Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

cześć,

może to co napiszę nie będzie odkrywcze, ale proponuję skontaktować z Polskim Związkiem Łowieckim. Oni przez cały rok w różnych miejscach organizują szkolenia i konkursy psów myśliwskich różnych specjalizacji.

Poza tym nie wiem czy dla jamników nie lepszy byłby konkurs norowców, chociaż jamniki brały też udział w konkursach pracy dzikarzy (szczególnie szorstkowłose). W ub.r. konkursy norowców odbywały się m.in. w Szczecinie i Bydgoszczy (akurat takie dane mam w ręku).

pozdrawiam

Posted

Ano i tu własnie problem, bo z Gliwic za daleko pociągiem a auta niemam. Dla PZŁ Katowice jamnik to nie pies myśliwski niestety. Szukam coś bliżej. A Tropowca bo do nory wchodzą wprawdzie ale przez 15 minut szczekać nie chcą przy zastawce......... stali nie przegryzą więc wyłazi bestia i innym wejściem wchodzi a za to ją zdyskwalifikowali na konkursie w Toruniu........ one kombinują za duzo a nie odszczekują na czas normy jeśli nie widzą szansy dostania się tam przez stal.........

Posted

Mój mąż z naszą sunią wybiera się w tym roku w maju do Przechlewko(wa) k/Słupska na szkolenie tropowców zakończone konkursem i robieniem dyplomu. Ta zabawa trwa przez (chyba) 5 dni. Jesteś zakwaterowany na miejscu i bierzesz udział w szkoleniach. Podobno atmosfera jest b. fajna. Może pomyśl o kilkudniowym majowym odpoczynku połączonym z treningami? Dwie pieczenie przy jednym ogniu. To co prawda też daleko, ale nie jedziesz tyle kilometrów tylko na jeden dzień. Masz od razu większą wyprawę i z przygodami.

pozdrawiam

Posted

Faktycznie... to jest problem?

Nie mam pomysłu co zrobić z pozostałymi.

To pozostaje tylko PZŁ i czatowanie, żeby konkurs tropowców odbył się jak najbliżej. Jak coś mi wpadnie w ucho to dam znać.

pozdrawiamy

Posted

Ursus, przecież wiesz że na Sląsku jest to nie realne,po co pytasz o rady jak sama jesteś lepiej poinformowana.W tamtym roku były konkursy w Nowym Sączu i Opolu, to jeszcze w miarę blisko od Ciebie.W tym roku w Nowym Sączu będzie napewno.

Posted

Konkurs mnie nie interesuje bo psy nie szkolone....... ja szukam kogoś kto pomoże odpłatnie wyszkolić!!!!!!!! Z czym ja mam się tłuc do Nowego Sącza?? Wstydu się najeść ?? Cały dzień w pociagu tam i nazad i po nic??

Niema tu myśliwych którzy by pomogli??

Posted

Ursus, dlatego, że psy nie są szkolone musisz szukać w PZŁ czegoś takiego jak w Przechlewku. Kurs zakończony zdawaniem egzaminu.

Ja piszę o Przechlewku, ponieważ tam jeżdżą ogarowcy, ale być może jest też organizowane coś takiego bliżej ciebie. Jeśli chcesz szkolenia indywidualnego, to też musisz popytać w Związku. Trening psa wiąże się z odpowiednim przygotowaniem tzn. najpierw trzeba położyć ślad (najlepiej z krwi jakiegoś zwierzaka - niestety, a do tego mają dostęp raczej tylko myśliwi), dopiero potem na ślad wprowadzasz psa i to też pod okiem fachowca. Niestety szukanie i trzymanie tropu to nie to samo co zabawa w "chowanie i szukanie".

My też całą zabawę będziemy zaczynali właśnie teraz, ale w naszej "ogarowej braci" radzimy sobie na zasadzie współpracy i piomocy. Jedni znają temat, mają nawet uprawnienia maszera, pomogą innym, a reszta zależy już od psa i dobrych chęci właściciela.

Bez nakładu pracy, czasami żmudnej i ciężkiej, nie będzie wyników.

Życzę ci dużo samozaparcia i powodzenia w poszukiwaniach.

Jak będę wiedziała coś więcej to dam znać.

pozdrawiamy

Posted

DZIEKI !! :D

Gdyby to było niedaleko to może ja bym do was dołączyła......... no wiesz OGAR NISKOPIENNY............

:D

W PZŁ usłyszałam:......." a na co to komu??"...........

Posted

niestety ZKwP proponuje tylko PT a ja PT z jamnikiem juz robiłam kiedyś ,ale do interchampionatu mu to nanic. Na egzaminie sędzia robił waruj razem z psem bo chciał widzieć czy leży, a z daleka to wyglądało jakbym ja dała optyczny znak na waruj a sędzia go wykonał......... :lol:

Tropowców jednak ZKwP nie szkoli, a PZŁ w Katowicach nie uznaje IV Grupy jako psy myśliwskie.........

Posted

Podają , ale konkursy i próby polowe a gdzie szkolić?????????

wszystko w drugiej połowie mapy naszego kraju..... od Bydgoszczy w górę i na boki. Nawet na konkurs do Opola nie przyjeli bo już niby za dużo mieli zgłoszeń (zeszły rok) a na konkurs przyjechało moze 15 psów!!

Ale jak na ten konkurs iść bez przygotowania???? :-? i co ?? wstydu się najeść?? :oops:

• 3 weeks later...
Posted

Beata&Poświata,

mogłabyś powiedzieć cos wiecej na temat tego kursu i konkursu :wink: w Przechlewku? Bardzo chetnie bym sie wybrala z moim flatem i wlasnie sie rozgladam w necie za tego typu imprezami. Czy juz jestes zgloszona?Moze wiesz ile taka impreza kosztuje i kiedy dokladnie ma miejsce.

Posted

wlasnie doczytalam na stronie ZK ze to jest konkurs tylko dla ogarow i gonczych polskich, a moj pies jak nic wyglada i zachowuje sie jak flat. No nic, szukam dalej :D

• 1 month later...
Posted

No i powiedzcie mi czy to jest sprawiedliwe???: aby do interchampionatu wymagali użytkowości a szkolić niema gdzie !! Takie PO czy WS albo i TT szkoli Związek, a co z jamnikami?? PZŁ ma to w nosie, a jak już coś jest, to w górnej części mapy naszego kraju........... :evil: :evil: :evil:

Posted

Gdzie trenować?

1. ZO PZŁ Piotrków Trybunalski - dostępna jest nora, zagroda,

treningi na sztucznym tropie.

2. ZO PZŁ Legnica - treningi na zagrodzie, na ścieżce tropowej, posłuszeństwo.

3. ZO PZŁ Zielona Góra - zagroda dla dzikarzy.

4. ZO PZŁ Jelenia Góra - nora dla jamników króliczych - zapora w Pilchowicach.

5. ZO PZŁ Poznań - nora.

6. ZO PZŁ Lublin - nora, zagroda w Wierzchowiskach.

7. ZO PZŁ Wrocław - nora, zagroda w Jarach, treningi są organizowane w pierwszy i trzeci czwartek miesiąca.

Dla zainteresowanych służę kontaktami telefonicznymi.

pozdrawiam

Posted

Ano właśnie........... ja auta niemam i mogę tylko w okolicy Gliwic coś szukać. Nie mogę zamknąć 10 jamników pozostałych na więcej niż 15 godzin w mieszkaniu bo po powrocie pewnie bym już policję tam zastała i TOZ pewnie też. Cały czas myślę o czymś pomiędzy Opolem a Katowicami............. :cry:

• 3 months later...
Posted

TAURUNIA

Dzieki. Próbowałam na kilku różnych forach, ale bez powodzenia niestety...... :(

Ktoś mi na priv odpisał abym się nie ośmieszała, bo szorstki jamnik to jeszcze, ale gładka miniatura to śmiech a nie pies myśliwski....... :(

• 1 year later...
Posted

o ile wiem w opolu jest zagroda sama sie tam wybieram na konkurs dzikarzy i chce potrenowac wjeszcze w zagrodzie

najlepiej pisac do Hani email podaje na Pw ma jaminika szorstkowłosego i wie o tej zagrodzie w opolu

Posted

A miniatorwy dlugowlosy jamniczek mojej przyjkaciolki wygral CACIBT tropowcow na b.duzych miedzynarodowych zawodach w Niemczech. Wszystkich az zatkalo z wrazenia, zwlaszcza, ze to byly jego pierwsze zawody. Ona zaliczyla z dlugowlosymi miniaturkami wszystkie proby jamnicze lacznie z dzikiem.
M+L