Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

xxxx52 napisał(a):
Co to ma byc?Kto w tej malutkiej budzie w tej wymalowanej klatce ma siedziec?
masz racje ,malowanie tych klatek nic nie da zwierzetom,tylko bedzie lechcilo oczy nie znajacych sie,nic na psach i kotach wladzach schroniska i wladzach miasta.Wpierw powinni przeznaczyc pomieszczenie ,albo dobudowac ,na zabiegi wet.pomieszczenie ocieplane do chorych psow,utworzyc pomieszczenie na kwarantanne,pomieszczenie ocieplane dla szczeniakow,pomieszczenie ocieplane z woliera na zwewnatrz do kotow ,ktore nie moga w zimnych budach mieszkac.(proponuje zakupic pracownikom schroniska i wladzom miasta ksiazke o potrzebach kotow i psow )
Kojce naleza powiekszyc.Przeciez maja wystraczajaco tereniu.

Tak,koniecznie należy im kupić ksiązki o potrzebach psów i kotów.Słyszałem,że

np w Niemczech,pracownicy schronisk muszą przed rozpoczęciem pracy w schronisku ukończyć technikum przystosowujące do takiej pracy,A u nas co??

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiktor z Warszawy napisał(a):
Tak,koniecznie należy im kupić ksiązki o potrzebach psów i kotów.Słyszałem,że

np w Niemczech,pracownicy schronisk muszą przed rozpoczęciem pracy w schronisku ukończyć technikum przystosowujące do takiej pracy,A u nas co??

U nas nalezy isc do bura zatrudnienia nie majac nawet podstawowych wiadomosci o potrzebach ,chorobach ,wychowaniu zwierzat i dostaje sie prace w schronisku,albo zeby zostac szefem schroniska nalezy miec szerokie plecy,najlepiej mundur,dobre powiazania i chop dostaje sie dobra posadke kierownika schroniska .Mozna raz na miesiac przyjsc do miejsca pracy obejzec pieski z daleka zeby bron boze sie nie pobrudzic i uciec do czystego biura..Mozna tez walczyc o posadke kierownika schroniska widzac przed oczami tylko many many nie wazne ,ze sa uzyskiwane kosztem zwierzat.przykre jest ,ze te many many to nie sa przeznaczone na zwierzeta .To wszystko jest wielka pomylka.
zeby zostac kierownikiem schroniska ,nalezy miec odpowiednie wyksztalcenie ,miec wieloletnia praktyke ,pracujac w schronisku.Zeby zostac pracownikiem schroniska nalezy zglosic sie do schroniska i przejsc wielomiesieczna praktyke.
To co najwazniejsze nie wystrczy miec dobre wyksztalcenie ,praktyke .Zeby pracowac w schronisku nalezy kochac zwierzeta ,miec haryzm i wiadomosci o potrzebach czworonogow.

Posted

Świat Karm ma super promocję na karmy FARMINA!

http://swiatkarm.pl/s,farmina,580.html

Kupując jeden worek karmy drugi otrzymujemy Gratis!
Np. kupując 20 kg karmy Farmina Charli Standard w cenie 75 zł drugi otrzymujemy gratis! Czyli za 40 kg karmy płacimy 75 zł!

Ja osobiście nie kupię tej karmy, bo wg mnie jest "bytowa" czyli na przetwanie.
Ale uważam, że jest to bardzo dobra oferta dla Fundacji, schronisk i osób prywatnych zajmujących się bezdomniakami w większej ilości (np. dokarmiającymi bezdomne psy)!

Jeśli możecie roześlijcie ofertę do znajomych Fundacji czy schronisk, bo według mnie promocja jest SUPER!

Posted

Mam kontakt do dziewczyny która chce zaadoptować psa. Mieszka w domu z ogrodem we Wrześni więc pomyślałam że lepiej niech jakaś bida z wrzesińskiego schroniska skorzysta. Jeżeli ktoś z Was chce się tym zając to dajcie znać na pw. Sprawa dość pilna bo dziewczyna chciałaby już zobaczyć psiaki a ja jej karzę cierpliwie czekać.

Posted

Rudzia napisał(a):
Mam kontakt do dziewczyny która chce zaadoptować psa. Mieszka w domu z ogrodem we Wrześni więc pomyślałam że lepiej niech jakaś bida z wrzesińskiego schroniska skorzysta. Jeżeli ktoś z Was chce się tym zając to dajcie znać na pw. Sprawa dość pilna bo dziewczyna chciałaby już zobaczyć psiaki a ja jej karzę cierpliwie czekać.

Czy nikt nie jest zainteresowany ewentualnym domkiem?

Posted

Rudzia napisał(a):
Czy nikt nie jest zainteresowany ewentualnym domkiem?

Czy nikt z wolentariuszy wrzesińskich,czy okolicznych nie chce pomoc Rudzi w umieszczeniu jakiegoś psiaka w lepszych warunkach niz te na zdjeciach
z wrzesińskiego schroniska?Jak już jest potencjalny dom ,to na pewno warto sprobowac ,no i często jest to pół sukcesu.

Posted

[quote name='Rudzia']Czy nikt nie jest zainteresowany ewentualnym domkiem?

Ach zapomnij wolontariat wrzesinski:mad::mad:
Ani nie chodza systematycznie do psow,ani nie robia aktualnych zdjec i opisow .
wyslalm prawie 3 miesiace rzeczy na bazarek i jak do tej pory nikt nie mial czasu ich spieniezyc ,zeby pozbierac pieniazki na psy.
Brak slow.Biedne psy.Moze sa wysylane na smierc ,nawet nikt sie nimi nie interesuje.

Posted

Nie wiem co się dzieje w tym temacie :/
Byłam pewna do niedawna, że na forum 'w miarę spokojnie', bo dużo realnej pracy,
a i nie zawsze warto wszem i wobec uprzedzać ruchy.
Teraz już sama nie wiem...

Napisałam do chętnej do działania 'leny', która miała się z kimś bardziej doświadczonym w działaniach na rzecz psiaków spotkać,
ale nie otrzymałam do dziś informacji - mimo przypominania o sobie.
Chciałabym jakkolwiek pomóc, ale potrzebuję osoby doświadczonej, która mnie 'wprowadzi' - powie co i jak, i na jakiej podstawie.
Bo tak głupich zdjęć nawet nie zrobię - z tym mam już doświadczenie...

Posted

We Wrześni po staremu.Wymalowano boksy, oczyszczono ze starych psów w trakcie akcji wywozu, co nieco poprawiono, zostawiono gminę, która płaci niemało i koniec.Adpocje po staremu. Kiedy przyjedzie organizacja po parę psów w najgorszym stanie i prawie nieadopcyjnym, przyjeżdża Straż Miejska i trzaska zdjęcia. Psy obowiązkowo są wiezione lub nie do weta aby pokazać organizacji, że nie warto podskakiwać.Tu rządzi kto inny, tzn burmistrz.Inni adpotują po staremu bez problemu, aby tylko pozbyć się odpadu w postaci kejtra. Bez nadzoru i dobrych wolontariuszy..kapisko. Ludzie z Wrześni zacznijcie działać, bo z Poznania trochę mamy daleko. A nadzór musi być, bo wyścigi rowerowe nie mogą być ważniejsze dla burmistrza i strażnika niż życie psów.

Posted

Kto mieszka we Wrześni i może dać ogłoszenie w gazecie o wolontariacie do schroniska lub do organizacji pro-zwierzęcej ? Kiedyś trzeba zacząć, a są osoby, które przeszkolą z Ustawy i możliwościach działania. Proszę o kontakt.

Posted

[quote name='Kosmos']Kto mieszka we Wrześni i może dać ogłoszenie w gazecie o wolontariacie do schroniska lub do organizacji pro-zwierzęcej ? Kiedyś trzeba zacząć, a są osoby, które przeszkolą z Ustawy i możliwościach działania. Proszę o kontakt.[/QUOTE]
co wszystkie starsze psy uspili ?:crazyeye::-(
przeciez mieli zakaz wywozu do obozu w Bialogardzie?:placz::placz::placz::placz:
gdzie sa dobrzy ludzie do pomoc?moze ulotki porozklada ,duzo nie wie osob ,ze we Wrzesni jest schronisko:shake::angryy:

Posted

[quote name='Kosmos']Kto mieszka we Wrześni i może dać ogłoszenie w gazecie o wolontariacie do schroniska lub do organizacji pro-zwierzęcej ? Kiedyś trzeba zacząć, a są osoby, które przeszkolą z Ustawy i możliwościach działania. Proszę o kontakt.[/QUOTE]

Ale czy schronisko wrzesińskie tak naprawdę chce mieć wolontariuszy? Czy pozwoli przyjeżdżać, wyprowadzać, robić zdjęcia? Bo bez sensu szukać wolontariuszy, którzy nie będą w ogóle wpuszczani (moje doświadczenia).

Posted

A niby dlaczego nie? Skoro nie mają nic do ukrycia, to muszą pozwolić.Schroniska są prowadzone za pieniądze podatników a nie prywatnie.No, chyba, ze burmistrz otworzy swoje. W końcu Harłacz także ma swoje, choć nie do końca bo też zbiera na psiaki od gmin, a to już także podatników. A jak nie, to można jeszcze działać jako organizacja pozarządowa , a z organizacjami burmistrz musi współpracować, bo na to są Ustawy.Jak nie kijem go , to pałką.Po prostu trzeba chcieć i walczyć o dobro zwierząt, bo niektórzy zapomnieli, że zwierzęta także mają swoje prawa. A skoro nie mogą mówić, to mówimy my w ich imieniu.Odezwę się.

Posted

[quote name='mili_vanilli']Ale czy schronisko wrzesińskie tak naprawdę chce mieć wolontariuszy? Czy pozwoli przyjeżdżać, wyprowadzać, robić zdjęcia? Bo bez sensu szukać wolontariuszy, którzy nie będą w ogóle wpuszczani (moje doświadczenia).[/QUOTE]
przeciez sa godziny otwarcia w schronisku?Czy wrzesinskie schronisko to jest prywatne laboratorium czy schronienie dla biednych niechcianych psow,ktore potrzebuja pomocy od wielu osob kochajacych te istoty ?osoba co pracuje w schronisku zajmije sie sprzataniem betonowych klatkowych kojcow i lapaniem zwierzat,ale nie ma nikogo co zajal by sie pielegnacja szczeniakow i doroslych psow,leczeniem chorych ,pogryzionych zwierzat jak i kotow.Co ma burmistrz czy szef strazy miejskiej do zakazywania.To sa przeciez ludzie nie kochajacy zwierzat nie majacych zielonego pojecia jak funkcjonuja schroniska,ach moze maja pojecie ale tylko jak sie przelicza i kalkuluje zeby wyjsc na swoje. To sa zwykli urzednicy trzymajacy sie kurczowo swoich cieplych posadek.haryzm to slowo im nieznane.

Posted

[quote name='Kosmos']A niby dlaczego nie? Skoro nie mają nic do ukrycia, to muszą pozwolić.Schroniska są prowadzone za pieniądze podatników a nie prywatnie.No, chyba, ze burmistrz otworzy swoje. W końcu Harłacz także ma swoje, choć nie do końca bo też zbiera na psiaki od gmin, a to już także podatników. A jak nie, to można jeszcze działać jako organizacja pozarządowa , a z organizacjami burmistrz musi współpracować, bo na to są Ustawy.Jak nie kijem go , to pałką.Po prostu trzeba chcieć i walczyć o dobro zwierząt, bo niektórzy zapomnieli, że zwierzęta także mają swoje prawa. A skoro nie
mogą mówić, to mówimy my w ich imieniu.Odezwę się.
Też tak uważam i jest to prawda ,ze schroniska są prowadzone za pieniadze
podatnikow.I dlatego mamy prawo do nich wchodzic i sprawdzac,jak sa
prowadzone.Zwierzęta też nie są własnoscią władz schroniska,zeby mieli
prawo znecać się nad nimi.Są one ogólnym dobrem i naszym obowiazkiem jest dbac o nie.

Posted

Z tego, co wiem, są olbrzymie problemy aby wejść do schroniska jako wolontariusz. Robi się pokazówki ze Strażą Miejską, która śledzi i robi zdjęcia.Co to jest, własność burmistrza czy strażnika ? Trzeba o tym zawiadomić odpowiednie władze i to sprawdzić.Widocznie jest wiele do ukrycia i są tajemnice, które nie mogą ujrzeć światła dziennego.Może dlatego, tak mało ludzi wie o schronisku we Wrześni za pieniądze podatników ? To nie prywatny folwark panowie, to schronisko dla bezdomnych psów.To my podatnicy je utrzymujemy i jeszcze wam płacimy na etaty, wasze także.Trzeba zająć się tą sprawą.Nas wolontariuszy, nie tak łatwo wykurzyć.My mamy cel, dobro zwierząt a jaki jest wasz cel ?

Posted

Byłam z Inspekcją PIW i WIW na kontroli u Harłacza.
^ psów z Wrześmi ponoć poszło do adopcji, mam adresy , powoli będziemy sprawdzać.

Są wszystkie w jednym boksie z wybiegiem, suki i psy. Same b. duże. Oddzielali przy nas suki od psów. Ciekawe na jak długo , bo schron przepełnoiny.
Razem z kwarantannami - 6 boksów, szczeniakami - 2 boksy , suki + szczeniaki - 2 boksy + reszta , razem 51 boksów.
Psów w schronisku 328.
Czekam teraz na protokuł z kontroli aby dodaćswoje uwagi i raczej wybiorę się jeszcze do wa-wy.
Jestem zmeczona i chora , po tym co zobaczyłam i z tego jak podeszli do tej ściany psiego płaczu lekarze!!!!!!

Posted

Jezeli tak zle jest w tym schronisku,jest tak przepelnione to po jaka chole......zbiera psy P.harlacz np.z wrzesni?czy tylko o kase im chodzi?
Ile psow wrzesinskich znalazlo nowe domy?dobrze ze masz adresy .
To harlacz nie kastruje psow i ich nie dzieli?Moze on specjalnie nie dzieli bo zarabia na szczeniakach.?

mariamc-dziekuje Tobie w imieniu wszystkich psow ,ze obiektywnie zobaczylas jak tak naprawde wyglada zycie psow w schronisku harlacza .
Moze tak znalazlabys czas zeby pojechac do Wrzesni celem uswiadomienia burmistrza i szefa strazy miejskiej.

Posted

A to menda:angryy:, musi je nieżle upychać w tych kojcach :shake:.......
jnspekcja wet - miałam do czynienia z nią - pies już niezyje - tak sprawdzali,,,,,,,,,

Posted

Wiecie co, trzeba będzie zrobić we wrześniu marsz, ale przeciw traktowaniu przez weterynarzy różnego szczebla zwierząt w schroniskach....bo już nie mogę.Cholerka, jak można.We wszystkich miastach, dość.Jak lekarz coś spaprze przy człowieku, to chociaż można skargę napisać, a psy i inne....nic.W Obornikach parę metrów od okien lekarzy wet zagryzały się psy, umierały w męczarniach, a oni nic, choć widzieli.Kiedy mój pies miał rozszarpane podbrzusze, to wet mówili zeszyjemy, tylko mecz się skończy.Ja mam dość, to jest chore.Mariamc- Jesteś wielka i cudowna.Wykonałaś wspaniałą robotę.Jeżeli możemy pomóc w czymś ? O Wrześnię walczymy dalej, bo albo burmistrz polegnie albo...my na pewno nie.Tyle czasu i ciężkiej pracy, a to powinno być raz dwa. Wydaje się, że nie ma woli u władzy niestety.Ja już nie wiem, na kogo głosować, co partia to kucha w temacie zwierzęta.

Posted

[quote name='aanka']A to menda:angryy:, musi je nieżle upychać w tych kojcach :shake:.......
jnspekcja wet - miałam do czynienia z nią - pies już niezyje - tak sprawdzali,,,,,,,,,[/QUOTE]

Inspekcja wet wygląda na zaprzyjaznioną/oczywiscie nie z psami/tylko z władzami.

Czyli odwrotnie niż być powinno.Chyba inspekcja wet nie zna swoich obowiązkow.

Dobrze by było i najwyzszy czas by to był,bo chyba dośc duzo psow już zginęło,

by ta inspekcja zorientowala się co do niej nalezy.Ile jeszcze musi zginać lub zostać

rozmnozonymi?Czy to kolejna "dzika hodowla"?