Telimena Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Witajcie, na tym wątku jeszcze się nie odzywałam ale śledzę go ze względu na bazarek Rudzi. jestem lekarzem weterynarii i miałam kiedyś głuchą pacjentkę. Była głucha, o czym wiedziałam i właściciele wiedzieli. Zdecydowali się na badanie słuchu - zapłacili sporo kasy i dowiedzieli się tylko tyle, ile wiedzieliśmy sami (że jest głucha). Ta wiedza z niczym innym nie idzie w parze. Poza wysokimi kosztami badania. Weźcie może lepiej jednego psiaka na spacer a Trufla wołajcie w domu z innego pokoju, sprawdźcie, czy reaguje na dźwięk otwieranej lodówki itd. Czy zareaguje na gwizdek i inne takie, jeśli nie to odpuśćcie sobie raczej badanie słuchu moim zdaniem. Narazicie psa na długą, stresującą wycieczkę, kiedyś takie badania robiło się w głupim jasiu teraz nawet nie wiem ale myślę, że też. Po co mu to, a Wam wiedza, że nie słyszy skoro jesteście tego pewne? Uważam, że lepiej sprawdzić uszy i łapki u dobrego weterynarza w Krakowie i jeśli ten lekarz wyraźnie nie powie, że to badanie jest potrzebne to odpuścić sobie, bo to naprawdę drogie, nie dające Wam żadnej opcji pomocy badanie. Pamiętam, że po badaniu tamci Państwo bardzo żałowali, że się na to zdecydowali. Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Dziękujemy za wizytę i poradę :) Jesteśmy, myślę, wszyscy tego samego zdania. Czytałam trochę na temat tych testów i raczej nie wykonuje się ich psom, które nie mają być rozmnażane w hodowlach. Jeśli chodzi o sprawdzanie, o którym piszesz, to zrobiłyśmy to wczoraj: jedna z nas wyszła z Yzmą na zewnątrz, druga została z Truflem w domu. Nie reaguje na dzwonek do drzwi, pukanie w okno, dzwonek telefonu blisko głowy, kiedy śpi. Jedyną szansą chyba byłoby badanie, które wyklucza odwracalne zmiany po zapaleniu ucha. Nie znam się co prawda, ale wydaje mi się, że skoro miał zapalenie oskrzeli, to mu się mogło coś innego przy okazji przyplątać. Choć szczerze mówiąc mam wrażenie, że on nie słyszy od urodzenia - zbyt dobrze wie, że należy się pilnować i obserwować człowieka i otoczenie, żeby się nie zgubić i nie wpaść w tarapaty. Dlatego nie jest to zauważalne od razu. Tak czy inaczej będziemy musiały nauczyć się z nim komunikować. Myślę, że Yzma nam w tym pomoże i że jesteśmy w stanie nauczyć go przywołania. Nie wiem jeszcze jak, ale on się mimo wszystko błyskawicznie uczy. Czytałam o obrożach wibracyjnych i trzeba się tematem zainteresować. Quote
Telimena Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 myślę, że taka obroża to jest dobry kierunek, też gdzieś o tym czytałam :) Quote
ang Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 takie obroże są dostępne w necie, widziałam ceny od 100 do 200 zł czytałam też gdzieś, że np. leczenie gentamycyną może uszkodzić słuch Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Są, ale nie widziałam nigdzie tylko wibracyjnej. Zawsze były też impulsy elektryczne. A co do skutków ubocznych gentamycyny, to w książeczce Trufla jest Betamox. Był leczony czymś jeszcze poza tym, co jest wpisane? Quote
ang Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 przeze mnie nie, ale kto wie, co było wcześniej na dogo też był wątek np. o szkoleniu głuchego psa, Pani Zofia Mierzwińska z Krakowa już się nie pojawia na dogo, ale prowadzi blog i mozna się z nią skontaktować. Tak sobie piszę, jakby w przyszłości była potrzeba, oby nie było i problem był przejściowy, ale może tak nie być, bo wydaje mi się, że Trufel jest przyzwyczajony do ciągłego obserwowania cżłowieka żeby sobie poradzić... http://www.dogomania.pl/threads/6939-jak-szkoli%C4%87-g%C5%82uchego-psa a jeśli chodzi o obrożę, to jeśli dobrze zrozumiałam, co pisze producent to jest albo impuls albo wibracja, niekoniecznie razem http://progadzet.pl/dla-zwierzat/37-obroza-treningowa.html http://www.astercomp.pl/sklep-internetowy/profesjonalna-obroza-treningowa-dla-psa/ Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Raczej niestety nie wygląda, żeby komuś zależało na nim na tyle, żeby go leczyć antybiotykiem :( A tu Trufelek na kanapie :) Quote
Telimena Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 betamox to amoksycylina, to bardzo bezpieczny lek, nie sądzę, żeby jakikolwiek lekarz dał gentamycynę szczeniakowi, w skrajnych sytuacjach stosuje się ją jeszcze krótkotrwale przy ciężkich zapaleniach płuc, w leczeniu łączonym np z linco-spectinem ale skłaniałabym się chyba raczej do opinii, że psiaka nigdy nikt nie leczył i nikt nigdy wcześniej o niego nie dbał... Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='ang'] a jeśli chodzi o obrożę, to jeśli dobrze zrozumiałam, co pisze producent to jest albo impuls albo wibracja, niekoniecznie razem http://progadzet.pl/dla-zwierzat/37-obroza-treningowa.html http://www.astercomp.pl/sklep-internetowy/profesjonalna-obroza-treningowa-dla-psa/ No tak, też to widziałam, ale te pilociki wyglądają tak, że bałabym się, żeby przez przypadek nie zafundować psu traumy... Najpierw go przyzwyczajamy do tego, że wibracja=nagroda, a potem znienacka obrywa prądem. Po prostu budzi to moje wątpliwości - to wszystko. Mam ogólnie problem z przyjmowaniem do wiadomości metody wychowawczej, polegającej na rażeniu psa prądem i odrzuca mnie od tych urządzeń. Gdyby się udało znaleźć taką z samymi wibracjami, to by była pełnia szczęścia :) Ang, dzięki za linki :) http://www.deafdogs.org/ studiujemy od wczoraj. Quote
ang Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 no tak, ja zawsze spóźniona :) a przycisk od pilota jeden to zawsze można "wydrylować" i będzie spokój... Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Zawsze to jakaś opcja ;) Nie jesteś spóźniona, tylko się przejęłyśmy i od razu zaczęłyśmy czytać, żeby od początku wiedzieć co robić i Trufla nie popsuć ;) Quote
wojtuś Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Kochane super filmik, obejrzałem:) Telimeno dzieki za Twoje uwagi:Rose: Trufelek jest umówiony na ogólny przegląd 12.12 (poniedziałek) o godz. 17.00 do Dr Orła na Sanockiej 3 w lecznicy Krakvetu, jeśli będzie potrzeba to będzie miał zrobione RTG tylnych łap. Jedziemy ....i zobaczymy ...:):) Quote
Rudzia-Bianca Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 No cóż ja nie znam się na niczym z tego co piszecie , ale powiem że Trufcio pięknie na kanapie wygląda i ma taki szczęśliwy pysio :) Mam nadzieję , że wszystko dobrze się ułoży . Dzięki Telimeno za odwiedziny i rady dla Trufla :) Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Dziękujemy ślicznie :loveu::loveu::loveu: Zastanawiam się, co my byśmy bez Ciebie zrobiły! Trufelek się znakomicie czuje w obroży i szelkach od Ciebie :D W obróżce zrobiłyśmy dodatkową dziurkę i jest idealnie :) Quote
wojtuś Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='dziki.nomada']Dziękujemy ślicznie :loveu::loveu::loveu: Zastanawiam się, co my byśmy bez Ciebie zrobiły! Trufelek się znakomicie czuje w obroży i szelkach od Ciebie :D W obróżce zrobiłyśmy dodatkową dziurkę i jest idealnie :) O ... to chłopak jest piękny :loveu: Ang podała wątek, zajrzałem i wczoraj Bolsbokser napisała: [quote name='Bolsbokser']Ech, widzę, że temat podupadł. Ja sobie go zapisuję, ponieważ mam głuchego psa i sama go "szkolę", znaczy wychowuję. Gdyby ktoś miał pytania, jak wygląda życie codzienne i nauka z takim psem, czyli głuchym, proszę piszcie nawet tutaj w wątku. Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. Zaprosiłem na wątku Cioteczkę do Trufelka:) Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Właśnie dzisiaj wieczorem miałyśmy zebrać pytania i napisać priva, ale skoro zaprosiłeś, to poczekamy na wizytę :) Dzięki! Quote
wojtuś Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Cioteczka napisała, że zajrzy do Trufelka:) Quote
dziki.nomada Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Znalazłyśmy coś takiego: http://tylkotutaj.istore.pl/pl/obroza-treningowa-szkoleniowa-dla-psa-pilot.html To obróżka wibracyjno-dźwiękowa, bez impulsów elektrycznych. Cena też przystępna. Co o tym myślicie? Quote
ang Posted December 6, 2011 Author Posted December 6, 2011 poczytałam chwilę w necie - to firma produkująca maty do masażu, malaksery, szczotki powodujące porost włosów itp.:) taki TV market mydło-powidło i ma dość kiepskie opinie (wadliwy sprzęt), ale nic nie szkodzi spróbować Quote
dziki.nomada Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Całkiem możliwe :) Czytałam też instrukcję zrobienia takiej obroży z... samochodu sterowanego ;) Ale raczej się nie podejmę :p Zastanawia mnie też jednak to, jakie natężenie mają te wibracje, skoro ich celem jest przywołanie psa do porządku i "korygowanie" zachowania. Czy nie będzie to zbyt mocny sygnał jak na wywoływanie pozytywnych skojarzeń. Dzisiaj kupujemy młodemu adresówkę w razie W. Taką metalową zakręcaną z karteczką. Napiszemy, że nie słyszy, a jak go nauczymy komend, to i dopisze się, na jakie gesty reaguje. Fajne w Truflu jest to, że jak rano wstajemy, to dopóki nie podejdziemy naprawdę blisko, śpi sobie spokojnie. Będzie mniej zestresowany ;) Ćwiczymy skupienie na przewodniku i "dobry piesek" :) Quote
ang Posted December 6, 2011 Author Posted December 6, 2011 Podwójną pracę z nim macie, mimo że to kochany psiak, to pewnie nie jest łatwo... Quote
dziki.nomada Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Raczej nie pojmujemy tego w tych kategoriach :) Quote
wojtuś Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 [quote name='andegawenka'] Do Anisia i jego Domku przyjechały takie prezenty:) Aniś z Przyjaciółmi na wątku dzieli się z Trufelkiem :loveu: i Wami Kochani :loveu: cudnymi prezentami :):) Quote
Bolsbokser Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Jestem,jestem. Potrzebowalam czasu na przeczytanie wszystkiego,zebym wiedziala w czym rzecz. Ca droge do pracy mi zajelo przeczytamie watku. jak wroce z pracy napisze sugestie swoje o testach,obrozy dla gluchych,jak jej uzywac,jak szkolic psa nieslyszacego,jakie gesty etc. w pracy nie mam swobodnego czasu na to,w dodatkuciezko mi pisac wypracowania z telefonu. Quote
dziki.nomada Posted December 6, 2011 Posted December 6, 2011 Dziękujemy pięknie za odwiedziny :) Będziemy bardzo wdzięczne za porady. A Wojtusiowi dziękujemy za prezenty! :multi::multi::multi: Quote
Recommended Posts