Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

z rana zawsze ja wychodzę.. znaczy 90% przypadkow, chyba że małż jedzie szybciej do pracy. Luna wytrzymuje już z rana do 8.00. Jest postęp ;)

Posted

Witam, słuchajcie.. mam pytanie..
Luna tak polubiła zabawy z frisbee, i to że na dworze robi się coraz cieplej.. że ewidentnie wymusza na mnie wychodzenie na dwór.
Nasuwa mi się pytanie... Co Wasze psy robią jak są w domu? Moja albo śpi (najczęściej), albo gryzie kostkę, albo leży i wpatruje się we mnie (i tu podejrzewam ją o wymuszanie).
Jak jestem w domu, lubię z nią wyjść i porzucać, ale nie 4 razy dziennie + 2 na zwykłe siku.
Przesadzam, czy mam rację, że wystarczy jej jak pobiega dwa razy (ze sikaniem) + 2 razy zwykły spacer - przechadzka?

Posted

Wydaje mi się, że masz rację...
Dela wychodzi na spacer 3/4 razy dziennie, w tym raz na dłuższy spacer.... w domu głównie śpi, chyba, że ktoś coś w kuchni pichci :evil_lol:

Posted

ewes.. śpi, a jak potem w nocy? Nie obawiasz się, że będzie się budziła?
Bo ja jak widzę, że moja za dużo śpi, to sięgam właśnie po frisbee i idziemy, z obawy że w nocy będą wędrówki..

Posted

w nocy śpi... nawet rano nie bardzo chce wsawac :D
Ostatnio mieliśmy w schronisku dyskusję na temat tego jak pies powinien rozładowywać swą energię... przez wąchanie, czy przez bieganie itp... i nasz szkoleniowiec wrzucił cos takiego:

[FONT=arial]DOBA[/FONT]
[FONT=arial]SPOKÓJ: [/FONT]
[FONT=arial]Sen/odpoczynek - 16 godzin [/FONT]
[FONT=arial]Gryzienie (natrualne gryzaki, kości) - 1 godzina [/FONT]
[FONT=arial]Eksploracja - 1 godzina [/FONT]
[FONT=arial]Pielęgnacja - 1 godzina [/FONT]
[FONT=arial]Interakcja w grupie - 1 godzina [/FONT]

[FONT=arial][/FONT][FONT=arial]POBUDZENIE:
łowcza pogoń - 1 godzina
zabawa - 2 godziny
Obrona - 1 godzina

[/FONT]
[FONT=arial]czyli wychodzi na to, że pies przez większość doby powinien spać[/FONT]

Posted

No to jestem już nieco spokojniejsza :)

Fajnie mają psy.. 16h snu na dobę, ach, też bym tak chciała :)
co to jest eksploracja?

Posted

właśnie się zastanawiam o co chodzi... ale sobie, że tak powiem "wyguglowałam", chyba chodzi o poznawanie nowych rzeczy, nauka komend itp. itp... np dzisiaj Dela poznała żabę :D
ale będę szukać dalej ;)

Posted

Moja wychodzi na spacery 4 razy dziennie. Rano na max. 20min na siku, do południa też (bo najczęściej wychodzi z nią moja mama), po południu na godzinę z piłką lub psim przyjacielem i wieczorem 1,5h łażenia już bez puszczania ani biegów. W domu większość czasu śpi, za dnia i w nocy. Tylko jak ją bardzo nosi to zaczepia mnie do zabawy w przeciąganie czy gonitwy :) Myślę, że 4 spacery z bieganiem mogą zamiast ją męczyć tylko bardziej nakręcać i przez to może być upierdliwa.

Eksploracja, czyli pies najlepiej spuszczony spokojnie łazi, niucha i poznaje teren. Zajmuje się swoimi "psimi sprawami" po prostu :)

Posted

rashelek napisał(a):
Myślę, że 4 spacery z bieganiem mogą zamiast ją męczyć tylko bardziej nakręcać i przez to może być upierdliwa.

Mam rozumieć że powinno być ich mniej, czy wiecej?

Posted

Mniej. Jeden, góra dwa. Bo wydaje mi się, że Luna się za bardzo nakręca i sądzi, że jeśli Cię zadręczy to pójdziecie biegać i będzie fajnie. Wracacie, prześpi się, zaczyna jej się nudzić, więc znowu się nakręca, dręczy i idziecie znowu. Błędne koło się z tego robi, mała zamiast spacer z frisbee brać za coś super-mega-wypasionego zacznie je brać za oczywistość i ich wymagać kiedy jej przyjdzie na to ochota.

Posted

Jeeah jutro wreszcie przybędzie aparat :) więc będą nowe fotki.
Przyjeżdza mama z Safirką, więc o ile będzie pogoda wybierzemy się na spacer i zasypiemy galerię nowymi foteczkami.

Tymczasem byłam dziś z Lusią na dworze i ćwiczyłyśmy tam sztuczki i komendy.
Luna coraz ładniej chodzi na krótkiej smyczy (długą bierzemy tylko na wczesnoranną i poźnowieczorną kupencję :P)
Wszystkie sztuczki robi w rozproszeniu (obok przechodzili ludzie i dzieci grały w piłkę). Za frisbee lata jak szalona (nie wyskakuje - ale nie boli mnie to jakoś szczególnie ) cieszę się, że ma radochę z samego biegania za czymś latającym :)

Stwierdziłam dziś, że jak skończy rok musimy kupić jej karmę dla psów aktywnych. Zawiera ponoć więcej składników i jest bardziej kaloryczna. Więc przy takich biegach i spalaniu byłaby dla niej efektywniejsza. Tylko z tego co widziałam jak na razie są tylko suche? Ktoś zna / widział mokrą w puszkach?

Ze sztuczkami bierzemy się obecnie za naukę otwierania drzwi i ukłon :)

Pozdrawiamy!

Posted

Jean napisał(a):
Joann ona je karmę z 98% mięsa, więc mało w niej sztuczności.

ale to nigdy nie zastąpi prawdziwego mięcha;]
Vito jest juz od dlugiego czasu na mięchu, sierść błyszczy zęby bielusieńkie, zero kamienia, nie smierdzi z pyska itp itd, Vera przez to ze alergiczna jest na karmie suchej dla psów pracujacych, aktywnych , siersc nie zachwyca, energi też jakos duzo nie ma, zęby zakamienione ogolnie lipa. wkurzyłam sie i zaczełam jej znow dawać miecho surowe, o dziwo tfu tfu alergi nie ma i mam nadzieje ze nie będzie;p suka ma ladniejsza błyszczacą sierść nie tłustą, nie smierdzi, zęby w o niebo lepszej kondycji, dzięki kościom sciera sobie osad, z pyska nie smierdzi a i energia wróciła;] żadna karma czy za 100 czy za 400zł z 98% miechem nie zastapi mięsa świeżego surowego;]

Posted

Joann, dokładnie - my też byliśmy na BARFie, bo jestem zagorzałą jej zwolenniczką. Jednak tedencja Pana Morusława do odkładania się złogów w jelitach przez kości niestety zmusiła nas do rezygnacji z tej diety. Acz następny pies będzie właśnie na tej dietce :)

Posted

Luna jest na Animondzie GranCarno - sierść błyszczy, zęby bielutkie, nie śmierdzi z pyska, energii ma za trzy psy (na osiedlu żaden pies jej nie dogania i nazywają ją struś pędziwiatr).
Każdy daje co uważa za słuszne.

A ja pytałam czy ktoś zna jakąś karmę w puszce dla psów aktywnych?
:)

Posted

A my się witamy :)
mówiłaś, że Dogo "zamiera" więc przyszliśmy Cię odwiedzić :)

Co do karmy - to ja chyba nic nowego tu nie wniosę. Mam w domu dwa śmierdzące lenie ;) Felicjan ma bardzo ścisły post bo w schronisku się tak roztył, że jest ciut większy od jamnika a waży... 11 kg

... ale wstyd...