Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jak dotrzeć do osoby która mogłaby to zrobić? Jest nas wiele na wątku, może ma ktoś pomysł? Ta petycja już powinna krążyć i ludzie powinni się podpisywać.

Posted

Jak to co!!!!!!!! Mają wiecej mozliwości niż prywatna osoba i większą siłę przebicia. Byłem na proteście i przepraszam, ale wśród ludzi którzy poświecili swój czas i marzli 3 maja nie widziałem żadnej organizacji prozwierzęcej. Może się mylę- była jakaś?

W takich sytuacjach gdy łamne są prawa zwierząt wypadałoby żeby organizacje takie stały murem za zwierzętami i wspierały doświadczeniem i wolą walki nas ludzi, którzy po prostu kochają zwierzęta.

Posted

[quote name='aanka']Coś chyba powinny zrobić . A co robiły w Kielcach np.[/QUOTE]
Manife zrobily ale to za malo. W Kielcach nie usiadly na laurach ani przed ani po manifie, ale wlasnie, nekaly wladze wszelkimi sposobami. Informowalam zeby skontaktowaly sie z Potter, z ewab, od nich mogly uzyskac najwiecej inforamcji.

Posted

No własnie .Smutne to bardzo. My przecież nie znamy tak dobrze przepisów , niuansów i trybów postępowań ,czy czego tam jeszcze ., różnych sposobów , no nie wiem .......Na choinkę One są wogóle .
Ja walczę o psy prawie fizycznie .. inaczej , nie umię . Staram się je doprowadzić do normalności do tego ,aby mogły iść do adopcji .. Własne ręce nadstawiam na pogryzienia, nie daję za wygraną ,ze pies nieadopcyjny np ... Siedzę w boksie z psami wylęknionymi , agresywnymi , przymierzam się do założenia kagańca amstaffowi po przejściach tygodniami , bo nie da rady inaczej . staram się je zrozumieć , chodzę z nim ,rozmawiam , uczę życia ,czytam o behawiorystyce , robimy co możemy . Nawet uciekam przed wywozem z psem -tak to prawda . Z Apaczem tak było .Teraz zamiast igły np ma dom . Wy robcie co do Was należy . Zapomniałam o sprzątaniu kupek , gnoju itp......

Posted

Można spróbować. Ale nie jedna organizacja np. Viva, Fundacją Zwierzę Nie Jest Rzeczą, Sandomierskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt, PRO ANIMALS, TOZ-y , my i inn., Mozna napisać petycję do ; wojewodów, do głównego lekarza weterynarii Janusz Związka do Ministerstwa Rolnictwa i do Ministerstwa Ochrony Środowiska, niestety zlikwidowano stanowsko rzecznika d/s spraw zwierząt w kancelarii prezydent a szkoda. Potrzebne dane z jakich gmin są wywożone masowo psy do Bialogardu i Wojtyszek ,Korabiewic ( to jako przykład ) ile gmin z takimi miejscami podpisuje umowy , ile zwierząt "zagineło" i ile "uciekło" . Część danych o liczbie zwierzat przekazanych przez gminy, itp. itd., mamy w Argosie zrobionych przez Pana T. Wypycha . Im więcej danych, przykładów tym bardziej to będzie wiarygodne. I nie tylko organizacje maja sie podpisać ale wszyscy wolotariusze i osoby wspierające i np. weterynarze ,którzy z takimi procederami się nie zgadzają. Wiele osób wzieło zwierzęta z takich umieralni jak np. Białogard - opisy ich stanu, zdjęcia też by się tu przydały. I nie tylko o Białogardzie, o wszystkich pseudoschroniskach, O "złotym psim interesie " za publiczne , nasze pieniądze, dokonywanej esterminacji zwierząt - bezkarnie!!!
To propozycja co można.
Można jeszcze dodać aby wreszcie był nakaz , bezwględny ; sterylizacja każdego zwierzęcia jakie trafia do schroniska . i m.in na to winny wykładac środki gminy. I żadne jednorazowe opłaty za pobyt psa w schronisku! Jednorazowo to za; sterylizacje/kastracje , komplet szczepien, odrobaczenie, odpchlenie i zachipowanie oraz zalożona książeczka szczepien i karta ewidencyjna ; zdjęcie ,opis. I Kontrole co 1 m-c i nie tylko w udziałem plw i np. przedstawiciela okolicznych władz ale i przedstawicieli wolontariuszy i organizacji prozwierzęcej. Żadne zwierzę nie powinno być wydane do adopcji bez sterylizacji czy kastracji, a są niestety i to ze schronisk dotowanych w całości z budżetu miasta! Pisze nieco chaotycznie, ale jestem kosmicznie wk.........a, zbulwersowana. Gdzie sie nie ruszy, nie obejrzy - dramat zwierząt . Tu psy, tam koty, gdzie indziej konie i inne. Ewa

Posted

[quote name='Jaro']Jak to co!!!!!!!! Mają wiecej mozliwości niż prywatna osoba i większą siłę przebicia. Byłem na proteście i przepraszam, ale wśród ludzi którzy poświecili swój czas i marzli 3 maja nie widziałem żadnej organizacji prozwierzęcej. Może się mylę- była jakaś?

W takich sytuacjach gdy łamne są prawa zwierząt wypadałoby żeby organizacje takie stały murem za zwierzętami i wspierały doświadczeniem i wolą walki nas ludzi, którzy po prostu kochają zwierzęta.[/QUOTE]
Wydaje mi sie ze byly osoby z org. to chyba one zorganizowaly manife, ale raczej maja male doswiadczenie a nie skorzystaly z pomocy org. i doswiadczenia org z Kielc.

Posted

[quote name='huski']słuchajcie, były dziewczyny we wrześni i brakuje 17 psów, zostały cichaczem wywiezione do harłacza. Kiedy to zrobił ten krwiopijca nie wiadomo, chyba w nocy.[/quote]
czy ktos ci to powiedział, gdzie sa psy i ile pojechało???

Posted

Przede wszystkim zabrakło w tym wszystkim czasu... do mnie jeszcze nie dociera, że 17 psiaków wyjechało na rzeź. ...
Dzisiaj usłyszałam, że podobno ktoś z TOZ był niedawno w Białogardzie i zobaczył ogromna poprawę warunków ....

Posted

[quote name='ata']Przede wszystkim zabrakło w tym wszystkim czasu... do mnie jeszcze nie dociera, że 17 psiaków wyjechało na rzeź. ...
Dzisiaj usłyszałam, że podobno ktoś z TOZ był niedawno w Białogardzie i zobaczył ogromna poprawę warunków ....[/QUOTE]
Prosze, blagam i Ty w to wierzysz???

Posted

[quote name='Jaro']Ludzie kto może zająć się tą petycją? To jest bardzo ważne!!! Pomóżcie!!![/QUOTE]

Nam pomogły Bernardyny w potrzebie w tej kwestii - w kwestii nagłośnienia sprawy na FB, petycję chyba (bo pewna nie jestem) przygotowała Potter albo Maddalena (ma bana). Tu jest troche inna sytuacja niż u nas...u nas były mordowane zwierzaki, zagryzały się na oczach osób z zewnątrz, umierały na ich oczach...były zdjęcia, filmiki...to ludzi ruszyło - gdyby tego nie było, gdyby były tylko opowieści o tym...pewnie dalej tkwiłybyśmy w tym chorym świecie i tylko my wiedziałybysmy jak tam było/jest źle...

a tu - w sumie nie ma nic oprócz informacji, ze zwierzaki są wywożone do Białogardu...i ktoś obcy, nie mający pojęcia jak tam jest nie zobaczy w tym nic złego...

i tak jak Ada-jeje mi kiedyś mówiła - dowody, dowody i tylko dowody - w każdej postaci - są potrzebne!!! nikt nie powiedział, ze będzie lekko niestety:( to jest cholernie ciężki kawałek chleba - pokazać debilom, ze pies to nie rzecz i nie należy traktować je jako smieci - rzeczy niepotrzebne, z którymi należy zrobić porządek - czyt. zutylizować!!!

Posted

taaaa moje znajoma tez była niedawno u harłacza, chyba miała inne okulary........
TOZ tamtejszy najadł się szaleju, nie wiem czy to przekupstwo czy jakas manipulacja, pan H jest sprawnym czarusiem i może zdołał ich omotać,

Posted

[quote name='Ada-jeje']Prosze, blagam i Ty w to wierzysz???[/QUOTE]

Niestety nie .... dowiedziałam się od reporterów wrzesińskich...

Posted

co to jest z tymi kontrolami ? PLW idzie w zasadzie tam gdzie go zaprowadzą, a można ślicznie wycacać te i owe pomieszczenia, pieseczki też....Ostatnio ( w marcu br) Asystenta PLW przeciągneliśmy po WSZYSTKICH pomieszczeniach . Wcześniej Pani asystentka PLW ( listopad 2009 )odziana w kosmiczny strój i zaopatrzona w maske co rusz ... och jak tu brzydko pachnie, chyba pomyliła miejsca to nie Sephora. a Jej kolega stał ... za bramą !!! Najwyraźniej sie bał . Tak naprawde nawciskać kitu było można co niemiara i stworzyć idyllyczny wręcz obrazek. Tylko nasze naciski spowodowały naprawde rzetelna kontrolę , a wcale nie musiałysmy wpuszczać , nie mamy statusu schroniska. Więc jak to wygląda gdzie indziej , gdzie się chce i ma co ukryć ? Ewa

Posted

[quote name='xxxx52']Co sie stanie z tymi psami ,zgina bez sladu jak zwykle ,co za bandytyzm.jak mozna takiego kierownika i burmistrza akceptowac?
Juz widze jak te 400 km jechaly ?czy wszastkie dojechaly zywe?
To sa p............... nie licza sie nie tylko z ludzmi ,ale i nie licza sie ze zwierzetami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/QUOTE]
O to xxx sie bądz spokojny,że nawet jak dojechały zywcem to i tak szybko je wykonczą!!Po to tam je "władza" wyslała.Zupełnie jak gestapo.A interes sie kreci....

Posted

Ta , kontrole .U nas w Bolesławcu facet sobie budę z psem przeniósł . NA CZYSTĄ TRAWKĘ I INSPEKCJA UWIERZYŁA - BO CHCIAŁA UWIERZYĆ W BZDURY . Osobiście chodziłam dp psa w nocy , zakradałam się ukradkiem . Robiłam zdjęcia , nakręciliśmy filmik z odpadami , spleśniałym żarciem , szkłami w jedzeniu i tp , wielkim guzem na brzuszku . Inspekcja przyszła , i poszła sobie . a obok była syfiasta buda i posesja - - prawdziwa . Sprawa i tak trafiła do prokuratury ,ale umorzono - jakby inaczej . Psa zabili gnoje ....... a obiecałam mu ,że go uratuję :-(:shake:.........................

Posted

Owszem, można zrobić jeszcze jeden protest. Jak ma być widać organizacje prozwierzęce, to dobrze by było, żeby były "umundurowane" - sporo organizacji ma ciuchy ze swoim logiem itp, byłoby je wtedy z daleka widać. Ale oczywiście same protesty nie wystarczą...

Spróbujcie skontaktować się z Biurem Ochrony Zwierząt - mają dobrych prawników, może coś pomogą. Dzięki nim w naszym mieście to organizacja prozwierzęca zarządza miejskim schroniskiem. http://www.boz.org.pl/

Posted

[quote name='Drzagodha']Jest ktoś w stanie sprawdzić, czy w schronisku jest bernardynka Lena? Dla małej na 90% będzie dom...[/QUOTE]

Czy domek nadal czeka na Lenę?

Posted

Kolezanka byla swiadkiem zagryzienia psa w tym schronisku,lezal niezywy w budzie ,zrobila zdjecia ,pokazala kierownikowi schroniska ,a on przekazal ,ze te zrobione zdjecia nie sa z jego schroniska.Na szczescie nie byla sama i ma swiadlka.