Estera Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Witam. Powiedzcie mi proszę czy mamy na forum jakiś weterynarzy lub studentów weterynarii? Albo chociaż osoby, które są w posiadaniu "mądrych" ksiąg weterynaryjnych. Otórz mam problem. Straszny problem. Moja suczka miała robiony kilka tygodni temu wymaz z nosa. Zakres badań to: bakteriologia, mykologia. Wykryto u niej gronkowca Staphylococcus intermedius i gronkowca złocistego Staphulococcus aureus. Mykologia wykazała wzros kolonii grzybów drożdżowych zrodzaju Candida i alg z rodzaju Prototheca. I potrzebuję informacji, wszystkiego co macie na temat tych alg. Weterynarz do którego chodzę z psem pokazał mi książkę, tam przeczytalam, że jest to bardzo rzadka choroba u psów.Nie wykryto do dzisiaj jak dochodzi do zakażenia. Najgorsze jest to, że było tam napisane" pomimo leczenia zawsze prowadzi do zgonu". Obecnie poszukuję rad i różnych informacji od innych weterynarzy. W internecie nic na ten temat nie mogę znaleźć. Quote
martesa Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 poszukaj na forum osobe kolka wet,ona jest wetem,ja wyslalam do niej wiadomosc i odpowiedziala,a wiec napewno cos poradzi.mam nadzieje,ze z twoim pieskiem bedzie dobrze.Trzymaj sie;) Quote
Osiolek Posted January 11, 2007 Posted January 11, 2007 Estera, na forum: http://www.vetcontact.com/pl/vet.php?k=38 jest bardzo dobrz weterynraz, ren-wet (kolka_wet, nie umniejszam Tobie absolutnie nic, moze juz rozwiazalas problem, wtedy moj wpis nic nie przyniesie :-) ) Odpowiada szybko - napisz w tytule ze to jest pytanie do niej, moze cos madrego poradzi (mnie wiele razy swietnie poradzila). Quote
Estera Posted January 11, 2007 Author Posted January 11, 2007 Osiołek- dziękuję bardzo. Jednak zasięgnęłam już rady wieeeeelu weterynarzy, w tym koli_wet. Wszyscy mówią to samo. Algi nie są do wyleczenia. Moze da się zastopować. Leki jakie powinny być stosowane są,więc i tak nic nowego się nie dowiem. W przyszłym tygodniu dla pewności powtarzamy badanie. Quote
Osiolek Posted January 11, 2007 Posted January 11, 2007 Estera napisał(a):Osiołek- dziękuję bardzo. Jednak zasięgnęłam już rady wieeeeelu weterynarzy, w tym koli_wet. Wszyscy mówią to samo. Algi nie są do wyleczenia. Moze da się zastopować. Leki jakie powinny być stosowane są,więc i tak nic nowego się nie dowiem. W przyszłym tygodniu dla pewności powtarzamy badanie. Algi to chyba pierwotniaki? A leczenie w nosie jest fatalne, tam chyba zaden antybiotyk czy wogole lekarstwo nie dochodzi, mialam krolika z klebsiella w nosie, tez sie nie dalo wyleczyc (ale nie na to odeszla). Trzymam kciuki :-) Quote
Estera Posted January 11, 2007 Author Posted January 11, 2007 Osiołku- możesz więcej poczytać tutaj na temat alg: http://www.friendlessanimals.com/modules.php?name=Dogs-MM&page=Protothecosis.html Quote
BooBC Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Moja suczka ma bakterie staphylococcus candida na górnej i częściowo dolnej wardze .... zauważyłam to po 1 cieczce (połowa grudnia). Gdy zobaczyłam to " pomimo leczenia zawsze prowadzi do zgonu" pobiegłam do weta u którego jest leczona suczka .... powiedział że dwa tygodnie smarowania i sierść narośnie. Strupki seszły po 1,5 tygodnia smarowania, po następnym tygodniu zeszło zaczerwienienie. Od końca grudnia narosło kilka włosów ..... strasznie się martwię, również proszę o pomoc doświadczonych. Weterynarz powiedział że to są bzdury i poltki, powiedział: Ty też masz takie bakteria ... w uchu w gardle i nikt Cię nie poddaje eutanazji Estera trzymaj się ... :-( :placz: :-( :placz: :-( :placz: :-( :placz: :-( :placz: Quote
kolka_wet Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Palma, ale tu chodzi o algi, a nie o Candida czy Staphylococcus. Czytaj uważnie. Quote
BooBC Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Ja się nie znam ale wyczytałam tu 3 rodzaje bakteri w tym 2 które ma Boogie :-( Staphulococcus, aureus, candida Więc grzecznie się pytam i proszę o pomoc ... Quote
kolka_wet Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Staphylococcus aureus to gronkowiec złocisty, a Candida to grzyby drożdżaki. Twój wet słusznie Cię uspokoił i spokojnie możesz zaufać jego słowom. Natomiast śmiertelną chorobą jest prototekoza wywoływana przez algi Prototheca. Quote
Estera Posted January 12, 2007 Author Posted January 12, 2007 Palma gdyby moja sunia miała te dwa gronkowce i Candida nie przejmowałabym sie i nie pisałabym na forum. To wszystko jest do wyleczenia, tak jak powiedział Ci Twój wet i p.Kolka_wet. Tutaj jednak chodzi o algi, na które lekarstwa nie wynaleziono i prowadzą do śmierci mimo leczenia. Staphulococcus aureus- to jest jedna nazwa i jedna bakteria... Quote
BooBC Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Przykro mi że twój pies ma taką chorobę ... :-( I bardzo bym chciała aby było wszystko ok, trzymam kciuki .... ja pisałam bo się nie znam i też się martwiłam i dziękuję że mi tak napisałyście, bo większość znajomych jak mówiłam co jest to odskakiwali jak poparzeni i gadali o eutanazji .... to mnie wkurzało a z 2 strony zaczynałam się martwić zoraz bardziej .... nie wiedząc czy mogę ufać swojemu wetowi (różnie ludzie mówią o nim). Pozdrawiam i trzymam za twojego pieska kciuki Quote
Estera Posted November 30, 2008 Author Posted November 30, 2008 Nie dawałam tutaj dawno znaku, o wątku zapomniałam. Wątek odkopałam, to i napisze, może kogoś to interesuje :) Moja Diunka żyje, okazało się, że te nieszczęsne algi to była pomyłka. Nie wiemy dlaczego, nie wiemy jakim cudem. Na szczęście, żadnych alg nie ma. Były 2 czy 3 gronkowce. :) Quote
BooBC Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 No to i ja powiem że i nas też wszystko ok :) . Po narośnięciu sierści, powtórzyło się to kolejny raz na szyi przy cieczce, ale od tamtej pory już ani śladu ;) . Super że u Was wszystko ok :) . Quote
Estera Posted December 2, 2008 Author Posted December 2, 2008 palma- cieszę się, że i u Was wszystko w porządku :loveu: Oby nigdy więcej, żadnych paskudztw :loveu: Quote
Recommended Posts