agata i piotr Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Słyszałam ze psy nie trawią kaszy ale jednocześnie moja znajoma. ktróa zajmowała sie hodowlą psów gotowała im kaszę jęczmienną z mięsem. Podobe opinie słyszałam odnośnie picia przez psy mleka.Jedni mówią:"Absolutnie nie dawać" Inni z kolei : " Tak ale rozcieńczone lub najchudsze".Proszę, wyjaśnijcie mi te kewstie, bo chciałam sowjemu pupilowi (ma 4 miesiące) urozmaicić jedzenie.Aktualnie dotsje płatki ryżowe z mięsem i warzywami:) Dziękuję z góry za wszelkie rady:) Quote
Gosia>>> Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Kasza jest ciężkostrawna i nie należy jej psu podawać, zamiast kaszy-ryż. Psiakowi gotuj ryż, możesz do niego dodawać podroby, pierś kurczaka, zerca wołowe itp oraz warzywa. Zastanawiałaś się nad suchym jedzeniam? Różne są opinie ( i myśle, że to zależy od psa) co do mieszania suchego jedzenia i gotowanego. Mój pies teraz jest na suchej karmie ze względów na możliwą alergie i problemy skórne, ale wcześniej dostawał 2 razy dziennie suchą karmę i raz dziennie gotowany ryż z warzywami i mięskiem, do którego dodawałam witaminy i suplementy. Pies nie miał żadnych problemów, dotyczących niestrawności itp. rzeczy, choć znam przypadki, w których zwierzaki przy takiej diecie źle się czuły, także to zależy od psiaka. Jeśli karma sucha, to nie żadne pedigree, chappi, friskies itp reklamowane karmy, bo tylko pieskowi zaszkodzisz. No i nie podawaj psich puszek-ja przez taka puszkę musiałam z psemna rękach do weta lecieć bo biedny robił dalej niż widział... Dla urozmaicenia i w nagrodę możesz psiakowi podawac specjalne smakołyki-ciasteczka, wędzone lub wapniowane uszy, kości itp. Pozdrawiam Quote
coztego Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 [quote name='agata i piotr']Proszę, wyjaśnijcie mi te kewstie, bo chciałam sowjemu pupilowi (ma 4 miesiące) urozmaicić jedzenie. Te kwestie były wielokrotnie wyjaśniane w dziale "Żywienie", dokąd serdecznie zapraszam. :p Można tam przeczytać o mleku, o wypełniaczach, o przepisach na gotowane jedzenie i wielu innych rzeczach związanych z żywieniem psów. Quote
kalina. Posted January 4, 2007 Posted January 4, 2007 Było o tym dużo mówione.Dział Żywienie sie kłania:p . Quote
wiska Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Wiem ,ze psy nie trawia ziemniakow,ale mleka to ludzie nie trawia...moze psy tez:roll: Quote
Błyskotka Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Moja sunia po mleku miała biegunkę a kaszy jej nie gotuję. Mój drugi psiak jest tylko na suchej karmie. Od czasu do czasu dostanie rosołek do wypicia. Quote
Recommended Posts