Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Pola17']MyszkaMiki gdzie jest aktualna strona psów ? ja sie do choinki jasnej pytam :mad::mad::mad: co nie strasz bo i tak sie cb nikt nie boi !!! zaraz cie kotem postraszę i będziesz:loveu: uciekać hehe

co ty tak naprawde zrobiłas dla tych psów/?

ata daj num tel na pv :mad:bo jak pianki truskawkowe kocham oberwiesz po uszach wszyscy maja num do ciebie a ja

nie :placz::placz::placz:[/QUOTE]

Popieram i z chęciom pożyczę swojego osobistego kota do pogonienia.
A tak swoją drogą MyszkaMiki jeżeli nie poczuwasz się do winy to dlaczego nie pomagasz w identyfikacji psów? Teraz jest to bardzo potrzebne. Czy masz jakieś zdjęcia psiaków które nie zamieściłaś na stronie internetowej. A może dysponujesz opisami imionami psów itd. W końcu jak prowadziłaś stronę internetową to powinnaś najbardziej orientować się i znać wszystkie psy ze schroniska. Czy byłaś w schronie po wywózce 17 psiaków? Czy wiesz które wywieźli? Czy masz udokumentowane inne psy? Jeżeli nie czy porobiłaś zdjęcia pozostałym biedakom co grozi im wywózka do mordowni? Tak to interpretuję, że nie wypowiadasz się na dogo na tym wątku ale swoje robisz co do ciebe należy.

Posted

3 maja było 107 lub 108 a w 6 już tylko 94 nie licząc szczeniaków bo ich nigdy nie dodawano do stanu.. w piątek trafił jeden nowy, a nam udało się znaleźć miejsce na razie dla 8 psiaków i 2 szczeniaków.

Posted

Czy jest ktoś wstanie sprawdzić psy, które dojechały z wrześni i porobić im zdjęcia ?? Czy one w ogóle dojechały do białogardu ??

Posted

Sorry, to nie kłótnia ale konstruktywne pytania o aktualizację strony schroniska.Wiele osób dzwoni do mnie i pyta które psy są do zabrania a ja nic nie wiem.Jest bałagan i koniec.Nikt nie wyadoptuje psa w worku.MyszkaMiki jedź do schroniska i porób zdjęcia, bo nie wiadomo o co chodzi.Im więcej będzie zdjęć, tym więcej wyadoptujemy psów i uratujemy im życie.Do każdego zdjęcia potrzebny jest opis, ile ma lat, jaki charakter, jaki do psów i ludzi.Bardzo ładnie robią to Oborniki, zobacz i podeślij.

Posted

[quote name='Jaro']Sprawa Wrześni i przepełnione schroniska uświadomiły mi że kręcimy się w kółko. Co z tego że znajdziemy dom do dla iluś tam bidaków? Co z tego ze uratuje się jakiegoś chorego czy skatowanego psa? PROBLEM NADAL JEST. W kolejce na ratunek czeka tysiące psów: umierające w cierpieniach lub spędzające życie w małych schroniskowych klatkach w bardzo złych warunkach aż choroby ich nie dopadną i wtedy nie mają szans.
Jeżeli ludzie kochający zwierzęta i organizacje prozwierzęce nie zjednają swoje siły w walce o zmianą przepisów, wprowadzenie jako obowiązek sterylizacji i chipowania, który miałby jakiś sens bo by istniał krajowy rejestr psów to nic się nie zmieni. I potwory które się dorabiają na krzywdzie zwietrząt nadal będę funkcjonować!!!!

Tu trzeba zacząć walkę z administracją: pisma skargi, odwołąnia petycje media i tak w kółko. Organizacje prozwierzęce powinny ze sobą współpracować, bo mają doświadczenie jak prowadzić taką walkę.

Do zeszłego roku w przepisach polskich karp nie był kręgowcem więc w majestacie prawa ta biedna ryba umierała w strasznych cierpieniach. Viva i Gaja (mam nadzieję że żadnej organizacji nie pominęłem) wpłynęły na zmianę przepisów. I też nie wszystkim to jest na rękę - producenci ryb pewnie nie byli zachwyceni.

Więc cuda się zdarzają i zróbmy coś sensownego. Cała dogomania oparta jest na szukaniu domów dla tych biedaków i wyrywania psów ze schronisk. To jest super sprawa, ale trzeba ludzi uświadomić na jakiej zasadzie funkcjonują schroniska i w jaki sposób sie na niedoli dorabiają: urzędy miasta, ludzie ze schronisk, weterynarze, hycle....
Net to wielka siła. Ludzie to wielka siła. Tu na dogo są pewnie przedstawiciele różnych organizacji prozwierzecych. Nie wierzę że nie zdają sobie sprawy, że w Polsce żeruje się na krzydzie bezdomnych psów.
Zacznijmy dzialać bo gadanie nic psiakom nie pomoże!
Wywieźli 17 psów, wiele z nich już jest skazanych na śmierć lub nie porzetrwała transportu, moze teraz jakiś z nich leży zagryziony lub umierający w cierpieniach. Zaraz kopną zwłoki załadują do wora i po problemie Jest nastębne miejsce i kasa.
Nie pozwólmy by tak traktowali zwierzęta. Żeby śmierć tych biedaków poszłą na Marne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jaro ma całkowita racje.Oczywiscie dobrze jest ratowac poszczególne psiaki.Ale czesto jak widze ,uspakajamy sie,ze wyratowaliśmy jakiegos pieska

z okropnego schroniska.A reszta zostaje tam i ginie.A wcale nie sa gorsi od tego ktorego uratowalismy,po prostu nie znamy tak dobrze innych.

Dopoki organizacje nie zjednocza sie w walce o lepsze warunki w schroniskach i lepsze traktowanie zwierzat bedzie tak w nieskonczonosc.

Jeden Kubus czy inny adoptowany raz na 2 miesiace.A reszta umiera.Zjednoczone organizacje duzo łatwiej by sobie poradziły z takim Harłaczem,czy kims

podobnym.Bo pewnie dawno by był juz zlikwidowany.Najwyzszy czas tez by byl pomyslec i zorganizowac uczciwa komisje jezdzaca po schroniskach

i sprawdzajaca podstawowe potrzeby psow-wode,cieple budy,słome,odpowiednie jedzenie,odpchlanie,sterylizacje,czipowanie,wydawanie pieniedzy.

Oczywiscie nie bedzie to mile widziane,beda mowic ze kosztowne,ale w rezultacie przyniesie niwymierne korzysci dla psow i dla naszego budzetu.

Po prostu pieniadze przeznaczone na psy beda wydawane na psy,a nie rozp.....

Posted

No ja co dzienie wydzwaniam do burmistrza i do kierownika schroniska mają ok ku nastu tel dziennie
huski wie ile ja potrafię razy wydzwaniać w sprawie psów :)
[quote name='kasimaga']przestańcie sie kłócić...jak zwykle na dogomanii, bezsensowne kłótnie

niech każdy cos zrobi, a nie tylko gada...

ja juz dzwonilam, prosze zacznijcie meczyc urzad burmistrza, i lekarzy wet - moze oni dla świetego spokoju - wreszcie zaczna nam sprzyjac i wspolpracowac.
ja jutro znowu bede dzwonic, mailowac.
burmistrz - tel. (0-61) 640-40-40
e-mail: wrzesnia@wrzesnia.pl

wojewódzki lek wet poznań - Wojewódzki Inspektorat Weterynarii
ul. Grunwaldzka 250
60-166 Poznań
tel.: 0-61 868-93-47
fax: 0-61 868-45-31
E-mail: poznan.wiw@wetgiw.gov.pl

powiatowy lek wet wrzesnia - tel. 061 436 19 38
faks (z numerem kierunkowym) 061 640 29 16
e-mail wrzesnia.piw@wetgiw.gov.pl

a w spr Białogardu
INSPEKCJA WETERYNARYJNA
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie
tel. (091) 48 98 200 faks: (091) 48 98 255
e-mail: sekretariat@wiw.szczecin.pl
Tomasz Grupiński tel. 91 48 98 231 i 501 731 731

Posted

[quote name='grzenka']Czy ktoś pisał do mediów ogólnopolskich, jak np:TVN Uwaga czy do Polsatu?Jedyny sposób na zatrzymanie tej machiny smierci psów jest upublicznienie tego w mediach ogólnopolskich.To jedyna rzecz jaka działa obecnie na władzę, tylko tego się boją, przykładem chocby Dyminy gdzie przez wiele lat nic się nie dawało zrobić, a jednak się udało.
To ja jeszcze przypomnę bo to BARDZO WAŻNE!!!

Posted

EH co do kota mam ok 8/9 wiec spokojnie MyszkMiki CO ZE STRONKA? czy dodasz psy do adopcji ?

[quote name='Jaro']Popieram i z chęciom pożyczę swojego osobistego kota do pogonienia.
A tak swoją drogą MyszkaMiki jeżeli nie poczuwasz się do winy to dlaczego nie pomagasz w identyfikacji psów? Teraz jest to bardzo potrzebne. Czy masz jakieś zdjęcia psiaków które nie zamieściłaś na stronie internetowej. A może dysponujesz opisami imionami psów itd. W końcu jak prowadziłaś stronę internetową to powinnaś najbardziej orientować się i znać wszystkie psy ze schroniska. Czy byłaś w schronie po wywózce 17 psiaków? Czy wiesz które wywieźli? Czy masz udokumentowane inne psy? Jeżeli nie czy porobiłaś zdjęcia pozostałym biedakom co grozi im wywózka do mordowni? Tak to interpretuję, że nie wypowiadasz się na dogo na tym wątku ale swoje robisz co do ciebe należy.[/QUOTE]

Posted

Jak się nic nie wydarzy w czwartek będę w schronisku razem z Kasimaga, aby powyciągać je na wybieg i porobić lepsze zdjęcia do ogłoszeń oraz lepiej je poznać po za kratami.

Posted

Nie ustajemy w działaniach.Nasza koleżanka była znów we Wrześni a ja wydzwaniałam do senatora z Gniezna, z którym umówiłam się wcześniej.Poszły pisma i zapytania o Umowę i wiele innych.Piszemy i piszemy.Mamy ponoć podjąć rozmowy Okrągłego Stołu.Nie wierzę w to, bo wielokrotnie zostaliśmy oszukani a psy wyjechały, Marysia została uśpiona.Myslę, że zrobimy marsz we Wrześni i będziemy pisali petycje, aby Wrzesnia nie była miastem prawyborów.Wstyd, aby takie miast reprezentowało całą Polskę.Własciwie dlaczego? Jest tyle pięknych miast i ekologicznych? Wczoraj wzięłyśmy następnego chorego pieska, starszego, który ledwo co trzymał się na nogach.Koleżanka była w Poznaniu na 3 godz.kroplówce i trochę się polepszyło.Pies niby był na kwarantannie, ale absolutnie nic mu nie pomogli.Oni chyba czekają, aby psy odchodziły.Prawdziwa umieralnia.Jeden z psów tylko leży.Ata sprawdź dokładnie co z nim, chyba, ze ja będę prędzej.Może w środę.

Posted

Zgłosiły się gazety, co dalej? Piszemy do Telewizji.Wydaje mi się, że oni teraz specjalnie nie pomagają psom, aby zaoszczędzić każde tysiąc za psa.To nie są ludzie.Dlaczego nie zaproponowali innym dobrym schroniskom , aby wzięły po parę piesków za tą sama cenę co Harłcz? Może każde schronisko wziełoby po 5 lub 10 piesków, a nie całe 100 biduli?

Posted

W schronie był dośc długo pies w typie tollera. BYł bardzo fajny, łagodny. Siedział w nowej części w tym rogu (zasłonięte boksy) . Więc jest pretendentem do Harłacza... o ile już nie pojechał...

P.S kiedy ostatnio tam byłam nie chciał wyjść z budy bo siedział z jakimś dominantem!

Posted

Ciekawe, jak z tym wszystkim czuje się pan, który był w schronisku? A nie mógł to powiedzieć wcześniej aby ratować psy? życzę mu wszystkiego czego innym nie życzy,....Pana ze Staży Miejskiej także należałoby ocenić jako karierowicza i człowieka bez zasad.Skoro mamy takich strażników, to wszystkiego najlepszego dla Wrześni.Wszyscy z PO, gratulacje.

Posted

[quote name='sunshine']W schronie był dośc długo pies w typie tollera. BYł bardzo fajny, łagodny. Siedział w nowej części w tym rogu (zasłonięte boksy) . Więc jest pretendentem do Harłacza... o ile już nie pojechał...

P.S kiedy ostatnio tam byłam nie chciał wyjść z budy bo siedział z jakimś dominantem![/QUOTE]

On siedział w rogu z takim małym czarnym, na szczęście obydwa są już w najlepszych rękach ;)

Posted

Czy petycja jest pisana? Ja mogę pomóc. Jeżeli jesteście umówieni z senatorem Gruszczyńskim - niech was nie zwiedzie dobrym PR! - ma lata doświadczeń!
Czy ktoś sprawdza przetarg? Czy w docelowym miejscu psów nie działa TOZ? Może by się z nimi skontaktować?

Wierzę, że działacie. Tak wiele już zrobiliście.

Zastanawiam się nad plakatami A4 na uczelniach, w szkołach, sklepach ZOO z konkretnymi psiakami, że szukają domu - mogę wydrukować, porozwieszać w G-nie, zrobic Allegro - ale czy to nie będzie tak, że 'promujemy psa', a psa juz nie ma?

Od początku, kiedy chciałam działać wolontaryjnie przy schronisku, myślałam o takim działaniu, by poznac psiaki, ułatwić im wyjscie zza krat - jak się skończyło?:shake:

Dziś porozsyłałam - jako szary obywatel zainteresowany sprawą - kilka @ do różnych redakcji z krótkim info o problemie wrzesińskim. Zobaczymy...

Posted

[quote name='mili_vanilli']Czy petycja jest pisana? Ja mogę pomóc. Jeżeli jesteście umówieni z senatorem Gruszczyńskim - niech was nie zwiedzie dobrym PR! - ma lata doświadczeń!
Czy ktoś sprawdza przetarg? Czy w docelowym miejscu psów nie działa TOZ? Może by się z nimi skontaktować?

Wierzę, że działacie. Tak wiele już zrobiliście.[/QUOTE]

Skontaktuj sie z Haski na pw ;), a TOZ, to ja i Ola z Gniezna:oops:

Posted

Czy nie uczciwiej powiedzieć, że te 100 psów = ok. sto tysięcy (x kilka gmin?) to cena masowej eutanazji?
Tak trzeba by ukazać problem.

I faktycznie - zostanie (co u niektórych...) tylko niesmak. Sprawa we Wrzesni się rozmyje...

Czy ten link się tu pojawiał? Schronisko p. Harłacza na tym forum. Zaczęło się od ideałów, skończyło na trzepaniu kasy...
http://www.dogomania.pl/threads/28160-Wzorcowe-schronisko-P.Harłacza/page13

Czy to ten sam pan?! Na zdjęciu drugi uczestnik zajscia (bijatyka w przerwie sesji)
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100929/BIALOGARD/153591197
Tu całkiem aktualne
Radny Harłacz ukarany za pomówienie posła Strzałkowskiego
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110505/BIALOGARD/449345766

Posted

Cieszę się, że będzie pisana. Warto zadbać przed wysłaniem, by nie było w niej błędów ortograficznych i interpunkcyjnych. To ważne. Mogę (np. stylistycznie) pomóc.

Z tego co wyczytałam na innym forum, konkrety są:

Prowadzone przez Jerzego Harłacza „schronisko” nie spełnia wymagań określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004r.w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenie schronisk dla zwierząt, a mianowicie:

1.brak wydzielonego pomieszczenia do wykonywania zabiegów leczniczych
2.brak izolacji zwierząt chorych
3.nie oddziela się samców od samic, matek ze szczeniętami
4.brak chłodni do czasowego przetrzymywania zwłok, schronisko nie posiada spalarni zwłok
5.nie zapewnia się możliwości swobodnego poruszania zwierząt (w małych klatkach przeznaczonych dla 2 - 4 psów stłoczonych jest od 10 – 22 psów)
6.nie zapewniony jest dostęp do wody zdatnej do picia
7.odnośnie wymaganej przepisami dokumentacji nie możemy się wypowiedzieć ponieważ nie udostępniono jej nam

- to z pokontrolnych wniosków TOZ Koszalin. Napisałam tam @ czy podpiszą się pod tym imieniem i nazwiskiem.

Takie informacje trzeba lokalnie i ogólnopolsko nagłasniać - KONKRETY. I to powinno wg mnie znaleźć się w petycji. Pytanie tylko, czy nie warto zrobić petycji dot. nie tyle samej Wrzesnia, ale właśnie działalnosci p. Harłacza - ogólnopolskiej.