storozak Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Cuuudny jest!!! Ja chyba nigdy nie zrozumiem czemu ludzie to robią.... Quote
DONnka Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Zaglądam do pięknego chłopaka w oczekiwaniu :loveu: Ponawiam propozycję zrobienia Mu wydarzenia na fb Potrzebne byłoby jednak więcej informacji na temat jego stanu, rokowań i podjętego leczenia Mogę założyć Mu też watki na owczarkach Co Wy na to cioteczki ??? Quote
storozak Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Wątek na owczarkach to dobry pomysł:) Piesa śliczna z niego:) Quote
Bonsai Posted December 15, 2011 Author Posted December 15, 2011 storozak napisał(a):Wątek na owczarkach to dobry pomysł:) Piesa śliczna z niego:) Załóżcie wątek na owczarkach, jeśli możecie. Fb myślę, że zrobimy, jak będzie opinia behawiorysty (mam nadzieję, że dziś). Quote
storozak Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Tylko, żeby nie wrócił do tych ludzi... Quote
szafra Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Jestem i ja. Jego wzrok mówi wszystko o tym jak go traktowano :-(:-(:-(. Quote
Bonsai Posted December 15, 2011 Author Posted December 15, 2011 Ocena behawiorystki www.gambetteam.pl (ocena psa po trzykrotnym kontakcie z nim, pies był na luźnej, długiej lince, miał kontakt z innymi psami. Niedogodności: ocena odbywała się na terenie schroniska oraz w kociarni (koty były w zamknięciu, za siatką), pies jest w trakcie leczenia i bardzo rzadko wychodzi na dwór). Pies ma zrównoważony charakter, jest raczej spokojny i skupiony. Po wyjściu z boksu najbardziej interesowało go otoczenie, ale biorąc pod uwagę fakt, że rzadko wychodzi na spacery, jest to całkowicie zrozumiałe. Dodatkowo ja byłam osobą nieznaną psu, więc nieszczególnie zwracał na mnie uwagę, natomiast bardzo cieszył się na widok znajomych wolontariuszy. W stosunku do innych psów zachowywał się spokojnie, nawet do samców. Przy powitaniach był dość pewny siebie, ale nie obcesowy. Był lekko zestresowany całym schroniskiem, hałasem, szczekaniem psów, więc po kilkunastu minutach też przyłączył się do szczekania. Na lince szedł bardzo ładnie, spokojnie, tylko w niektórych momentach ciągnął dość silnie do innych psów. W stosunku do kotów nie przejawiał agresji, był raczej trochę zestresowany, ale ciekawy i chętnie obwąchiwał legowiska. Jeden z kotów zaatakował go nawet w pierwszej chwili (zza siatki), co spowodowało chwilowe wycofanie psa, ale za chwilę wrócił do obwąchiwania. Uważam, że jeśli umiejętnie przyłączy się go do "stada" i zapozna z kotem w sposób spokojny, nie powinno to stanowić problemu. Jedyny "problem" pojawił się przy jedzeniu - może był głodny, bo w jego misce była tylko sucha karma, więc gdy zobaczył miskę z mokrą karmą, dopadł do niej i zjadł wszytko innemu psu, gdy inne psy podchodziły, próbował je odstraszyć warknięciami. Był wtedy dość pobudzony, ale w warunkach schroniskowych to też wydaje mi się normalną reakcją. Subiektywna ocena: z chęcią przygarnęłabym tego psa, wydaje się być bardzo dobrym materiałem na towarzysza życia i da się go nauczyć wszystkiego, przy umiejętnym prowadzeniu. Już teraz jest psem, który nie powinien sprawiać większych problemów. Wygląd: silna, masywna budowa ciała, długowłosa, gęsta sierść - niestety choroba sprawiła, że w wielu miejscach są pozbawione włosów, objęte schorzeniem place, poddawane leczeniu. Proporcjonalna, pięknie ukształtowana głowa. Naprawdę przepiękny pies:) Budowa ciała: nieznacznie opuszczony zad, co może w przyszłości łączyć się z problemami z dysplazją, choć nogi nie są u niego ugięte tak bardzo, jak u niektórych psów z hodowli. Quote
Bonsai Posted December 15, 2011 Author Posted December 15, 2011 https://www.facebook.com/events/203494863069572/ zapraszam do udostępniania! Quote
joteska Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 rozmawiałam tez tel. z miła Pania w schornisku- Dick dostaje antybiotyk, Pani vet przemywa mu większe placki ubytków skóry i ona ładnie sie goi. Będę jeszcze jutro dzwonić do Pani vet, która sie nim zajmuje. Super wieści do behawiorystki- Dick jest jak najbardziej psiakiem adopcyjnym:multi: Quote
phase Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 joteska napisał(a): Super wieści do behawiorystki- Dick jest jak najbardziej psiakiem adopcyjnym:multi: No i pięknie! :) Quote
Bonsai Posted December 15, 2011 Author Posted December 15, 2011 Czy znajdzie się dla biedaka jakiś DT? macie pomysł gdzie szukać? Proszę o zapraszanie gości na wydarzenie, może pocztą pantoflową ktoś go wypatrzy... Quote
DONnka Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 [quote name='Bonsai']https://www.facebook.com/events/203494863069572/ zapraszam do udostępniania! Udostępnione i rozesłane do wszystkich znajomych :) Trzymam kciuki :) Jeśli nikt mnie nie uprzedzi to w czasie weekendu założę Mu wątki na owczarkach :) Przydałoby się więcej aktualnych zdjęć Czy te zmiany na skórze nadal tak brzydko wyglądają jak na zdjęciu z 1# postu ??? Na fb czytałam, że chłopak reaguje na leczenie i wszystko ładnie się goi Dobrze byłoby pokazać tę zmianę na lepsze w Jego wyglądzie Quote
Bonsai Posted December 16, 2011 Author Posted December 16, 2011 DONnka napisał(a):Udostępnione i rozesłane do wszystkich znajomych :) Dziękuję! Tak, ponoć jest lepiej, zdjęć aktualnych póki co nie mam, ale poproszę i jak tylko dostanę, to je wstawię. Albo sama je zrobię, jak przyjadę w środę do Kalisza. ;) Quote
joteska Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 rozmawiałam z Panią vet, Dick jak wspomniałam dostał na poczatku p/ zapalne i jest cały czas na antybiotyku. który daje wyraźna poprawę. Rany były pokryte ropą- diagnoza powierzchowne ( na szczęście nie głębokie) zapalenie skóry, teraz już nie są i pojawia sie włosek:multi:. Został wykąpany, teraz jest przemywany. W poniedziałek ma mieć pobraną dodatkowo biochemię- i te badania będa ode mnie. Ma swoje osobne ciepłe pomieszczenie w szpitaliku. Jak troszkę poprawi sie jego ogólny wygląd nowe foteczki do ogłoszeń dadzą mu duże szanse na domek:lol: Quote
Bonsai Posted December 16, 2011 Author Posted December 16, 2011 Świetne wieści. :) W przyszłym tygodniu będę w Kaliszu, to poznam go osobiście i zrobię zdjęcia. :) Quote
storozak Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Dobre wieści, piękny pies - no wszystko się musi dobrze skończyć:) Quote
DONnka Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Bonsai napisał(a):Świetne wieści. :) W przyszłym tygodniu będę w Kaliszu, to poznam go osobiście i zrobię zdjęcia. :) I to się nazywa dobra wiadomość :):):) Będą w sam raz do ogłoszeń, mam nadzieję ;) Quote
azalia Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Piękny pies i do tego zrównoważony,oby tylko domek dobry znalazł. Quote
phase Posted December 17, 2011 Posted December 17, 2011 Bonsai napisał(a):Świetne wieści. :) W przyszłym tygodniu będę w Kaliszu, to poznam go osobiście i zrobię zdjęcia. :) No to super! Czekamy na zdjęcia. :) Quote
joteska Posted December 18, 2011 Posted December 18, 2011 o zdrowiu Dicka troszkę jeszcze poględzę- przemiła i oddana sprawie Pani vet oglądała uszy- nie są całkiem ok, prawdopodobnie będzie miał włączoną maść lub krople po oczyszczeniu- do decyzji Pani dr czy zrobi posiew idzie biochemia+morfologia w poniedziałek- jutro, ma mieć zakupione kwasy omega, te lepsze ew. doślę- z Panią vet sie naradzę. Skany opłat w ramach jej gabinetu- wrzuce tutaj, tych wydatków schronisko nie pokryje, sa ponadprogramowe, biorę je na siebie, jakby ktoś chciał wspomóc- bardzo proszę Czekamy na wieści z odwiedzin :lol: Quote
Recommended Posts