Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaświadczenia,to nie nasz wymysł,tylko decyzja weterynarza powiatowego,który wydaje pozwolenie na organizację w oparciu o zachorowalność na danym terenie.

Posted

Dominika i Porto napisał(a):
Hmm jakie świadectwa zdrowia ????

Dołączam się do pytania. Co to za świadectwo?
Nie wystarczy jak wszędzie książeczka zdrowia i szczepienie?

Posted

Jejku,dziewczyny,ja już o tym pisałam tyle razy,że już kolejny mi się nie chce tłumaczyc:razz: Aktualne świadectwo zdrowia,wydane przez weta na 24 godz przed wystawą.My też musimy takie mieć,jeśli jedziemy np:na warszawską

Posted

erloy napisał(a):
Dołączam się do pytania. Co to za świadectwo?
Nie wystarczy jak wszędzie książeczka zdrowia i szczepienie?

:crazyeye: Ja tam zawsze musiałam miec zaświadczenie i książeczkę... Nie przypominam sobie wystawy bez papierka :D

A poza tym kiedys mi tłumaczył mój wet żę taki "zwykły" wet nie powinien brac kasy za takie świadectwo zdrowia psa :oops: (chyba że bierze za wizytę) bo np. gdy się jedzie na zagraniczna to kasę dostaje (jakieś grosze) z Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego (czy jakoś tak) ...

Hmmm :) My się przespacerujemy do naszego weta :) w sobotę ... Hi hi pozawracac mu głowę...

Posted

Gonia napisał(a):
Zaświadczenia,to nie nasz wymysł,tylko decyzja weterynarza powiatowego,który wydaje pozwolenie na organizację w oparciu o zachorowalność na danym terenie.

Na chłopski rozum, jeżeli chodzi o zachorowalność na danym terenie, to psy z innych województw nie powinny musieć mieć zaświadczenia.

Gonia napisał(a):
Aktualne świadectwo zdrowia,wydane przez weta na 24 godz przed wystawą.

To co mam zrobić jeżeli wyjeżdżam już w czwartek? Szukać na miejscu weterynarza?

bodzia78 napisał(a):
:crazyeye: Ja tam zawsze musiałam miec zaświadczenie i książeczkę... Nie przypominam sobie wystawy bez papierka :D

A ja wręcz przeciwnie. Zawsze miałem tylko książeczkę zdrowia i zaświadczenie o szczepieniu przeciwko wściekliźnie. Nawet na wystawach w Czechach nikt nie wymagał żadnych dodatowych zaświadczeń

Posted

Morrisonka napisał(a):
W praktyce to wygląda tak, że mnie np. nigdy nie sprawdzali tego zaświadczenia. Na książeczkę rzadko patrzą, a co dopiero na to.

ja nigdy nie bylam na wystawie w tamtym regionie polski szczerze mowiac i dlatego pytam , a blizej mnie nawet jak czasem bylo wymagane to i tak patrzyli wylacznie na wscieklizne
klopotem bedzie dla mnie jechac z 3 psami pociagiem do Wroclawia ( z kazdym osobno !!) bo TZ wraca dopiero w piatek poznym wieczorem ...

Posted

madalenka napisał(a):
A mi sie wydaje, ze to zaswiadczenie to ma byc wydane do 3 dni przed wystawa ... Przynajmniej na warszawskich tak bylo ...

Na trzy dni musi być napewno badanie w paszporcie, przed wyjazdem zagranicznym :lol: ...choć i tak trafiłam tylko na jednego celnika który oglądał psie paszporty, a i tak nie zwrócił uwagi na brak tego badania w paszporcie psa znajomej. Patrzył tylko na wścieklizne.

Posted

Na wystawie w NDM byłam 2 razy, i nigdy nie mialam żadnego zaświadczenia. Nikt tego nie sprawdzał, weszłam bez problemu z książeczką zdrowia, zaświadczeniem o szczepieniu na wściekliznę i paszportem.

Posted

ja tam nie ide po zadne dodatkowe zaswiadczenia (wet chce zarobić) ... zawsze wystarczało to co jest w paszporcie (musi byc naklejka ze szczepionki) i już...!

Posted

wszystkim tym ktorzy nie chca placic za zaswiadczenie od weta polecam zmienic weta.

Ja za zaswiadczenie nigdy nie placilam - jesli ktos jest z lodzi to moge mu podac namiary na weta solidnego co to nie wymusza pieniedzy na kazdym kroku :)

a jesli o praktyke :

przy wejsciu stoi wet ktory sprawdza ( i tutaj uwaga) czy pies ma aktualne szczepienie przeciw wsciekliznie ( nawet nie sprawdza czy to aktualne szczepienie nie jest w terminie 2 tygodni przed wystawa tylko sprawdza czy jest aktualne :P

Najlepszy numer byl w Bydgoszczy - kobitka przyjechala z 2 psami i do jednego nie wziela ksiazeczki - tzn wziela ale psa ktry na wystawe nie przyjechal i zostal w domu.
jak sie sprawa skonczyla nie wiem - bo ja tylko czekalam jak mi TZ ksiazeczke doniesie bo jako *******a wnislam wszystko na hale a potem szlam z psem i wet sie mnie pyta o ksazeczke ja ja czerwona bo ksiazeczka dawno na hali :)