Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ogórkowo i proszę o poradę. Ogórkowa ma łapy bardzo wrażliwe na mróz (śnieg z solą i bez itd). Mam problem na spacerach ( trudno psicy kucnąc np na trzech łapach). Ogary mają drobne łapki prawie bez włosów między poduszkami, więc to nie problem sopli ( jaki miałam ze swoją poprzednią Briardką). Moja suka sprawia wrażenie jakoś kiepsko obutej na zimę ( co dziwne bo to polujaca rasa i powinna być wytrzymała na niełatwe warunki). A może czymś smarować?

Posted

Dzięki Marto(chociaż jeśli chodzi o buty, to myślę , że zaraz pogubi bo to nieprzytomny biegacz), o linomagu też jakoś zapomniałam. Smarowałam oliwką dla dzieci (ale, bez rezultatu; poza pieknym ślizgiem na klatce schodowej :lol:).

Posted

bea: nie wiem czy w polsce jest dostepny, kupilam kiedys w angli dla psiaka kolegi ..wosk do lap, pies byl mieszancem salukiego i jakiegos inengo charta czy chartopodobnego psa. pomagal tez na slizganie sie po podlodze.

z briardami nie mam problemu choc pamietam,ze moj stary pies mial zawsze bardzo wrazliwe lapy i nic sie nie dalo zrobic teraz juz sie do sniegu przyzwyczail i nie marudzi

a moze dla twojego psa byly by dobre skarpety ?=)

Posted

No to Marto, lecę rano do apteki po tą maść witaminową. Jeszcze raz wielkie dzięki. Dogomaniacy- sorki-pewnie temat oklepany i nienowy- ale mam problem. Ogórkowa naprawdę bidula cierpi. Wogóle ma wrażliwe poduchy, na jesieni biegała po ogrodzie i okropnie poparzyła łapy o pokrzywy. Po powrocie do domu latała po mieszkaniu jak głupia i płakała rozdzierajaco ( zanim doszłam do tego, że poparzyła łapiny miałam niezły zawał). Ratowałam ją moczeniem w wodzie z rumiankiem i potem smarowałam Pantenolem ( oczywiście jak już się dała złapać i sobie pomóc). A skarpety na ten mróz (?), hmmm

Posted

mialam na mysli takie skarpety dla psow specjalne =)

mam nadzieje ze cos pomoze suni... jak bedziesz gdzies widziala specjalny wosk to kup moze od razu dwa bo to naprawde pomaga

pozdrowienia

Posted

Jak będziesz gdzieś widziała ten wosk - to daj znać. Moim pannom na pewno się przyda - biedulki kuśtykają na trzech łapkach, a najchętnien pewnie uniosiłyby się w powietrzu. Ja używałam wazeliny na łapy. W takie mrozy jednak dziewczyny nie chca nigdzie chodzić - właśnie przez łapki - i siusiają tylko w ogrtódku... :oops:

Posted

Dobre skutki daje także zwykła biała wazelina,stosowałam ją w ubiegłym roku jak były kilkunastostopniowe mrozy.Młoda miała wtedy kilka miesięcy, a nawet 12-15 stopni mrozu w czasie gonitw jej nie przeszkadzało.

Posted
Jak będziesz gdzieś widziała ten wosk - to daj znać...

Kochani, czy ten specjalny wosk ma jakąś nazwę? Jesteśmy z Wwy, czy ktoś go gdzieś widział? Byłabym wdzięczna (tym bardziej, że jak piszecie, psina się również nie ślizga, a ja mam całe mieszkanie w panelach i terakocie i piękne ślizgi ogórkowej mnie już nie bawią a przerażają).

PS No, przejrzałam pocztę i lecę do apteki po maść :D

Posted

Własnie chciałam założyć taki sam temat :D

Moja nie może chodzić po chodniku wysypanym solą, biedactwo zaczyna piszczeć i muszę ją niesc na rękach, lekka nie jest w końcu z 10 kilo waży :roll:

Chyba kupie ten preperat, do którego link podała Cally :wink:

Posted

po spacerze smaruję łapki Miki olejem (słonecznikowym czy takim, jaki mam akurat w domu). potem pilnuję, zeby nie wylizywała łap. to bardzo skuteczny sposób.

Posted

Wróciłam z apteki (dzisiaj niedziela, jedynej czynnej na dzielnicy) bez maści witaminowej :evilbat: Nie było :evilbat: Na razie kupiłam białą wazelinę- zobaczymy. Acha, zamówiłam ten preparat (dzięki serdeczne dla Cally :D ), kiedy przyślą nie wiem, bo to z Krakowa. Nie jest tani, może chociaż skuteczny skoro ma pomagać pracującym psom :wink:

Posted

Ten preparat, który sobie zamówiłaś (Tanaderm) jest super - ma tylko, jedną okrooopniastą wade - jest wściekle żółty i okropnie barwi sierść! :evil:

Niech Ci do głowy nie przyjdzie (tak jak mnie :oops: ) psiknąć centralnie z rozpytacza na poduszeczkę - (psikacz jest do bani) - bo poleci wszędzie, tylko nie tam gdzie trzeba :D . Najlepiej psikać na jakiś wacik!

Stosowałam to u mojej Pysi (łapcie miała baaardzo delikatne) - niechcąco w czasie aplikacji podlazła moja goldenka i smyrłam jej preparatem po tylnej łapie, to do dziś ma paskudną żółtą plame (a był to październik).

Ale na łapcie Pysiulce baaardzo jej pomógł.

A przesyłka z Karuska idzie błyskawicą :lol:

Posted

Łatwo schodzi ?(znaczy się schodzi z sierści? :D ) - KOSZMARNIE (Duma ma już plame na łapce prawie 4 miesiąc :D )

Czy pytasz o wydajność?

Bo wydajny jest baaardzo :)

Ale najważniejsze, żę na prawde był skuteczny dla Pyśki (a w sumie to najważniejsze :D )

Posted

hejka!ja bardzo polecam maść cynkową,mozna ja nabyc w aptece,a kosztuje tez niecałe 2 zł. ja smaruję mojej malamutce,dzieki niej łatwo jej sie chodzi po sniegu,no i poduszeczki nie scieraja sie i nie pekaja,bo to niestety grozi naszym pociechom w zime :)

Posted

Wazeliną smaruję poduchy od mojej goldenki, a Pyśka musiała już mieć ten preparat, bo wazelina NIC nie dawała (Pyśka to chihuahua - domyślasz sie jakie ona ma "potężne" i "mocne" łapcie :lol: )

Po kuracji dwutygodniowej podusie zrobiły jej się jakby twardsze i mniej delikatne :D .

Jak będziesz smarować wacikiem, to nie upaskudzisz suni, tylko "papcie" będzie miała żółte :D . Chyba, że to też jest niedopuszczalne na wystawce - ale na tym to ja się już nie znam :lol:

Całusy dla psiaka

Posted

Jak będziesz smarować wacikiem, to nie upaskudzisz suni, tylko "papcie" będzie miała żółte :D . Chyba, że to też jest niedopuszczalne na wystawce - ale na tym to ja się już nie znam :lol:

Całusy dla psiaka

Dziękuję za całusy :angel: Ogórkówna je lubi pasjami :angel: a to, ze będzie latała na żółtych poduchach to nawet pod jej kolor...hi,hi,hi...a na wystawie zada szyku i ustali nowe trendy... :flasings: