnia czekając na sunię i klops.
Figa kręciła się wokół szopy (tam była schowana klatka), ale psy biegające za nią bardzo ją denerwowały. Baliśmy się, że albo złapie się inny pies, albo wejdą dwa i jeden zablokuje klapkę. Jeśli Figa przestraszy się opadających drzwiczek to już w życiu do żadnej klatki nie wejdzie. Ona jest baaaardzo mądra.
Jak zobaczyła nas z daleka to w nogi i przez następne 3 godziny się już nie pokazała. My już dłużej czekać nie mogliśmy, czekaliśmu do godz. 22.

Z drugiej strony wiadomość o cieczce nie jest taka zła. Przynajmniej wiadomo, że nie jest w ciąży i jest trochę czasu na sterylizację. Pojedziemy tam znowu chyba za dwa tygodnie. Wcześniej nie dam rady, za tydzień święta. Zresztą każdy taki wyjazd to kolejne 30 zł. W ciągu 1,5 miesiąca byłam tam 3 razy. Nie mogę tam jeżdzić częściej, bo po prostu mnie na to nie stać. Dodatkowo klatka kosztowała mnie sporo pieniędzy.

Figa za 2-3 tygodnie prawdopodobnie będzie miała końcówkę cieczki, więc może łatwiej będzie ją złapać.

A tak wygląda klatka. Jest duża ma wymiary 120x50x50. Pies musi pociągnąć za przynętę uwiązaną na haczyku w jednym końcu klatki, wtedy w drugim końcu opada tylna klapka.

Posted

szkoda, że do dej pory nikt jej na wsi nie zaadoptował :-( cały czas miałam taką nadzieję, że ktoś się nią zaopiekuje tam na miejscu :-(
przecież większośc ludzi ją zna...

Posted

Napisałam posta i go wcięło.:-o

W chwili obecnej Figa nie da się nikomu zaadoptować. Ona nie podejdzie do NIKOGO bliżej niż na 20-30 metrów. Do sąsiadki, która ja dokarmia tez nie. :shake:
Wiele osób na wsi, wie, że próbujemy ją złapać. Jeśli komuś udałoby sie ją schwytać to nas zawiadomią, ale by ją złapać chyba trzeba cudu.:roll:
Każdy kto nas zobaczy mówi ze śmiechem: U pani nie złapiecie jej, to taka cwana suka.

Zresztą w pierwszej kolejności potrzebna jest sterylka, a co potem to zależy od postepów w socjalizacji.

Posted

U Figi na razie bez zmian. Jeszcze tam nie byłam. Mam problem z samochodem. Poza tym jest jeszcze u mnie na tymczasie staruszka Era. Dzisiaj chyba pojedzie więc na dniach pojadę łapać Figę.

Posted

Cioteczki Figa złapana!!!! :cunao::cunao:
Kolejne dwa dni czekania, nerów, jeżdżenia, ale udało się. Figunia siedzi w klatce w łazience. Jest przerażona całą sytuacją. Dopiero dzisiaj rano zjadała i napiła się wody. Nie wydała z siebie żadnego dźwięku, tylko patrzy przerażona. Biedna nie wie co się stało. Trzęsie się jak galereta jak się do niej podchodzi, ale zjadła smakołyczek z ręki. :sweetCyb:

Najpierw pojechaliśmy w sobotę zastawiliśmy klatkę i czekaliśmy. Figunia przyszła obejrzała klatkę, zbadała teren, wyjadła smakołyki z klatki w zasięgu pół metra im poszła spać. Dalej nie weszła. Czekaliśmy do 22.30. Zostawiliśmy zastawioną klatkę i wrócilismy do Łodzi. Wczoraj po śniadaniu pojechaliśmy znowu. Figa "opalała" się na trawce na podwórku, do klatki nie weszła. Wreszcie znudzona poszła na obchód po wsi. Posprawdzaliśmy wszystko, umówliśmy się z sąsiadką, że jak sunia sie złapie to zadzwoni.
Wczoraj o godz. 22 telefon: "Zdobycz złapana". :evil_lol:.
No i kolejna wyprawa po nocy.

Teraz bidulka siedzi zamknięta, ale bezpieczna.

Posted

Karola jesteś wielka!!! Napisz, co zamierzasz dalej z Figą, bo może jakieś bazarki wystawię, żeby zebrać pieniążki! Figa, a Ty się nie bój, trafiłaś całkiem dobrze i nikt Cię nie skrzywdzi!!!:loveu:

Posted

nata od jadzi napisał(a):
KarOla to super ;) ale czy ja dobrze rozumiem? jak Figa będzie grzeczna, to może u Ciebie zostać? :cool3:

Chciałabym ją oswoić, wysterylizować i poszukać nowego domu. Nie chcę jej odwozić na tą okropną wieś, ale u mnie na stałe zostać nie może. Mam już dwie suki, 4 papugi, no i dwoje małych dzieci. Tylko, że TZ jeszcze nie wie o moich planach.:roll:

Teoretcznie plan był taki, że po przyjeździe zawozimy ją do lecznicy ze szpitalem. :roll: Tam sterylka i miała zostać kilka dni do czasu zagojenia rany, a potem to zależy.... No, ale teraz ja nie ma serca jest wysłać do klatki w szpitalu...:oops:
Wprawdzie u mnie dzisiaj też siedzi w kalatce, ale moge ją pogłaskać, przyzwyczajać do spaceków, mam ogródek... Zawsze mówiłam, że nie nadaję się na tymczasy. Jestem za miękka...:shake:

Sunia jest kochana, ale boi się wszystkiego. Głosu, ręki, tupnięcia.... Czołga się po ziemi, nie potrafi chodzić po schodach, noszę ją na rękach, w ogródku lezy, albo przemyka blisko siatki, oczywiście na smyczy... Niby sie boi, ale jak ukucnę to i ją zawołam to czołga się w moją stronę. Położyła sie kołami do góry i zamknęła oczy. Jak się ją weźmie na ręce to sztywnieje ze strachu. To cała jedna wystraszona galeretka. Chociaż przez chwilę było jej dobrze...

Posted

Teraz kilka zdjęć. Kiepskie, bo z komórki, ale zawsze coś widać.

To po załapaniu w klatce-łapce.

A to już w łazience, w innej klatce.

Mam jeszcze kilka zdjęć jeszcze ze wsi i dzisiejsze z ogródka, ale wstawię wieczorem, jak wróci TZ, bo mam kłopty z IRDĄ.