Asia & Ginger Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Karmelciu i co z badaniami? Udało Wam się dotrzeć? Quote
Asia & Ginger Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Dzwoniła do mnie dzisiaj Karmelcia, nie ma chwilowo dostępu do neta, czasami zagląda przez neta w telefonie, ale nie może nic napisać, bo co chwilę ją wywala, dlatego zadzwoniła. Choco nie była jeszcze u weta, bo wet się pochorował na gryę i cały tydzień nie przyjmował, ale już dzwonił, że mogą się pojawić w poniedziałek. Choco nauczyła się schodzenia ze schodów! Nauczył ją tego syn Karmelci, trwało to 2 godziny, ale udało się! Poza tym Choco jest wesoła i cwana, wyszukuje sobie kanapki w plecaku córki, sama sobie otwiera plecak! Cwana bestyjka, węch ma i spryt! :cool3: Quote
ania z poznania Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Choco nauczyła się schodzenia ze schodów! I już się nie boi??? Quote
Asia & Ginger Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 [quote name='ania z poznania']I już się nie boi???[/QUOTE] Na to wygląda. Quote
emilia2280 Posted January 15, 2012 Posted January 15, 2012 [quote name='Asia & Ginger']Dzwoniła do mnie dzisiaj Karmelcia, nie ma chwilowo dostępu do neta, czasami zagląda przez neta w telefonie, ale nie może nic napisać, bo co chwilę ją wywala, dlatego zadzwoniła. Choco nie była jeszcze u weta, bo wet się pochorował na gryę i cały tydzień nie przyjmował, ale już dzwonił, że mogą się pojawić w poniedziałek. Choco nauczyła się schodzenia ze schodów! Nauczył ją tego syn Karmelci, trwało to 2 godziny, ale udało się! Poza tym Choco jest wesoła i cwana, wyszukuje sobie kanapki w plecaku córki, sama sobie otwiera plecak! Cwana bestyjka, węch ma i spryt! :cool3:[/QUOTE] Dzielna suczeczka! i jaka zaradna :p Quote
Asia & Ginger Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Dzisiaj znowu dzwoniła do mnie Karmelcia, wkrótce powinna mieć neta, więc będzie mogła znów zdawać relacje. Choco była już na badaniach, czekamy na wyniki. Przewidywane koszty badań i zabiegów to: 60-70 zł - pobieranie krwi i badania 300 zł - sterylka 150 zł - czyszczenie ząbków (Mogłam coś lekko przekręcić także jak przyjdzie Karmelcia, to najwyżej poprawi.) Poza tym wet powiedział, że w przypadku starszych lub chorych psiaków zaleca się jak zrobienie obu zabiegów (sterylka, ząbki) za jednym zamachem, żeby nie narażać psa na kilkukrotne podawanie narkozy w niedługim czasie. I tak najpierw wykonuje się zabieg czysty (sterylka), a później brudny (ząbki). Wet powiedział, że jeśli ktoś ma zastrzeżenia, to chętnie o tym porozmawia przez telefon i wyjaśni. Szczerze powiem, że czytałam kiedyś o takiej możliwości i wydaje mi się, że może to być korzystne i dla suni i dla nas, bo na pewno będzie taniej (chociaż pieniądze absolutnie nie przesądzają w tej sprawie), bo zdrówko suni jest najważniejsze. Quote
ania z poznania Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 A ja mam cały czas wątpliwości..... Właśnie mój wet tłumaczył mi to tak, że nie zrobi tego za jednym zamachem, bo podczas czyszczenia zębów te bakterie i zanieczyszczenia przedostają się do krwioobiegu i mogą zainfekować organizm..... Kurcze, sama nie wiem.............. Quote
elik Posted January 18, 2012 Author Posted January 18, 2012 ania z poznania napisał(a):A ja mam cały czas wątpliwości..... Właśnie mój wet tłumaczył mi to tak, że nie zrobi tego za jednym zamachem, bo podczas czyszczenia zębów te bakterie i zanieczyszczenia przedostają się do krwioobiegu i mogą zainfekować organizm..... Kurcze, sama nie wiem.............. No to logiczne, ale z drugiej strony usypianie niezbyt młodego psa też może być niebezpieczne. Każde usypianie to jednak niepewność :( Quote
ania z poznania Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Właśnie.... nie wiadomo co gorsze. Quote
elik Posted January 18, 2012 Author Posted January 18, 2012 ania z poznania napisał(a):Właśnie.... nie wiadomo co gorsze. Może Emilka podejmie decyzję :) Quote
Asia & Ginger Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Poszukajmy jeszcze informacji na ten temat w necie. Jak coś znajdziecie, to wrzucajcie tutaj, będziemy debatować. Quote
BeaBono Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 (edited) ania z poznania napisał(a):A ja mam cały czas wątpliwości..... Właśnie mój wet tłumaczył mi to tak, że nie zrobi tego za jednym zamachem, bo podczas czyszczenia zębów te bakterie i zanieczyszczenia przedostają się do krwioobiegu i mogą zainfekować organizm..... Kurcze, sama nie wiem.............. Nasz wet zrobił Dyziowi i Dodusiowi kastrację i zęby za jednym zamachem ze wg na serce, a antybiotyk mieli obaj podawany już na tydzień przed zabiegiem. Edited January 19, 2012 by BeaBono Quote
ania z poznania Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 Tak, kastrację to wiem, że można, bo nie jest tak inwazyjna jak sterylka. Zadzwonię do mojego weta w poniedziałek i zapytam go jeszcze raz. Quote
emilia2280 Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 ania z poznania napisał(a):A ja mam cały czas wątpliwości..... Właśnie mój wet tłumaczył mi to tak, że nie zrobi tego za jednym zamachem, bo podczas czyszczenia zębów te bakterie i zanieczyszczenia przedostają się do krwioobiegu i mogą zainfekować organizm..... Kurcze, sama nie wiem.............. elik napisał(a):Może Emilka podejmie decyzję :) aaahaha, na mnie Ela zwala ;ppp Ja sié zgodzé z Aniá, bo nawet jak zrobiá zábki zaraz po sterylce to i tak do krwioobiegu trafiajá bakterie i moze dojsc do infekcji ;/ a mój wet postépuje z psami jak z jajkiem, sama chcialabym tak troskliwego doktora miec. ewentual;nie mozna narkozé wziewná- to samo prawie co zwykla, tyle ze jak cos sie dzieje to mozna psa natychmiast wybudzic, taka zaleta. Quote
BeaBono Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 (edited) Mała poprawka - Dyziek miał równocześnie z kastracją i zębolami usuwany guzek z tyłka, czyli było trzy w jednym. I Dodula i Dyziula mają chore serducha, więc bałam się już tej jednej narkozy, a dwóch to sobie w ogóle nie wyobrażałam. Czy Choco ma zdrowe serce? Edited January 19, 2012 by BeaBono Quote
ania z poznania Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 Chyba tak, nic wet nie mówił, żeby było z serduszkiem nie tak... Quote
karmelcia Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 moje drogie,no chyba wet wie co mowi i bierze odpowiedzialnosc za swoje slowa i czyny ,przede wszystkim i gdyby bylo ryzyko to chyba by nie chcial tego robic,poza tym to jego kasa wiec....przeciez wolalby zrobic 2 zabiegi i 2 razy zarobic!!!wyslalam ASI GINGER wyniki badan Choco,jest wszystko ok,jak bedzie miala dostep do neta to je wrzuci ja mysle ze lepiej zrobic wszystko razem za jednym bolem a nie meczyc ja co chwila i nie panikujmy Quote
karmelcia Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Aneczko z Poznania BARDZO Cie prosze o ta chustke,nie wiem czy masz moj adres....Karina Niewiadomska ul Tartaczna 5/5 46-053 Suchy BÓR a co do platnosci za zabiegi-to tak bedzie mniej wiecej jak napisala ASIA ,jak wyjdzie cos taniej to bedzie fajnie...fakturke wezme i wysle gdzie trzeba wiec bedziecie wiedzialy ile imprezka kosztowala. a teraz pare slow o Choco szalonej ktora smiga po sniegu,biega ,fikolki jakies urzadza ,czasem zastanawiam sie jak to jest ze ona nie widzi a swiruje jak widzacy psiak,i wcale nie jest jakims wielkim wyczynem zycie z taka psinka,wystarczy tylko sie nauczyc....a ona swietnie sobie radzi i w poruszaniu sie po mieszkaniu i na spacerach,jedyne co ja wpienia to za duzo psow wkolo niej tzn jak wszystkie lataja po domu....wiec jak Choco ma WYCHODNE to reszta bandy siedzi w kuchni i tak sobie robimy zmiany ale i tak najlepsza miejscowa jest w lozku mojej Natki i mizianko....nie lubi tez jezdzic autem,jest niespokojna i nie da sie jej spokojnie utrzymac na kolanach,sama siedziec tez nie chce wiec dobrze ze weta mamy blisko i nie trzeba ja meczyc dlugimi wycieczkami.a z tym plecakiem Natki jest tak ze Choco juz czai godz jak wraca PLECAK Z JEDZONKIEM i czeka jak tylko Natka syawia go to psionka juz tam wpycha swojego nocha,i tak kombinuje ze jakims cudem go otwiera i wywleka wszystko az dorwie sie do pudelka z resztkami kanapek...to poprostu niesamowite!!!!!! Quote
elik Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 Kochana sunieczka :loveu: Czy jest już ustalony termin zabiegu ? Quote
ania z poznania Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Karmelciu, ja dopiero pół godziny temu z Niemiec wróciłam, we wtorek wyślę chusteczkę :). U mnie Choco jak była to wyciągnęła sobie z szafki chipsy bekonowe i zaczęła wsuwać! Obok były paprykowe, tymi nie była kompletnie zainteresowana! Podróż samochodem to był koszmar, i z przytuliska i do Ciebie, Skarpetka mówiła, że całą drogę jej ślicznie śpiewała :roll:. Trzeba będzie na to zwrócić uwagę przyszłemu DS. Quote
Asia & Ginger Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Jak ja kocham takie cudowne babuszki! :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Asia & Ginger Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 Wklejam wyniki badań Choco: [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Laboklin Polska Sp. z o.o.[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Powstańców Śląskich 101[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]01-495 Warszawa[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT](022) 691 93 10.. 11.. 12[/FONT][/FONT][FONT=ArialMT] [SIZE=1][FONT=ArialMT]Lecznica: [/FONT] [/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]2067 Solskiego 25A, Opole 077 454 38 69[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Lek. kier: [/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Kochanowski Igor[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Nr zlecenia: [/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]07701311 [/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Data przyjęcia materiału: 2012-01-18[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Właściciel: [/FONT][/FONT] [FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]N. Karina [/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Data wyniku: 2012-01-18[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Zwierzę: [/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Pies, Szoko [/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Identyfikator:[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Wiek: 7 lat[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Badanie / Wynik / Jedn. / Norma[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0006 AST (GOT) [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]16,5 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]U/L <50[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0004 ALT (GPT) [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]19,7 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]U/L <70[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0005 AP [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]53,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]U/L <160[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0020 Glukoza [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]xxx [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mg/dl 55-110[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0023 Kreatynina [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]0,6 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mg/dl 0,4-1,4[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0021 Mocznik [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]19,8 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mg/dl 19,9-50,0[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0019 Białko całkowite [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]7,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/dl 5,4-7,5[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0063 Albuminy [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]32,8 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/l 25-44[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]3011 Fruktozamina [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]219,4 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]umol/l <374[/FONT][/FONT] [FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT]0045 Morfologia z rozmazem (do profilu)[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]L. Erytrocytów [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]5,83 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mln/mm3 5,5-8,5[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Hemoglobina [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]13,4 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/dl 12,0-18,0[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Hematokryt [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]40,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 37-55[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]MCV [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]68,6 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]fl 60-77[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]MCH [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]23,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]pg 19-24[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]MCHC [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]33,5 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/dl 32-36[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Płytki krwi [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]500 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]tys/mm3 150-500[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Krwinki[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=2][FONT=ArialMT]L. Leukocytów [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]11,93 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]tys/mm3 6,0-12,0[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Limfocyty [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]22 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 13-30[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Monocyty [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]10 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 0-4[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Kwasochłonne [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]9 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 0-6[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Pałeczki [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 0-4[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Segmenty [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]59 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 55-75[/FONT][/FONT] [FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Druk wygenerowany elektronicznie, nie wymaga podpisu. Badanie autoryzował(a): lek.wet. Agnieszka Matuszewska[/FONT][/FONT] Quote
elik Posted January 23, 2012 Author Posted January 23, 2012 Ojej ja kompletnie się na tym nie znam. Powiesz co babuni dolega lub nie dolega ? Quote
Recommended Posts