kimiji Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Witam wszytskich na wątku Mentorka :) Mentor to średniej wielkości (40 cm, waży 13 kg) pies bardzo w typie rasy cocker spaniel, mogłabym nawet powiedzieć, że jest rasowy w 100%, ale został znaleziony, więc rodowodu nie ma... Ma około 3-4 lata. Jest bardzo nieufny:-(, ma tylko kilka osób którym ufa, a właściwie obecnie to tylko dwie osoby, ja i jeden z pracowników schroniska. Od razu złapałam z nim kontakt, za smaczki dał się przekupić ;) Zaskoczony dotknięciem potrafi się odwrócić i ugryźć:shake:. Ale osobie, której ufa pozwoli zrobić wszystko, nawet dał się podnieść do zważenia i wsadzić do boksu. Bardzo boi się podniesionej ręki, mężczyzn, hałasu, miarki do mierzenia, nagłego trzasku, boi się poprostu wszystkiego, jest bardzo przerażony, ktoś go musiał bić w przeszłości, dlatego tak reaguje:( Jest bardzo skołtuniony:shake:, czeka go obcinanie, ma bardzo długie pazurki:shake:, ale dzisiaj nie chciałam go już stresować i skupiałam się głównie na socjalizacji Mentora z otoczeniem. Mimo wszystko jest to psiak bardzo kochany i miziasty:loveu:. Na wybiegu ciągle trzymał się mnie, gdy chociaż na parę metrów się oddaliłam zaraz do mnie przybiegał bez wołania, poprostu bał się i przyklejał do nóg. Gdy inne osoby chciały go pogłaskać, chował się za mną albo uciekał jak najdalej:( Gdybym tylko spotkała tego, kto mu to zrobił skończyłoby się na rękoczynie:mad::angryy: Jest bardzo mądry:loveu:, dzisiaj nauczył się już reagować na imię. Komendy, które potrafi to siad, leżeć, łapa i poproś. Mentor jest zaszczepiony, odrobaczony oraz wykastrowany. Numer Metora to 1152/11 Zdjęcie tylko takie schroniskowe, bo przy dzisiejszym świetle nic nie dało się zrobić :/ Kontakt: kimiji.kd@gmail.com 504 895 404 Quote
ewes Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 zapisuję... piękny, ale charakterek to on ma ;) Quote
jofracy Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 zapisuję :) bałam się po opisie na stronie schroniska, że nie będzie wychodził na spacery... Fajnie, że się udało :) Quote
myszorek Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Sprawdźcie może czy nie ma tatuażu albo czipa.Piękny piesek! Quote
WolvesLover Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Też jestem ^^ Biedak jak można tak psa zaniedbać :shake: Quote
MonikaAron Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Również jestem:D A mnie dzisiaj udało się pogłaskać Mentora:D Quote
kiyoshi Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Mnie też udało się prawie pogłaskać tą ślicznotke. To naprawde cudowny piesek...widać, że bardzo ktoś go skrzywdził, ale potrafi zaufać...już zaufał swojej opiekunce, a to pierwszy krok ku jego lepszemu życiu!! Nie mogłam doczekac się tego pieska, dobrze że wreszcie wyszedł...przypomina mi bardzo mojego najdroższego psa (a właściwie sunie ) z dzieciństwa, dlatego trzymam kciuki szczególnie gorąco za niego!!! I zapisuje wątek:D Quote
kimiji Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 myszorek napisał(a):Sprawdźcie może czy nie ma tatuażu albo czipa.Piękny piesek! Czipa na pewno nie ma, bo schronisko od razu sprawdza, tauażu na uchu nie widziałam, a ze sprawdzeniem gdzie indziej jest problem, bo przez te kołtuny nic nie można zrobić:( Quote
kimiji Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 MonikaAron napisał(a):Również jestem:D A mnie dzisiaj udało się pogłaskać Mentora:D Niektórym się dał pogłaskać, a niektórych gryzł, właściwie to za smaczki nie było z niczym problemu, ale niespodziewany dotyk automatycznie powodował ugryzienie:( Quote
kimiji Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 Maciaszku mogłabym cię prosić o zmianę opisu na schroniskowej stronie na ten? : Mentor to średniej wielkości (40 cm w kłębie, waży 13 kg) pies w typie cocker spaniela. Jest dość nieufny w stosunku do ludzi. Boi się każdych gwałtownych ruchów, głośnych dźwięków, a nawet mężczyzn. Niespodziewany dotyk powoduje z jego strony lekkie uszczepnięcie zębami, ale wynika to jedynie ze strachu, nie z agresji! Ktoś musiał go w przeszłości bić! Do osoby, której zaufa jest bardzo przyjacielski i pozwoli wszystko ze sobą zrobić, np. podnieść się na ręce, założyć szelki; lubi być miziany i chętnie nadstawia główkę, ale dalej jest ostrożny przed ruchami człowieka. Puszczony na wybiegu trzyma się osoby, której ufa, gdy inna osoba gwałtownie chce go pogłaskać albo ucieka albo chowa się za opiekunem. Ładnie reaguje na imię, przychodzi na zawołanie. Potrafi komendy: siad, leżeć, łapa, poproś. Jest bardzo skołtuniony, w najbliższym czasie będzie strzyżony. Mentor jest zaszczepiony, odrobaczony i wykastrowany. Quote
emilia2280 Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 To jest przepiékny podpalany spaniel w Polsce takiego nie widzialam. Quote
Asia & Ginger Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 Psiak jest piękny i bardzo w typie rasy. Zatłukłabym tego kto go tak bardzo skrzywdził. :angryy: Przydałby się biedakowi domek tymczasowy, w którym na nowo odzyskałby pewność siebie i przestał bać się ludzi. Trzeba mu zrobić wydarzenie na FB. Zrobicie czy ja mam zrobić? Przydałyby się też nowe fotki. Quote
emilia2280 Posted November 24, 2011 Posted November 24, 2011 hehe, ja mam taki hotelik pod Kielcami, moja zébata Lunka moze wszystko i tylko já na sposób przekonujá, nigdy silá. od razu jest inna gadka :) no i teraz taki dom musze jej znalezc. Quote
kimiji Posted November 24, 2011 Author Posted November 24, 2011 Zdjęcia będą w sobotę, bo dzisiaj między 16 a 18 żadnych zdjęć nie da się zrobić przy tej ciemni ;/ Quote
kimiji Posted November 25, 2011 Author Posted November 25, 2011 A Mentorek się cieszy, że się zjawiliście :D Quote
Recommended Posts