Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój Forys miał tak samo w górze kły mleczne nie wypadły a nowe stałe już wyrosły. :cool1: Poszliśmy do weta oglądnąl powiedział aby próbować rozruszać a jak nei przjedzie to w wieku 7 miesiecy przyść na wyrwanie. Przeciągaliśmy sie różnymi zabawkami, ja mu recznie próbowałam je rozruszać, dostawał surowe świńskie nóżki i surowe kości (takie świńskie od nóg wraz z panewkami). Te kości wiązane, ze ściengien które można kupić w zoologicznym nie nadawały sie bo pies je memłał na tylnich zebach. I udało się jeden wyleciał właśnie na kości. Niestety z drugim musieliśmy jechać do weta. Wet próbował czy się rusza ząbek i dał młodemu głupiego jasia. Zabrał go na sale gdzie mu go po prostu wyrwał. Nie nacinał dziąseł. Spytaj sie ewentualnie czy nie można tego bez cięcia zrobić.
Może spytaj też hodowce Rastiego. Może on cos poradzi:)

Posted

Mój Tofcio też mial u góry podwójne kly :lol: -jak go znalazlam , to mial okolo 1 roku a one siedzialy mocno , ani drgnęly .
Wetka mówila , że trzeba będzie wyrwać , ale pośpiechu nie ma , więc tak nam schodzilo , schodzilo....aż pewnego dnia patrzę i oczom nie wierzę -jednego kla nie ma !!! :multi: nie znalazlam go nigdzie , więc chyba zostal polknięty z żarelkiem :evil_lol: .Nie minęly dwa tygodnie -zaglądamy -drugiego kla też nie ma !!!
więc myślę , że nie ma co się spieszyć , jedne psy gubią ząbki szybko , innym idzie to wolniej .

Posted

Ale jeżeli pies ma brac udział w wystawach to lepiej aby mu za długo nie siedziały. Ze względu na zgryz. Dłużej niz 7 miesiecy nie czekaj.
Kup mu zwykła kość takiego gnata surowego i niech obgryza:)

Posted

Mialam identyczna sytuacje z moja suczka rasy Chihuahua.Ona rowniez miala podwojne kly.Jeden wypadl przed ukonczeniem roku a drugiego usunal weterynarz chirurgicznie ( zaczela wdawac sie infekcja a zab dalej siedzial....).Mam jeszcze gdzies zachowane zdjecia tych klow..........

Posted

jamniczek- Kajtek, który mieszka blok obok mnie (to pies chłopaka mojej siostry) również miał taki problem nad kłami pozostał mu 1 ząb mleczny, wet u którego byliśmy na kontroli zębów (w czasie trwania akcji uśmiech pupila) chciał usunąć je chirurgicznie na szczęście po jakimś czasie same wypadły i nie ma obecnie żadnego kłopotu, pomogło przeciąganie sznurka oraz przegryzanie kosteczek

• 5 months later...
Posted

czesc

moj zizu tez mial podwojdengo kla na dole po lewej stronie,,,tez myslalam ze trzeba bedzie usunac ale w trakcie zabawy sznurkiem zabek mu wypadl...pies ma 9 miesiecy a zabka stracil kilka dni temu...takze nie ma pospipiechu na razie nie wyrywaj

• 4 weeks later...
Posted

moja grzywaczka też tak miała, i wet też powiedział że jak nie wyjdą trzebabędzie ciąc,ale nasz mówił zeby samemu nie ruszać bo mleczny może uszkodzic stałego
pewnego dnia patrzę a tu mleczaków nie ma[rosły jej dwa kły na górze na raz i obydwa mleczne razem wypadły]