Jean Posted April 18, 2012 Author Posted April 18, 2012 Asiaczku - no małż jak chce to potrafi, a raczej rzadko chce ;) Quote
Asiaczek Posted April 18, 2012 Posted April 18, 2012 Jasne. Dobrze, że tym razem mu się chciało i możesz spokojnie poleżec i wygrzać się w łóżku;) A jutro rano to kto idzie na poranny spacerek?:evil_lol: pzdr. Quote
Jean Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 z rana zawsze ja wychodzę.. znaczy 90% przypadkow, chyba że małż jedzie szybciej do pracy. Luna wytrzymuje już z rana do 8.00. Jest postęp ;) Quote
Jean Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 Witam, słuchajcie.. mam pytanie.. Luna tak polubiła zabawy z frisbee, i to że na dworze robi się coraz cieplej.. że ewidentnie wymusza na mnie wychodzenie na dwór. Nasuwa mi się pytanie... Co Wasze psy robią jak są w domu? Moja albo śpi (najczęściej), albo gryzie kostkę, albo leży i wpatruje się we mnie (i tu podejrzewam ją o wymuszanie). Jak jestem w domu, lubię z nią wyjść i porzucać, ale nie 4 razy dziennie + 2 na zwykłe siku. Przesadzam, czy mam rację, że wystarczy jej jak pobiega dwa razy (ze sikaniem) + 2 razy zwykły spacer - przechadzka? Quote
ewes Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Wydaje mi się, że masz rację... Dela wychodzi na spacer 3/4 razy dziennie, w tym raz na dłuższy spacer.... w domu głównie śpi, chyba, że ktoś coś w kuchni pichci :evil_lol: Quote
Jean Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 ewes.. śpi, a jak potem w nocy? Nie obawiasz się, że będzie się budziła? Bo ja jak widzę, że moja za dużo śpi, to sięgam właśnie po frisbee i idziemy, z obawy że w nocy będą wędrówki.. Quote
ewes Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 w nocy śpi... nawet rano nie bardzo chce wsawac :D Ostatnio mieliśmy w schronisku dyskusję na temat tego jak pies powinien rozładowywać swą energię... przez wąchanie, czy przez bieganie itp... i nasz szkoleniowiec wrzucił cos takiego: [FONT=arial]DOBA[/FONT] [FONT=arial]SPOKÓJ: [/FONT] [FONT=arial]Sen/odpoczynek - 16 godzin [/FONT] [FONT=arial]Gryzienie (natrualne gryzaki, kości) - 1 godzina [/FONT] [FONT=arial]Eksploracja - 1 godzina [/FONT] [FONT=arial]Pielęgnacja - 1 godzina [/FONT] [FONT=arial]Interakcja w grupie - 1 godzina [/FONT] [FONT=arial][/FONT][FONT=arial]POBUDZENIE: łowcza pogoń - 1 godzina zabawa - 2 godziny Obrona - 1 godzina [/FONT][FONT=arial]czyli wychodzi na to, że pies przez większość doby powinien spać[/FONT] Quote
Jean Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 No to jestem już nieco spokojniejsza :) Fajnie mają psy.. 16h snu na dobę, ach, też bym tak chciała :) co to jest eksploracja? Quote
ewes Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 właśnie się zastanawiam o co chodzi... ale sobie, że tak powiem "wyguglowałam", chyba chodzi o poznawanie nowych rzeczy, nauka komend itp. itp... np dzisiaj Dela poznała żabę :D ale będę szukać dalej ;) Quote
rashelek Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Moja wychodzi na spacery 4 razy dziennie. Rano na max. 20min na siku, do południa też (bo najczęściej wychodzi z nią moja mama), po południu na godzinę z piłką lub psim przyjacielem i wieczorem 1,5h łażenia już bez puszczania ani biegów. W domu większość czasu śpi, za dnia i w nocy. Tylko jak ją bardzo nosi to zaczepia mnie do zabawy w przeciąganie czy gonitwy :) Myślę, że 4 spacery z bieganiem mogą zamiast ją męczyć tylko bardziej nakręcać i przez to może być upierdliwa. Eksploracja, czyli pies najlepiej spuszczony spokojnie łazi, niucha i poznaje teren. Zajmuje się swoimi "psimi sprawami" po prostu :) Quote
Jean Posted April 19, 2012 Author Posted April 19, 2012 rashelek napisał(a):Myślę, że 4 spacery z bieganiem mogą zamiast ją męczyć tylko bardziej nakręcać i przez to może być upierdliwa. Mam rozumieć że powinno być ich mniej, czy wiecej? Quote
rashelek Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Mniej. Jeden, góra dwa. Bo wydaje mi się, że Luna się za bardzo nakręca i sądzi, że jeśli Cię zadręczy to pójdziecie biegać i będzie fajnie. Wracacie, prześpi się, zaczyna jej się nudzić, więc znowu się nakręca, dręczy i idziecie znowu. Błędne koło się z tego robi, mała zamiast spacer z frisbee brać za coś super-mega-wypasionego zacznie je brać za oczywistość i ich wymagać kiedy jej przyjdzie na to ochota. Quote
Jean Posted April 21, 2012 Author Posted April 21, 2012 Jeeah jutro wreszcie przybędzie aparat :) więc będą nowe fotki. Przyjeżdza mama z Safirką, więc o ile będzie pogoda wybierzemy się na spacer i zasypiemy galerię nowymi foteczkami. Tymczasem byłam dziś z Lusią na dworze i ćwiczyłyśmy tam sztuczki i komendy. Luna coraz ładniej chodzi na krótkiej smyczy (długą bierzemy tylko na wczesnoranną i poźnowieczorną kupencję :P) Wszystkie sztuczki robi w rozproszeniu (obok przechodzili ludzie i dzieci grały w piłkę). Za frisbee lata jak szalona (nie wyskakuje - ale nie boli mnie to jakoś szczególnie ) cieszę się, że ma radochę z samego biegania za czymś latającym :) Stwierdziłam dziś, że jak skończy rok musimy kupić jej karmę dla psów aktywnych. Zawiera ponoć więcej składników i jest bardziej kaloryczna. Więc przy takich biegach i spalaniu byłaby dla niej efektywniejsza. Tylko z tego co widziałam jak na razie są tylko suche? Ktoś zna / widział mokrą w puszkach? Ze sztuczkami bierzemy się obecnie za naukę otwierania drzwi i ukłon :) Pozdrawiamy! Quote
wikikoniki Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 myślę, że taka w puszcze i tak jest bardziej kaloryczna... Quote
Joann Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 surowe mięcho a nie tam sztuczną karme;] pies ma wtedy dużo energii i ładnie sie rzeźbi;] Quote
Jean Posted April 21, 2012 Author Posted April 21, 2012 Joann ona je karmę z 98% mięsa, więc mało w niej sztuczności. Quote
Joann Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Jean napisał(a):Joann ona je karmę z 98% mięsa, więc mało w niej sztuczności. ale to nigdy nie zastąpi prawdziwego mięcha;] Vito jest juz od dlugiego czasu na mięchu, sierść błyszczy zęby bielusieńkie, zero kamienia, nie smierdzi z pyska itp itd, Vera przez to ze alergiczna jest na karmie suchej dla psów pracujacych, aktywnych , siersc nie zachwyca, energi też jakos duzo nie ma, zęby zakamienione ogolnie lipa. wkurzyłam sie i zaczełam jej znow dawać miecho surowe, o dziwo tfu tfu alergi nie ma i mam nadzieje ze nie będzie;p suka ma ladniejsza błyszczacą sierść nie tłustą, nie smierdzi, zęby w o niebo lepszej kondycji, dzięki kościom sciera sobie osad, z pyska nie smierdzi a i energia wróciła;] żadna karma czy za 100 czy za 400zł z 98% miechem nie zastapi mięsa świeżego surowego;] Quote
Ty$ka Posted April 21, 2012 Posted April 21, 2012 Joann, dokładnie - my też byliśmy na BARFie, bo jestem zagorzałą jej zwolenniczką. Jednak tedencja Pana Morusława do odkładania się złogów w jelitach przez kości niestety zmusiła nas do rezygnacji z tej diety. Acz następny pies będzie właśnie na tej dietce :) Quote
Jean Posted April 21, 2012 Author Posted April 21, 2012 Luna jest na Animondzie GranCarno - sierść błyszczy, zęby bielutkie, nie śmierdzi z pyska, energii ma za trzy psy (na osiedlu żaden pies jej nie dogania i nazywają ją struś pędziwiatr). Każdy daje co uważa za słuszne. A ja pytałam czy ktoś zna jakąś karmę w puszce dla psów aktywnych? :) Quote
rasowa2410 Posted April 22, 2012 Posted April 22, 2012 A my się witamy :) mówiłaś, że Dogo "zamiera" więc przyszliśmy Cię odwiedzić :) Co do karmy - to ja chyba nic nowego tu nie wniosę. Mam w domu dwa śmierdzące lenie ;) Felicjan ma bardzo ścisły post bo w schronisku się tak roztył, że jest ciut większy od jamnika a waży... 11 kg ... ale wstyd... Quote
Jean Posted April 22, 2012 Author Posted April 22, 2012 Obiecane zdjęcia.. leśny szajbus : Safirka Lustereczko powiedz przecie.. patykomaniaczka Quote
Jean Posted April 22, 2012 Author Posted April 22, 2012 woda? Oooo niee, nie mogę przepuścić okazji! Od razu lepiej :D a Lusia swoje... mordeczka Quote
Recommended Posts