Theogonia Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 A moim zdaniem powiedziec o wyzle ze to pies z ADHD to gruba przesada- taka jest natura tego psa, ze potrzebuje duzo ruchu, duzo nakladu pracy, zajecia dla siebie- dlatego te psy sa az tak dobrze pracujace. Co do Zahry- jest to pieknie uksztaltowana suka, mloda bo mloda jeszcze, lecz roznosi ja energia. Choc znam Anie krotko to widze jak sie mala zajmuje - Zahrunia jest sludka, pulchniutka i milutka. Zahra z nami na spacerze byla- owszem wyszalala sie, jednak na moje oko w jakis sposob ja uczlowieczajac racjonowala sobie ruch- Zahra po prostu robila zasadzki na wsyztskie inne psy po kolei- a w ten sposob wymeczyla i je i siebie. Quote
sacred PIRANHA Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 Theogonia napisał(a):A moim zdaniem powiedziec o wyzle ze to pies z ADHD to gruba przesada- taka jest natura tego psa, ze potrzebuje duzo ruchu, duzo nakladu pracy, zajecia dla siebie- dlatego te psy sa az tak dobrze pracujace. ale moj pies ma naprawde ADHD...stwierdzone weterynaryjnie... z tego powodu miedzy innymi trafil do mnie...mial byc psem polujacym...ale przez jego ADHD nie dalo sie go odpowiednio uksztaltowac...pan mysliwy (i trener w jednej osobie) oddal go mnie, bo szukal mu osoby bardzo aktywnej i rozumiejacej jego specyficzne wymagania...pomogl mi w jego szkoleniu bardzo...bo przyznam nie latwo opanowac takiego psa... Quote
Theogonia Posted November 1, 2007 Posted November 1, 2007 u ludzi ADHD wystepuje u dzieci w wieku rozwojowym, mniej wiecej na poziomie nauczania poczatkowego. Podstawowa cecha to nadpobudliwosc itd.. szczerze sie przyznam ze moje psiska to nie sa wcale psy najwiekszego spokoju ducha- energia gdyby mogla to unosilabny je wysoko nad ziemia- jednak przy pomocy odpowiednich cwiczen, lub osoby ktora pomoze ulozyc psa - jak to bylo w moim przypadku- nawet takie nadgorliwe, nadpobudliwe psy sa dobrym materialem na szkolenie. Tylko ze ja nie do konca umialam sobie z tym ich wewnetrzym ogniem poradzic, teraz jednak po przekreceniu w mojej glowie odpowiednego zamka, cala ta maszyna wykorzystujaca sile psa do pracy, dziala z werwa. a na przyklad taka Zahra- Aniu wybacz ze ja podaje za przyklad lecz o niej miedzy innymi tu mowimy - owszem czasem czlowiek jest zmeczony jej ruchliwoscia i tym ze wciaz wszedzie jej pelno- lecz w sobote bylam swiadkiem, jak jeden z lepszych znawcow psiej psychiki mowil, ze Zahra to fantastyczny material na szkolenie, i ze wlasnie takie psy- choc poczatkowo sa trudne, najlepiej sie szkoli. Taka nauka ma efekty, pies sie realizuje podczas swojej pracy, i na swoj psi sposob kocha to co robi. Pies zadowolony, i wlasciciel niewykonczony. Quote
sacred PIRANHA Posted November 1, 2007 Posted November 1, 2007 zgadzam sie...takie psy są na poczatku "trudniejsze" do szkolenia...ale jesli ma sie odpowiednia wiedze lub pomoc kogos zorientowanego w temacie to robia sie z nich super psiaki do szkolenia...ja mowie caly czas na wlasnym przykladzie...stwierdzono u nigeo ADHD, pan zajmuje sie polowaniami, wystawami, wieloma psiakami...ja sie zglosilam do niego aby pomogl mi w wyborze psa dla mnie... zapytal mnie czy nie chcialabym sie zmierzyc z takim wyzwaniem...bo wyszkolenie takiego pieska wymaga pewnym umiejetnosci, poswiecenia mu wiekszej uwagi przynajmniej poczatkowo itp itd...na poczatku bylo mi ciezko, ale nie zaluje....bo Tim choc ma energii za trzy psy i czasem trudno jest go opanowac z tym jego nadmiarem to jest tak chetny do nauki, ze powiedzialabym ze jest idealny do pracy z czlowiekiem....po wyszkoleniu swojego zaczelam sie tym zajmowac i pomagac innym...i zdziwilam sie ze inne psy sie tak szybko mecza szkoleniem, nie sa takie skore do nauki...hihi...bylam przyzwyczajona do mojego wariata:) Quote
Theogonia Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 a mozesz mi powiedziec jak i kto stwioerdzil u twojego psa ADHD?ja pamietam ze sama uzywalam okreslenia dla psa ze zachowuje sie jak dziecko z ADHD, jednak wiedzialam ze najczesciej takie porownanie jest krzywdzace- pies nie ganial wtedy jak dziecko z miejsca na miejsce, nie mogl spokojnie usiedziec w miejcu. a niestety mialam stycznosc z dziecmi z ADHD bo swego czasu pracowalam w takim srodowisku. nie twierdze ze sie myslisz w ocenie swojego psa, jednak na moje oko jest to po prostu pies bardzo zywiolowy. Quote
sacred PIRANHA Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 Theogonia napisał(a):a mozesz mi powiedziec jak i kto stwioerdzil u twojego psa ADHD?ja pamietam ze sama uzywalam okreslenia dla psa ze zachowuje sie jak dziecko z ADHD, jednak wiedzialam ze najczesciej takie porownanie jest krzywdzace- pies nie ganial wtedy jak dziecko z miejsca na miejsce, nie mogl spokojnie usiedziec w miejcu. a niestety mialam stycznosc z dziecmi z ADHD bo swego czasu pracowalam w takim srodowisku. nie twierdze ze sie myslisz w ocenie swojego psa, jednak na moje oko jest to po prostu pies bardzo zywiolowy. takze mialam do czynienia z dziecmi z ADHD...w sumie to lubie ich taki zwariowany swiat...jesli chodzi o mojego psa, to stwierdzil to hodowca (i szkoleniowiec jednoczesnie) ktory mial go u siebie pare miesiecy...potem kazdy profesjonalista (wet, szkoleniowcy,hodowcy, behawiorysci) ktorzy mieli z nim do czynienia tez tak mowili...zdaje sobie sprawe,ze ADHD u psow wcale nie jest czeste, ze w wiekszosci przypadkow to jest niezwykla zywiolowosc psow w polaczeniu z "niewybieganiem" z brakiem pracy z czlowiekiem itp w tej chwili sama pomagam ludziom korygowac niewlasciwe zachowania u ich psow i czesto mam do czynienia z energicznymi psami...ja w ukladaniu swojego psa potrzebowalam pomocy innych, bo nie dawalam sobie rady z tym brakiem skupienia i nadmiarem energii...ale teraz moge powiedziec, ze nawet jesli ADHD mial to teraz to nie jest dla mnie problem:lol: Quote
Theogonia Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 kiedys sie spotkalam zokresleniem hiperaktywny pies.... Quote
sacred PIRANHA Posted November 2, 2007 Posted November 2, 2007 Theogonia napisał(a):kiedys sie spotkalam zokresleniem hiperaktywny pies.... podoba mi sie:cool3: Quote
Recommended Posts