Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ratunku!! POtrzebuje porady w sprawie Elmo... Jest slodki i prawie nie ma z nim problemów...Prawie, bo Elmus zaczął ostatnio uciekać- potrafi przeskoczyć siatke półtorametrową i uciec. Nie reaguje wtedy na nic, mozna go wolac, ale on nie slucha. Wprawdzie po jakims czasie (ok godzinki) Elmus stoi pod bramka i prosi, zeby Go wpuscic do domku... Co robic?? Jak oduczyc go uciekac??

No i jeszcze jeden maly problem. Elmo w dalszym ciagu boi sie ludzi i jak tylko ktos obcy przychodzi do domu, szczeka i warczy...Ale chowa sie rowniez i ucieka.. To akurat wydaje mi sie nie jest takie zle, jest po prostu nieufny. Ale Elmuś, gdy ktos wychodzi juz od nas, podbiega i probuje gryzc. Zostal za to zganiony, ale w dalszym ciagu sie to powtarza...Nie wiemy co robic.. Jak go tego oduczyc. Prosze, pomozcie, bo moja mama zaczyna sie zniechecac, a ja nie chcialabym, zeby Elmo wyladowal przy budzie...Prosze...

Posted

może napisz coś więcej....:razz:
w jakim wieku jest psiak i jaka to rasa???
Z tym uciekaniem nie powinno być problemu jeśli zapewnisz psu dostatecznie dużo ruchu.
pozdrawiam

Posted

Kastracja nie jest drogim zabiegiem (ok 50zł), ale bardzo korzystnie zmienia zachowanie psa. Efekt widoczny już po około dwóch tygodniach (przynajmniej z moim tak było). Pies staje się spokojniejszy, bardziej domowy.
Jeśli chodzi o jego lęk i wynikającą z niego agresję to trzeba tak postępować aby obcy kojarzyli mu się z czymś przyjemnym ( najlepiej ze smakołykami). Nie poddawaj się.

Posted

Agnieszka Co. napisał(a):
Kastracja nie jest drogim zabiegiem (ok 50zł),

Ile??????????????? :crazyeye:

Za to sie kota nie wykastruje, chyba ze po hiper znizce z okazji dni sterylizacji, a co dopiero psa.

Posted

A czym różni się kastracja kota od kastracji psa? Weterynarz który przeprowadził zabieg u mojego psa stosował metodę, która polegała na wyciągnięciu jąder poprzez małe nacięcia , które nie wymagały nawet założenia szwów. Zabieg trwał chwilę, czekałam w poczekalni. Zabieg w płytkiej narkozie. Inny kastrował mojego kota i zakładał szwy _ więc miał trochę więcej pracy;)

Posted

nathaniel napisał(a):
A co robisz z psem?
Może ucieka , bo się nudzi.

MOŻE! A może są inne przyczyny.

Dokładnie. Pies musi mieć w domu zajęcie. Nie może sie nudzić. Być może ucieka "w poszukiwaniu przygód".
Ile razy dziennie wychodzisz z psem na spacery? Na jak długo? Spuszczasz go ze smyczy? Bawisz się z nim? Ma okazję porządnie się wybiegać?
Jeśli ze spacerku wróci wybiegany, to mało prawdopodobne, żeby miał ochotę pójść jeszcze na wycieczkę, raczej położy sie i będzie odpoczywał ;)
Czy kiedy wróci do domu karcisz go za to, że uciekł? Pamiętaj! Kiedy wróci nie możesz go karcić! Jeśli będziesz się na niego złościć następnym razem dłużej będzie zwlekał z powrotem.

Posted

nathaniel napisał(a):
Aga ...
Cena zalezy od miasta, wagi psa, narkozy i metody , ale nie sądzę, zeby była az tak niska.

No - macie trochę rację. Zadzwoniłam dziś do "mojego" weterynarza spytać o cenę, kształtuje się obecnie między 100 a 140 zł (zależnie od wielkości psa.
Ja chyba płaciłam mniej, bo mój pies był wzięty ze schroniska, a przeprowadzający zabieg o tym wiedział, i być może dał nam super rabat.:lol: .
Z tego co widziałam to Elmo nie jest dużych rozmiarów.
Warto śledzić czy gdzieś w okolicznych miastach nie ma akcji sterylizacyjnych - bo wtedy można dostać rabat

Posted

Jesli codzi o sterylizacje, to Elmo nie jest wielki, ale jednak wazy ponad 20 kg. Ja w tej chwili jestem w Lublnie, bo tu studiuje i generalnie psem zajmuje sie mama... Na spacer (taki dluzszy) wyprowazal go brat i trawalo to ponad godzine. Elmo wtedy biegal y byl tez na chwile spuszczany ze smyczy. Tak poza tym to jeszcze trzy razy jest wypuszczany na ogrob bez smyczy. Mama z reguly jest wtedy z nim. Jest bardzo zaczepny i prowokuje o zabawy. Najlepsze jest to, ze owszem pobawi sie z mama czy ze mna, a potem niewiele na nas patzrac przeskakuje przez ogrodzenie i tyle go widzialam, Nie reaguje wtedy na nic. Wraca po ok pol godziny o goziny i czeka cierpliwie pod bramka, az ktos go wpusci. Za pierwszym razem jak uciekl, mama po prostu wsadzila go po prysznic (za czym nie przepada) a potem jak uciekal, zostawialismy go w miejscu gdzie spi,zeby troche wysechl...A w jaki sposob reagowac gdy ucieknie?? Nie karcilysmy go, ale wydaje mi sie, ze chwalony tez nie powinien byc