Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam was serdecznie

Zakładam ten wątek bo mam nadzieję że przyda się innym i mam nadzieją że i mnie...:eviltong:

Jest tu na dogo wielu właścicieli którzy mieli już kilka psów i wychowali je od szczeniaka... a teraz są przepięknymi psami o psychice i wychowaniu której można pozazdrościć...

Wiadomo że psiaki same się nam nie uchowają, bo trzeba je starannie wycghować:p

Wiadomo "czym skorupka za młodu nasiąknie..."

Wiele osób tu ba dogo zadaje jakieś pytanie dotyczące psa i dostaje odpowiedz "to jeszcze szczeniak, nauczy się"
Wiem co czuje taki właściciel małego rozgryzonego, nieposłusznego i zadziornego szczeniorka po takich radach.
zastanawiemy się czego w tym okresie najważniejsze aby uczyć, na co zwracac uwagę, co korygować zawczasu a ma co można przymknąć oko i na jak długo...

Jednym słowem proponuję stworzyć taki ogólny zaryz rozwoju szczeniaka z własnych doświadczeń.

Wiadomo psiak do 2 msc. powinien być z mamusią, ale co potem. co robić w 2 msc, co w 3 i td.

Zaczynając np. od 2 msc.
Co wasze psy umiały, czego już można od nich wymagać. itd

Mam nadzieję że Wam się pomysł spodoba...

Pozdrawiam serdecznie Dobomaniaków:loveu:

Guest Kamcia_14
Posted

Wiadomo psiak do 2 msc. powinien być z mamusią, ale co potem. co robić w 2 msc, co w 3 i td
1. Reagowanie na własne imię
2. Chodzenie na smyczy.
3. Umiejętność przychodzenia na zawołanie.
4. Komendy:
- siad
- waruj
- aport
- daj
itd.
5. Dla własnej przyjemności możesz poćwiczyć Taniec z psem.

Guest Kamcia_14
Posted

[quote name='Behemot']A to nie za wcześnie dla 2-3 miesięcznego szczeniaka? :cool3:
Napisałam jej co po kolei powinna ćwiczyć ze swoim psem.
Anna napisała

Wiadomo psiak do 2 msc. powinien być z mamusią, ale co potem. co robić w 2 msc, co w 3 itd.

Posted

[quote name='Kamcia_14']Napisałam jej co po kolei powinna ćwiczyć ze swoim psem.
Anna napisała

widzę że niestety nikt mnie nie zrozumiał...:cool3:

ja nie mam psa w tym wieku ale starszego, chcialam stworzyć taki mini poradnik o rozwoju psów, aby każdy mógł sobie zerknąć...

A co do blogu o Reszce, to jest on ciekawy ale bardzo obszerny, a ja chciałam punktowo napisać co piesek potrafi się nauczyć w danym miesiącu w 2, 3, 4 5, 6 itd.
Na co w danym miesiącu właściciele muszą zwrócić uwagę. \
j jakie w danym wieku dopuszczalne są zachowania a jakie nie...

Posted

AnnaMordęga napisał(a):
ja chciałam punktowo napisać co piesek potrafi się nauczyć w danym miesiącu w 2, 3, 4 5, 6 itd.
Na co w danym miesiącu właściciele muszą zwrócić uwagę. \
j jakie w danym wieku dopuszczalne są zachowania a jakie nie...

To jest niemozliwe.Nawet w obrębie tej samej rasy istnieją zbyt wielkie różnice osobnicze w rozwoju,charakterze,osobowości, inteligencji zeby można było traktowac identycznie kazdego szczeniaka. Wynika to z różnic genetycznych, warunków odchowu miotu i z doświadczeń pierwszych tygodni życia.

Guest Mrzewinska
Posted

..i zbyt wielkie roznice w przeznaczeniu psa - w tym, co ma kiedys robic obok nas.
Szczeniaka przeznaczonego dla mysliwego mozna jeszcze w gniezdzie zauczac zapachu bazanta. Szczeniaka szkolonego do ratownictwa uczy sie biegac pomiedzy ratownikiem a "zaginionym" w pokoju, kiedy szczeniak ma 6 tygodni, jedno szczenie zaczyna perfekyjnie weszyc 10-tygodniowe, drugie nie koncentruje sie jeszcze wcale na sciezce zapachowej, jeden szczeniak ma aport wrodzony, drugi nie, przyszlego stroza mozna uczyc nieufnosci kiedy ma 3 tygodnie....

Wiec nie da sie stworzyc jednego poradnika - kazdy psiak musi byc traktowany indywidualnie.

To wlasciciel psa musi ustalic, co w jego sytuacji najwazniejsze, do czego chce dazyc. I uczyc od poczatku, poki szczenie chlonne jak gąbka..

Zofia

Posted

[SIZE=2]Rozwój szczeniaka
Badania dowodzą jak istotne w procesie socjalizacji są pierwsze tygodnie życia szczenięcia. Niewielkie na pozór błędy popełnione przez hodowcę mogą uniemożliwić psu rozwinięcie w pełni zdolności psychicznych. Od momentu urodzenia do 14 dnia życia szczenię ogranicza się jedynie do potrzeb fizjologicznych, w których pomaga mu matka.Wszystko, co mu w tym okresie jest potrzebne, to sen, ciepło, matczyna opieka i jej mleko. Jest to faza wegetatywna. Około 14 dnia życia otwierają się oczy. Pod koniec tego okresu wykształca się kontrola oddawania moczu i kału. Od 21 dnia życia do ukończenia 6–7 tygodnia szczeniak posługuje się już wzrokiem i słuchem, pojawia się aktywność ruchowa. Zaczyna on manifestować dobre samopoczucie, identyfikuje znane mu osoby, bawi się z rodzeństwem, poznaje otaczający go świat. Ważne jest, aby w tym czasie przebywał w towarzystwie ludzi, ponieważ będzie to później procentowało jego otwartym stosunkiem do nich. Okres ten to czas wpajania skojarzeń. Dojrzewanie psychiczne jest zjawiskiem będącym częścią rozwoju zwierzęcia począwszy od stadium zapłodnionego jaja. Nabyte drogą prób i błędów doświadczenia życiowe wpływają dodatnio na dojrzewanie psychiczne każdego osobnika. Rozwój osobowości zwierzęcia zależy od jego doświadczeń z otoczeniem (z rodziną, braćmi, etc.). Rozwój szczenięcia możemy podzielić na kilka faz. Pierwsza faza (wczesnoszczenięca) trwa od narodzin do szóstego miesiąca życia. Pierwsze cztery tygodnie życia to tzw. stadium ssania. Przez pierwsze dwa tygodnie szczenię tylko śpi i ssie (okres neonatalny). Podczas trzeciego tygodnia (okres przejściowy) kończą swój rozwój narządy zmysłów i szczenię zaczyna reagować na bodźce zewnętrzne.Okres socjalizacji trwa do dwunastego tygodnia życia. Okres pomiędzy 7 tygodniem a 5 miesiącem życia, to czas intensywnego rozwoju i wielkich odkryć. Stopniowo opanowuje systemy porozumiewania się, następuje hierarchizacja przy jedzeniu. Ważne jest, aby do siódmego tygodnia życia pies przebywał razem z matką, a jeżeli to możliwe – z innymi psami. Uczy się wtedy życia w stadzie i prawidłowych zachowań w psiej społeczności. Jeśli szczenięta za wcześnie zostaną odseparowane od siebie, to jako dorosłe psy mogą mieć problemy z właściwym zachowaniem wobec współplemieńców. Trudno osiągalne jest (jeżeli nie niemożliwe) nawiązanie przez człowieka kontaktu ze szczenięciem po siódmym tygodniu życia, jeśli to szczenię nie obcowało wcześniej z ludźmi. Jeśli szczeniak pozna węchowo tylko jednego człowieka, to wobec innych ludzi będzie nieufny i bojaźliwy.
W tym okresie istotną rolę odgrywa zabawa szczeniąt; skradanie się, gonitwa, potrząsanie szmatą trzymaną między zębami. Zabawy te połączone są z warczeniem, szczekaniem i skomleniem, co z kolei pomaga grupie zachowywać się jako zorganizowana całość. Szczenię, przebywając w grupie, uczy się walki i podporządkowania, a w końcu znajduje odpowiadające mu miejsce w hierarchii. Najwłaściwszą porą do opuszczenia rodzinnego gniazda jest siódmy tydzień życia. Szczenię zabrane w tym czasie z kojca najszybciej i najtrwalej przywiązuje się do właściciela. Następny więc czas to okres, w którym szczeniak trafia do nowego domu, gdzie dorasta i gdzie kształtuje się jego psychika. Z towarzyszącym mu właścicielem i pod jego baczną opieką poznaje młody wilczek nowe zapachy, nie znane mu wcześniej sytuacje i zwyczaje, nowych ludzi oraz nowe przedmioty. Należy unikać wtedy spotkań z nieprzyjaznymi psami, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na naszego wychowanka, który dokładnie zapamięta od kogo i w jaki sposób „dostał nauczkę”. Jego stosunek do psów może być później agresywny. Nie jest to czas dobry na tresurę gdyż dopiero teraz zaczyna się rozwijać jego system nerwowy. Naukę podstawowych czynności prowadzimy jedynie w formie zabawy. Okres socjalnej adaptacji przypada na czas między 5 a 12 miesiącem życia. Szczeniak wypracowuje sobie odpowiednią pozycję, uczy się konkretnych zachowań, dojrzewa płciowo. Nabywa wiary we własne siły i próbuje przejąć panowanie nad swoją sforą, czyli nad rodziną, w której żyje. Szczególnie widać to w zabawie, kiedy podgryza i podskubuje swojego właściciela, próbując udowodnić, że jest silniejszy. Należy takie chęci gasić w zarodku i nie jest to specjalnie trudne, gdyż jeszcze wtedy znajduje się w fazie dojrzewania systemu nerwowego. Łatwo jest wówczas narzucić swoje przewodnictwo.

http://www.kazior5.com/pies.htm
Nie wiem czy dokońca załapałam o co chodzi?