Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 321
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzwoniła do mnie dzisiaj Karmelcia, nie ma chwilowo dostępu do neta, czasami zagląda przez neta w telefonie, ale nie może nic napisać, bo co chwilę ją wywala, dlatego zadzwoniła.

Choco nie była jeszcze u weta, bo wet się pochorował na gryę i cały tydzień nie przyjmował, ale już dzwonił, że mogą się pojawić w poniedziałek.
Choco nauczyła się schodzenia ze schodów! Nauczył ją tego syn Karmelci, trwało to 2 godziny, ale udało się!
Poza tym Choco jest wesoła i cwana, wyszukuje sobie kanapki w plecaku córki, sama sobie otwiera plecak! Cwana bestyjka, węch ma i spryt! :cool3:

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Dzwoniła do mnie dzisiaj Karmelcia, nie ma chwilowo dostępu do neta, czasami zagląda przez neta w telefonie, ale nie może nic napisać, bo co chwilę ją wywala, dlatego zadzwoniła.

Choco nie była jeszcze u weta, bo wet się pochorował na gryę i cały tydzień nie przyjmował, ale już dzwonił, że mogą się pojawić w poniedziałek.
Choco nauczyła się schodzenia ze schodów! Nauczył ją tego syn Karmelci, trwało to 2 godziny, ale udało się!
Poza tym Choco jest wesoła i cwana, wyszukuje sobie kanapki w plecaku córki, sama sobie otwiera plecak! Cwana bestyjka, węch ma i spryt! :cool3:[/QUOTE]

Dzielna suczeczka! i jaka zaradna :p

Posted

Dzisiaj znowu dzwoniła do mnie Karmelcia, wkrótce powinna mieć neta, więc będzie mogła znów zdawać relacje.

Choco była już na badaniach, czekamy na wyniki.

Przewidywane koszty badań i zabiegów to:
60-70 zł - pobieranie krwi i badania
300 zł - sterylka
150 zł - czyszczenie ząbków
(Mogłam coś lekko przekręcić także jak przyjdzie Karmelcia, to najwyżej poprawi.)

Poza tym wet powiedział, że w przypadku starszych lub chorych psiaków zaleca się jak zrobienie obu zabiegów (sterylka, ząbki) za jednym zamachem, żeby nie narażać psa na kilkukrotne podawanie narkozy w niedługim czasie. I tak najpierw wykonuje się zabieg czysty (sterylka), a później brudny (ząbki). Wet powiedział, że jeśli ktoś ma zastrzeżenia, to chętnie o tym porozmawia przez telefon i wyjaśni.

Szczerze powiem, że czytałam kiedyś o takiej możliwości i wydaje mi się, że może to być korzystne i dla suni i dla nas, bo na pewno będzie taniej (chociaż pieniądze absolutnie nie przesądzają w tej sprawie), bo zdrówko suni jest najważniejsze.

Posted

A ja mam cały czas wątpliwości..... Właśnie mój wet tłumaczył mi to tak, że nie zrobi tego za jednym zamachem, bo podczas czyszczenia zębów te bakterie i zanieczyszczenia przedostają się do krwioobiegu i mogą zainfekować organizm..... Kurcze, sama nie wiem..............

Posted

ania z poznania napisał(a):
A ja mam cały czas wątpliwości..... Właśnie mój wet tłumaczył mi to tak, że nie zrobi tego za jednym zamachem, bo podczas czyszczenia zębów te bakterie i zanieczyszczenia przedostają się do krwioobiegu i mogą zainfekować organizm..... Kurcze, sama nie wiem..............

No to logiczne, ale z drugiej strony usypianie niezbyt młodego psa też może być niebezpieczne. Każde usypianie to jednak niepewność :(

Posted (edited)

Nasz wet zrobił Dyziowi i Dodusiowi kastrację i zęby za jednym zamachem ze wg na serce, a antybiotyk mieli obaj podawany już na tydzień przed zabiegiem.

Edited by BeaBono
Posted

elik napisał(a):
Może Emilka podejmie decyzję :)

aaahaha, na mnie Ela zwala ;ppp

Ja sié zgodzé z Aniá, bo nawet jak zrobiá zábki zaraz po sterylce to i tak do krwioobiegu trafiajá bakterie i moze dojsc do infekcji ;/ a mój wet postépuje z psami jak z jajkiem, sama chcialabym tak troskliwego doktora miec. ewentual;nie mozna narkozé wziewná- to samo prawie co zwykla, tyle ze jak cos sie dzieje to mozna psa natychmiast wybudzic, taka zaleta.

Posted (edited)

Mała poprawka - Dyziek miał równocześnie z kastracją i zębolami usuwany guzek z tyłka, czyli było trzy w jednym. I Dodula i Dyziula mają chore serducha, więc bałam się już tej jednej narkozy, a dwóch to sobie w ogóle nie wyobrażałam. Czy Choco ma zdrowe serce?

Edited by BeaBono
Posted

moje drogie,no chyba wet wie co mowi i bierze odpowiedzialnosc za swoje slowa i czyny ,przede wszystkim i gdyby bylo ryzyko to chyba by nie chcial tego robic,poza tym to jego kasa wiec....przeciez wolalby zrobic 2 zabiegi i 2 razy zarobic!!!wyslalam ASI GINGER wyniki badan Choco,jest wszystko ok,jak bedzie miala dostep do neta to je wrzuci ja mysle ze lepiej zrobic wszystko razem za jednym bolem a nie meczyc ja co chwila i nie panikujmy

Posted

Aneczko z Poznania BARDZO Cie prosze o ta chustke,nie wiem czy masz moj adres....Karina Niewiadomska ul Tartaczna 5/5 46-053 Suchy BÓR
a co do platnosci za zabiegi-to tak bedzie mniej wiecej jak napisala ASIA ,jak wyjdzie cos taniej to bedzie fajnie...fakturke wezme i wysle gdzie trzeba wiec bedziecie wiedzialy ile imprezka kosztowala.
a teraz pare slow o Choco szalonej ktora smiga po sniegu,biega ,fikolki jakies urzadza ,czasem zastanawiam sie jak to jest ze ona nie widzi a swiruje jak widzacy psiak,i wcale nie jest jakims wielkim wyczynem zycie z taka psinka,wystarczy tylko sie nauczyc....a ona swietnie sobie radzi i w poruszaniu sie po mieszkaniu i na spacerach,jedyne co ja wpienia to za duzo psow wkolo niej tzn jak wszystkie lataja po domu....wiec jak Choco ma WYCHODNE to reszta bandy siedzi w kuchni i tak sobie robimy zmiany ale i tak najlepsza miejscowa jest w lozku mojej Natki i mizianko....nie lubi tez jezdzic autem,jest niespokojna i nie da sie jej spokojnie utrzymac na kolanach,sama siedziec tez nie chce wiec dobrze ze weta mamy blisko i nie trzeba ja meczyc dlugimi wycieczkami.a z tym plecakiem Natki jest tak ze Choco juz czai godz jak wraca PLECAK Z JEDZONKIEM i czeka jak tylko Natka syawia go to psionka juz tam wpycha swojego nocha,i tak kombinuje ze jakims cudem go otwiera i wywleka wszystko az dorwie sie do pudelka z resztkami kanapek...to poprostu niesamowite!!!!!!

Posted

Karmelciu, ja dopiero pół godziny temu z Niemiec wróciłam, we wtorek wyślę chusteczkę :). U mnie Choco jak była to wyciągnęła sobie z szafki chipsy bekonowe i zaczęła wsuwać! Obok były paprykowe, tymi nie była kompletnie zainteresowana!

Podróż samochodem to był koszmar, i z przytuliska i do Ciebie, Skarpetka mówiła, że całą drogę jej ślicznie śpiewała :roll:. Trzeba będzie na to zwrócić uwagę przyszłemu DS.

Posted

Wklejam wyniki badań Choco:

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Laboklin Polska Sp. z o.o.[/FONT][/FONT]
[FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Powstańców Śląskich 101[/FONT][/FONT]
[FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]01-495 Warszawa[/FONT][/FONT]
[FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT](022) 691 93 10.. 11.. 12[/FONT][/FONT][FONT=ArialMT]

[SIZE=1][FONT=ArialMT]Lecznica: [/FONT]
[/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]2067 Solskiego 25A, Opole 077 454 38 69[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Lek. kier: [/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Kochanowski Igor[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Nr zlecenia: [/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]07701311 [/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Data przyjęcia materiału: 2012-01-18[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Właściciel: [/FONT][/FONT]

[FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]N. Karina [/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Data wyniku: 2012-01-18[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Zwierzę: [/FONT][/FONT]
[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Pies, Szoko [/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]Identyfikator:[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Wiek: 7 lat[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Badanie / Wynik / Jedn. / Norma[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0006 AST (GOT) [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]16,5 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]U/L <50[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0004 ALT (GPT) [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]19,7 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]U/L <70[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0005 AP [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]53,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]U/L <160[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0020 Glukoza [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]xxx [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mg/dl 55-110[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0023 Kreatynina [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]0,6 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mg/dl 0,4-1,4[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0021 Mocznik [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]19,8 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mg/dl 19,9-50,0[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0019 Białko całkowite [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]7,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/dl 5,4-7,5[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]0063 Albuminy [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]32,8 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/l 25-44[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]3011 Fruktozamina [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]219,4 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]umol/l <374[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT]0045 Morfologia z rozmazem (do profilu)[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]L. Erytrocytów [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]5,83 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]mln/mm3 5,5-8,5[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Hemoglobina [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]13,4 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/dl 12,0-18,0[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Hematokryt [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]40,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 37-55[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]MCV [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]68,6 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]fl 60-77[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]MCH [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]23,0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]pg 19-24[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]MCHC [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]33,5 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]g/dl 32-36[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Płytki krwi [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]500 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]tys/mm3 150-500[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Krwinki[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][SIZE=2][FONT=ArialMT]L. Leukocytów [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]11,93 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]tys/mm3 6,0-12,0[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Limfocyty [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]22 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 13-30[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Monocyty [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]10 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 0-4[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Kwasochłonne [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]9 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 0-6[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Pałeczki [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]0 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 0-4[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=2]Segmenty [/FONT][/FONT][FONT=Arial-BoldMT][FONT=Arial-BoldMT][SIZE=2]59 [/FONT][/FONT][FONT=ArialMT][FONT=ArialMT][SIZE=1]% 55-75[/FONT][/FONT]

[FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT]Druk wygenerowany elektronicznie, nie wymaga podpisu. Badanie autoryzował(a): lek.wet. Agnieszka Matuszewska[/FONT][/FONT]