Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A moim zdaniem powiedziec o wyzle ze to pies z ADHD to gruba przesada- taka jest natura tego psa, ze potrzebuje duzo ruchu, duzo nakladu pracy, zajecia dla siebie- dlatego te psy sa az tak dobrze pracujace.
Co do Zahry- jest to pieknie uksztaltowana suka, mloda bo mloda jeszcze, lecz roznosi ja energia. Choc znam Anie krotko to widze jak sie mala zajmuje - Zahrunia jest sludka, pulchniutka i milutka. Zahra z nami na spacerze byla- owszem wyszalala sie, jednak na moje oko w jakis sposob ja uczlowieczajac racjonowala sobie ruch- Zahra po prostu robila zasadzki na wsyztskie inne psy po kolei- a w ten sposob wymeczyla i je i siebie.

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Theogonia napisał(a):
A moim zdaniem powiedziec o wyzle ze to pies z ADHD to gruba przesada- taka jest natura tego psa, ze potrzebuje duzo ruchu, duzo nakladu pracy, zajecia dla siebie- dlatego te psy sa az tak dobrze pracujace.

ale moj pies ma naprawde ADHD...stwierdzone weterynaryjnie...
z tego powodu miedzy innymi trafil do mnie...mial byc psem polujacym...ale przez jego ADHD nie dalo sie go odpowiednio uksztaltowac...pan mysliwy (i trener w jednej osobie) oddal go mnie, bo szukal mu osoby bardzo aktywnej i rozumiejacej jego specyficzne wymagania...pomogl mi w jego szkoleniu bardzo...bo przyznam nie latwo opanowac takiego psa...

Posted

u ludzi ADHD wystepuje u dzieci w wieku rozwojowym, mniej wiecej na poziomie nauczania poczatkowego. Podstawowa cecha to nadpobudliwosc itd.. szczerze sie przyznam ze moje psiska to nie sa wcale psy najwiekszego spokoju ducha- energia gdyby mogla to unosilabny je wysoko nad ziemia- jednak przy pomocy odpowiednich cwiczen, lub osoby ktora pomoze ulozyc psa - jak to bylo w moim przypadku- nawet takie nadgorliwe, nadpobudliwe psy sa dobrym materialem na szkolenie. Tylko ze ja nie do konca umialam sobie z tym ich wewnetrzym ogniem poradzic, teraz jednak po przekreceniu w mojej glowie odpowiednego zamka, cala ta maszyna wykorzystujaca sile psa do pracy, dziala z werwa.

a na przyklad taka Zahra- Aniu wybacz ze ja podaje za przyklad lecz o niej miedzy innymi tu mowimy - owszem czasem czlowiek jest zmeczony jej ruchliwoscia i tym ze wciaz wszedzie jej pelno- lecz w sobote bylam swiadkiem, jak jeden z lepszych znawcow psiej psychiki mowil, ze Zahra to fantastyczny material na szkolenie, i ze wlasnie takie psy- choc poczatkowo sa trudne, najlepiej sie szkoli. Taka nauka ma efekty, pies sie realizuje podczas swojej pracy, i na swoj psi sposob kocha to co robi. Pies zadowolony, i wlasciciel niewykonczony.

Posted

zgadzam sie...takie psy są na poczatku "trudniejsze" do szkolenia...ale jesli ma sie odpowiednia wiedze lub pomoc kogos zorientowanego w temacie to robia sie z nich super psiaki do szkolenia...ja mowie caly czas na wlasnym przykladzie...stwierdzono u nigeo ADHD, pan zajmuje sie polowaniami, wystawami, wieloma psiakami...ja sie zglosilam do niego aby pomogl mi w wyborze psa dla mnie... zapytal mnie czy nie chcialabym sie zmierzyc z takim wyzwaniem...bo wyszkolenie takiego pieska wymaga pewnym umiejetnosci, poswiecenia mu wiekszej uwagi przynajmniej poczatkowo itp itd...na poczatku bylo mi ciezko, ale nie zaluje....bo Tim choc ma energii za trzy psy i czasem trudno jest go opanowac z tym jego nadmiarem to jest tak chetny do nauki, ze powiedzialabym ze jest idealny do pracy z czlowiekiem....po wyszkoleniu swojego zaczelam sie tym zajmowac i pomagac innym...i zdziwilam sie ze inne psy sie tak szybko mecza szkoleniem, nie sa takie skore do nauki...hihi...bylam przyzwyczajona do mojego wariata:)

Posted

a mozesz mi powiedziec jak i kto stwioerdzil u twojego psa ADHD?ja pamietam ze sama uzywalam okreslenia dla psa ze zachowuje sie jak dziecko z ADHD, jednak wiedzialam ze najczesciej takie porownanie jest krzywdzace- pies nie ganial wtedy jak dziecko z miejsca na miejsce, nie mogl spokojnie usiedziec w miejcu. a niestety mialam stycznosc z dziecmi z ADHD bo swego czasu pracowalam w takim srodowisku.

nie twierdze ze sie myslisz w ocenie swojego psa, jednak na moje oko jest to po prostu pies bardzo zywiolowy.

Posted

Theogonia napisał(a):
a mozesz mi powiedziec jak i kto stwioerdzil u twojego psa ADHD?ja pamietam ze sama uzywalam okreslenia dla psa ze zachowuje sie jak dziecko z ADHD, jednak wiedzialam ze najczesciej takie porownanie jest krzywdzace- pies nie ganial wtedy jak dziecko z miejsca na miejsce, nie mogl spokojnie usiedziec w miejcu. a niestety mialam stycznosc z dziecmi z ADHD bo swego czasu pracowalam w takim srodowisku.

nie twierdze ze sie myslisz w ocenie swojego psa, jednak na moje oko jest to po prostu pies bardzo zywiolowy.

takze mialam do czynienia z dziecmi z ADHD...w sumie to lubie ich taki zwariowany swiat...jesli chodzi o mojego psa, to stwierdzil to hodowca (i szkoleniowiec jednoczesnie) ktory mial go u siebie pare miesiecy...potem kazdy profesjonalista (wet, szkoleniowcy,hodowcy, behawiorysci) ktorzy mieli z nim do czynienia tez tak mowili...zdaje sobie sprawe,ze ADHD u psow wcale nie jest czeste, ze w wiekszosci przypadkow to jest niezwykla zywiolowosc psow w polaczeniu z "niewybieganiem" z brakiem pracy z czlowiekiem itp w tej chwili sama pomagam ludziom korygowac niewlasciwe zachowania u ich psow i czesto mam do czynienia z energicznymi psami...ja w ukladaniu swojego psa potrzebowalam pomocy innych, bo nie dawalam sobie rady z tym brakiem skupienia i nadmiarem energii...ale teraz moge powiedziec, ze nawet jesli ADHD mial to teraz to nie jest dla mnie problem:lol: