Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam maly problem. Chce dopuscic suke do samca,tylko jest jeden problem.. Sunia ma 10. dzien cieczki, wszytkie pieski(a nawet suczki) za nia biegaja, tylko konkretny reproduktor boi sie suni. Ucieka od niej.. Dodam,iz do innych suczek lgnie,gdy maja cieczke. Co robic? Co jest nie tak?Pomozcie!!

Posted

KOSEK bywa tak ,ze dany samiec nie chce kryc konkretnej suni-wtedy albo nalezy zapladniac sztucznie lub szybko szukac innego reproduktora.mozna oczywiscie czekac moze zainteresuje sie sunia 12 czy 14 dnia i wrazie czego jak nic z tego nie wyjdzie kryc przy nastepnej cieczce innym psem.
Z doswiadczenia wiem ,ze z lekliwym reproduktorem to mozesz wiele nie zdzialac

Posted

Kosek ,mam pytanie!Czy piesek krył juz wczesniej ,czy jest to jego pierwszy raz????
Ja miałam podobna sytuacje przy kryciu moim psem ,wiec moze bede umiała Ci jakos doradzic.
Napisz prosze jak wygladała cała "scena" tzn jak dopuszczaliscie psy : czy były osoby trzecie,czy pies jest ogolnie lekliwy ,czy Ty trzymałes sunie?

Posted

resuruss napisał(a):
Kosek ,mam pytanie!Czy piesek krył juz wczesniej ,czy jest to jego pierwszy raz????
Ja miałam podobna sytuacje przy kryciu moim psem ,wiec moze bede umiała Ci jakos doradzic.
Napisz prosze jak wygladała cała "scena" tzn jak dopuszczaliscie psy : czy były osoby trzecie,czy pies jest ogolnie lekliwy ,czy Ty trzymałes sunie?

Pieski przy pierwszym spotkaniu byly z wlascicielami. Teraz sunia jest u reproduktora. Dokladnie od dwoch dni. Oczywiscie,poczekamy do 14. dnia jej cieczki. Tylko niepokoi mnie fakt,ze reproduktor nei boi sie innych suczek,a na ta zdarzylo mu sie nawet warknac :placz: Ja to mam szczescie.. :roll: Czy reproduktor jest lekliwy? Nie.. Oczywiscie,ma swoje pancie i przyjaciol,ktorym jest wierny,ale z reguly bawi sie z innymi pieskami i nie jest tak zle. Maly pies,a probowal kiedys pokryc nawet suke duzej rasy, wiec chyba nie jest z nim tak zle,co?:roll:

Posted

Kosek napisał(a):
Oczywiście,ale jakie to ma znaczenie?

Tutaj to ma znaczenie, bo 99% forumowiczów jest słusznie przeciwna rozmnażaniu psów bez papierów ze względu na przepełnione schroniska, nadprodukcję szczeniąt itp. itd.

Ale wracając do reproduktora. Są takie egzemplarze psów, które doskonale orientują się, czy sunia jest NAPRAWDĘ gotowa do krycia czy nie. Często jest tak, że za suką z cieczką ganiają osiedlowe lowelasy i wydaje się właścicielowi, że to już są te dni. A są właśnie takie samce, które jeśli akurat to nie jest ten właśnie dzień, to do suki się nie zbliżą. I często tak się zdarza u psów z dużym doświadczeniem w kryciu. Może owulacja u suni sie przesunęła? Niektóre sunie nawet dopiero w 19 dniu są gotowe do krycia.

• 2 weeks later...
Posted

Moze warto poswiecic ta cieczke temu psu ? Moze jest tak jak mowi Kasia , owulacja sie przesuneła i dopiero koło 20 dnia sunia bedzie gotowa ? Przeciez jak z tym psem na tej cieczce nie wypali , to zawsze jest nastepna :)

Posted

10 dzień cieczki to mogło być po prostu za wcześnie na krycie i być moze dlatego pies się nią nie interesowal. Ja swoje zawsze kryję ok 13 dnia cieczki i później powtarzam jeszcze raz.

Posted

A czy robiliście suce badanie poziomu progesteronu? 10 dzień, to mogło być nieco za wcześnie, ale nie powinno być tak że pies ucieka przed suką. Najwyżej mógłby nie chcieć kryć, ale nigdy uciekać.
Czy ten pies krył już?
Rozważałabym albo sztuczną inseminację, albo zmianę reproduktora.

• Margo changed the title to Help - reproduktor boi sie suni