Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kiyoshi']zastanawia mnie historia tego pieska. Ktoś go najpewniej wyrzucił...potem błąkał się też nie wiadomo jak długo. Dziwne że nikt nie przygarnął tak pięknego psa. Myślę, że ma on podstawy by być nieufnym, czujnym! Moim zdaniem to raczej to przez niego przemawia- a nie- fałszywość!:)
Swoją drogą- dlaczego akurat mixy RUDYM spanieli miałyby być fałszywe??? czyżby gen fałszywości miał być sprzężony z kolorem sierści akurat u spanieli??? mało prawdopodobne:D[/QUOTE]
często zdarza się tak, że rude spaniele (samce) z pseudo mają tendencje do agresji... ale jak wiadomo wszystko zależy...
też nie podoba mi się stwierdzenie "fałszywy", po prostu nie miał chłopak szczęścia w życiu :(

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ewes']często zdarza się tak, że rude spaniele (samce) z pseudo mają tendencje do agresji... ale jak wiadomo wszystko zależy...
też nie podoba mi się stwierdzenie "fałszywy", po prostu nie miał chłopak szczęścia w życiu :([/QUOTE]

Ja nie pisałam, że on jest fałsyzwy tylko jego oczy...

Jak go karmiłam i głaskałam, to patrząc w jego oczy miałam wrażenie, że zaraz mnie ugryzie

Posted

[quote name='kimiji']Ja nie pisałam, że on jest fałsyzwy tylko jego oczy...

Jak go karmiłam i głaskałam, to patrząc w jego oczy miałam wrażenie, że zaraz mnie ugryzie[/QUOTE]
rozumiem, ale we mnie to słowo wzbudza negatywne emocję, że się tak wyrażę ;) po prostu wspomnienia... :p
teraz najważniejsze żeby Haris nauczył się prawidłowych zachowań

Posted

[quote name='ewes']rozumiem, ale we mnie to słowo wzbudza negatywne emocję, że się tak wyrażę ;) po prostu wspomnienia... :p
teraz najważniejsze żeby Haris nauczył się prawidłowych zachowań[/QUOTE]

Tak, na pewno się nauczymy :D

Najbardziej boję się o jutro, jak będzie reagował na taką ilość ludzi, jest nieprzewidywalny. A jak będą chcieli go pogłaskać to co, mam odrazu mówić "nie, nie dotykać on gryzie"? Tym sposobem ludzie pomyślą, że każdy psiak jest taki w schronie...ehhh i co zrobić

Posted

po prostu powiedz jak należy podejść do psa w odpowiedni sposób, żeby się nad nim nie nachylać itp...
i wytłumacz, że jest w schronie od niedawna i że czuje się trochę niepewny... :)

Posted

[quote name='kiyoshi']zastanawia mnie historia tego pieska. Ktoś go najpewniej wyrzucił...potem błąkał się też nie wiadomo jak długo. Dziwne że nikt nie przygarnął tak pięknego psa. Myślę, że ma on podstawy by być nieufnym, czujnym! Moim zdaniem to raczej to przez niego przemawia- a nie- fałszywość!:)
Swoją drogą- dlaczego akurat mixy RUDYM spanieli miałyby być fałszywe??? czyżby gen fałszywości miał być sprzężony z kolorem sierści akurat u spanieli??? mało prawdopodobne:D[/QUOTE]
Można w pewnym sensie tak powiedzieć. Kolor sierści jest u spanieli sprzężony i z bujnością szaty i z charakterem. Złote są najbardziej łyse, czarne są najbujniej owłosione. Złote mają najsilniejsze charaktery, później są czarne, a kolorowe są najłatwiejsze do wychowania. Tak wynika z obserwacji hodowców.

Ale u nierasowych spanieli z pseudo, które są rozmnażane bez względu na charakter często się zdarza, że złotasy są problematyczne. Wynika to z przeszłości rasy i z największej popularności właśnie tego umaszczenia.

[quote name='kimiji']Ja nie pisałam, że on jest fałsyzwy tylko jego oczy...

Jak go karmiłam i głaskałam, to patrząc w jego oczy miałam wrażenie, że zaraz mnie ugryzie[/QUOTE]
Podejrzewam, że może mieć skłonność do pilnowania zasobów, stąd to zabójcze spojrzenie. Jest to dość częste u spanieli.

[quote name='kimiji']Tak, na pewno się nauczymy :D

Najbardziej boję się o jutro, jak będzie reagował na taką ilość ludzi, jest nieprzewidywalny. A jak będą chcieli go pogłaskać to co, mam odrazu mówić "nie, nie dotykać on gryzie"? Tym sposobem ludzie pomyślą, że każdy psiak jest taki w schronie...ehhh i co zrobić[/QUOTE]
Myślę, że da się przekonać smakołykami. Spaniele to ogromne łasuchy. Tylko trzeba uważać, by smaki były na tyle małe, żeby od razu zjadł i nie miał czego pilnować, jeśli rzeczywiście pilnuje jedzenia.

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Myślę, że da się przekonać smakołykami. Spaniele to ogromne łasuchy. Tylko trzeba uważać, by smaki były na tyle małe, żeby od razu zjadł i nie miał czego pilnować, jeśli rzeczywiście pilnuje jedzenia.[/QUOTE]

P. Ania mówiła mi, że bardzo pilnuje misek, tak bardzo, że wyciągają je hakiem, bo furii dostaje, gdy tylko się do nich zbliży:shake:
Ale popracujemy nad tym, miałam już do czynienia z amstaffem, który też miał "obsesję miskową", więc wiem jak pracować z takim psem ;)

Co do Dni Otwartych, to niestety Haris nie wyszedł, dla bezpieczeństwa ludzi i dzieci, bo jest nieprzewidywalny.
Jak przechodziłam koło jego boksu to piszczał jak baba:D Ciągle chciał się tylko głaskać:loveu: Myślę, że im dłużej będziemy wychodzić tym bardziej przyzwyczai się do obecności ludzi i do tego, że inni go głaszczą.

Były dwie rodziny zainteresowane Harisem, ale odpadły od razu, bo mają dzieci w domu, a Haris ze swoją tendencją do bronienia misek absolutnie nie nadaje się do dzieci:(

Posted

[quote name='kimiji']P. Ania mówiła mi, że bardzo pilnuje misek, tak bardzo, że wyciągają je hakiem, bo furii dostaje, gdy tylko się do nich zbliży:shake:
Ale popracujemy nad tym, miałam już do czynienia z amstaffem, który też miał "obsesję miskową", więc wiem jak pracować z takim psem ;)[/QUOTE]
No i wszystko jasne. To prawdopodobnie było powodem pozbycia się psa.

Posted

Aj, czytałam o wielu takich przypadkach że złote pseudo spaniele mają tendencje do pilnowania różnych rzeczy zaczynając od misek na zabawkach kończąc i dominacji. Ja akurat Scooba od małego ucze komendy 'ee' i 'oddaj', więc na szczęście takich problemów nie mamy. Przy podawaniu jedzenia przydaje się najpierw uspokojenie psa i komenda np. 'siad' o dopiero podanie miski, u nas to działa na zasadzie komendy 'prosze'. ;) Dzięki temu nie mamy z tym żadnych problemów, ale z dominacją owszę. xd
Trzeba chłopakowi koniecznie znaleźć dt, bo w schronisku trudno będzie z nim cokolwiek wypracować...

Posted

[quote name='paulaa.']Aj, czytałam o wielu takich przypadkach że złote pseudo spaniele mają tendencje do pilnowania różnych rzeczy zaczynając od misek na zabawkach kończąc i dominacji. Ja akurat Scooba od małego ucze komendy 'ee' i 'oddaj', więc na szczęście takich problemów nie mamy. Przy podawaniu jedzenia przydaje się najpierw uspokojenie psa i komenda np. 'siad' o dopiero podanie miski, u nas to działa na zasadzie komendy 'prosze'. ;) Dzięki temu nie mamy z tym żadnych problemów, ale z dominacją owszę. xd
Trzeba chłopakowi koniecznie znaleźć dt, bo w schronisku trudno będzie z nim cokolwiek wypracować...[/QUOTE]
A jakie to macie problemy z dominacją?

Posted

a ja wczoraj chłopaka wygłaskałam w boksie, przeszłam się do niego jak oddawałam Zirę... przekochany psiak, tylko ma wielkie kołtuny na uszach, ale pewnie Kamila się tym zajmie ;)

Posted

wczoraj zgłosiła się do mnie groomerka, uszy spaniela to nie taka prosta sprawa, może ona by coś pomogła
Nie jestem pewna, ale chyba najlepiej i najmniej boleśnie byłoby całe uszy ogolić na króciutko maszynką

Posted

Nie wiem, zapytam jutro, mam nadzieję, że przez jego agresję nie został uspany, a jeśli został adoptowany to mam nadzieję, że do odpowiedzialnych i cierpliwych ludzi...

Posted

[quote name='kimiji']Nie wiem, zapytam jutro, mam nadzieję, że przez jego agresję nie został uspany, a jeśli został adoptowany to mam nadzieję, że do odpowiedzialnych i cierpliwych ludzi...[/QUOTE]
Mam nadzieję, że jednak nie to pierwsze...

Posted

[quote name='kimiji']Haris w domku:multi::multi:

W sobotę dopytam gdzie poszedł, narazie wiem tyle, że poszedł do domu :)[/QUOTE]
Kamień ze serca! :multi:

Ja nie wiem, co to się dzieje w tym Waszym schronisku, że spanielki tak szybko znajdują domki i to takie z przeszłością lub problematyczne.

Czekamy na więcej wieści, oby pozytywnych. :kciuki: :kciuki: