Madzika Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Moj piesek ukonczyl 8 miesiecy i od niedawna odkryl ze da sie sikac stojac na 3 lapkach. zabawa ta tak bardzo mu sie spodobala ze na kazdym spacerze zaznacza pare miejsc. Pewnego dnia kazalam mu isc na poslanie patrze on podchodzi i je obwa- ****e podeszlam i zobaczylam ze pies sie na nie posikal i to mocno , stwierdzilam ze wpadka i tyle.Jednak dzis wieczorem numer sie powtorzyl po tym jak rodzice zaslali lozko Aki na nie wskoczyl i korzystajac z naszej nieobecnosci ulzyl sobie na srodku koldry:-o:-o:-o Trudno mi to zakwalifikowac jako wypadek przy pracy gdzyz Akul nie sika w domu juz od jakis 5 miesiecy a tu 2 takie akcje w ciagu 2 dni. Wiem ze teraz musze go przypilnowac i zapobiec nastepnej takiej akcji ale czym jest takie zachowanie spowodowane??? Pies znaczyc moze teren ale wlasne mieszkanie a dokladnie poslanie swoje i panstwa??? Co robic ? Quote
LALUNA Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Własne mieszkanie tez może. Madzik a masz jakieś inne zwierzaki? Lub w tym czasie ktoś był z obcym psem w Twoim domu? NApewno ma mieć szlaban na skaknie po łóżkach i konsekwentnie musisz pilnować. Na spacerach postarach sie wychodzic w jedno miejsce aby tam sie załatwił i nie pozwalaj mu co chwile znaczyc drzewka. I obserwuj co dalej. Quote
Madzika Posted January 10, 2007 Author Posted January 10, 2007 Laluna tu ten problem ze ostatnio gosci w domu nie mielismy a z psami to wogole. Mam jeszcze papugi ale Akul za nimi nie przepada bo lataja mu za nisko nad glowa i wogole ich unika. To mnie zadziwilo ze on to jakos skrycie zrobil wykorzystujac chwile jak wszyscy wyszli z pokoju.. dzi jeszcze spytam sie mojego hodowcy jak z tym postepowac bo rozumiem burza hormonow itp ale bez przesady Oczywscice zastosuje sie do twoich rad i dam mu bana na wskakiwanie na lozka a na spacerkach tez go ogranicze:shake: Quote
LALUNA Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 MAdzik a czy szkolisz psa? Tak aby wykonywał wszystkie komendy i aby był na Ciebie nastawiony a nie na inne psy w zabawie? Moze trzeba mu dac do zrozumienia ze hormony hormonami ale jest daleko w hierarchi i trzeba być bardziej podporzadkowanym. I sprawdz we wszystkich zakamarkach "na węch": czy gdzis nie znaczy, na dywanie, w łazience, fotele , rogi kanapy. Quote
Madzika Posted January 10, 2007 Author Posted January 10, 2007 On jest szkolony odkad ukonczyl 4 miesiace i jego stosunki z psami sa rozne bo jesli ma np aportowac frisbee albo bawic sie pilka inne psy dla niego nie istnieja. Szkolimy sie u Energizerow w hodowli, i roznie bywa jak ze szczeniakiem..raz umie wiecej raz mniej podstawowe komendy ma juz w miare opanowane (procz do mnie ale nad tym pilnie pracujemy). Mam nadzieje ze zastam dzis popoludniu pana Tomka i sie go dopytam co i jak moze on cos pomoze. Laluna dzieki za pomoc Quote
despera Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Korzystając z okazji-co robić, kiedy pies znaczy kwiaty stojące na podłodze? Ogólnie ma zakaz wstepu do pokoju z kwiatami, ale jak już wejdzie to conajmniej jednego na pewno oznaczy, chyba że zostanie odpowiednio szybko powstrzymany. Quote
Matina Posted April 8, 2007 Posted April 8, 2007 moja suczka weimara też sika mi na łożka i też nie wiem co mam robić :placz: Quote
Recommended Posts