ursus Posted January 11, 2004 Posted January 11, 2004 Mam pytanie: gdzie na Śląsku można szkolić tropowca?? chodzi mi o przygotowanie do konkursu. Quote
Poświata Posted January 26, 2004 Posted January 26, 2004 cześć, może to co napiszę nie będzie odkrywcze, ale proponuję skontaktować z Polskim Związkiem Łowieckim. Oni przez cały rok w różnych miejscach organizują szkolenia i konkursy psów myśliwskich różnych specjalizacji. Poza tym nie wiem czy dla jamników nie lepszy byłby konkurs norowców, chociaż jamniki brały też udział w konkursach pracy dzikarzy (szczególnie szorstkowłose). W ub.r. konkursy norowców odbywały się m.in. w Szczecinie i Bydgoszczy (akurat takie dane mam w ręku). pozdrawiam Quote
ursus Posted January 26, 2004 Author Posted January 26, 2004 Ano i tu własnie problem, bo z Gliwic za daleko pociągiem a auta niemam. Dla PZŁ Katowice jamnik to nie pies myśliwski niestety. Szukam coś bliżej. A Tropowca bo do nory wchodzą wprawdzie ale przez 15 minut szczekać nie chcą przy zastawce......... stali nie przegryzą więc wyłazi bestia i innym wejściem wchodzi a za to ją zdyskwalifikowali na konkursie w Toruniu........ one kombinują za duzo a nie odszczekują na czas normy jeśli nie widzą szansy dostania się tam przez stal......... Quote
Poświata Posted January 26, 2004 Posted January 26, 2004 Mój mąż z naszą sunią wybiera się w tym roku w maju do Przechlewko(wa) k/Słupska na szkolenie tropowców zakończone konkursem i robieniem dyplomu. Ta zabawa trwa przez (chyba) 5 dni. Jesteś zakwaterowany na miejscu i bierzesz udział w szkoleniach. Podobno atmosfera jest b. fajna. Może pomyśl o kilkudniowym majowym odpoczynku połączonym z treningami? Dwie pieczenie przy jednym ogniu. To co prawda też daleko, ale nie jedziesz tyle kilometrów tylko na jeden dzień. Masz od razu większą wyprawę i z przygodami. pozdrawiam Quote
ursus Posted January 27, 2004 Author Posted January 27, 2004 tylko gdzie na ten czas dać 10 innych jamników??? Auta niemam i nie wezme ich z sobą........ tu tkwi problem.......... Quote
Poświata Posted January 27, 2004 Posted January 27, 2004 Faktycznie... to jest problem? Nie mam pomysłu co zrobić z pozostałymi. To pozostaje tylko PZŁ i czatowanie, żeby konkurs tropowców odbył się jak najbliżej. Jak coś mi wpadnie w ucho to dam znać. pozdrawiamy Quote
ursus Posted January 27, 2004 Author Posted January 27, 2004 Konkurs to piwo i to małe ale moje nie wiedzą o co chodzi wogóle !! Ja musze je SZKOLIĆ a niemam gdzie !! Quote
Yoshko Posted January 27, 2004 Posted January 27, 2004 Ursus, przecież wiesz że na Sląsku jest to nie realne,po co pytasz o rady jak sama jesteś lepiej poinformowana.W tamtym roku były konkursy w Nowym Sączu i Opolu, to jeszcze w miarę blisko od Ciebie.W tym roku w Nowym Sączu będzie napewno. Quote
ursus Posted January 27, 2004 Author Posted January 27, 2004 Konkurs mnie nie interesuje bo psy nie szkolone....... ja szukam kogoś kto pomoże odpłatnie wyszkolić!!!!!!!! Z czym ja mam się tłuc do Nowego Sącza?? Wstydu się najeść ?? Cały dzień w pociagu tam i nazad i po nic?? Niema tu myśliwych którzy by pomogli?? Quote
Poświata Posted January 27, 2004 Posted January 27, 2004 Ursus, dlatego, że psy nie są szkolone musisz szukać w PZŁ czegoś takiego jak w Przechlewku. Kurs zakończony zdawaniem egzaminu. Ja piszę o Przechlewku, ponieważ tam jeżdżą ogarowcy, ale być może jest też organizowane coś takiego bliżej ciebie. Jeśli chcesz szkolenia indywidualnego, to też musisz popytać w Związku. Trening psa wiąże się z odpowiednim przygotowaniem tzn. najpierw trzeba położyć ślad (najlepiej z krwi jakiegoś zwierzaka - niestety, a do tego mają dostęp raczej tylko myśliwi), dopiero potem na ślad wprowadzasz psa i to też pod okiem fachowca. Niestety szukanie i trzymanie tropu to nie to samo co zabawa w "chowanie i szukanie". My też całą zabawę będziemy zaczynali właśnie teraz, ale w naszej "ogarowej braci" radzimy sobie na zasadzie współpracy i piomocy. Jedni znają temat, mają nawet uprawnienia maszera, pomogą innym, a reszta zależy już od psa i dobrych chęci właściciela. Bez nakładu pracy, czasami żmudnej i ciężkiej, nie będzie wyników. Życzę ci dużo samozaparcia i powodzenia w poszukiwaniach. Jak będę wiedziała coś więcej to dam znać. pozdrawiamy Quote
ursus Posted January 27, 2004 Author Posted January 27, 2004 DZIEKI !! :D Gdyby to było niedaleko to może ja bym do was dołączyła......... no wiesz OGAR NISKOPIENNY............ :D W PZŁ usłyszałam:......." a na co to komu??"........... Quote
Poświata Posted January 30, 2004 Posted January 30, 2004 Ursus, zajrzyj na stronę http://www.zkwp.pl/ do działu "szkolenia" może wybierzesz coś dla siebie i swoich psiaków. Jeśli tak, to życzę dobrych wyników i dobrej zabawy. pozdrawiamy Quote
ursus Posted January 31, 2004 Author Posted January 31, 2004 niestety ZKwP proponuje tylko PT a ja PT z jamnikiem juz robiłam kiedyś ,ale do interchampionatu mu to nanic. Na egzaminie sędzia robił waruj razem z psem bo chciał widzieć czy leży, a z daleka to wyglądało jakbym ja dała optyczny znak na waruj a sędzia go wykonał......... :lol: Tropowców jednak ZKwP nie szkoli, a PZŁ w Katowicach nie uznaje IV Grupy jako psy myśliwskie......... Quote
Poświata Posted January 31, 2004 Posted January 31, 2004 Na stronie ZKwP w dziale "szkolenia" na dole strony podają kalendarz imprez kynologicznych PZŁ-2004 i chodziło mi o to, a nie o szkolenia PT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiamy Quote
ursus Posted January 31, 2004 Author Posted January 31, 2004 Podają , ale konkursy i próby polowe a gdzie szkolić????????? wszystko w drugiej połowie mapy naszego kraju..... od Bydgoszczy w górę i na boki. Nawet na konkurs do Opola nie przyjeli bo już niby za dużo mieli zgłoszeń (zeszły rok) a na konkurs przyjechało moze 15 psów!! Ale jak na ten konkurs iść bez przygotowania???? :-? i co ?? wstydu się najeść?? :oops: Quote
Drache Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Beata&Poświata, mogłabyś powiedzieć cos wiecej na temat tego kursu i konkursu :wink: w Przechlewku? Bardzo chetnie bym sie wybrala z moim flatem i wlasnie sie rozgladam w necie za tego typu imprezami. Czy juz jestes zgloszona?Moze wiesz ile taka impreza kosztuje i kiedy dokladnie ma miejsce. Quote
Drache Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 wlasnie doczytalam na stronie ZK ze to jest konkurs tylko dla ogarow i gonczych polskich, a moj pies jak nic wyglada i zachowuje sie jak flat. No nic, szukam dalej :D Quote
ursus Posted April 10, 2004 Author Posted April 10, 2004 No i powiedzcie mi czy to jest sprawiedliwe???: aby do interchampionatu wymagali użytkowości a szkolić niema gdzie !! Takie PO czy WS albo i TT szkoli Związek, a co z jamnikami?? PZŁ ma to w nosie, a jak już coś jest, to w górnej części mapy naszego kraju........... :evil: :evil: :evil: Quote
Poświata Posted April 13, 2004 Posted April 13, 2004 Gdzie trenować? 1. ZO PZŁ Piotrków Trybunalski - dostępna jest nora, zagroda, treningi na sztucznym tropie. 2. ZO PZŁ Legnica - treningi na zagrodzie, na ścieżce tropowej, posłuszeństwo. 3. ZO PZŁ Zielona Góra - zagroda dla dzikarzy. 4. ZO PZŁ Jelenia Góra - nora dla jamników króliczych - zapora w Pilchowicach. 5. ZO PZŁ Poznań - nora. 6. ZO PZŁ Lublin - nora, zagroda w Wierzchowiskach. 7. ZO PZŁ Wrocław - nora, zagroda w Jarach, treningi są organizowane w pierwszy i trzeci czwartek miesiąca. Dla zainteresowanych służę kontaktami telefonicznymi. pozdrawiam Quote
ursus Posted April 13, 2004 Author Posted April 13, 2004 Ano właśnie........... ja auta niemam i mogę tylko w okolicy Gliwic coś szukać. Nie mogę zamknąć 10 jamników pozostałych na więcej niż 15 godzin w mieszkaniu bo po powrocie pewnie bym już policję tam zastała i TOZ pewnie też. Cały czas myślę o czymś pomiędzy Opolem a Katowicami............. :cry: Quote
TAURUNIA Posted July 18, 2004 Posted July 18, 2004 WEJDŹ NA FORUM ŁOWIECKIE, TAM SĄ LUDZIE CO MOGĄ POMÓC W SZKOLENIU. http://www.lowiecki.pl/forum/read.php?f=13&i=656&t=633 Chyba Małgorzata trenuje ... ale nie jestem pewna. NATI Quote
ursus Posted July 23, 2004 Author Posted July 23, 2004 TAURUNIA Dzieki. Próbowałam na kilku różnych forach, ale bez powodzenia niestety...... :( Ktoś mi na priv odpisał abym się nie ośmieszała, bo szorstki jamnik to jeszcze, ale gładka miniatura to śmiech a nie pies myśliwski....... :( Quote
puz Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 o ile wiem w opolu jest zagroda sama sie tam wybieram na konkurs dzikarzy i chce potrenowac wjeszcze w zagrodzie najlepiej pisac do Hani email podaje na Pw ma jaminika szorstkowłosego i wie o tej zagrodzie w opolu Quote
kuncewmr Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 A miniatorwy dlugowlosy jamniczek mojej przyjkaciolki wygral CACIBT tropowcow na b.duzych miedzynarodowych zawodach w Niemczech. Wszystkich az zatkalo z wrazenia, zwlaszcza, ze to byly jego pierwsze zawody. Ona zaliczyla z dlugowlosymi miniaturkami wszystkie proby jamnicze lacznie z dzikiem. M+L Quote
ursus Posted July 25, 2005 Author Posted July 25, 2005 puz! daj jakieś namiary, bo kota dostanę ..............a koty moja DIANA ma ochotę zjeść z wąsami razem.......... :-? Quote
Recommended Posts