wozniakus Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Mam suczkę ( 5,5 miesiąca) husky alaskan malamut . Musze wiedzieć : 1Czytalem gdzieś ze husky nie możne chodzić w szelkach cały czas . czy to prawda ?? 2kiedy moze dostac pierwszej cieczki ??? 3czy wasz szczeniak tez śpi dziwacznie ( tylne nogi do do góry zazwyczaj kolo ściany śpi )?? Quote
sachma Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Czytalem gdzieś ze husky nie możne chodzić w szelkach cały czas . czy to prawda ?? cały czas, czyli że też po domu? czy na każdym spacerze? podobno źle dobrane szelki mogą zaszkodzić rozwijającej się strukturze kostnej, ile w tym prawdy - nie wiem - hodowczyni odradzała mi szelki kiedy szczeniak się rozwija, żeby dobrze rozwinęła się klatka piersiowa i łapy. po domu pies powinien chodzić bez niczego będzie mu po prostu wygodniej kiedy moze dostac pierwszej cieczki ??? cieczka to sprawa osobnicza, może się pojawić między 6miesiącem (u ras mniejszych) a może równie dobrze pojawić się w wieku 18miesięcy (suczka koleżanki ale to już specyfika rasy, suki cieczkują raz do roku i zaczynają dość późno..) z tego co słyszałam wiele zależy od wielkości. czy wasz szczeniak tez śpi dziwacznie ( tylne nogi do do góry zazwyczaj kolo ściany śpi )? mój już nie jest szczeniakiem, ale śpi w różnych dziwacznych pozycjach Quote
wozniakus Posted December 8, 2011 Author Posted December 8, 2011 dzięki . czy suczka jest w stanie ociągnąć na sankach 50 kg ?? Quote
sachma Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 pierwsze pytanie, to czy pies wyrośnie ci bardziej na husky czy bardziej na malamuta - husky są lżejsze i mniejsze, malamuty są większe i silniejsze.. na pewno nie powinna ciągnąć już - do póki nie skończy się rozwój fizyczny nie powinieneś jej przeciążać, bo mogą być kłopoty z układem ruchu. Nie można forsować szczeniaka czy to bieganiem czy ciągnięciem. Poczytaj na wszelki wypadek na forum ras zaprzęgowych jak powinien wyglądać trening i w jakim wieku można go zacząć żeby było bezpiecznie dla szczenięcia. Quote
Recommended Posts