Zosia123 Posted February 25, 2013 Author Posted February 25, 2013 Psy piękne, Wolf! :) Może Reksio też nabierze futra - na razie jest prawie łysy i jeszcze z niego wyłazi... No ale wiosna idzie, to ma prawo :) Zuziu, dzięki za podpowiedź! Ja na razie kupuję Boscha Sensitive, niestety bezpośrednio u weterynarza, co wychodzi 200 zł za worek - z rabatem :( ... Widziałam że w Krakvecie mają tego samego Boscha za 139 zł, tylko zastanawiam się, jak to jest możliwe i czy przypadkiem to nie jest jakaś podróba... Mam zamiar zamówić jeden taki worek (popatrzę gdzie jeszcze mają Boscha, może jednak nie w Krakvecie) i przeanalizować te kulki, czy są takie same. Z Royalem mam niestety niedobre doświadczenie i jestem na 99% pewna, że ostatni worek Royala, który zamówiłam w Krakvecie, to nie był prawdziwy Royal... Póki co wolałabym nie zmieniać Reksiowi karmy, bo widać, że dobrze ją toleruje. Byliśmy dzisiaj u weterynarza i znowu się zważyliśmy. Dzisiaj Reksio waży 38 kg, czyli przez ostatni tydzień przybrał na wadze 1 kg. Wydaje mi się, że powinniśmy dojść do 40 kg, bo on jeszcze trochę chudawy jest, chociaż już jak się go głaszcze, to można wyczuć przyjemną warstewkę tłuszczu - to nie są już same żeberka. Ale więcej już nie wolno mu ważyć, ze względu na stawy. Od trzech dni nie podaję mu enzymu i kupy są dobre. Pani weterynarz powiedziała, że to pewnie dlatego, że ma monotonną dietę (tylko Bosch, nic więcej) i dlatego, że je o stałych porach. A jeśli jedzenie jest podawane o stałych porach, to mózg reguluje wydzielanie enzymów. Wolf - damy Ci może 2 worki tego Boscha na rozpęd i będziecie mogli stopniowo przejść na gotowane. U pani Ewy jadł gotowane i kupy miał dobre. Dlatego jest bardzo możliwe, że będzie mógł jeść gotowane. Ja nie gotuję z dwóch powodów: 1. karma gotowa jest pewna pod tym względem, że pies nie ma nigdy biegunek (a wstawanie w nocy i galopowanie z czworką na dwór to jest coś, o czym jakoś nie marzę); 2. nie mam siły i czasu gotować regularnie dla czterech wielkopsów. Kupiłam mu ten koński preparat na stawy. To znaczy rozdzielę to na pół i połowę będzie dostawał Sułtan. Ten środek jest niezwykle wydajny, owczarkowi podaje się ok. 2 ml, a w butelce jest 1 litr. Kochana pani weterynarz policzyła mi po cenie hurtowej, tzn. 280 zł za butelkę. Czyli 140 zł za Reksiową część. Teraz uszy: ucholce są prawie dobre. Antybiotyk odstawiliśmy teraz tylko trzeba mu wlewać taki płyn regulujący grzybki w uszach. Płyn kosztuje niestety 50 zł, ale też powinien na długo starczyć, bo wlewa się tylko po kilka kropelek dziennie, a jak będzie dobrze to nawet co drugi dzień. I wiecie co? Wydaje mi się, że on teraz lepiej słyszy! Jak gwizdnę na spacerze to bardzo często reaguje! Wspominałam kiedyś jeszcze, ze Reks ma opuchnięte dziąsła i gulki na szyi. W dziąśle siedzi ząb i dlatego jest gulka, ale nie boli go to absolutnie, więc nie ma problemu. Gulki na szyi są to zdaniem weterynarza prawdopodobnie stare krwiaki - być może z okresu walk z Onkiem. Tego też nie ma sensu ruszać, zwłaszcza że go to też najwyraźniej nie boli. Oto dowody dzisiejszej działalności: [IMG]http://i1130.photobucket.com/albums/m534/zofiazosia123/a1_zps5ff6cabc.jpg?t=1361788549[/IMG] [IMG]http://i1130.photobucket.com/albums/m534/zofiazosia123/a2_zpsfad47321.jpg?t=1361788610[/IMG] [IMG]http://i1130.photobucket.com/albums/m534/zofiazosia123/a3_zps70d4ced3.jpg?t=1361788667[/IMG] Quote
Zosia123 Posted February 25, 2013 Author Posted February 25, 2013 [IMG]http://i1130.photobucket.com/albums/m534/zofiazosia123/a4_zpsbe9c345d.jpg?t=1361788725[/IMG] Quote
Zosia123 Posted February 25, 2013 Author Posted February 25, 2013 Kocurku, pieniążki są oczywiście, dziękuję! :) Tobie podałam inne konto, na które rzadziej wchodzę, i stąd czasem opóźnienia w księgowaniu :) Quote
Zosia123 Posted February 25, 2013 Author Posted February 25, 2013 Jeśli chodzi o legowiska - ponieważ Reksiowi i Sułtankowi śliska podłoga nie sprzyja, zwłaszcza gdy trzeba wstać, musiałam obłożyć mieszkanie różnymi posłaniami. Część z nich to są posłania, które czekają na LiluTosi ;) Quote
LILUtosi Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 się przydały. Ten preparat dla koni to jest dobry na stawy tak? Bo tak sobie myślę ze mogłabym wziąć dla swoich staruszków: Dla Zefira, Zenka, Tora, Szarika i Yupi. Jak tak malo się podaje to łatwiej do karmy dodać. Napisz jak Ci idzie pojenie tym. Quote
Zosia123 Posted February 25, 2013 Author Posted February 25, 2013 Tak, na stawy. Zrobiłam Ci zdjęcie ulotki. Muszę jeszcze kupić w aptece małą strzykawkę, żeby móc lepiej dozować. Dostaną od jutra, bo na noc wolę nie ryzykować, gdyby coś się miało dziać (śniadanie już jadły, a obiad wydajemy o 17.00 :)). [IMG]http://i1130.photobucket.com/albums/m534/zofiazosia123/a5_zps2a01ce77.jpg?t=1361792565[/IMG] Quote
Cantadorra Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Zosiu, ja ostatni worek Royala kupiłam tanio w zooexpress i to była chamska podróba. Psy dostały totalnej sr..czki. Był koszmar. Teraz też kupuję tylko u weta. Nie dam się skusić już w necie. A Aptoflex bierze mój Barutek, onek, również dla koni. Polecam gorąco. Nie ma żadnego problemu z podawaniem, gdyż pieski same go liżą z miseczki, chyba ma dodatki smakowe. Reks wygląda bardzo ładnie :) Quote
brzośka Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Zosia, jakby Ci jeszcze tego płynu zbywało, to chętnie część dla Merlina odkupię. Mój wet tego nie ma, a w necie nie dość że jest sporo droższy, to jeszcze tylko litrowe opakowanie znalazłam, a aż tyle to mi na raz nie jest potrzebne ;) Quote
LILUtosi Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Mogę kupić w hurtowni ten środek za 261 zł tyle że w Warszawie to jak się doliczy koszty przesyłki to na to samo wyjdzie. No chyba że ktoś jeszcze będzie chciał i przesyłka się rozłoży. [TABLE="width: 601"] [TR] [TD="class: xl63, width: 30, align: right"]85[/TD] [TD="class: xl64, width: 298"]APTUS APTO-FLEX SYROP 1000 ML / EQUI[/TD] [TD="class: xl64, width: 130"]ORION CORPORATION-ORION[/TD] [TD="class: xl64, width: 45, align: right"]241,7[/TD] [TD="class: xl65, width: 57, align: right"]261,05[/TD] [TD="class: xl66, width: 41, align: right"]8,00%[/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
LILUtosi Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Jest jeszcze 500ml ale nie ma napisane tego EQUI - nie wiem czy to to samo [TABLE="width: 601"] [TR] [TD="class: xl65, width: 30, align: right"]86[/TD] [TD="class: xl66, width: 298"]APTUS APTO-FLEX SYROP 500 ML[/TD] [TD="class: xl66, width: 130"]ORION CORPORATION-ORION[/TD] [TD="class: xl66, width: 45, align: right"]81,91[/TD] [TD="class: xl67, width: 57, align: right"]88,46[/TD] [TD="class: xl68, width: 41, align: right"]8,00%[/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
wolf122 Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 [QUOTE]Kurcze nie jestem pewna ale czy jeden z Twoich piesow to Zboj.?:smile:czy pomylilam Ciebie z kims innym.[/QUOTE]-Pomyliłaś Kocurku ;) Moj Bruno to pies ,ktory zostal skazany przez niektorych "doświadczonych" owczarkarzy na smierć.Tak!!!!!Egradska coś na ten temat może napisać ale nie ma co rozwlekac tego co bylo a co jest:lol: Bruno żyje i ma się dobrze ...jak widać.A fachoffffffffffcy wszelkiej maści nadają sie do bani......Trzeba psa poznać,pobyć z nim a nie skazywać na zastrzyk,bo ...jest agresywny.Nie można oceniać skutku lecz przyczynę !!!!!!!!!!!!Fakt Bruno jest agresywny ale dla obcych,dla swoich to slodki MIŚ :loveu:Żeby już nie offtopowac u Rexa-Zosiu myslę,że z żywieniem Rexa poradzimy sobie.Masz rację,stopniowo będziemy starali się przechodzić z suchej na nasze gotowane jarzynki z wolowym plus wypelniacz.Zobaczymy co będzie tolerowal-makaron,ryż a poźniej może kaszę?Kasza jest cięzkostrawna dla psiakow z problemami ale my długo gotujemy a jak będzie tolerowal,to samo zdrowie.Chemia czyli suche karmy pojda w odstawkę.Oczywiście suplementy muszą być ale podstawa to dobre,domowe jedzenie.Ale to już moja domena (skladniki):cool3: Quote
brzośka Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 [quote name='LILUtosi']Mogę kupić w hurtowni ten środek za 261 zł tyle że w Warszawie to jak się doliczy koszty przesyłki to na to samo wyjdzie. No chyba że ktoś jeszcze będzie chciał i przesyłka się rozłoży. [TABLE="width: 601"] [TR] [TD="class: xl63, width: 30, align: right"]85[/TD] [TD="class: xl64, width: 298"]APTUS APTO-FLEX SYROP 1000 ML / EQUI[/TD] [TD="class: xl64, width: 130"]ORION CORPORATION-ORION[/TD] [TD="class: xl64, width: 45, align: right"]241,7[/TD] [TD="class: xl65, width: 57, align: right"]261,05[/TD] [TD="class: xl66, width: 41, align: right"]8,00%[/TD] [/TR] [/TABLE] [/QUOTE] [quote name='LILUtosi']Jest jeszcze 500ml ale nie ma napisane tego EQUI - nie wiem czy to to samo [TABLE="width: 601"] [TR] [TD="class: xl65, width: 30, align: right"]86[/TD] [TD="class: xl66, width: 298"]APTUS APTO-FLEX SYROP 500 ML[/TD] [TD="class: xl66, width: 130"]ORION CORPORATION-ORION[/TD] [TD="class: xl66, width: 45, align: right"]81,91[/TD] [TD="class: xl67, width: 57, align: right"]88,46[/TD] [TD="class: xl68, width: 41, align: right"]8,00%[/TD] [/TR] [/TABLE] [/QUOTE] Mnie by wystarczyło na razie to 500ml, ale nie mam pojęcia czy to "EQUI" jest ważne, czy nie... może [COLOR=#3E3E3E]Cantadorra będzie wiedzieć? a jak jednak się okaże, że to jest istotne, to się piszę na litrowe opakowanie - ja znalazłam w necie za ponad 380 zł [/COLOR]:crazyeye:[COLOR=#3E3E3E][/COLOR] Quote
Cantadorra Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Tak, to Equi jest ważne. Lilu, jak bym wzięła to opakowanie litrowe również. Możemy się Brzośka podzielić, jeśli chcesz. Quote
brzośka Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 [quote name='Cantadorra']Tak, to Equi jest ważne. Lilu, jak bym wzięła to opakowanie litrowe również. Możemy się Brzośka podzielić, jeśli chcesz.[/QUOTE] możemy :) tylko troszkę daleko od siebie jesteśmy ;) Quote
LILUtosi Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Mam nadzieje że ceny sie nie zmieniły bo dostalam tą liste jakieś dwa miesiące temu. Zastanówcie się jeszcze nad tabletami na robaki. No i co tam jeszcze chcecie - można porównać ceny. Ja będę zamawiać parę rzeczy. Quote
Zosia123 Posted February 25, 2013 Author Posted February 25, 2013 Behawiorysta także radził eutanazję Reksa tamtej pani, co go adoptowała w zeszłym roku... :( Brzośka, jak przyjedziesz na Sępolno to mogę Ci odlać 200 ml. Wyczytałam właśnie, że po otworzeniu trzeba to zużyć w ciągu 3 miesięcy. Tak się zastanawiam, czy Brunowi i Toli też nie dawać po kilka kropli, chociaż one mają niecałe 4 lata, ale tak profilaktycznie może by warto? Quote
Cantadorra Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 [quote name='brzośka']możemy :) tylko troszkę daleko od siebie jesteśmy ;)[/QUOTE] Brzośka, mogę to zamówić, odlać Tobie i wysłać. Bo ja nie zużyję litra w 3 miechy, ani Ty. Albo podjedź do Zosi. Może Tobie łatwiej :) Quote
brzośka Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 kurcze, jak to tylko 3 m-ce ważne, to faktycznie trzeba by litra na kilka psiaków kupować... :roll: Zosiu, chętnie skorzystam z Twojej propozycji, napisz mi tylko adres na pw i kiedy będziesz w domu albo ktoś z domowników; dwunożnych rzecz jasna :D) Quote
Zosia123 Posted February 26, 2013 Author Posted February 26, 2013 PW wysłane :) Dziękuję za wpłaty od Egradski i Maggie! :) Quote
Zosia123 Posted February 28, 2013 Author Posted February 28, 2013 Niestety Reks ma rozwolnienie, chociaż dostał tylko połowę dawki. Na razie nie będzie tego dostawał, priorytetem jest odkarmienie go. Quote
Cantadorra Posted February 28, 2013 Posted February 28, 2013 Zosia, a może mu podawać Kreon 2500 do karmy i wtedy zobaczysz czy ma sr...ę. Quote
Zosia123 Posted March 1, 2013 Author Posted March 1, 2013 [quote name='Cantadorra']Zosia, a może mu podawać Kreon 2500 do karmy i wtedy zobaczysz czy ma sr...ę.[/QUOTE] No dzisiaj kupolce są piękne, jak nie dostał tego preparatu. Quote
Cantadorra Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 [quote name='Zosia123']No dzisiaj kupolce są piękne, jak nie dostał tego preparatu.[/QUOTE] No tak, ale Reks zostaje bez wspomagania stawów i nie dostaje leku, który mógłby mu pomóc. To nie jest wyjście. Zosia, ja mam resztkę Gelecanu Fast, mogę Tobie wysłać, zobaczysz, jak Reks reaguje na ten proszek, który dosypuje się do karmy i podlewa wodą. To był właściwie jedyny lek z grupy wspomagaczy na stawy o działaniu także przeciwzapalnym z którego byłam zadowolona. A mój Bary też miał rozwolnienia po aptoflexie, ale po badaniach wyszedł problem z trzustką i dostaje kreon. Jak go dostaje to problem zniknął z sensacjami choćby przy zmianie karmy, po zjedzeniu kawałeczka kurczaka, czy po aptoflexie. Także Zosia, jak chcesz wypróbować inny lek nie wydając ok. 250 zł, to daj proszę znać. Quote
Recommended Posts