Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moj piesek ukonczyl 8 miesiecy i od niedawna odkryl ze da sie sikac stojac na 3 lapkach. zabawa ta tak bardzo mu sie spodobala ze na kazdym spacerze zaznacza pare miejsc.

Pewnego dnia kazalam mu isc na poslanie patrze on podchodzi i je obwa- ****e podeszlam i zobaczylam ze pies sie na nie posikal i to mocno , stwierdzilam ze wpadka i tyle.Jednak dzis wieczorem numer sie powtorzyl po tym jak rodzice zaslali lozko Aki na nie wskoczyl i korzystajac z naszej nieobecnosci ulzyl sobie na srodku koldry:-o:-o:-o Trudno mi to zakwalifikowac jako wypadek przy pracy gdzyz Akul nie sika w domu juz od jakis 5 miesiecy a tu 2 takie akcje w ciagu 2 dni.

Wiem ze teraz musze go przypilnowac i zapobiec nastepnej takiej akcji ale czym jest takie zachowanie spowodowane??? Pies znaczyc moze teren ale wlasne mieszkanie a dokladnie poslanie swoje i panstwa???

Co robic ?

Posted

Własne mieszkanie tez może.
Madzik a masz jakieś inne zwierzaki? Lub w tym czasie ktoś był z obcym psem w Twoim domu?
NApewno ma mieć szlaban na skaknie po łóżkach i konsekwentnie musisz pilnować. Na spacerach postarach sie wychodzic w jedno miejsce aby tam sie załatwił i nie pozwalaj mu co chwile znaczyc drzewka.
I obserwuj co dalej.

Posted

Laluna tu ten problem ze ostatnio gosci w domu nie mielismy a z psami to wogole. Mam jeszcze papugi ale Akul za nimi nie przepada bo lataja mu za nisko nad glowa i wogole ich unika.

To mnie zadziwilo ze on to jakos skrycie zrobil wykorzystujac chwile jak wszyscy wyszli z pokoju.. dzi jeszcze spytam sie mojego hodowcy jak z tym postepowac bo rozumiem burza hormonow itp ale bez przesady

Oczywscice zastosuje sie do twoich rad i dam mu bana na wskakiwanie na lozka a na spacerkach tez go ogranicze:shake:

Posted

MAdzik a czy szkolisz psa? Tak aby wykonywał wszystkie komendy i aby był na Ciebie nastawiony a nie na inne psy w zabawie?
Moze trzeba mu dac do zrozumienia ze hormony hormonami ale jest daleko w hierarchi i trzeba być bardziej podporzadkowanym.
I sprawdz we wszystkich zakamarkach "na węch": czy gdzis nie znaczy, na dywanie, w łazience, fotele , rogi kanapy.

Posted

On jest szkolony odkad ukonczyl 4 miesiace i jego stosunki z psami sa rozne bo jesli ma np aportowac frisbee albo bawic sie pilka inne psy dla niego nie istnieja.
Szkolimy sie u Energizerow w hodowli, i roznie bywa jak ze szczeniakiem..raz umie wiecej raz mniej podstawowe komendy ma juz w miare opanowane (procz do mnie ale nad tym pilnie pracujemy).
Mam nadzieje ze zastam dzis popoludniu pana Tomka i sie go dopytam co i jak moze on cos pomoze.

Laluna dzieki za pomoc

Posted

Korzystając z okazji-co robić, kiedy pies znaczy kwiaty stojące na podłodze? Ogólnie ma zakaz wstepu do pokoju z kwiatami, ale jak już wejdzie to conajmniej jednego na pewno oznaczy, chyba że zostanie odpowiednio szybko powstrzymany.

• 2 months later...