ulvhedinn Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 To że ząbki sa krzywe w niczym nie powinno przeszkadzać malutkiej, moja pierwsza sucz takie miała. Natomiast jesli ma dużo kamienia i syfu, to wogóle zaczęłabym od ząbków, sterylkę zostawiając na później- chore zęby to siedlisko bakterii, potencjalnie śmiertelnie groźnych dla nerek i serca. Owszem, ozdóbki mają kłopoty z zębami, mój chi ma niecałe 2 lata i już miał czyszczone ;) Ogólnie dziewczynka do zakochania :) Czy PDT bierzecie pod uwagę? Quote
Jasza Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Kochani: "W schronisku została wysterylizowana i zaszczepiona czekają ja jeszcze zabiegi pielęgnacyjne.." ;-) Pierwszy post - wpis Martaipieski. Quote
martaipieski Posted November 23, 2011 Author Posted November 23, 2011 tak, ale w schronisku chyba sterylka jest priorytetem, moja schroniskowa luna mix ON ma ok 8 lat raz miała czyszczony kamień ale mimo gryzaków itp. szybko się odnowił, juz nawet czasem ząbki myjemy, i w nowym roku planujemy kolejne czyszczenie:( problemy z zebami zaczeły się gdy była jeszcze młoda Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 ulvhedinn napisał(a):To że ząbki sa krzywe w niczym nie powinno przeszkadzać malutkiej, moja pierwsza sucz takie miała. Natomiast jesli ma dużo kamienia i syfu, to wogóle zaczęłabym od ząbków, sterylkę zostawiając na później- chore zęby to siedlisko bakterii, potencjalnie śmiertelnie groźnych dla nerek i serca. Owszem, ozdóbki mają kłopoty z zębami, mój chi ma niecałe 2 lata i już miał czyszczone ;) Ogólnie dziewczynka do zakochania :) Czy PDT bierzecie pod uwagę? Chyba nie, nie bardzo jest skąd brać kasę dla bidulki. Quote
wieso Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 a czy ktos sie chce dolozyc ? bo ja tak..... Quote
wieso Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 jezeli jest po sterylce to znaczy ze jest zdrowa....zadnych nerek czy watroby, bo by ja przeciez nie wysterylizowali..... Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 wieso napisał(a):a czy ktos sie chce dolozyc ? bo ja tak..... Ja mogę zaoferować PDT, chyba wznowię po kilkumiesięcznej przerwie tymczasowanie, niestety nie mogę sobie pozwlić na BDT :/ Quote
wieso Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Ewanka napisał(a):Ja mogę zaoferować PDT, chyba wznowię po kilkumiesięcznej przerwie tymczasowanie, niestety nie mogę sobie pozwlić na BDT :/ a jak daleko jest od Pily do Ciebie ? Quote
martaipieski Posted November 23, 2011 Author Posted November 23, 2011 no tak narkozę zniosła dobrze i teraz tez czuje sie ok, na PDT nie mamy kasy każdy z nas ma w domu jakieś tymczasy do tego mamy juz z Magda79 suczke na PDT która do tej pory opłaca Magda a niedługo dojdzie nam jeszcze 1 pies na PDT a nikt nie zadeklarował stałych deklaracji:( na tamte psy jesli na sunie by sie znalazły stałe to można myśleć o PDT Quote
zerduszko Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Dla takiej gwiazdy, to może się znajdzie coś darmowego. Quote
wieso Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 martaipieski napisał(a):no tak narkozę zniosła dobrze i teraz tez czuje sie ok, na PDT nie mamy kasy każdy z nas ma w domu jakieś tymczasy do tego mamy juz z Magda79 suczke na PDT która do tej pory opłaca Magda a niedługo dojdzie nam jeszcze 1 pies na PDT a nikt nie zadeklarował stałych deklaracji:( na tamte psy jesli na sunie by sie znalazły stałe to można myśleć o PDT witaj Martapieski, szukam dla niej DT kolo Poznania, moglabym jej dac DT ale dopiero po Nowym Roku i szukala domku tutaj a jak by TZ sie zakochal to kto wie..... Droga do mnie daleka niestety a sama nie moge przyjechac, potrzeba by bylo pomocnych rak.... Quote
Jasza Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 PDT - to rozumiem, że za koszty karmy i weta? A malutka zaszczepiona, wysterylizowana - więc tak jak ktoś napisał wcześniej - raczej zdrowa, bo w innym wypadku nie podjęto by się chyba zabiegu.. Jeżeli Dt za koszty utrzymania i weta - to dołożę. Skromnie, ale zawsze coś. Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Jasza napisał(a):PDT - to rozumiem, że za koszty karmy i weta? A malutka zaszczepiona, wysterylizowana - więc tak jak ktoś napisał wcześniej - raczej zdrowa, bo w innym wypadku nie podjęto by się chyba zabiegu.. Jeżeli Dt za koszty utrzymania i weta - to dołożę. Skromnie, ale zawsze coś. niestety, też bym tak wolała ;) Obie wersje dot. tymczasu domowego, w kojcach zwykle jest taniej, odpadają zniszczenia, które są nagminne w mieszkaniu oraz sikanie, ktore też najczęściej niestety mają schroniskowe psiaki - chodzi o wydatki na dodatkowe duże ilości środkow czystosci, wykładziny itp. PDT - Płatny domowy DT - xx/doba plus koszty weta., ew. karmy, transportu itp. do uzgodnienia. BDT - Bezpłatny domowy DT - do uzgodnienia, czsem wszystko za free, albo tylko koszty weta , najczęściej karma jest za free, ale często zwracamy wszystkie poniesione udokumentowane koszty. Quote
__Lara Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 To rozumiem, że możemy zacząć zbierać kasę? Ewanka, ile? Quote
wieso Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 zerduszko napisał(a):Dla takiej gwiazdy, to może się znajdzie coś darmowego. zerduszko troche u Ciebie a potem do mnie :roll: Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 __Lara napisał(a):To rozumiem, że możemy zacząć zbierać kasę? Ewanka, ile? U mnie w ubiegłym roku było PDT - 10/doba plus karma i koszty weta ... tak miałam Lenkę, Dosię, Molly. na BDT miałam parkę grzywaczy, ktore wyciągnęłam z pseudo - Tinkę I Rokiego, a teraz może być tak samo, albo 12/doba plus koszty weta., chyba że konieczna jakaś szczególnie droga karma. Mam swoje dwa psy, adoptowanego 4 lata temu na dogo Zorbę (avatarek) mix collie i 9-mies. suczkę grzywaczkę. Mieszkamy w domu z duuuuuzym ogrodem, jesteśmy cały czas w domu, plastycy na głodowej rencie ;) Quote
magdyska25 Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Jejku....nie ma nikt możliwości wzięcia jej na BDT za ew. weta i karmę....już bez płacenia tych 300 zł. za psa, który zajmuje mało miejsca, podejrzewam, że nie jest to pies z którym trzeba jakoś ciężko pracować co do zachowań. Cicha, spokojna, dogaduje się z psami. Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 magdyska25 napisał(a):(...)Cicha, spokojna, dogaduje się z psami. To niestety bywa złudne, wielokrotnie tego doświadczyłam i nawet przed chwilą czytałam na wątku Negrity, która jest na BDT u Obraczus78. Sunia była aniołkiem, a gdy poczuła się pewnie zaczęła wszystko niszczyć, teraz na cito kupują kong, który ma złagodzić lęk separacyjny psiaka. Naprawdę różnie bywa, u nas Lenka niszczyła wszystko łącznie z rurkami centralnego ocgrzewania, które latem pogryzła i trzeba było przed sezonem grzewczym wymienić - a za to już nikt nie zwraca kosztów. Quote
kasia8579 Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 O mój boże! Jakie cudo- podobna do mojej Suni. Zęby też ma wystające, ale widzę, że ona ma 4 ząbki, natomiast moja Sunia ma 3... Mam nadzieję, że znajdzie ds lub chociaż ten dt. Quote
Lobaria Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Piękna maleńka, za kudelkami kochane, inteligentne ślepiątka. Quote
magdyska25 Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 Nie zwraca z własnych pieniędzy ale obie wiemy- zależy z kim się współpracuje (że tak ujmę). Ewanka- chyba jesteś sprawdzoną osobą? ;) Bo miałabym do Ciebie interes malutki... Cholera, że ja nie mogę jej wziąć...myślę, że dla jej własnego bezpieczeństwa...gdyby jeden z moich psów chciałby się z taką kruszyną bawić a niestety nie jest zbyt delikatny w zabawach. Nawet nie miałabym jak oddzielić podczas swojej nieobecności a pracuję codziennie. Quote
wieso Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 mam dwa psy z roznych schronisk jedna 15lat ,druga trzyletnia i jeszcze nigdy niczego nie zniszczyly, maja tyle zajec ze chyba czasami sa zadowolone kiedy maja tzw "swiety spokoj " :)....... Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 magdyska25 napisał(a):Nie zwraca z własnych pieniędzy ale obie wiemy- zależy z kim się współpracuje (że tak ujmę). Ewanka- chyba jesteś sprawdzoną osobą? ;) Bo miałabym do Ciebie interes malutki... Cholera, że ja nie mogę jej wziąć...myślę, że dla jej własnego bezpieczeństwa...gdyby jeden z moich psów chciałby się z taką kruszyną bawić a niestety nie jest zbyt delikatny w zabawach. Nawet nie miałabym jak oddzielić podczas swojej nieobecności a pracuję codziennie. Zaraz mi się przyponmina stary dowcip o malutkim interesie........ :D o co chodzi, że tak wprost zapytam ;) Quote
Ewanka Posted November 23, 2011 Posted November 23, 2011 wieso napisał(a):mam dwa psy z roznych schronisk jedna 15lat ,druga trzyletnia i jeszcze nigdy niczego nie zniszczyly, maja tyle zajec ze chyba czasami sa zadowolone kiedy maja tzw "swiety spokoj " :)....... To naprawdę jest zawsze zagadka, jak psiak się odnajdzie w nowym miejscu i co musi odreagować. Mam Zorbę - 20 kg (avatarek) niczego nie zniszczył, ale ponad pół roku trzeba go było przenosić przez każdy próg, nawet między pokojami a pp. Miał taką blokadę, że za żadne skarby świata nie przeszedł dobrowolnie. Każdy psiak to osobny Kosmos i nie przewidzi się wszystkiego zanim nie pomieszka się razem, że o beczce soli już nie wspomnę ;) To link do psiaka aniołka, pięknej Negrity, która raptem w BDT zaczęła niszczyć i obraczus kupuje na cito kong ... naprawdę różnie bywa. http://www.dogomania.pl/threads/215619-Mała-kochana-Negra-w-DT-u-obraczus87-czeka-na-cudowny-DS-)/page24 Quote
Recommended Posts