Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To że ząbki sa krzywe w niczym nie powinno przeszkadzać malutkiej, moja pierwsza sucz takie miała. Natomiast jesli ma dużo kamienia i syfu, to wogóle zaczęłabym od ząbków, sterylkę zostawiając na później- chore zęby to siedlisko bakterii, potencjalnie śmiertelnie groźnych dla nerek i serca. Owszem, ozdóbki mają kłopoty z zębami, mój chi ma niecałe 2 lata i już miał czyszczone ;) Ogólnie dziewczynka do zakochania :)

Czy PDT bierzecie pod uwagę?

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kochani: "W schronisku została wysterylizowana i zaszczepiona czekają ja jeszcze zabiegi pielęgnacyjne.."
;-)
Pierwszy post - wpis Martaipieski.

Posted

tak, ale w schronisku chyba sterylka jest priorytetem, moja schroniskowa luna mix ON ma ok 8 lat raz miała czyszczony kamień ale mimo gryzaków itp. szybko się odnowił, juz nawet czasem ząbki myjemy, i w nowym roku planujemy kolejne czyszczenie:( problemy z zebami zaczeły się gdy była jeszcze młoda

Posted

ulvhedinn napisał(a):
To że ząbki sa krzywe w niczym nie powinno przeszkadzać malutkiej, moja pierwsza sucz takie miała. Natomiast jesli ma dużo kamienia i syfu, to wogóle zaczęłabym od ząbków, sterylkę zostawiając na później- chore zęby to siedlisko bakterii, potencjalnie śmiertelnie groźnych dla nerek i serca. Owszem, ozdóbki mają kłopoty z zębami, mój chi ma niecałe 2 lata i już miał czyszczone ;) Ogólnie dziewczynka do zakochania :)

Czy PDT bierzecie pod uwagę?

Chyba nie, nie bardzo jest skąd brać kasę dla bidulki.

Posted

wieso napisał(a):
a czy ktos sie chce dolozyc ? bo ja tak.....

Ja mogę zaoferować PDT, chyba wznowię po kilkumiesięcznej przerwie tymczasowanie, niestety nie mogę sobie pozwlić na BDT :/

Posted

Ewanka napisał(a):
Ja mogę zaoferować PDT, chyba wznowię po kilkumiesięcznej przerwie tymczasowanie, niestety nie mogę sobie pozwlić na BDT :/

a jak daleko jest od Pily do Ciebie ?

Posted

no tak narkozę zniosła dobrze i teraz tez czuje sie ok, na PDT nie mamy kasy każdy z nas ma w domu jakieś tymczasy do tego mamy juz z Magda79 suczke na PDT która do tej pory opłaca Magda a niedługo dojdzie nam jeszcze 1 pies na PDT a nikt nie zadeklarował stałych deklaracji:( na tamte psy

jesli na sunie by sie znalazły stałe to można myśleć o PDT

Posted

martaipieski napisał(a):
no tak narkozę zniosła dobrze i teraz tez czuje sie ok, na PDT nie mamy kasy każdy z nas ma w domu jakieś tymczasy do tego mamy juz z Magda79 suczke na PDT która do tej pory opłaca Magda a niedługo dojdzie nam jeszcze 1 pies na PDT a nikt nie zadeklarował stałych deklaracji:( na tamte psy

jesli na sunie by sie znalazły stałe to można myśleć o PDT

witaj Martapieski,
szukam dla niej DT kolo Poznania, moglabym jej dac DT ale dopiero po Nowym Roku i szukala domku tutaj a jak by TZ sie zakochal to kto wie.....
Droga do mnie daleka niestety a sama nie moge przyjechac, potrzeba by bylo pomocnych rak....

Posted

PDT - to rozumiem, że za koszty karmy i weta?
A malutka zaszczepiona, wysterylizowana - więc tak jak ktoś napisał wcześniej - raczej zdrowa, bo w innym wypadku nie podjęto by się chyba zabiegu..

Jeżeli Dt za koszty utrzymania i weta - to dołożę. Skromnie, ale zawsze coś.

Posted

Jasza napisał(a):
PDT - to rozumiem, że za koszty karmy i weta?
A malutka zaszczepiona, wysterylizowana - więc tak jak ktoś napisał wcześniej - raczej zdrowa, bo w innym wypadku nie podjęto by się chyba zabiegu..

Jeżeli Dt za koszty utrzymania i weta - to dołożę. Skromnie, ale zawsze coś.

niestety, też bym tak wolała ;)

Obie wersje dot. tymczasu domowego,

w kojcach zwykle jest taniej, odpadają zniszczenia, które są nagminne w mieszkaniu oraz sikanie, ktore też najczęściej niestety mają schroniskowe psiaki - chodzi o wydatki na dodatkowe duże ilości środkow czystosci, wykładziny itp.

PDT - Płatny domowy DT - xx/doba plus koszty weta., ew. karmy, transportu itp. do uzgodnienia.

BDT - Bezpłatny domowy DT - do uzgodnienia, czsem wszystko za free, albo tylko koszty weta , najczęściej karma jest za free, ale często zwracamy wszystkie poniesione udokumentowane koszty.

Posted

__Lara napisał(a):
To rozumiem, że możemy zacząć zbierać kasę? Ewanka, ile?

U mnie w ubiegłym roku było PDT - 10/doba plus karma i koszty weta ... tak miałam Lenkę, Dosię, Molly.

na BDT miałam parkę grzywaczy, ktore wyciągnęłam z pseudo - Tinkę I Rokiego,

a teraz może być tak samo, albo 12/doba plus koszty weta., chyba że konieczna jakaś szczególnie droga karma.

Mam swoje dwa psy, adoptowanego 4 lata temu na dogo Zorbę (avatarek) mix collie i 9-mies. suczkę grzywaczkę.
Mieszkamy w domu z duuuuuzym ogrodem, jesteśmy cały czas w domu, plastycy na głodowej rencie ;)

Posted

Jejku....nie ma nikt możliwości wzięcia jej na BDT za ew. weta i karmę....już bez płacenia tych 300 zł. za psa, który zajmuje mało miejsca, podejrzewam, że nie jest to pies z którym trzeba jakoś ciężko pracować co do zachowań.
Cicha, spokojna, dogaduje się z psami.

Posted

magdyska25 napisał(a):
(...)Cicha, spokojna, dogaduje się z psami.

To niestety bywa złudne, wielokrotnie tego doświadczyłam i nawet przed chwilą czytałam na wątku Negrity, która jest na BDT u Obraczus78. Sunia była aniołkiem, a gdy poczuła się pewnie zaczęła wszystko niszczyć, teraz na cito kupują kong, który ma złagodzić lęk separacyjny psiaka. Naprawdę różnie bywa, u nas Lenka niszczyła wszystko łącznie z rurkami centralnego ocgrzewania, które latem pogryzła i trzeba było przed sezonem grzewczym wymienić - a za to już nikt nie zwraca kosztów.

Posted

O mój boże!
Jakie cudo- podobna do mojej Suni. Zęby też ma wystające, ale widzę, że ona ma 4 ząbki, natomiast moja Sunia ma 3...
Mam nadzieję, że znajdzie ds lub chociaż ten dt.

Posted

Nie zwraca z własnych pieniędzy ale obie wiemy- zależy z kim się współpracuje (że tak ujmę).

Ewanka- chyba jesteś sprawdzoną osobą? ;)
Bo miałabym do Ciebie interes malutki...

Cholera, że ja nie mogę jej wziąć...myślę, że dla jej własnego bezpieczeństwa...gdyby jeden z moich psów chciałby się z taką kruszyną bawić a niestety nie jest zbyt delikatny w zabawach. Nawet nie miałabym jak oddzielić podczas swojej nieobecności a pracuję codziennie.

Posted

mam dwa psy z roznych schronisk jedna 15lat ,druga trzyletnia i jeszcze nigdy niczego nie zniszczyly, maja tyle zajec ze chyba czasami sa zadowolone kiedy maja tzw "swiety spokoj " :).......

Posted

magdyska25 napisał(a):
Nie zwraca z własnych pieniędzy ale obie wiemy- zależy z kim się współpracuje (że tak ujmę).

Ewanka- chyba jesteś sprawdzoną osobą? ;)
Bo miałabym do Ciebie interes malutki...

Cholera, że ja nie mogę jej wziąć...myślę, że dla jej własnego bezpieczeństwa...gdyby jeden z moich psów chciałby się z taką kruszyną bawić a niestety nie jest zbyt delikatny w zabawach. Nawet nie miałabym jak oddzielić podczas swojej nieobecności a pracuję codziennie.

Zaraz mi się przyponmina stary dowcip o malutkim interesie........ :D

o co chodzi, że tak wprost zapytam ;)

Posted

wieso napisał(a):
mam dwa psy z roznych schronisk jedna 15lat ,druga trzyletnia i jeszcze nigdy niczego nie zniszczyly, maja tyle zajec ze chyba czasami sa zadowolone kiedy maja tzw "swiety spokoj " :).......

To naprawdę jest zawsze zagadka, jak psiak się odnajdzie w nowym miejscu i co musi odreagować.
Mam Zorbę - 20 kg (avatarek) niczego nie zniszczył, ale ponad pół roku trzeba go było przenosić przez każdy próg, nawet między pokojami a pp. Miał taką blokadę, że za żadne skarby świata nie przeszedł dobrowolnie.

Każdy psiak to osobny Kosmos i nie przewidzi się wszystkiego zanim nie pomieszka się razem, że o beczce soli już nie wspomnę ;)
To link do psiaka aniołka, pięknej Negrity, która raptem w BDT zaczęła niszczyć i obraczus kupuje na cito kong ... naprawdę różnie bywa.

http://www.dogomania.pl/threads/215619-Mała-kochana-Negra-w-DT-u-obraczus87-czeka-na-cudowny-DS-)/page24