Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='zuzolina']bosh jaka masakra!!! Dzwońcie do TVN'u. oni teraz są chętni na takie tematy. Na pewno przyjadą!! Wkurza mnie na maxa że schroniska w Polsce są prowadzone przez niekompetentnych kretynów którzy patrzą tylko na własne dooopska.:angryy: To jest kolejne schronisko które nie chce wolontariatu a przecież wolontariat to podstawa egzystencji takiego miejsca!!! I jeszcze teraz chcą je zlikwidować...:mad:ehh czy jest w ogóle jakis wątek zbiorczy dla psów wrzesińskich?
Mówie wam dzwońcie do TVN'u:evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/QUOTE]

No właśnie, jak schron mo,ze egzystowac bez wolontariuszy? Przecież tacy ludzie tyle robią dla psiaków! Schrony w Polsce to zazwyczaj niestety wielka porażka :(
Trzeba coś zrobić, tak żeby zostawili psinki w spokoju!!

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaglądam na zaproszenie.
Przepraszam ale nie czytałam całego wątku.
Ja chętnie bym przyjechała ale kurcze nie mam jak -z okolic Poznania jestem i niby niedaleko ale transportu brak : /
Dobry pomysł z tą telewizją, trzeba to nagłośnić!

Posted

[quote name='Szyna13222']Zaglądam na zaproszenie.
Ja chętnie bym przyjechała ale kurcze nie mam jak -z okolic Poznania jestem i niby niedaleko ale transportu brak : /
Dobry pomysł z tą telewizją, trzeba to nagłośnić![/QUOTE]

Wątek jest krótki, warto go przeczytać !

Posted

a ja przeczytałam, zgroza!!! może i na koncercie Dżemu warto stanąć z jakimś rzucającym się w oczy transparentem i pchać się w kamery dziennikarzom?
może też ulotki rozdawać ludziom? na takim spędzie można wiele osób zainteresować tematem, można też zbierać podpisy ludzi pod listem czy petycją - polecam

wiem że mało czasu na przygotowanie niestety, ja mam do was bardzo daleko, ale jak słyszę o harłaczowym białogardzie to mi się coś robi, moja Petra stamtąd wyciągnięta, z ranami po gryzieniu się o jedzenie, bez ewidencji, bez szczepień, odrobaczania, bez sterylki, z ogromnymi lękami - z pewnością jej tam opiekunowie nie rozpieszczali, z dużym prawdopodobieństwem oblewali wodą ze szlaufa, zęby zjechane na kościach, nie pozwólcie tam oddać psów!!!

udostepniłam na fb , nie wiem co jeszcze mogę

Posted

Można by ale tu potrzeba więcej ludzi... na trójkę napaleńców nikt uwagi nie zwróci.

A jak ładnie napisali w gazecie? "dla dobra zwierząt...." gdzie to dobro?!

Posted

Nie jest tak źle, może nas być trochę osób.Na rynku parę osób i pod schroniskiem .Mamy transparenty, zdjęcia super schroniska i zapytamy się mieszkańców Wrześni, czy chcieliby, aby ich pies, kiedy się zagubi był tam odwieziony.I czy pojadą 400 km, aby szukać swojego pupila, jeżeli przeżyje do ich przyjazdu.Mówię wam, chodzi o ziemię pod schroniskiem, to jest ten kąsek, po to likwidują schronisko a nowego nie chce się im budować, bo po co, dla odpadu czyli psów? Lepiej zapłacić za odłowienie i mieć święty spokój.Takich mamy burmistrzów.Wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ciekawa jestem, czy ludzie z Wrześni wiedzą, jak zarządza ich podatkami.

Posted

świetny pomyłs ze zdjęciami schroniska, jeszcze kilka faktów i statystyk odnośnie białogardu, plus retoryczne pytanie: czy władze wrześni sprawdziły warunki to miejsce? plus zestawienie obietnic przedwyborczych - jakis cytat może z gazety i aktualnej decyzji.
bardzo Wam kibicuję Huski!

Posted

[quote name='Szyna13222']Zaglądam na zaproszenie.
Dobry pomysł z tą telewizją, trzeba to nagłośnić![/QUOTE]

Z Poznania ,albo przez Poznan pojada osoby do Wrzesni zabierz sie z nimi.
napisz do ata ,moze da Tobie kontakt do tych osob Pani Mari czy dwoch Pan Elzbiet ,one jada autami z Poznania.

Posted

[quote name='Scooby_Doo'][COLOR=red][B]stworzcie wydarzenie w faceboooku w ten sposob zbierzecie najwieksza ilosc osob.............[/B][/COLOR][/QUOTE]

Są już 3y wydarzenia zakładane przez różne osoby !!!

Posted

Nie wiem, czy ktoś zrobił to już wcześniej, napisałem do TVN:
"
Błagamy Was o pomoc - Pikieta w sprawie likwidacji schroniska dla zwierząt we Wrześni (wielkopolska) 3 maja 2011

Prosimy o pomoc i wsparcie w działaniu

"Pikieta odbędzie się 3 maja o godz.11.00 na Rynku we Wrześni.Tam jest Urząd Miasta i urzęduje burmistrz, który sprzedał psy do najgorszego schroniska w Polsce po Wojtyszkach. Liczę, że ludzie nie zawiodą, burmistrz już wie, otrzymał zawiadomienie. Szykujemy transparenty."

Jeśli jest w TVN chociaż jedna osoba, która rozumie los i cierpienie zwierząt, jestem pewien, że nam pomożecie. Prosimy Was o pomoc poprzez zainteresowanie się i nagłośnienie tego, co dzieje się we Wrześni.
Władze Wrześni likwidują jedyne w powiecie schronisko dla zwierząt. Zwierzęta mają być albo już zostały sprzedane do "rzeźnika" z Białogardu. Cała sprawa została opisana na "naszym" forum "dogomanii" oto link: [url]http://www.dogomania.pl/threads/205156-Apel-o-pomoc-dla-schroniska-we-Wrze%C5%9Bni!-Chc%C4%85-je-zamkn%C4%85%C4%87-i-pozby%C4%87-si%C4%99-problemu-ps%C3%B3w[/url]

Poza tym, żeby zrozumieć moje określenie "rzeźnik z Białogardu", proszę o zapoznanie się z treścią poniższego filmu: [url]http://www.gawex.pl/informacje/wideo/283[/url]

Jeszcze raz proszę Was o obecność i pomoc."

Posted

zapisuję, przepraszam nie przeczytam wątku bo nie mam czasu, macie juz jakiś list który można skopiować i wysłać?
ookami myślę o jakiś gazetach ale hmmm... nie wiem jakich niestety ostatnio na wątku Farta miał TVN pomóc i nie pomógł bo dziennikarka stwierdziła że ludzie którzy maltretowali psa sami są biedni bo są chorzy...... Ale może ten temat przypasuje...

Posted

Burmistrz: [EMAIL="burmistrz@wrzesnia.pl"]burmistrz@wrzesnia.pl[/EMAIL]
Zastępca Burmistrza: [EMAIL="jan.maciejewski@wrzesnia.pl"]jan.maciejewski@wrzesnia.pl[/EMAIL]
Kierownik schroniska: [EMAIL="straz@wrzesnia.pl"][SIZE=2]straz@wrzesnia.pl[/SIZE][/EMAIL] lub [EMAIL="wrzesnia@wrzesnia.pl"]wrzesnia@wrzesnia.pl[/EMAIL]

Z naszej strony został wysłany następujący List Otwarty:
[RIGHT][RIGHT][FONT=Verdana][SIZE=2][I]29 marca 2011 r.[/I][/SIZE][/FONT][/RIGHT]
[/RIGHT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][I]Członkowie Pogotowia dla Zwierząt z Trzcianki
Członkowie Zwierzęta i my z Poznania
Osoby czynnie walczące w obronie praw zwierząt

[/I][/SIZE][/FONT] [CENTER][CENTER][FONT=Verdana][SIZE=2][I][B][B]LIST OTWARTY[/B][/B][/I][/SIZE][/FONT][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][FONT=Verdana][SIZE=2][I]W SPRAWIE CHĘCI ZAMKNIĘCIA [/I][/SIZE][/FONT][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][FONT=Verdana][SIZE=2][I]SCHRONISKA DLA BEZDOMNYCH ZWIERZĄT WE WRZEŚNI[/I][/SIZE][/FONT][/CENTER]
[/CENTER]
[FONT=Verdana][SIZE=2][I]

Jako osoby czynnie działające na rzecz ochrony praw zwierząt zwracamy się z prośbą o niezamykanie schroniska we Wrześni. Chcielibyśmy zwrócić uwagę władz i mieszkańców gminy Września, że jest to jedyna taka placówka w okolicy. Najbliższe schronisko w Gnieźnie jest przeznaczone na maksymalnie 60 psów, więc nie jest fizycznie w stanie pomieścić psów z powiatu wrzesińskiego. Pozostałe schroniska nie są zainteresowane stałą współpracą. Uważamy, że pomysł zamknięcia schroniska sprowadza się do potraktowania zwierząt jako odpadu komunalnego. Ogłoszenie przetargu nieograniczonego nr 70905-2011 „Przejęcie do schroniska bezdomnych psów obecnie przebywających w schronisku Gminy Września” jest przez nas uznawane jako chęć pozbycia się problemu pod postacią schroniska. Zwierzęta potraktowane zostały w tym wypadku przedmiotowo jako problem, który należy zlikwidować. Takiego typu działanie nie powinno być podejmowane przez jednostkę samorządową ponieważ źle świadczy o priorytetach wyznawanych przez władze Wrześni. O istnieniu problemu dotyczącego opieki nad psami świadczy brak odzewu na ogłoszony przetarg „Przyjęcie i utrzymywanie w schronisku bezdomnych psów odławianych z terenu Gminy Września”.
Gmina posiada środki finansowe na imprezy publiczne np. Juwenalia, organizację parków oraz obiektów sportowo-rekreacyjnych, ale nie na opiekę nad bezdomnymi zwierzętami. Wstyd dla 40 tysięcznego miasta, aby traktować temat bezdomności jako problem niszowy i natychmiastowo do zlikwidowania. Za mało środków uwzględniono w budżecie miasta i gminy Września na właściwe prowadzenie schroniska. Każdy pies musi być wyleczony, nakarmiony, wysterylizowany i zaczipowany, niestety przekazane środki finansowe nie są wystarczające. Całym schroniskiem zajmuje się jeden człowiek, który przewozi zwierzęta, karmi je, sprząta kojce, zajmuje się kuchnią i administracją. Dla porównania chcielibyśmy zaznaczyć, że Szamotuły są mniejszym miastem, a stworzyły schronisko jako część Przyrodniczego Parku Edukacyjnego. Za jego utrzymanie gmina Szamotuły płaci na poziomie 100.000pln rocznie na 60 psów. Schronisko zarządzane jest przez stowarzyszenie pro zwierzęce i jest znane z prężnego działania z stowarzyszeniami za granicą. Gmina i miasto Września utrzymują partnerskie kontakty z Garbsen w Niemczech i Nottingham w Wielkiej Brytanii. Jest to wielka szansa dla władz gminy i schroniska, aby zapoznać się jak wygląda rozwiązanie problemu bezdomnych zwierząt za granicami Polski. Liczymy, że decyzja o zamknięciu schroniska zostanie ponownie przemyślana. Placówka przy prawidłowym zarządzaniu może być jedną z pokazowych na terenie województwa wielkopolskiego. Nakłady finansowe, które należy ponieść w takim wypadku są zdecydowanie niższe niż budowa nowego schroniska. Dodatkowo proponujemy przekazanie schroniska pod opiekę organizacji, której statutowym celem jest działanie na rzecz zwierząt. Na terenie schroniska od dłuższego czasu działają ludzie, którzy codziennie opiekują się psami bezdomnymi poświęcając im serce i czas w formie wolontariatu. Przy wykorzystaniu ich pomocy więcej pieniędzy trafi na potrzeby unowocześnienia schroniska. I pamiętajmy, że miarą człowieczeństwa jest stosunek do zwierząt.

powyżej masz maile, nie zapomnij się podpisać ;)
[/I][/SIZE][/FONT]

Posted

Aha..no ja właśnie też nie wiem do jakiej uderzyć gazety. A petycje ktoś może zrobił..umie zrobić? Hej, a sprawa dla reportera? Czy nie bardzo...?