Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 218
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

W domu u Tajgi spore postępy na plus. Psiaki się dogadały - nawet razem śpią, ale na razie dochodzi do spięć jeszcze - przede wszystkim w momentach zazdrości o człowieka.
W sumie nie minął jeszcze tydzień nawet od adopcji, jestem pełna nadziei na dobre zakończenie.

Posted

[quote name='Ania+Milva i Ulver']W domu u Tajgi spore postępy na plus. Psiaki się dogadały - nawet razem śpią, ale na razie dochodzi do spięć jeszcze - przede wszystkim w momentach zazdrości o człowieka.
W sumie nie minął jeszcze tydzień nawet od adopcji, jestem pełna nadziei na dobre zakończenie.[/QUOTE]
nie ma opcji być inaczej ;) one lepiej sie dogadują jak sa same a to bardzo duzo, powoli przy madrym podejsciu bedą wiedzieć, że zazdrość jest niepotrzebna.
Swoją drogą bardzo to dobrze świadczy o domu, że sie nie poddaje i stara ogarnąć towarzystwo :)

Posted

Nie mogę sie nadziwic,że Ci państwo próbują ułożyć stosunki psio-psie i nad tym pracują..szybciej spodziewałbym się,że cos nie tak - i zwrot.Niezaleznie od tego,czy się uda czy nie-chwała im za pracę,którą wkładają ... Z pewna taką niesmiałością (:)) trzymam kciuki i zyczę im i Tajdze,zeby sie udało...

• 4 weeks later...
Posted

Jestem z domem w stałym kontakcie mailowym. Raz jest lepiej, raz nie, Tajga ma cały czas napady , że podgryza gości np, albo atakuje ta sunię - zwłaszcza na podwórku. Niestety Furciaczek nie dojechała tam. Ja z okolic znam tylko jedną osobę z Torunia , która pomaga w szkoleniu/behawiorze i Państwo są z nim w kontakcie. Mieli nawet prosić o wizytę. Z tego co rozumiem, to Tajga zostaje tam mimo wszystko...

• 2 months later...
Posted

Aż zamarłam,jak zobaczyłam nowy post na watku Tajgi...myslałam- że chcą Ją oddać....Fajnie,ze znalazła swój dom- sporo juz przeszła...Oby tak dalej

• 6 months later...
Posted

No to Tajga wraca z adopcji.... niestety, ale jej zazdrosna zaborczość o swoich domowników doprowadziła do tego, że ich drugi psiak już drugi raz został bardzo poważnie przez nią pogryziony. Tajgi nienawiść do mniejszej suczki w ostatnim miesiącu się nasiliła znacznie , nie pozwala jej wychodzić na podwórko, atakuje w domu itp.
Tajga również nie pozwala zbliżać się nikomu z odwiedzających do swoich państwa....
Była myśl, że mniejsza sunia pójdzie do dziadków , a Tajga zostanie z nimi , ale dzieci się nie zgadzają - uważają, że mniejsza była pierwsza- to też adoptowana sunia i nie chcą jej oddawać... Decyzja o oddaniu Tajgi jest dla nich bardzo, bardzo trudna. Nie uznają kojców , nie ma opcji, aby wybudować coś dla Tajgi.

Tajga zostanie u nich jeszcze z tydzień - Pan wziął urlop , aby pilnować , a potem wróci do mnie - chyba , że coś się znajdzie szybko - jakiś ds lub dt ? U mnie kiepsko z miejscem, muszę pomyśleć jak psiaki poprzestawiać....

Posted (edited)

Aniu, czy był w przeciągu 9 mies. u Państwa i i Taygi behawiorysta? tak bylo uzgadniane, od początku były wątpliwości wobec zachowana Tajgi do malej suni. Oni faktycznie nie chcą suni oddawac, kochają ją a ona ich. Może spróbować pomóc ds teraz, jak nie wyjdzie zrozumiem ale może jest cień szansy by behawiorysta na miejscu pomógł. Dla Taygi to będzie kolejna duża trauma.

Edited by joteska
Posted

Nie ma na miejscu behawiorysty , osoba , którą polecałam z Torunia jest niemobilna i w końcu nic nie wyszło ze spotkania, a druga osoba w ogóle nie dojechała...Wydawało się, że wszystko będzie ok, a tu w ciągu ostatniego miesiąca pogryzienia tak okropne. Po wczorajszej rozmowie z Panią ja osobiście nie widzę możliwości, aby obydwa psiaki pozostały w domu .

Posted

Ręce opadają...Co do behawiorysty, to uważam, że jej obecni właściciele jeśli rzeczywiście są zainteresowani, powinni sami zadać sobie trud, oczywiście możemy pomóc z namiarami, itp. Albo trud wybudowania kojca i ,,kierowania ruchem" psiaków, przecież można odizolować, jeśli to główny problem. Sama tak mam i nie przychodzi mi do głowy oddawanie psiaka, bo się gryzą, po prostu nie chodzą razem luzem- albo jeden, albo drugi. Kojec chyba lepszy i miłosierniejszy niż oddanie psa. Szkoda, że tak wyszło.

Posted (edited)

Czasem brak sił na to co sił..na to co sie dzieje... Wg mnie- to wszystko jest nieodpowiedzialne...tyle czasu,a potem- rróbcie co chcecie..makabra...
A państwu zycze tego samego na przyszłość- jakby kiedyś sprawiali problem- to niech dzieci wykorzystają ich nauki Tajga sprawia jest problem- to się trzeba problemu pozbyć....A wystarczyłby kojec.Tylko i aż.....Jak to w zyciu ...
Państwo nie uznają kojców....a jakby Tajga trafia do schronu np w Radysach????
Zero kompromisów, kojca nie uznajemy, psa zwracamy jak paczkę na poczcie....A jak dzieci nie będą uznawały sprawiających problemów rodziców? Wcale sie nie zdziwię....
Nie wiem jak to rozwiążemy....Oni pozbywają sie problemu, dla nas problem się zaczyna...Dziś nic nie wiem....

Edited by Evelin
Posted

Wczoraj poszło do gazety Nowości toruńskich info o tajdze- ukarze się w tym tyg ogłoszenie. Dałam info do moich wetów, do kierownika , że jakby ktoś szukał owczarka, to do mnie mają dzwonić. Na razie jeszcze się łudzę, że zgłosi się odpowiedzialny dom szybko i tylko przeniesiemy ją z miejsca na miejsce . U mnie zwolni się kojec po 19 listopada i wtedy dopiero mogę ją przyjąć. Będę dziś dzwoniła do Państwa z informacjami, dowiem się co nowego... Ostatnie dni ,t o tylko strzelić sobie w łeb....

Posted

Rozmawiałam dziś z domem Tajgi - Państwo chcą jeszcze powalczyć. Postawią kojec , są w kontakcie z panem Markiem z Torunia- behawiorystą , do którego dałam im kontakt. Nie będzie łatwo, tzn dla Tajgi i dla nich w kwestii emocjonalnej, bo co najważniejsze : bezpieczeństwo małego psa, oraz osób ich odwiedzających zostanie zachowane, gdy Tajga będzie zamykana na czas gości. Moim zdaniem to rozsądne wyjście.