Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie
Dostałam dziś poniższego maila.
Te psy mieszkają na terenie zakładów mięsnych w Myślachowicach, dokarmia je tylko człowiek, który kiedyś tam pracował i dojeżdża tam z Chrzanowa. Właściciel zakładu zmarł a spadkobiercy - synowie nie zajmą się psami, twierdzą, że ojciec je sprowadził i to nie ich sprawa sprawa.

Jest jeszcze 6 tygodniowy szczeniaczek, który tam marznie i na cito jest mu potrzebny tymczas.

" Hej Agata,
w załączniku zdjęcia psów z zakładu. Szczeniaczka prześlę w następnym mailu.
Szczeniaczek - suczka ur. 4 października, ojcem jest ten mix amstaff, mamusią ta
suczka kundelkowato-onkowata. Będzie duża jak dorośnie. Ogloszona na
gumtree, tablicy i w Przełomie.

Mix amstaffa - ma około 5 lat, przybłąkał się do zakładu i został. Nie
ma w nim agresji i był najmniej zalękniony z tych psów, nie bał się
podejść i dawał się głaskać, reszta trzymała dystans.

Owczarak niemiecki - ma około 8 lat. Właściciel zakładu przywiózł go
kilka lat temu ze schroniska w Olkuszu. Onek ten po wypuszczeniu z
kojca ciągle coś nosi w pysku, a to wiadro, a to klocek
drewna. To chyba jakieś nerwicowe, on tam nie ma zajęcia.

Suka ruda - około 3 lat. Jej matką była bernardynka, a ojcem kaukaz.

Suczka kundelkowata - około 6 lat, matka szczeniaczka. Jest wielkości
tego mixa amstaffa, czyli około 25 kg tak na oko. Bardzo wylękniona,
najbardziej z wszystkich."

link do zdjęć:
https://picasaweb.google.com/agatawolska07/PyZMyslachowic?authuser=0&authkey=Gv1sRgCL-5vrudu7mpFw&feat=directlink

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Piekne psy (ten ONek z Olkusza wydaje mi się znajomy, czy oni wcześniej przypadkiem nie mieli "firmy" a raczej baraku, przed wiaduktem w Trzebini?).
Przełom napewno opisze ten przypadek, powinni znaleźć się chętni do adopcji takich ślicznych psiaków.
Można zwrócić się do UM Trzebinia o pokrycie kosztów sterylek.

Posted

keria napisał(a):
Piękne psiaki!
Tyle tej psiej krzywdy :-(
Co z nimi będzie? Zostają na tym terenie do czasu znalezienia domów? Czy szukacie domków tymczasowych?

Mix kaukaza - sunia będzie miała prawdopodobnie dom tymczasowy . Bardzo potrzebna pomoc dla ONka , to starszy pies , bardzo żywiołowy , zna podstawowe komendy. Zanim trafił w to miejsce musiał mieć normalny dom i kogoś komu chciało się go czegoś nauczyć .

Posted

Mam kontakt z osobą która zajmuje się psami , kkanarek również, a raczej - tym bardziej ;). Jeśli chciałabyś mail lub nr tel mogę wysłać na priw .

Posted

Pies jest zabrany z olkusza, nie bardzo toleruje inne psy tzn samce. Jest nauczony podst. komend siad, leżeć itp. To pies który nadaje się do kojca do stróżowania, ma ok 8-9lat. Jest znerwicowany bo cały czas skaczą do siebie z tym astem , ich kojce się łączą i raz na jakiś czas uda im się przedostać jeden do drugiego i wtedy się gryzą. Pies do człowieka jest w miarę ufny,to nie jest typ nakolankowego misia raczej tak stróż. Niszczyciel wszystkiego co znajdzie w ogrodzie, opony, piłki wszytko gryzie i niszczy.

Suka ta kaukazowata jest wycofana najbardziej ze wszystkich, bardzo boi się cżłowieka jest stosunkowo młoda ma dopiero 2,5 roku. Ma mieć dt od piątku.

Suka matka szczeniaka - jest wycofana ale za jedzeniem podejdzie do człowieka, widac , że miała w życiu dużo szczeniaków. Jest taka spokojna. TRZEBA JĄ PILNIE WYSTERYLIZOWAĆ!!!!!

Ast- tak nakręcony testosteronem samiec, tylko suki i bójka z onkiem go interesują, dziś złapał moją mamę za rękę ale to pewnie dlatego, że miała przysmaki, była na jego terenie. ma ok 8 lat To pies przyzwyczajony do życia w kojcu

Najgorsze jest to żę Pan który je dokarmia od stycznia będzie miał nową pracę i przestanie tam przyjeżdżać wtedy te psy umrą z głodu

Posted

Samce nakręcają się wzajemnie , w dodatku w pobliżu są dwie niewysterylizowane suki , które mają na zmianę cieczki . Całe stado jest karmione wyłącznie mięsem....... i kompletnie nie mają zajęcia aby rozładować nadmiar energii. Rozdzielone , wykastrowane i mające możliwość jakiejś sensownej pracy , wybiegane - mogą się zachowywać zupełnie inaczej. Jak dla mnie - tragedia , należałoby te wszystkie psy zabrać z tego miejsca . Tylko gdzie ?:-(

Posted

czy watek został rozesłany do osób z chrzanowa? bo takie są tu na pewno może i nawet z Trzebini! może ktoś mógłby tam chodzić dokarmiać te psy gdy Pan je obecnie dokarmiający nie będzie już mógł w związku ze zmiana pracy od Stycznia

dowiem się jeszcze jak to jest z tymi spadkobiercami..

Posted

Figanna napisał(a):
ech... a w Chrzanowie jest schronisko?

Nie ma. Wcześniej jeździły do Olkusza, teraz Mysłowice. Z Trzebini nie wiem gdzie są teraz zabierane.
Jest dramat. Nie ma nikogo i niczego.