pyra68 Posted November 28, 2011 Posted November 28, 2011 Gdy ktoś z obcych chce wejśc do domu to nasza 1,5 roczna suczka ( mieszanka goldena z owczarkiem ) dostaje szału. Zaczyna agresywnie się zachowywać : szczeka , rzuca się , gdy po chwili uspokaja się to w momencie gdy osoba rusza z swojego miejsca to znów zaczyna atakować. Myślę , że jest to zazdrość o domowników ale zaczyna to być bardzo niepokojące . Prosimy o radę jak ja tego oduczyć . Pozdrawiamy . Quote
Martens Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 A gdzie Wy jesteście w momencie, kiedy suka się rzuca? Powinna być wtedy stanowczo odesłana przez Was na miejsce albo na polecenie leżeć w drugim końcu pomieszczenia. Jeśli w momencie przyjścia gości pies Was nie słucha, powinien być jeszcze przed ich wejściem brany na smycz, a polecenia egzekwowane. Można zaprosić goście kilka razy specjalnie w celach edukacyjnych, żeby nie miotać się między przyjmowaniem prawdziwych gości a pracą z psem, tylko popracować na spokojnie, kiedy znajomi będą uprzedzeni o celu wizyty. Jak będziecie w stanie opanować sukę, kiedy ktoś obcy jest w domu, może on ukradkiem upuszczać na podłogę drobne smakołyki dla psa; w miarę jak suczka będzie się umiała spokojnie zachować, może dać jej coś do jedzenia z ręki. Quote
pyra68 Posted November 30, 2011 Author Posted November 30, 2011 Gdzie jesteśmy ? Przeważnie ja ją trzymam i mówię stanowczo , ale nie zawsze to działa. Ostatnio była na smyczy i tez nic . Próbujemy różnych rzeczy by osoba wchodząca miała smakołyk czy też by przypadkowo coś spadło . I nie wiem czy to nie jest spowodowane tym ,że ja i moje 3 córki plus nasza Nurka to same kobiety a osoba na którą nasza psina warczy to chłopak najstarszej córki czyli facet i może czuje zagrożenie . Już sama nie wiem . Quote
Martens Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 A probowaliście zapoznać ją z tą osobą poza domem, na spacerze? Jak reaguje na innych gości? Quote
Sybel Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Można zacząć wychodzić z suką na spotkanie przed domem, chłopak się z wami wita, a jak suka jest grzeczna, dostaje od chłopaka coś, co lubi (psie ciacho, jakiś smaczek). Potem wchodzicie do domu, pies nadal pod kontrolą. Jeśli się zrelaksuje, można ją puścić, a jeśli nie, to można ją odesłać na miejsce. Chłopak niech ją ignoruje totalnie, jeśli się źle zachowuje, a nagradza, jesli panienka jest grzeczna. Można też probować robić tak, ze chłopak zacznie chodzić z córką i suką na spacery, zeby suka mu zaczęła ufać i akceptowac jego towarzystwo. Można też innych znajomych namawiać na takie spacery, zakończone wspólną kawką w domu z suką. U nas kiedyś był pies, który panicznie bał się mężczyzn (był przez nich bardzo katowany, kiedy się błąkał) i szczekał nawet na ojca, choć bardzo mu ufał na spacerach, jak się bał burzy, to szedł do niego, ale oszczekać musiał. Przy gościach musielismy psa zamykać, bo był zbyt nieprzewidywalny, a to było w czasach, kiedy nie za bardzo wiedzieliśmy, jak z psem pracowac. Udało sie go za to zapoznawać z ludźmi, jeśli najpierw poszliśmy na wspólny spacer. Wtedy akceptował nawet psy wzięte do domu po spacerze. Quote
pyra68 Posted November 30, 2011 Author Posted November 30, 2011 Dzieki za rady :-) Już tak robiłyśmy na spacerach go akceptuje a przed wejściem do domu dostaje szału. Ona jest tez znajdą ją i 5-ro rodzeństwa wraz z matką ktoś wyrzucił do rowu przed Wielkanocą ubiegłego roku 2010r. I jest wzieta właśnie z Dogomani. Może jakaś trauma ? Nie wiem . Spróbujemy z tymi smakołykami . Pozdrawiamy. Quote
Recommended Posts