Jaro Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Huski, jezeli będzie marsz to już mnie wpisz na listę obecności. A co z petycją elektroniczną? Udało się ją zrobić? Quote
Jaro Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Nie można im odpuścić. Nowe pomysły na pewno mile zaskocza burmistrza i urozmaicą mu dzień ;) Jeżeli marsz to trzeba zorganizować jak najwięcej ludzi i organizacji które by manifestowały pod swoimi logami. Moim zdaniem to super pomysł. Czy próbowaliście skontaktować się z innymi działajcym w regionie i nie tylko orgnizacjami prozwirzęcymi, to jest problem nie tylko Wrześni. Myślę że dlatego burmistrz się czuje bezkarny bo w innych regionach Polski też sie takie rzecy zdarzały. ALE TO NIE ZNACZY ZE TAK ZAWSZE MA BYĆ. I TO NIE MOZNA ZMIENIC! Czy ktoś może zrobić listę organizacji prozwierzęcych z kontktami, to by się przydało na początek.Ze szczególnym uwzględnieniem tych, które protestowały przeciwko takiemu traktowaniu psiaków. Quote
xxxx52 Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 przeciez ta tragedia wrzesinska tragedia wrzesinska to nie jest jedna tylko na terenie calego kraju? Czy na teraz mozna zabronic podawania zlewek jak dla swin psom,kielbas itp szczeniakow.Co na to Sanepid? Zabronic ,pseudo mycia kojcow woda ,bo w praktyce wyglada to tak ,ze pod cisnieniem sie odchody rozpryskuja po psach ,budach ,odchody dostaja sie do wnetrz bud.powinno byc ,pies opuszcza kojec ,albo jest w budzie zamkniety na czas mycia kojca przed uprzednim wysprzataniem. Quote
Drzagodha Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Jeśli dojdzie do protestu, to możecie wpisać moje stowarzyszenie - Głogowskie Stowarzyszenie Pomocy Zwierzętom "Amicus". Namiary mogą być na mnie (drzagodha@wp.pl lub 667 096 617). Tylko fajnie by było, jakby było wiadomo chociaż z tydzień wcześniej, to się uda więcej osób ściągnąć. Quote
xxxx52 Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Drzagodha napisał(a):Jeśli dojdzie do protestu, to możecie wpisać moje stowarzyszenie - Głogowskie Stowarzyszenie Pomocy Zwierzętom "Amicus". Namiary mogą być na mnie (drzagodha@wp.pl lub 667 096 617). Tylko fajnie by było, jakby było wiadomo chociaż z tydzień wcześniej, to się uda więcej osób ściągnąć. Dziekujemy w imeniu wrzesinskich zwierzat Quote
mili_vanilli Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Potrzeba jest pilna _zorganizowania się_. Jeżeli pikieta - to dobrze przygotowana, z wyprzedzeniem, z szeroką akcją promocyjną. Najlepisej w wielu miastach naraz. No i muszą byc konkrety. Z pisaniem na formu mocnych słów bym się wstrzymała - p. senator Gruszczyński już się procesował z dziennikarką (i to za lżejszy tekst). Co z petycją? Quote
Jaro Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Zgadzam się z Tobą. Tylko konkrety pomogą tym psiakom i nie tylko we Wrześni! To jest bardzo ważna sprawa i trzeba się do niej zabrać z głową i planem. Na pewno i więcej organizacji prozwierzęcych weźmie udział w tej walce tym lepiej dla psiaków. Już Głogowskie Stowarzyszenie Pomocy Zwierzętom Amicus deklaruje udział w proteście. Zapraszamy inne Organizacje. To jest jedyna droga by poprawić los psiaków w naszym kraju. Nie może tak to dłuzej trwać. Jeżeli wygramy we Wrześni to w innych Gminach długo będa zastanawiali się jak rozwiazać problem bezdomności zanim podejmą jakieś kroki. A już na pewno nie będą w taki sposób - jak we Wrześni - rozwiązywać problem psiaków. Marsze milczenie już były, brały w niej ludzie dobrej woli i organizacje. Doświadczenie jest, więc działajmy.:) Ze schroniska we Wrześni - mimo różnych działań - nadal wywożą psydo Harłacza. Teraz czas na konkretną walkę Quote
Huski Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Nikogo nie trzeba nacisnąć, trwały uzgodnienia co do formy.Niektórzy uważali, że jest za długa i takie tam detale.Poza tym z gorączką ponad 39 , także żle się myśli.Wczoraj jeszcze do tego odszedł maluszek 2,5 m-c, którego ratowałam , był odebrany jednemu cymbałowi.Kiedy w nocy dojechałam do Kliniki, nic się nie dało zrobić.Poza tym piszemy następne pisma, upublicznimy je, aby wiadomo było co robimy.W końcu to nie tajemnica.Marsz będzie także, od czegoś albo kogoś trzeba zacząć.Jest przed wyborami, może władza się obudzi.Skontaktujemy się tylko z dziewczyną, która robiła to w Poznaniu.Musimy powalczyć o porządne schroniska, godne życie zwierząt, zlikwidowanie schronisk umieralni. Trzeba zmusić władzę, aby respektowała Ustawę o ochronie zwierząt i odpowiednio dotowała schroniska.Pieniądze muszą się znaleść, bo na podwyżki dla siebie i kolegów jakoś się znajdują. Quote
puma10 Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 xxxx52 napisał(a):przeciez ta tragedia wrzesinska tragedia wrzesinska to nie jest jedna tylko na terenie calego kraju? Czy na teraz mozna zabronic podawania zlewek jak dla swin psom,kielbas itp szczeniakow.Co na to Sanepid? Zabronic ,pseudo mycia kojcow woda ,bo w praktyce wyglada to tak ,ze pod cisnieniem sie odchody rozpryskuja po psach ,budach ,odchody dostaja sie do wnetrz bud.powinno byc ,pies opuszcza kojec ,albo jest w budzie zamkniety na czas mycia kojca przed uprzednim wysprzataniem. Najlepszym sposobem na nauczenie co wolno a co nie jest wsadzenie do boksu osoby opiekujacej sie nad psami i przetestowanie tych samych czynności na nich. Sprawdzi sie wtedy czy przezyja to jedzenie i takie czyszczenie boksow,czy nie. A zlewki nie sa dozwolone juz od dawna w zywieniu żadnych zwierzat. Quote
Jaro Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 to byłby dobry eksperyment, od razu by się polepszyły warunki w schroniskach:) Ale tak poważnie. Dziś rano na pierwszej stronie onet widziałem artykuł o tym w jaki sposób gminy pozbywają się bezpańskich psów, zdażyłem przejrzeć i pojawił się inny artykuł zupełnie na inny temat. Pewnie ten jest w archiwum. Wypowiadał się tam m.in. Wypych z Fundacji Argos. Więc już ten problem jest nagłaśniany i Fundacje i ludzie kochający zierzęta zaczynają głośno mówić o tym jak gminy rozwiązują problem bezpańskich psów. I ile w tym jest jest okruciństwa i wyrzucania pieniędzy. To sprzyja walce o życie wrzesińskich psiaków. Dobry jest czas na zmiany......................... Dobry jest czas dla ludzi, którzy walczą o poprawę życia zwierząt. Quote
Jaro Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 Huski napisał(a):Nikogo nie trzeba nacisnąć, trwały uzgodnienia co do formy.Niektórzy uważali, że jest za długa i takie tam detale.Poza tym z gorączką ponad 39 , także żle się myśli.Wczoraj jeszcze do tego odszedł maluszek 2,5 m-c, którego ratowałam , był odebrany jednemu cymbałowi.Kiedy w nocy dojechałam do Kliniki, nic się nie dało zrobić.Poza tym piszemy następne pisma, upublicznimy je, aby wiadomo było co robimy.W końcu to nie tajemnica.Marsz będzie także, od czegoś albo kogoś trzeba zacząć.Jest przed wyborami, może władza się obudzi.Skontaktujemy się tylko z dziewczyną, która robiła to w Poznaniu.Musimy powalczyć o porządne schroniska, godne życie zwierząt, zlikwidowanie schronisk umieralni. Trzeba zmusić władzę, aby respektowała Ustawę o ochronie zwierząt i odpowiednio dotowała schroniska.Pieniądze muszą się znaleść, bo na podwyżki dla siebie i kolegów jakoś się znajdują. zgadzam się z tym. Trzeba zacząć o tym głośno mówić! Czy ta dziewczyna z Poznania jest z Jakieś Fundacji? Trzeba zebrać ludzi którzy mają doświadczenie w organizowaniu takich marszów. Wiem że Viva, czy Klub Gaja mają w tym względzie doświadczenie i siłę medialną. Może do nich się zwrócić. Poza tym w radio TOK FM w soboty i w niedzielę są bloki tematyczne dotyczące zwierząt, może zainteresować ich sprawą schroniska we Wrześni, zrobili by wywiad z ludzmi obronicymi psiaki i władzą z Wrześni. To nagośniłoby sprawę na całą Polskę. Quote
xxxx52 Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 puma10 napisał(a):Najlepszym sposobem na nauczenie co wolno a co nie jest wsadzenie do boksu osoby opiekujacej sie nad psami i przetestowanie tych samych czynności na nich. Sprawdzi sie wtedy czy przezyja to jedzenie i takie czyszczenie boksow,czy nie. A zlewki nie sa dozwolone juz od dawna w zywieniu żadnych zwierzat. To prosze napisz do kierownictwa schroniska ,ze psom sie nie daje zlewek do jedzenia Quote
Huski Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 Wydało się kłamstwo burmistrza Wrześni, pozostawili sobie jedną gminę Kostrzyn i pieski z Kostrzyna pewnie szły bezpośrednio do Harłacza, bez kwarantanny.Jak to jest w przepisach? Dlaczego pozostawili? bo ta gmina płaci im 10.000 za kwartał, a dotąd mieli tylko 7 piesków.Czyli, my liczymy psy we Wrześni, niby się zgadza a pieski idą tylko z Kostrzyna.Poprosiłam o Info.Pub. i otrzymałam odpowiedź w 5 mni.Tak nie zrobiłyśmy we Wrześni, bo jedna z pań twierdziła, że Ona pokaże, bo dotąd wszystko było źle.Takie działania tylko spowolniły naszą pracę a szkoda.Nie ukrywam, ze kiedy ktoś oferuje nam pomoc, to skrzętnie z tego korzystamy, bo pracy jest na prawdę nie do przerobienia.Cóż, tak bywa.My do Wrześni mamy całe 100 km w jedną stronę, a to jest cały dzień do tyłu, kiedy trzeba jeszcze pozałatwiać i czekać w urzędzie.My cały czas mamy interwencje i rozruch własnej organizacji, edukacje w szkołach,na piknikach i wizyty w urzędach w sprawie sterylizacji.W zeszłym roku wspólnie z koleżanką ze Zwierzęta i My wysterylizowałyśmy 300 psów i kotów. Quote
Huski Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 Może napszę coś, co nie wszystkim przypadnie do gustu, ale gdyby nie popieranie P.Kozłowskie i jej interesików, to pieski zamiast u Harłacza, byłyby w schronisku w Swarzędzu.Totalnie zawinił TOZ, który ukrywał całą aferę i teraz to on powinien odpowiadać za śmierć tych zwierząt.Sorry. Psy z wielu gmin około Wrześni miały podpisaną umowę ze Swarzędzem, Kostrzyn również.To schronisko, małe, w miarę utrzymane z Bożą pomocą i sponsorów mogło istnieć w Swarzędzu, ale zostało zamknięte przez niechlujstwo p.Kierownik.Teraz cierpią psy, a p.Kozłowska mówi, że będzie znów kandydowała.Paranoja.Dlaczego, skoro niektórzy wiedzieli, nie powiedzieli, tylko utrzymywali fikcję? Bo chodziło o pieniadze, które straciliby? Dlaczego fundacje i niektórzy pracownicy nie odkryli kart, jaka jest prawda?Szkoda tego wszystkiego. Quote
mili_vanilli Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 To co pisze huski jest straszne :shake: Jeżeli mogłabym w jakikolwiek sposób pomóc - chętnie złożę wniosek jako wolontariuszka. Dobrze, że działacie. Quote
si_bcw Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 Huski napisał(a):Może napszę coś, co nie wszystkim przypadnie do gustu, ale gdyby nie popieranie P.Kozłowskie i jej interesików, to pieski zamiast u Harłacza, byłyby w schronisku w Swarzędzu.Totalnie zawinił TOZ, który ukrywał całą aferę i teraz to on powinien odpowiadać za śmierć tych zwierząt.Sorry. Psy z wielu gmin około Wrześni miały podpisaną umowę ze Swarzędzem, Kostrzyn również.To schronisko, małe, w miarę utrzymane z Bożą pomocą i sponsorów mogło istnieć w Swarzędzu, ale zostało zamknięte przez niechlujstwo p.Kierownik.Teraz cierpią psy, a p.Kozłowska mówi, że będzie znów kandydowała.Paranoja.Dlaczego, skoro niektórzy wiedzieli, nie powiedzieli, tylko utrzymywali fikcję? Bo chodziło o pieniadze, które straciliby? Dlaczego fundacje i niektórzy pracownicy nie odkryli kart, jaka jest prawda?Szkoda tego wszystkiego. Husky, możesz jakieś linki do szczegółów o Swarzędzu albo skrót w pw? Quote
ata Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 Czy jakieś fundacje, bądz osoby prywatne zaglądają do Harłacza.... Mariamc, napisz proszę czy mamy..... z garści, czy nadal nie.... ? Quote
Pola17 Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 Co do petycji wysłałąm juz koledze ma ją umiescic na www.petycje .pl dam link jak będzie a i prosze o głosy na Stowarzyszenie SoS dla Zwierząt http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=13617 Quote
mariamc Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 Proszę , jeszcze chwila. Dostaniecie dokumenty do wykorzystania w nadchodzacym tygodniu. Jak dobrze pójdzie , bo zaczynają się "naciski" Śpać nie mogę już przez to wszystko. Quote
Huski Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 Dzisiaj otrzymałam zapewnienie, że transport piesków do Harłacza został zatrzymany do wyjaśnienia.Rozmawiałam z p.Kariną pełnomocnikiem ds zwierząt, że wielu ludzi jest zainteresownych, co dzieje się w schroniskach.Nasze Stowarzyszenie Ochrona Zwierząt Sos zostało założone z myślą o robieniu porządków w schroniskach.Nie odpuścimy.Inaczej jaki jest sens w walkę o tworzenie schronisk.Nowelizacja Ustawy będzie obligowała gminy do obowiązkowego tworzenia schroniska ale dobrego takiego jak w Szczecinku lub Wrocławiu.Koniec z przypadkowymi ludźmi, którzy prowadzą i pracują w schronisku.Tacy ludzie jak burmistrz Wrześni czy Komendant Strazy Miejskiej nie powinni zajmować żadnego stanowiska.Wg mnie powinni być odwołani za swoją postawę anty.Jak ktoś nie szanuje zwierząt to i nie szanuje ludzi.Pan Irek także, bo wiedział a nie zrobił nic.Parę tygodni temu, został wypracowany schemat wg którego będzie oceniane schronisko, tylko, że ja nie miałam kiedy dodać swoich notatek, za co przepraszam koleżanki.Jutro usiądę i napiszę...obiecuję. Quote
Pola17 Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Jak obiecałam petycja juz jest podpisujcie sie http://www.petycje.pl/petycja/7345/dotyczy:_ustawowego_obowiszku_gminy_opieki_nad_zwierzetami_bezdomnymi.html Quote
BorsukWiosenny Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 ata - podaj na priv gg albo maila nie mogę sobie poradzić, wysyłam 3 wiadomość i nie mogę jej wysłac :( dopisuję. Daj najlepiej na priva nr tel wyślę mmsa z tym co trzeba se przekleisz jak obrobić umiesz ja nie mogę bo nie potrafię. Quote
BorsukWiosenny Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 to list do redakcji WW z tego piątku. Strona 24 WW. Strona czytelników. Zbulwersował mnie artykuł o naszym Panu Burmistrzu Kałużnym. Czy dziennikarz musi powtarzać brednie, które hołota obrońcy kundli wypowiadała? Miliony zwierząt ubija się w Polsce, i to jeszcze mądrzejszych od kundli. Dla obrońców nieważne są dzieci, przedszkola, żłobki - tylko psy są ubóstwiane, muszą mieć luksusowe warunki. Moim zdaniem tak jak inne zwierzęta są ubijane, tak samo winne być likwidowane kundle, które zanieczyszczają chodniki, trawniki, kwietniki, hałasują swoim szczekaniem, zagryzają dzieci (kilkanaście rocznie). Wykrzykiwane brednie, które obrażają władze, kwalifikują się do ścigania z urzędu. Dlaczego szmatławiec-tygodnik tego nie napisał, tylko skrzętnie wszystkie bzdury odnotował? Zastanawiam się, czy będę dalej kupował "Wiadomości", jeśli podobne artykuły będą się ukazywać. Jan Kowalski ps.Zachowuję oryginalną pisownie i interpunkcję autora, Skanerem nie dysponuję a dobry aparat "wyjechał do pracy" Quote
Recommended Posts