Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zaglądam do Dinki z niepokojem :shake:
Oby Gajowa miała rację i głównym sprawcą stanu suczki okazał się stres
Tak mi Jej żal ...
Nie rozumie, dlaczego najpierw została odizolowana od reszty stada, a potem wywieziona w obce miejsce :shake:
Nie wie, że to dla Jej dobra...
Tak by się Jej przydał swój człowiek, taki tylko dla Niej

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ja byłam troszkę bardziej uparta w stosunku do wujka google'a i przy tych drugich paskudztwach Feli wdarła się literówka.
To uncinaria stenocephala należy też do tęgoryjców a skoro jedne i drugie powodują zapalenie jelita itd. to jednak jej spadek wagi ciała może być właśnie nimi spowodowany.

Posted

Fela napisał(a):

Sarna, jak długo trwa ten stan?

Pierwszy atak był w czerwcu, sierść zaczęła wypadać w sierpniu, chudnąć zaczęła w październiku. Odrobaczana była w czerwcu 2011r, razem ze szczepieniem p/wściekliźnie. Resztę napisałam w poprzednich postach. także nt właściciela psa.
Została wyeliminowana ze stada po ostatnim pogryzieniu mojej suki w październiku. No taka dziwna jestem, że chciałam zabezpieczyć drugiego psa i konie przed pogryzieniem.

Fela napisał(a):

(więcej nie piszę, bo obiecałam być powściągliwa, choć naprawdę nie jest to łatwe, po tym, jak zobaczyłam sukę, która jest od ponad roku pod opieką)

Wiesz, możesz pisać w nawiasach, tłustym drukiem, kursywą i czym tam uznasz za słuszne. Możesz też wielkimi literami wykrzyczeć, co tam sobie wymyśliłaś na mój temat. Ale to i tak nie zmieni faktów, że zajęłam się psem, którego jak zachorował widziało trzech weterynarzy i żaden z nich nie wiedział co trzeba zrobić, aby psa zdiagnozować. Więc bardzo Cię proszę, nie marnuj energii na domysły. Chcesz, zadzwoń do mnie, chętnie porozmawiam z Tobą na temat Diny. W razie wątpliwości zapraszam na inspekcję dobrostanu pozostałych zwierząt. I nawet książeczki zdrowia i paszporty hodowlane dam do wglądu.

DONnka napisał(a):

Sarna170, Ty proponowałaś 50 zł / miesiąc - czy to jest aktualne ???

Tak.

Posted

Dziewczyny spokojnie. Jak na dziś dość mam awantur. Nie ma się o co obrażać. Sarna, dogo to jak pole bitwy. Ważne aby przeciwnik się nie pomylił;)
Dina wygląda źle, jej zachowanie jest tez nie najlepsze. Trzeba zjednoczyć siły aby jej pomóc. Tylko co jej właściwie jest ? O co prosić?

Posted

DONnka napisał(a):
No to tak na szybko:
DONnka - 10 zł
Weimaromaniaczka - 10 zł
bela51 - 10 zł
auraa - 20 zł
Sarna 170 - 50 zł
Razem: 100 zł

Belu, bazarek jak najbardziej, ale najpierw musiałabym skończyć te dwa, które prowadzę, bo nie ogarnę wszystkiego (zresztą sama wiesz najlepiej jak to jest, bo nie tak dawno byłaś w podobnej sytuacji ;))

Dla przypomnienia :)
Auraa, wyślij numer konta skarbnika Sarnie170
Ja mam i będę wysyłać od siebie i Weimaromaniaczki :)

Trzymaj się Dinka :loveu:
Fela, wiadomo już jakie Dina będzie miała zaordynowane leczenie ???

Posted

Nie dałam rady wczoraj podjechać do Diny :( Miałam odebrać jej wyniki i włożyć tutaj. Trudno, w przyszłym tygodniu.
Sytuacja wygląda tak: badania krwi nie potwierdziły problemów z trzustką, potwierdziły zarobaczenie, ale nie do tego stopnia, by był aż taki problem z wchłanianiem. Oglądał ją dwa razy dr Dembele (dermatolog), zeskrobina nie wykazała żadnych skórnych pasożytów typu nużeniec. Wykluczył problemy związane z tarczycą. Oglądał ją także prof. Lechowski oraz dr Kalwas, szefowa szpitala. Wszyscy skłaniają się do tego, że jeśli nie jest to zamożenie (no ale podobno ona jadła bardzo dużo), to problemy mają tło hormonalne, co byłoby wskazaniem do sterylizacji. Wyniki badania krwi są na tyle dobre, że wszyscy troje radzą jednak sterylizację.
Suka jest w tej chwili porządnie odrobaczona aniprazolem i pod koniec przyszłego tygodnia umówimy zabieg.
Jeśli chodzi o jej apetyt (dostaje karmę bosh wysokoenergetyczną), na początku rzucała się na jedzenie, można było mieć wrażenie, że pochłania wszystko, wraz z miską. Teraz już zdarza jej się zostawić.
Raz jeszcze podaję koszty dotychczasowej diagnostyki:
badanie kału 28złKoszty dotychczasowej diagnostyki: 158 zł
Do tego dochodzi karma
(nie płacimy za 3 krotne wizyty u specjalisów, pobyt w szpitalu no i takie rzeczy jak pobranie krwi etc :-)), my zasponsorowaliśmy jej aniprazol.
Sterylizacja tak jak już pisałam nie będzie za darmo, ale po kosztach materiałów i leków, trzeba się liczyć, że to będzie ok. 100-120 zł.
No i potem hotel: 11 zł/doba (w tym karma) jeśli to będzie hotel tzw. kojcowy (duży kojec, solidny, zabezpieczony od góry także, spacery, ciepła buda ze słomą).

Posted

Poszła stała ode mnie i od Weimaromaniaczki :)
Na dobry początek :):):)
Auraa, podałaś konto Sarnie170 ???

Dinka, jesteśmy tu dla Ciebie :loveu:
Trzymaj się suniaczku :):):)

Posted

Widziałm dzis Dinke.
Niestety byłam w niedoczasie i nie mogłam jej wziąc na spacer, wiec tylko sie poznałysmy w lecznicy.
Jest chuda (choc nie dramatycznie znaczy przybywa na wadze), ale skóra w bardzo złym stanie. Na karku ma liczne duze łyse place.Skóra na zdjeciach wyglada lepiej niz w rzeczywistości :(.
Sarna jeśli ona tak wyglada od jakeigośc czasu i mówisz że byłas u 3 wetów, to raczej ich zmień...

Posted

Miejmy nadzieję że steryzlizacja poprawi jej stan.
Znam przypadek, kiedy po sterylce poprawiła się skóra oraz wróciło do normy picie (wcześniej jak smok).

Posted

Ja tez miałam taki tymczas

Lady

• tak wyglądała kiedy do mnie przyszła i przyczyną były hormony. Po sterylizacji ładnie zarosła. Odeszła kilka lat temu z powodu nowotworu.