Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

BorsukWiosenny napisał(a):
to list do redakcji WW z tego piątku.

Strona 24 WW. Strona czytelników.

Zbulwersował mnie artykuł o naszym Panu Burmistrzu Kałużnym. Czy dziennikarz musi powtarzać brednie, które hołota obrońcy kundli wypowiadała? Miliony zwierząt ubija się w Polsce, i to jeszcze mądrzejszych od kundli. Dla obrońców nieważne są dzieci, przedszkola, żłobki - tylko psy są ubóstwiane, muszą mieć luksusowe warunki. Moim zdaniem tak jak inne zwierzęta są ubijane, tak samo winne być likwidowane kundle, które zanieczyszczają chodniki, trawniki, kwietniki, hałasują swoim szczekaniem, zagryzają dzieci (kilkanaście rocznie). Wykrzykiwane brednie, które obrażają władze, kwalifikują się do ścigania z urzędu. Dlaczego szmatławiec-tygodnik tego nie napisał, tylko skrzętnie wszystkie bzdury odnotował?

Zastanawiam się, czy będę dalej kupował "Wiadomości", jeśli podobne artykuły będą się ukazywać.

Jan Kowalski

ps.Zachowuję oryginalną pisownie i interpunkcję autora, Skanerem nie dysponuję a dobry aparat "wyjechał do pracy"

Bo szmatlawce sa utrzymywane z kasy gminy, dlatego musza trzymac ich strone, takiemu pismakowi stolek milszy anizeli kundle.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='BorsukWiosenny']str 7 jest znacznie ciekawsza. Może ata coś z tym zrobi sporo do pisania inaczej nie mogę jak mms
Miałam zapchaną skrzynkę ;) możesz przesłać tutaj szaneta1@op.pl

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Bo szmatlawce sa utrzymywane z kasy gminy, dlatego musza trzymac ich strone, takiemu pismakowi stolek milszy anizeli kundle.

Myślę że nie do końca się to zawsze sprawdza a w tym przypadku wobec całej kadry, jest tam kilkoro ciekawych ludzi którzy też mają oczy.

Posted

Dzięki Bogu, ta gazeta jest normalna i zależy im na zwierzetach.Burmistrz Kałużny wydał zgodę na następną fermę norek , może to coś dla VIVY choć dla nas także.RADOMICE pod Wrześnią sa ponoć zgłębiem futrzarskim.Many, many many to piosenka dla burmistrza Wrześni.

Posted

zapraszam na wątek o Schronisku w Swarzędzu - pośrednio dotyczy również problemu schroniska we Wrzesni, tu też w bardzo specyficzny sposób rozwiązują problem bezdomności zwierząt.
A jeszcze do istnej parodii dojdzie jeśli była Prezes TOZ znów zasiądzie na tronie!!!!!!!!
Do tego nie można dopuścić. W imię DOBRA ZWIERZĄt!
http://www.dogomania.pl/threads/204772-Schronisko-w-Swarzędzu.

Huski ma rację za schroniska trzeba się wziąść. To mają być azyle bezpieczeństawa dla zwierząt w rzeczywistości to mordownie, a uniemożliwianie adopcji skazuje psy na siedzenie za kratami do końca swoich dni oczywiście jak go prędzej nie wykończą !

Posted

Może za komentarz, który usłyszałam pod swoim adresem od jednego Pana, inny obraziły się, ale dla mnie ten kubeł wody był potrzebny.I dziękuję, bo czasami prawda jest bolesna ale potrzebna.Mianowicie usłyszałam, że powinno być więcej takich idiotek jak ja i wtedy samorządy tylko kasują a my robimy za nich.Adoptujemy, kupujemy karmę, jeźdźimy do lekarza, kupujemy co się da..itp.Oczywiście róbmy to, kiedy widzimy brak środków w schronisku ale jest dobra wola.Ale kiedy pieniądze nie trafiają na konto schroniska, tylko na nagrody i pensje urzędników, podnieśmy larum i piszmy, piszmy gdzie się da.To jest obowiązek gmin , jest na to Ustawa.My jesteśmy płatnikami podatków z których powinni wszyscy się rozliczyć przed nami podatnikami.To są w sumie nasze pieniądze i wymagajmy.Możemy pomóc, oczywiście ale nie róbmy tego co powinny urzędy.Rozliczajmy za wszystko, sprawdzajmy ile pieniędzy przeznacza gmina na zwierzęta i ile zostaje dla innych.Gminy nie są biedne, skoro stać je na zespoły i medale.

Posted

Nie wiesz jak to wyglądało?:P
Początek roku, ustalanie budżetu:
Koncerty...przegłosowane...
imprezy... przegłosowane...
nowe nikomu nie potrzebne ronda...przegłosowane
Co tam jeszcze zostało? aaaa to schronisko... kasa się skończyła, budżet się nie dopnie... Sprzedajmy psy w diabły, ch... z kundlami, niech inni się martwią.

Dam sobie palec uciąć:)

Posted

:) Odezwała sie do mnie pani z tvn oto tresc E-MAILA

Witam,
Jestem dziennikarką TVNowskiej Uwagi i chcemy się zająć sprawą wywózki psów ze schroniska z Wrześni do schroniska Pana Jerzego Harłacza w Białogardzie. Jeśli posiada Pani jakiekolwiek informacje na temat schroniska Pana Harłacza bardzo bym była wdzięczna za kontakt – mailowy lub podanie numeru telefonu do siebie
Pozdrawiam HUSKI wysyłam ci email i tel do pani

Posted

[quote name='ostatniaszansa']Czy ktos z Was ma informację , ile gmin ma podpisaną umowę z Harłaczem , oprócz Wrześni i Rawy Mazowieckiej ? Ewa
Dobrze by bylo nauczyc sie korzystania z skarbnicy danych na stronie Fundacji Argos.
http://www.boz.org.pl/sch/zp.htm
Z Wrzesnia Harlacz nie ma umowy tylko wygral przetarg na przyjecie psow.
Dane ktore wkleilam sa za rok 2010. Napewno w tym roku ma nowe umowy.
Wystarczy zwrocic sie z pismem do Pow. weta o informacje publiczna z jakimi gminami ma podpisane umowy na rok bierzacy. Zapytajcie mariamc, moze juz ma taka informacje.

Posted

Dzisiaj znów stoczyliśmy bój o wywóz piesków.Do burmistrza nie dotarła-ponoć informacja od Lek.Powiatowego, że jest zakaz wywozu.Oczywiście wiadomość skoordynowaliśmy, dotarła na szczęście.Nie to już po prostu słów brakuje na traktowanie psów przez burmistrza Wrześni. Z 50 psów , które ponoć miały zostać, padła cyfra 30 a za chwilę będzie nic.Skoro mają to być tylko psy z Wrześni, dlaczego nadal Września nie zrywa umowy z Kostrzynem? Bo płacą kupę kasy a nie interesują się co dzieje się dalej.To jest straszne. Pośrednio burmistrz Kostrzyna także jest winny śmierci swoich psów. Marsz robimy 11 czerwca.Szykujmy się, bo podejmiemy parę problemów.Gdzieś trzeba zacząć, aby obudzić władzę do działania.Jutro dogramy wszystko i napiszemy dokładnie .Dziewczyny z Poznania z Marszu nie milczenia, podjęły temat.Poza tym musimy wybrać Rzecznika Praw Zwierząt przy wojewodzie.Tacy ludzie powinni być przy każdym wojewodzie , bo tego brakuje czyli koordynatora.Jak będzie więcej tych koordynatorów to możemy bardziej naciskać na władzę wyżej.Niech zaczną nas traktować bardziej poważnie bo na razie jesteśmy dla władzy oszołomami lub paniusami, które nie wiedzą co robić z wolnym czasem

Posted

O ile wiadomo to Harłacz prawdopodobnie nie sterylizuje psów.A z Wrzesni pewnie tez pojechały suczki w rui itd.Czyli murowana "dzika hodowla"Czyli produkcja nowych psów w duzym tempie.
Zwieksza to tylko cierpienie psow które tez cierpia,jak traca swoje dzieci-nie tylko ludzie.Oczywiscie władz miejskich i innych to nie martwi,ale w sumie tracimy wszyscy bo płacimy z naszych podatków
w kółko to samo bez efektow,bo dzieki nieudacznym i niechlujnym schroniskom namnaża sie psy,a wspomniane schronisko pana H wygladaja na przodujące pod wzgledem produkcji biednych psiakow.
Moze wreszcie by sie takimi schroniskami zainteresował US?

Posted

Harłacz nie sterylizuje

US (urząd skarbowy) i UKS (urząd kontroli skarbowej) - ci drudzy są o niebo wredniejsi i dociekliwsi i mają większe uprawnienia, również śledcze, jak chcecie dorwać kogoś to polecam tę instytucję, lubią działać na podstawie donosów, lubia przesłuchiwać, trzepać wszelkie papiery przez lata całe, zakładać podsłuchy, robić kontrole krzyżowe, robić prowokacje, robić przegląd kont bankowych, oraz najniewinniej w świecie sprawdzać ksiegi pod kątem podatków (czyli to co robi US),

jeśli harłacz ma organizację pozarządową - fundację czy stowarzyszenie - to ciekawe czy realizuje obowiązek wynikający z ustawy o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy i sponsorowaniu terroryzmu? malo kto wie, że taki obowiązek ngo mają - wszystkie!! uczulam dogomaniackie fundacje przy okazji, za brak wdrożonych procedur grozi do 3 lat więzienia dla zarządu i 750 tys zł grzywny
i to - miedzy innymi oczywiscie - sprawdzają UKSy

Posted

margaret napisał(a):
Harłacz nie sterylizuje

US (urząd skarbowy) i UKS (urząd kontroli skarbowej) - ci drudzy są o niebo wredniejsi i dociekliwsi i mają większe uprawnienia, również śledcze, jak chcecie dorwać kogoś to polecam tę instytucję, lubią działać na podstawie donosów, lubia przesłuchiwać, trzepać wszelkie papiery przez lata całe, zakładać podsłuchy, robić kontrole krzyżowe, robić prowokacje, robić przegląd kont bankowych, oraz najniewinniej w świecie sprawdzać ksiegi pod kątem podatków (czyli to co robi US),

jeśli harłacz ma organizację pozarządową - fundację czy stowarzyszenie - to ciekawe czy realizuje obowiązek wynikający z ustawy o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy i sponsorowaniu terroryzmu? malo kto wie, że taki obowiązek ngo mają - wszystkie!! uczulam dogomaniackie fundacje przy okazji, za brak wdrożonych procedur grozi do 3 lat więzienia dla zarządu i 750 tys zł grzywny
i to - miedzy innymi oczywiscie - sprawdzają UKSy

A czy Burmistrz Wrześni ma szansę się na to załapać?

Posted

czy ktos zna te psy z Wrzesni ? czy one sa do adopcji jest pani która szuka suczke spodobały jej sie ten psiaki . Czy one sa nadal w schronisku macie o nich jakies info plec wiek np ? ,<domek w poznaniu >

Posted

Ponawiam pytanie. Pani mieszka w dużym domu i chętnie zaadoptuje sunię.Nie wiem Pola jak Ty się z Panią dogadalaś ale moze jest szansa na 2 psiaki do adopcji. Pani w późniejszym terminie myślała o następnym, więc może by wzięła od razu 2 gdy jej się przedstawi sytuację schroniska.

Posted

Zobaczcie te bunkry.Psy w ogóle nie wychodziły.Dostawały raz dziennie jeść i to koniec.:placz:Niektóre były tam latami, od szczeniaka.Gdyby nie fundacje i zagraniczne adopcje to ciekawe, kto by je wziął? A teraz nawet nie ma szacunku dla tych ludzi? To dopiero bestie i niewdzięcznicy.Fundacje już się odwracają i mają dość burmistrza i innych pseudo-miłośników zwierząt z Wrześni.Wcale się nie dziwię.A pomyśleć tylko, że stać ich na Dodę, Wilki, Dżem, Kasię Nosowską, Orliki i to 4, 2 baseny ?Mam nadzieję, że to ostatnia kadencja tych ludzi.Gdzie opozycja ? Niech coś robi?Mamy demokrację, trzeba napiętnować takich ludzi.Zwierzęta także czyją, może burmistrz o tym nie wie ?

Posted

pani juz wybrała psa z innych bezdomniaków nie aktualne .A co do 2 domu od rudzi to rudzia oby takich ludzi mniej sie pytało o psy bo zwariuje !!!

[quote name='ata']Ten biały haskowaty, to super psiak, młodziutki, ale z tego co wiem to zarezerwowany. Na ostatnim zdjeciu jest sunia sympatyczna, spragniona kontaktu z człowiekiem.

Rudzia tutaj również można ją zobaczyć post nr 9 (może się mylę, ale wydaje mi się że to ta sama sunia)
Psy z wrześni, foty aktualizowane od 1 sztrony

Posted

Ata dzięki za informację, Pola ciekawe co piszesz ale dowiem się na pw. By nie zbaczać z głównego tematu. Tu poruszacie ogólne sprawy schronu.
pozdrawiam

Posted

Gazeta Wrzesińska 20 maja..tytuł Temat schroniska wcale nie ucichnął....Powiatowy lekarz w Białogardzie Piotr SZykowny przysłał do burmistrza Tomasza Kałużnego pismo protestacyjne, w któtym pisał, że obiekt w Białogardzie nie jest przystosowany do przyjęcia tak wielkiej ilości psów.Wrzesińsłakie przytulisko na wniosek europos skontrolowała również Policja.Żadnych nieprawidłowości nie stwierdzono.Nie planujemy zaprzestania wysyłania psów do Białogardu( na razie wyjechało 17).Pismo od P.Szykownego jest opinią a nie zaleceniem- mówi Mirosław Morawski kierownik schroniska( Strażnik Miejski szef ).Będziemy tam wysyłać psy, jak tylko zwolni się miejsce.Nie wiem, jak długo to potrwa. Czyli zobaczcie jaka beszczelność i buta, za nasze podatki.A psy to dla burmistrza i strażnika śmieci.Fajnie. Nad tym artykułem następny artykuł...Września bombonierką Wielkopolski.Chyba sobie żart robią.