lika1771 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 malawaszka napisał(a):aaale wielka micha :mdleje: ona by w niej mogła zamieszkać :) Bo ona juz swoja miche oproznila,ale jak moja corka jadla kolacje to glowa jej latala na wszystkie strony,wiec dostala wieksza coby sobie dojadla......... Quote
marako Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 (edited) Anula napisał(a): Lika ma trzy propozycje pomocy.Teraz musi wybrać,która jest najkorzystniejsza dla niej i Gajuni.Musi wszystko sobie poukładać i pędzić do dr.Sekuły. No właśnie, pędzić - oby nie było za późno, gdy w grę wejdzie nawet uzasadniona zwłoka. Ja tego psa, gdyby udało Ci się go przewieźć mogę u siebie przetrzymać, jak masz problem z nim i to Cię blokuje z przyjazdem - może moje suki go nie zjedzą - dotychczas były wyrozumiałe dla tymczasów. Niestety w pociągu na osobę może być jeden pies, a nie wiem, czy to z 4-latką jechałabyś, więc tak naprawdę też i ona wymaga opieki. Ale np. jeśli pomogłaby Poker, to i ze zmęczoną 4-latką sobie poradzimy (oczywiście piszę "w ciemno", bo z Poker nie rozmawiałam). Gdybyś zdążyła się zebrać jeszcze dziś lub jutro na wieczór, to pierwsza wizyta byłaby od razu, jutro/pojutrze rano (po ogarnięciu Was po podróży). W pracy zbadałam sytuację i mogę wyskoczyć tak, żeby też być na wizycie, a sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądało. Czekanie do przyszłego tygodnia może być zgubne dla Gai - tyle wysiłku a może być za późno. Zaraz po wizycie mogłabym Was zawieźć do tych P., zamiast do siebie (skoro tę opcję preferujesz mimo większej odległości). Edited August 7, 2012 by marako Quote
lika1771 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Dzisiaj bede wszystko wiedziala mysle,ze jak wszystko pojdzie dobrze to jutro,albo w czwartek pojedziemy. Quote
farmerka63 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Się nie wypowiadam, bo mało bywałam jak dotąd na wątku, ale wspieram cały czas ! Quote
lika1771 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 lika1771 napisał(a):Dzisiaj bede wszystko wiedziala mysle,ze jak wszystko pojdzie dobrze to jutro,albo w czwartek pojedziemy.Jade w czwartek chcem jechac w nocy,zeby byc rano na miejscu pozniej corka wszystko sprawdzi o ktorej wyjazd itp.Mam okolo 500zl odjec podroz w dwie strony dla mnie i chyba jednak syn pojedzie czy ta suma starczy? Quote
anka :) Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Witam serdecznie jestem pierwszy raz, gdyż zobaczyłam ten wątek. Mam pytanie czy np. jak ja mieszkam za Brodnicą i niektórzy ludzie mają problem czasami z psiakami, bo mają sprawę do załatwienia to np. ja nie prowadząc żadnego hoteliku czy schroniska, ale mając jeden duży zabudowany boks ocieplony z wybiegiem na ogród czy też pies za uzgodnieniem ze mną może spać i mieszkać u mnie w domu na czas np. jak właścicielka wyjedzie to czy takim sposobem mogę też pomagać ludziom czy to musi być zgłoszone gdzieś czy wstawiając foty jak wygląda i potwierdzenia można jakoś pomóc?? Może w taki sposób mogę pomóc jakoś>? mam 3 psy 2 koty które też mieszkają w zabudowanym wybiegu ale nie wygląda to w taki sposób jak się wyobraża psiaki zamykane są na noc puźnym wieczorem chyba, że jest zimno czy pada lub jest zima w dzień siedzą u mnie w domu z wybiegiem na ogród (bez ogrodzenia) gdyż psy uczę siedzenia na własnym terenie. Lecz nie sprawia mi to problemu wychodząc z psami do lasku na parę godzin. Dziennie z psami spędzam cały dzień sprzątanie karmienie kąpiel czesanie również, koleżanki które zostawiają psiaki u mnie chodzą ze mną na długie spacery na długiej smyczy do lasu. Nie wiem mogę jakoś i tak pomagać, gdyby było trzeba oczywiście żadnych pieniędzy za to nie pobieram karma i wyżywienie w moim zakresie a pies na pewno nie jest głodny zawsze są smakołyki karmy mokre karmy suche jak właściciel sobie życzę. Chyba że pies ma przystosowaną jakąś karmę czy tabletki ale to zawsze ustalam. Jeśli jakoś będę mogła kiedyś pomóc proszę pisać. :oops: pozdrawiam Quote
malawaszka Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 lika1771 napisał(a):Jade w czwartek chcem jechac w nocy,zeby byc rano na miejscu pozniej corka wszystko sprawdzi o ktorej wyjazd itp.Mam okolo 500zl odjec podroz w dwie strony dla mnie i chyba jednak syn pojedzie czy ta suma starczy? są kolejne wpłaty FINANSE od 1 sierpnia 2012 - z dogo i fb: 100 zł - farmerka63 50 zł - anula 200 zł - malawaszka 06.08.2012 30 zł - Iwona B. z Łodzi 20 zł - Aneta F. z Olkusza 50 zł - koja 60 zł - Jolanta W. Częstochowa 50 zł - Barbara Z. Sieradz 07.08.2012 117,62 zł - Mw E D Rutkouska SUMA: 677,62 zł Quote
wieso Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 postaram sie jak najszybciej podeslac 250 zl.... Quote
marako Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 lika1771 napisał(a):Jade w czwartek chcem jechac w nocy,zeby byc rano na miejscu pozniej corka wszystko sprawdzi o ktorej wyjazd itp.Mam okolo 500zl odjec podroz w dwie strony dla mnie i chyba jednak syn pojedzie czy ta suma starczy? To ja będę w piątek do dyspozycji - rano odbiorę Was z pociągu i pojedziemy po ogarnięciu Was do Piotrowic (może najwyżej z moim wnukiem, którego muszę rano w piątek odebrać). Pracę odpuszczę sobie - dziś nagdoniłam pracując 6h w pracy i 5 h w domu). Najlepiej wysiadać jedną stację przed dw. głównym - stamtąd jest 25 minut do lekarza, bo jest się blisko wylotu na autostradę. W piątek przyjedzie moja córka, a w sobotę rano wyjeżdżają, więc w zasadzie przez weekend będzie wolna chata w pobliżu dworca głównego PKP, żeby zostać w pobliżu, niekrępująco. Ale zdecydujecie, jak będziecie woleli (trzeba zresztą być elastycznym, bo nie wiemy, co powie p.Sekula, tj. kiedy zechce suczkę widzieć drugi raz). Gdyby się Wam udało przyjechać w czwartek - jeszcze lepiej, ale piątek też jest OK. Najważniejsze, żeby sunia trafiła szybko w dobre ręce - każdy dzień to dla niej strata. Quote
Basia Z. Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Śliczna malusia psinka to jest. Jak tylko się pojawiły jej pierwsze zdjęcia , taka jeszcze była zadredziała wtedy to zaraz mi zapadła w serce. Żeby tylko ten doktor Sekuła mógł ją wyleczyć. A ona w tym swoim nieszczęściu ma apetyt ? Jadła z tej michy ? Quote
Poker Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 Jak będę mogłą w czymś pomóc, to dajcie znać .Podam nr telefonu w PW do marako. Quote
Lobaria Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 anka :) napisał(a):Witam serdecznie jestem pierwszy raz, gdyż zobaczyłam ten wątek. Mam pytanie czy np. jak ja mieszkam za Brodnicą i niektórzy ludzie mają problem czasami z psiakami, bo mają sprawę do załatwienia to np. ja nie prowadząc żadnego hoteliku czy schroniska, ale mając jeden duży zabudowany boks ocieplony z wybiegiem na ogród czy też pies za uzgodnieniem ze mną może spać i mieszkać u mnie w domu na czas np. jak właścicielka wyjedzie to czy takim sposobem mogę też pomagać ludziom czy to musi być zgłoszone gdzieś czy wstawiając foty jak wygląda i potwierdzenia można jakoś pomóc?? Może w taki sposób mogę pomóc jakoś>? mam 3 psy 2 koty które też mieszkają w zabudowanym wybiegu ale nie wygląda to w taki sposób jak się wyobraża psiaki zamykane są na noc puźnym wieczorem chyba, że jest zimno czy pada lub jest zima w dzień siedzą u mnie w domu z wybiegiem na ogród (bez ogrodzenia) gdyż psy uczę siedzenia na własnym terenie. Lecz nie sprawia mi to problemu wychodząc z psami do lasku na parę godzin. Dziennie z psami spędzam cały dzień sprzątanie karmienie kąpiel czesanie również, koleżanki które zostawiają psiaki u mnie chodzą ze mną na długie spacery na długiej smyczy do lasu. Nie wiem mogę jakoś i tak pomagać, gdyby było trzeba oczywiście żadnych pieniędzy za to nie pobieram karma i wyżywienie w moim zakresie a pies na pewno nie jest głodny zawsze są smakołyki karmy mokre karmy suche jak właściciel sobie życzę. Chyba że pies ma przystosowaną jakąś karmę czy tabletki ale to zawsze ustalam. Jeśli jakoś będę mogła kiedyś pomóc proszę pisać. :oops: pozdrawiam Dziękujemy :) Quote
lika1771 Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 Jedziemy jutro o godz.23.35 we Wroclawiu jestesmy po 8 rano.Nie moge sie dodzwonic na PKP zapytac o cene biletow, musze Gai jeszcze kupic podklady,bo nie wiem czy przyjda od Pani z fb no i szampon,bo mam koncowke. Quote
Lobaria Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 [quote name='lika1771']Jedziemy jutro o godz.23.35 we Wroclawiu jestesmy po 8 rano.Nie moge sie dodzwonic na PKP zapytac o cene biletow, musze Gai jeszcze kupic podklady,bo nie wiem czy przyjda od Pani z fb no i szampon,bo mam koncowke. Zaraz podam ceny. Już mam - 63 zł Quote
lika1771 Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 [quote name='Lobaria']Zaraz podam ceny.Już mam - 63 złTo cena biletu normalnego + ulgowy + pies. To mysle,ze w dwie strony to okolo 200zl +zakupy Gajuni to bedzie malo.... Quote
malawaszka Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 ja poczekam do południa czy dziś jeszcze jakaś kasa wpłynie i przeleję Ci to co mam ponad te 500 zł Quote
Lobaria Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 [quote name='lika1771']To cena biletu normalnego + ulgowy + pies. To mysle,ze w dwie strony to okolo 200zl +zakupy Gajuni to bedzie malo.... Pies chyba ok.15 zł - ale jeśli będzie w torbie / kontenerek itp / to nic się nie płaci !!!! Quote
lika1771 Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 [quote name='Lobaria']Pies chyba ok.15 zł - ale jeśli będzie w torbie / kontenerek itp / to nic się nie płaci !!!!Jak jechalam do Gdanska to placilam 10zl za Gaje i byla w kontenerku. Quote
farmerka63 Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 Mam wrażenie, że pies w kontenerku jest traktowany jako bagaż osobisty , ale łaska kolejarzy na pstrym koniu jeździ. Liko - przelewam Ci na konto ( tym razem Twoje ) 50 zł na podkłady , czy na cokolwiek, co uznasz za niezbędne w tej wyprawie. Quote
Anula Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 Dotyczy Intercity nie wiem jakie inni przewoźnicy mają swoje przepisy! [h=1]Przewóz psa[/h] [FONT=Arial !important]Odsłuchaj iWebreader. Naciśnij enter aby rozpocząć odtwarzanie[/FONT] Nigdy nie rozstajesz się ze swoim czworonożnym przyjacielem? Zapraszamy Cię na pokład naszych pociągów! Dorosły podróżny może przewieźć jednego psa w wagonie klasy 1 lub 2, we wszystkich kategoriach pociągów, jeżeli: - posiada ważny bilet na przewóz psa oraz aktualne świadectwo szczepienia, - pies trzymany jest na smyczy i ma nałożony kaganiec, - współpodróżni w przedziale nie zgłoszą sprzeciwu, - w wagonach sypialnych (WL) i z miejscami do leżenia (Bc) psa można przewozić pod warunkiem wykupienia wszystkich miejsc w przedziale. Powyższe zasady nie dotyczą psów przewodników osób niewidomych. Opłata za przewóz psa wynosi 15,20 złotych. Nasz czworonożny przyjaciel nie może być trzymany na miejscach do siedzenia, leżenia lub miejscach sypialnych oraz nie może zakłócać ciszy nocnej. Podróżny odpowiada za stan sanitarny przedziału, w którym pies jest przewożony. Za psy umieszczone podczas całej podróży w odpowiednich pojemnikach (klatkach, pudłach, koszach itp.) - przewożone w ramach bagażu podręcznego, nie pobiera się żadnych opłat. W ten sam sposób mogą być przewożone wszystkie zwierzęta domowe. Jeżeli współpodróżni zgłoszą sprzeciw z powodu umieszczenia w przedziale zwierzęcia, podróżny powinien zająć miejsce w pociągu wskazane przez konduktora (obowiązek uzyskania zgody współpodróżnych nie dotyczy wagonów bezprzedziałowych). Podstawa prawna: Wyciąg z Regulaminu przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez Spółkę PKP Intercity (RPO-IC) Wyciąg z Taryfy Przewozowej Spółki PKP Intercity (TP-IC) Wyciąg z Cennika usług przewozowych Spółki PKP Intercity zawierający tabelę opłat za przewóz rzeczy, zwierząt i przesyłek Quote
farmerka63 Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 Przelew poszedł - jak banki się spiszą, to powinnaś go dzisiaj mieć na koncie... Quote
lika1771 Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 Serdecznie wszystkim dziekuje za okazana pomoc mi i Gajuni. Quote
Lobaria Posted August 8, 2012 Posted August 8, 2012 [quote name='Anula']Dotyczy Intercity nie wiem jakie inni przewoźnicy mają swoje przepisy! Przewóz psa [FONT=Arial !important]Odsłuchaj iWebreader. Naciśnij enter aby rozpocząć odtwarzanie[/FONT] Nigdy nie rozstajesz się ze swoim czworonożnym przyjacielem? Zapraszamy Cię na pokład naszych pociągów! Dorosły podróżny może przewieźć jednego psa w wagonie klasy 1 lub 2, we wszystkich kategoriach pociągów, jeżeli: - posiada ważny bilet na przewóz psa oraz aktualne świadectwo szczepienia, - pies trzymany jest na smyczy i ma nałożony kaganiec, - współpodróżni w przedziale nie zgłoszą sprzeciwu, - w wagonach sypialnych (WL) i z miejscami do leżenia (Bc) psa można przewozić pod warunkiem wykupienia wszystkich miejsc w przedziale. Powyższe zasady nie dotyczą psów przewodników osób niewidomych. Opłata za przewóz psa wynosi 15,20 złotych. Nasz czworonożny przyjaciel nie może być trzymany na miejscach do siedzenia, leżenia lub miejscach sypialnych oraz nie może zakłócać ciszy nocnej. Podróżny odpowiada za stan sanitarny przedziału, w którym pies jest przewożony. Za psy umieszczone podczas całej podróży w odpowiednich pojemnikach (klatkach, pudłach, koszach itp.) - przewożone w ramach bagażu podręcznego, nie pobiera się żadnych opłat. W ten sam sposób mogą być przewożone wszystkie zwierzęta domowe. Jeżeli współpodróżni zgłoszą sprzeciw z powodu umieszczenia w przedziale zwierzęcia, podróżny powinien zająć miejsce w pociągu wskazane przez konduktora (obowiązek uzyskania zgody współpodróżnych nie dotyczy wagonów bezprzedziałowych). Podstawa prawna: Wyciąg z Regulaminu przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez Spółkę PKP Intercity (RPO-IC) Wyciąg z Taryfy Przewozowej Spółki PKP Intercity (TP-IC) Wyciąg z Cennika usług przewozowych Spółki PKP Intercity zawierający tabelę opłat za przewóz rzeczy, zwierząt i przesyłek Sprawa jasna - jak konduktor będzie podskakiwał, to przypomnij mu to, co wyżej. Jedziesz TKL, a to pociągi Inter City. Quote
Recommended Posts